Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
SOCIETATEA IN COMANDITA PE ACTIUNI

economie

SOCIETATEA IN COMANDITA PE ACTIUNII. Notiune, evolutie, trasaturi.

II. Constituirea societatii.

III. Functionarea si administrarea societatii.

IV. Dizolvarea si lichidarea societatii.
I. Notiune, evolutie, trasaturi.


Societatea in comandita pe actiuni este o societate de capitaluri cu raspundere mixta formata din asociati comanditati, care administreaza societatea, contribuind la activitatea acesteia cu munca lor si din asociati comanditari care participa in principal cu capital, primind actiuni in schimbul varsamintelor ce le fac la patrimoniul societatii.

Din cele aratate mai sus rezulta ca acest tip de societate se aseamana atat cu societatea in comandita simpla, ambele avand doua categorii de asociati (comanditati si comanditari) cat si cu societatea pe actiuni intrucat, capitalul este impartit in fractiuni numite actiuni, ca in cazul acestei societati.

Aparitia acestui tip de societate a fost determinata de aceleasi considerente aratate in cazul societatii pe actiuni adica de necesitatea concentrarii capitalurilor, precum si de nevoia adaptarii comanditei simple la necesitatile valorificarii unor mari capitaluri in conditiile economiei de piata.

La inceput, societatea in comandita pe actiuni a fost receptata cu succes in practica comerciala insa, pe parcurs, importanta ei a scazut datorita raspunderii diferite a asociatilor generatoare de dificultati in functionarea ei si in mod deosebit in rezolvarea litigiilor cu creditorii.

De aceea se considera, ca atata vreme cat comanditatii nu au o participare patrimoniala la constituirea societatii, raspunderea lor solidara si nemarginita este o iluzie.

Ca trasaturi pentru acest tip de societate se disting:

este constituita din doua categorii de asociati: comanditatii care participa cu munca si priceperea lor si comanditarii care contribuie cu capitalul;

 • societatea se constituie in considerarea contributiei asociatilor comanditari la formarea capitalului social,
 • capitalul social se divide in actiuni care sunt titluri negociabile si transmisibile,
 • firma se compune dintr-o    denumire proprie la care se adauga mentiunea. scrisa in intregime "societate in comandita pe actiuni"

raspunderea asociatilor pentru obligatiile angajate este mixta:

comanditatii raspund nelimitat si solidar,

comanditarii raspund pana la concurenta aportului socialII. Constituirea societatii


Constituirea societatii in comandita pe actiuni este supusa acelorasi reguli si proceduri valabile pentru societate pe actiuni, respectiv conditiilor de fond, de forma si de publicitate cu evidentierea unor particularitati specifice determinate de regimul juridic special al acestui tip de societate.

Astfel pentru constituirea valabila a societatii in comandita pe actiuni legea mentine conditia numarului de minimum 5 asociati, indicata in cazul societatii pe actiuni, si instituie o cerinta suplimentara privind existenta atat la constituire cat si pe durata functionarii a celor doua categorii de asociati comanditati si comanditari, conditie specifica societatii in comandita simpla.

Sub aspectul capitalului social legea conditioneaza constituirea acestuia de aceeasi valoare minima de 25.000.000 lei, ca in cazul societatii pe actiuni.

Modalitatile de constituire ale societatii pe actiuni (metoda simultana sau a subscriptiei publice) pot fi valorificate deopotriva in aceleasi conditii si sub aceeasi procedura si pentru constituirea societatii in comandita pe actiuni.
III. Functionarea si administrarea societatii in comandita pe actiuni


Legea nr.31/1990 in art 135 stabileste ca regulile privind functionarea si administrarea societatii in comandita pe actiuni sunt identice cu cele indicate in cazul societatii pe actiuni cu evidentierea unor particularitati de administrare impuse de structura mixta a acestui tip de societate..

Spre deosebire de societatea pe actiuni, administrarea in cazul comanditei pe actiuni poate fi facuta doar de catre asociatii comanditati, in conditiile indicate pentru societatea in comandita simpla

Astfel, numirea administratorilor (membrii asociati sau specialisti neasociati) se realizeaza ca si in cazul societatii in comandita simpla fie prin actul constitutiv, fie ulterior de catre adunarea generala a asociatilor. In acelasi mod si in aceleasi conditii sunt stabilite limitele mandatului in baza caruia isi vor exercita atributiile, durata si modalitatea de exercitare a mandatului, conditiile si procedura revocarii lor etc.

Sarcinile administratorului sunt si in acest caz savarsirea de acte si operatiuni care sa aiba drept finalitate realizarea obiectului de activitate propus de societate.

Incetarea activitatii administratorului poate interveni ca efect al revocarii acestuia, al mortii, insolvabilitatii si falimentului, excluderii sau retragerii din societate.

Excluderea din societate constituie si pentru asociatii societatii in comandita pe actiuni o sanctiune severa, din aceleasi considerente indicate la societatea in comandita simpla, iar cauzele pentru care poate fi aplicata sunt diferite pentru cele doua categorii de asociati.

Astfel cauzele de excludere a asociatilor comanditari pot fi:

 • neaducerea aportului la care s-au obligat,
 • amestecul in administrare    in absenta unei procuri speciale,

Pentru asociatii comanditati sunt operante cauzele de excludere prevazute de lege in cazul asociatilor de la societatea in nume colectiv:

 • neaducerea aportului social    la care s-a obligat fiecare asociat
 • declararea incapacitatii    sau a falimentului indreptat impotriva unui asociat
 • folosirea fara drept, in interes personal de catre asociatii a patrimoniului societatii, a creditelor angajate de societate
 • amestecul fara drept in administrarea societatii,
 • efectuarea, pe cont propriu ori al altora, a unor operatiuni in acelasi tip de comert sau activarea la o alta societate (S.R.L., S.A.), facand astfel concurenta neloiala societatii.
 • administratorul va fi exclus din societate pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a mandatului sau cat si pentru cauzarea unor pagube materiale sau fraudarea societatii    pe care o administreaza.

Transformarea societatii in comandita pe actiuni intr-un alt tip de societate presupune respectarea acelorasi reguli procedurale privind consimtamantul unanim al asociatilor si indeplinirea conditiilor de fond si de forma ceruta de lege pentru tipul de societate in care se doreste si poate avea loc transformarea.IV. Dizolvarea si lichidarea societatii in comandita pe actiuni


Cauzele generale de dizolvare cat si cele specifice mentionate la societatea pe actiuni sunt operante si in cazul societatii in comandita pe actiuni la care se adauga o conditie suplimentara determinata de structura mixta a acestui tip de societate.

Constituie cauza speciala de dizolvare si lichidare pentru societatea in comandita pe actiuni ramanerea unei singure categorii de asociati:

Astfel, in situatia in care exista un singur asociat comanditat, iar comanditarii sunt mai multi, decesul, retragerea sau excluderea sau falimentul sau, atrage dupa sine dizolvarea societatii. In caz de deces, daca exista clauza de continuare a activitatii cu mostenitorii, societatea nu intra in dizolvare daca acestia doresc sa continue activitatea.

Societatea intra in dizolvare si ca efect al mortii (daca nu este prevazuta clauza de continuare a activitatii cu mostenitorii), retragerii, excluderii ori falimentului singurului asociat comanditar, chiar daca numarul comanditatilor este mai mare.

Dizolvarea are ca efect deschiderea procedurii de lichidare care se supune acelorasi reguli procedurale indicate pentru celelalte tipuri de societati comerciale.

Si in cazul comanditei pe actiuni in urma lichidarii societatea inceteaza sa mai fiinteze, isi pierde personalitatea juridica de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de lichidare data de tribunal. In baza acestei hotarari are loc radierea societatii din Registrul comertului si din evidenta administratiei financiare.Document Info


Accesari: 13922
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )