Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
AGRICULTURA GENERALA

agricultura


Universitatea de Stiinte Agronomice si

Medicina Veterinara - Bucuresti

Departamentul de Studii pentruInvatamant la Distanta   Badea (Bucur) Mihaela

AGRICULTURA GENERALA

AFANAREA ADANCA

Afanarea adanca are drept scop marirea spatiului lacunar al orizonturilor de sol subiacente stratului 17317x2318r arabil, fara amestecarea, rasturnarea sau inversarea orizonturilor solului. Aceasta este o lucrare specified solurilor grele si tasate, afectate alternativ de exces si deficit de umiditate precum si a altor categorii de soluri care prezinta limitari ale capacitatii de productie determinate de salinizare, alcalizare, poluare etc. Excesul de umiditate apare frecvent in perioadele bogate in precipitatii 告 cu consum redus prin e vapotranspiratie, pe solurile care prezinta un strat argilos, compact si impermeabil, aflat sub stratul arabil. Datorita permeabilitatii reduse a acestui strat, apa din precipitatii nu se poate inflltra in profunzime 告 se acumuleaza la partea superioara a profilului sau la suprafata solului.

Afanarea adanca, fara intoarcerea brazdei, se efectueaza pentru strapungerea stratului impermeabil de sol 告 se provoaca infiltrarea apei din orizonturile superioare. In zonele secetoase. apa acumulata in profunzime constituie o rezerva pentru perioadele lipsite de precipitatii iar in zonele mai umede aceasta apa trebuie eliminata prin sistemele de desecare - drenaj.

in acelas.i timp, prin afanarea adanca se obtin efecte pozitive certe privind imbunatatirea conditiilor de aeratie, a permeabilitatii pentru apa, a capacitafii de inmagazinare a precipitatiilor. precum 告 favorizarea dezvoltarii unui sistem radicular mai profund 告 o intensificare a activitatii biologice din sol.

Adancimea de afanare (h)

Se stabileste in functie de continutul de argila si distributia acesteia pe profil.

Adancimea minima nu poate fi mai mica de 40-45 cm., iar adancimea maxima nu depaseste 80-90 cm. Pe solurile afectate temporar de exces de umiditate, mai ales atunci cand exista un sistem de drenaj amenajat, uniformitatea adancimii de afanare este foarte importanta, in sensul favorizarii scurgerii apei in exces catre refeaua de drenaj.

Latimea de lucru (1)

Latimea de lucru depinde de adancimea de afanare si de tipul utilajului. O intensitate buna de afanare se obtine atunci cand latimea de lucru este egala cu 2 adancimi de afanare:

l = 2h

Distanta intre doua piese active este de 0,5 - 0,7 1, ceea ce asigura o afanare corespunzatoare pe adancimea ,.h". Distantele mai mari pot fi luate in considerare numai pe terenurile amenajate cu lucrari de drenaj.

Momentul executarii lucrarii

Afanarea adanca poate avea un efect mai indelungat, doar atunci cand se executa in conditii optime de umiditate. Conditiile optime de umiditate sunt indeplinite cand umiditatea este intre 60 - 90% din intervalul umiditatii active. La umiditate mai mica de 60% solul fund prea uscat, rezulta bulgari mari care se prelucreaza greu si cu consum mare de energie. In procesul de afanare, solul trebuie sa se rupa fbrmand fisuri si crapaturi neregulate. elementele structurale trebuie sa tie deplasate unele fata de altele, impinse lateral si spre suprafata, astfel incat sa nu-si mai poata recapata asezarea initiala. La umiditate mai mare de 90%, afanarea se reduce la o simpla taiere a solului de catre piesele active.

Epoca de executare

Lucrarea se executa vara, in lunile iulie - august sau toamna dupa recoltarea culturilor, mainte de arat. Afanarea adanca poate continua si in luna octombrie, daca nu intervin perioade umede, mai ales daca terenurile nu sunt destinate altor culturi de toamna.

Periodicitatea de executie

In general, afanarea adanca se efectueaza odata la 5 ani. Intervalul de revenire depinde de textura solului, de gradul de tasare a solului si de gradul de asigurare contra supraumezirii pluviale. fund mai scurt (3-4 ani) la un grad mai mic de asigurare sj mai mare (5-6 ani) la un grad de asigurare ridicat.

Inainte de efectuarea afanarii adanci se recomanda pregatirea terenului fie cu grapa cu discuri grea, fie prin aratura, astfel incat terenul sa fie cat mai curat sj relativ uniform iar pregatirea patului germinativ pentru culturile de toamna sa nu necesite, dupa afanarea adanca, prea multe interventii cu utilaje grele.

De asemenea, afanarea adanca trebuie precedata de aplicarea ingrasamintelor organice s.i, in functie de situatie, de aplicarea ingrasamintelor fosfatice si amendamentelor, de eliminarea excesului de apa etc.


Document Info


Accesari: 2344
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )