Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Incertitudinea si riscul in economia de piata

economie


Incertitudinea si riscul in economia de piataEconomia de piata este o forma moderna de organizare a activitatii economice, in cadrul careia oamenii actioneaza in mod liber, autonom si eficient, in concordanta cu regulile dinamice ale pietii. Acest lucru face posibila valorificarea eficienta a resurselor existente pentru satisfacerea nevoilor nelimitate ale oamenilor. Economia de piata este o economie de schimb monetar. Institutional-formal, economia de piata se bazeaza pe institutii.

Activitatea economica se desfasoara in timp si spatiu ,atat timpul cat si spatiul sunt relativ greu de controlat , de stapanit sunt mai putin transparente. Dimensiunile timpului si spatiului si transparenta redusa genereaza risc si nasc fenomenul de incertitudine

Economia cunoaste la toate nivelele incertitudine si risc si orice agent economic este subordonat riscului si incertitudinii .Pe masura ce economia este mai monetara ,mai fluida ,riscul si incertitudinea devin mai fluente ,mai presante .Economia actuala, nationala si globala sunt puternic dominate de incertitudine si risc .


Incertitudinea este o stare de nesiguranta cu privire la viitor care este determinate de :

a) caracterul imprevizibil (de neprezis ) al procesului economic .

b) de cunoasterea insuficienta a procesului economic .

Incertitudinea se refera la nesiguranta rezultatelor unei actiuni in domeniul economic.Nesiguranta este cu atat mai mare cu cat fenomenele economice sunt dominate de procese naturale

Riscul se caracterizeaza prin posibilitatea descrierii unei legi de probabilitate pentru rezultatele scontate .Riscul este un eveniment nesigur si posibil si poate cauza o paguba .Riscul are diferite grade de manifestare:

A) La nivel monoeconomic

- riscul pur - este un fenomen accidental ,adica e probabil ca cineva sa piarda oricum

- riscul speculative - are 2 laturi posibilitatea castigului si posibilitatea pierderii .Este propriu pietelor financiare - speculatilor de burse,cumpararii de bunuri .

- riscul de neplata - este fenomenul de insolvabilitate ( incapacitate de plata ) care apare in urma unui faliment .Riscul de faliment trebuie preantampinat prin nivelul profitului obtinut si planificarea unui nivel al profitului .

- riscul pentru inovatie - este propriu cercetarii stiintifice


B) La nivel macroeconomic :

- risc social - apartine miscariilor sociale - greve ,revolutii

- risc politic - inseamna instabilitatea politica a unui stat ,schimbari de guvern ,lideri politici

- risc economic - inseamna aparitia unor mari dezechilibre interne in buget dezechilibrat extern cand balanta de plati nu mai poate sa faca fata unor nevoi ale statului respectiv

Toate aceste riscuri monoeconomice se includ in ceea ce se numeste risc de tara

Este un concept utilizat de F.M.I. ,Banca Mondiala ,U.E. , care consta in manifestarea concomitenta a riscului economic cu cel social , politic .

Riscul de tara sta la originea atractivitatii sau neatractivitatii economiei.

Atractivitatea economica consta in conturarea unor indicatori care stimuleaza investitiile externe ,dezvoltarea relatiilor comerciale , mobilitati externe ale persoanelor si in general o activitate economica mai intensa si benefica pentru populatia unei tari .

Incertitudinea si riscul sunt categorii ale economiei si exprima pe de o parte gradul de stapanire a fenomenelor si proceselor economice de catre oameniStudent: ROSU    (PARASCHIVA) LAURA MARIANA

FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL

SPECIALIZAREA CONTABILITATE INFORMATICA DE GESTIUNE


Document Info


Accesari: 5188
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )