Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
EFECTELE DESCHIDERII PROCEDURII

economie

EFECTELE DESCHIDERII PROCEDURII

Intrucat aceasta procedura nu are un caracter punitiv si imfamant, ca reglementarea falimentului din Codul comercial,efectele nu privesc persoana debitorului, ci patrimoniul sau.Aceste efecte se refera la drepturile si obligatiile debitorului, precum si la drepturile tertilor privind valorificarea creantelor impotriva debitorului.1)Ridicarea dreptului debitorului de 11211f512l a-si mai administra averea.

Deschiderea procedurii ridica debitorului dreptul de administrare-constand in dreptul de a-si conduce activitatea ,de a-si administra bunurile din avere si de a dispune de acestea -daca acesta si-a declarat intentia de reorganizare.

Prin urmare, cu exceptia cazului cand prin cererea introductiva debitorul    si-a aratat intentia de reorganizare,deschiderea procedurii are ca efect pierderea de catre debitor a dreptului de a-si mai conduce activitatea,de a administra bunurile din patrimoniul sau si de a dispune de ele.

Intrucat debitorul nu mai are dreptul de administrare asupra averii sale, toate actele, operatiunile si platile savarsite de debitor,ulterior deschiderii procedurii, sunt nule fata de masa creditorilor, cu exceptia cazurilor prevazute de lege si de cele autorizate de judeccatorul-sindic.

Efectele ridicarii dreptului de administrare priveste bunurile existente in patrimoniul debitorului la data deschiderii procedurii, precum si cele dobndite ulterior, in cursul desfasurarii procedurii.

Trebuie observat ca efctul ridicarii dreptului de administrare nu afecteaza dreptul de proprietate al debitorului asupra bunurilor sale.Acest efect opereaza numai o indisponibilizare, in vederea satisfacerii creantelor debitorilor.

Deoarece debitorul pierde dreptul de administrare, acest drept este axercitat de administratorul sau sau de lichidator.Ridicarea dreptului debitorului de 11211f512l a-si administra averea nu se produce,ca efect al deschiderii procedurii, daca prin cererea introductiva, debitorul si-a aratat intentia de reorganizare.In acest caz, debitorul are dreptul sa isi conduca activitatea, sa administreze bunurile si patrimoniul sau si sa dispuna de ele.

Legea prevede insa ca judecatorul-sindic va putea dispune ridicarea,in tot sau in parte, a dreptului de adminiistrare al debitorului odata cu desemnarea unui administrator.

Creditorii,comitetului creditorilor,comitetul asociatilor/actionarilor, camera de comert si industrie teritoriala sau, dupa caz, asociatia cooperatista teritoriala, respectiv nationala, pot oricand adresa judecatorului-sindic o cerere de a se ridica debitorului dreptul de administrare, in cazul unor pierderi continue din averea debitorului sau in cazul lipsei probabilitatii de realizare a unui plan rational de activitate.Cererea va fi examinata de judecatorul-sindic.

Dreptul de administrare al debitorului inceteaza de drept la data la care se dispune inceperea procedurii falimentului.

In toate cazurile de ridicare a dreptului debitorului de 11211f512l administrare al averii judecatorul sindic sau administratorul/lichidatorul trebuie sa notifece acest fapt, cat mai curand posibil, sub sanctiunea unei amenzi:oficiilor postale, statiilor de cale ferata,antrepozitelor,depozitelor portuare,etc.Totodata, trebuie sa le ceara sa ii fie predata corespondenta comerciala a debitorului.Deasemenea, judecatorul-sindic va da dispozitie tuturor bancilor la care debitorul are disponibil in conturi sa nu dispuna de acesta fara un ordin al sau ori al administratorului/lichidatorului.

2)Suspendarea actiunilor judiciare si extrajudiciare ptr realizarea creantelor asupra debitorului sau a bunurilor sale.

De la data deschiderii procedurii se suspenda toate actiunile judiciare sau extrajudiciare ptr realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.

Din lege rezulta ca toate actiunile individuale, anterioare deschiderii procedurii., avand ca scop realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale, vor fi suspendate pe data inceperii procedurii.Deci,ca efect al inceperii procedurii, orice urmarire individuala impotriva debitorului se suspenda.Efectul suspensiv al inceperii procedurii are menirea sa protejeze pe creditori.

Procedura reorganizarii judiciare si a falimentului este o procedura colectiva, prin care se urmareste redresarea debitorului si plata pasivului si lichidarea patrimoniului debitorului, prin procedura falimentului,in vederea satisfacerii creantelor creditorilor.Avand in vedere acest scop al procedurii, de la data inceperii ei, nu mai sunt posibile urmariri individuale, deoarece ele ar leza interesele colective ale creditorilor.

Creditorul titular al une creante garantate cu ipoteca sau alta garantie reala mobiliara, ori drept de retentie, de orice fel, poate solicita judecatorului-sindic ridicarea suspendarilor actiunilor cu privire la creanta sa.Masurile intreprinse de creditori in vederea executarii garantiilor reale imobiliare, nu se suspenda, ca urmare a deschiderii procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului.

3)Suspendarea cursului prescriptiei privind actiunile ptr realizarea creantelor impotriva debitorului.

Pentru a proteja pe titularii actiunilor care au fost suspendate,legea reglementeaza si suspendarea cursului prescriptiei privind aceste actiuni.

Pe data inceperii procedurii, prescriptia actiunilor ptr realizarea creantelor asupra debitorului sau a bunurilor sale se suspenda.Termenele vor reincepe sa curga dupa 30 de zile de la inchiderea procedurii.Prin urmare, prescriptia isi va relua cursul si titularii actiunilor supuse suspendarii isi vor putea valorifica pretentiile.

4)Suspendarea curgerii dobanzilor,majorarilor si penalitatilor.

Nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior deschiderii procedurii si negarantate cu ipoteca, gaj sau alta garantie reala mobiliara, ori drept de retentie de orice fel, sau partilor negarantate din creantele garantate cu astfel de garantii, de la data deschiderii procedurii, in afara de acazul in care, prin programul de plata a creantelor cuprinse in planul de reorganizare, se deroga de la prevederile de mai sus.

Prin urmare, deschiderea procedurii are efecte diferite asupra curgerii dobanzilor, majorarilor si penalitatilor privind creantele nascute anterior deschiderii procedurii.

Dupa deschiderea procedurii curg si, deci, se iau in considerare la stsbilirea drepturilor creditorilor numai dobanzile,majorarile si penalitatile aferente creantelor garantate, nu si in privinta creantelor kilografare, afara de cazul cand prin planul de reorganizare s-a stabilit altfel.

4)Interdictia instrainarii de catre administratorii societatii a actiunilor sau partilor sociale detinute la societatea debitorilor.

Potrivit legii dupa deschiderea procedurii este interzis administratorilor societatii, sub sanctiunea nulitatii, sa instraineze fara acordul judecatorului-sindic, actiunile sau partile lor sociale, detinute la societatea debitoare care face obiectul procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului.

Interdictia instraiarii actiunilor si partilor sciale de catre persoanele mentionate are drept scop

protejarea creditorilor.

Ptr a asigura oeficienta acestei interdictii, legea prevede ca judecatorul va dispune indisponibilizarea actiunilor sau partilor sociale in registrele speciale de evidenta sau in conturile inregistrate electronic.

Document Info


Accesari: 4522
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )