Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Ce greseli puteti face la plantarea pomilor?

agricultura


Ce greseli puteti face la plantarea pomilor?

Daca sapati gropi prea mici si radacinile vor creste anevoie, fapt ce duce la o dezvoltare anemica a partii aeriene, adica a coroanei si a trunchiului.Înainte de plantare, tineti pomii prea mult cu radacinile expuse la aer.

Cu ocazia fasonarii, taiati prea scurt radacinile.

Acoperiti pomul pâna la punctul de altoire (deci prea adânc) si nu pâna la colet, cum este corect.

Plantati când solul este prea umed sau prea uscat, sau chiar înghetat.

În timpul plantarii, radacinile pomului nu se rasfira bine pe musuroi.

În jurul radacinii nu puneti pamântul cel mai bun si nu calcati suficient de puternic pe pamântul din jurul tulpinii pentru fixare.

Daca pomii sunt înclinati, va sfatuiesc sa puneti tutori sau apasati cu piciorul pamântul de la baza trunchiului în partea opusa înclinarii.

Am vazut în paginile revistei multe gradini, dar mai ales case frumoase si interesante, carora li s-ar "asorta" de minune câtiva pomi fructiferi cu ramuri dirijate pe o palmeta cu brate oblice.

Aceasta palmeta (coroana turtita lateral) se poate amenaja de-a lungul aleilor sau chiar în fata caselor, deoarece atrage privirea prin aranjamentul artistic, coloritul fructelor si nu în ultimul rând prin productie. Palmeta pe care o prezint am realizat-o de-a lungul aleii de acces în curte, în dreptul ferestrei de la dormitorul celor doua fetite ale mele. Nu sunt un fotograf priceput, dar imaginati-va cum este primavara, când merii sunt înfloriti; deschideti fereastra dormitorului si simtiti mirosul florilor de mar sau vara si toamna, când din camera atingeti merele coapte si le simtiti parfumul.

Palmeta poate fi realizata cu mar, par, piersic, prun. Pentru mar, soiurile pe care le recomand sunt: Golden delicious, Starkrimson, Wagener premiat. Aceste soiuri le puteti gasi la fiecare centru pomicol zonal.

Cum procedati: marul îl plantati sub forma de varga. Dupa plantare, primavara, înainte de umflarea mugurilor, scurtati varga la înaltimea de 60-70 cm, din care 40-50 cm sunt rezervati pentru trunchi. Daca pe varga se gasesc ramuri anticipate (crescute deja), cele situate pe trunchi le taiati la inel, iar cele din zona coroanei, la doi muguri de la baza.

În luna mai, când lastarii au 20-30 cm, alegeti doi dintre ei, orientati-i pe directia rândului de sârma, pentru formarea sarpantelor plus lastarul de prelungire a axului central. Cei trei lastari retinuti pentru formarea scheletului palmetei îi lasati sa creasca liber. În caz de necesitate, în cursul lunii iunie, echilibrati cresterea celor doi lastari ce vor forma primul etaj, aplecându-l pe cel mai viguros dintre ei sau orientându-l pe verticala pe cel mai slab.

În luna septembrie, înclinati lastarii rezervati pentru formarea primului etaj la unghiul definitiv de 45 grade (fata de axul trunchiului), prin legare de sârmele spalierului.

În primavara anului al doilea, înainte de pornirea în vegetatie veti proiecta etajul al doilea. Atunci scurtati axul central la 100-110 cm, deasupra primului etaj. sarpantele primului eraj ramân nescurtate, pe fiecare brat suprimati câte 3-4 muguri situati imediat sub cel terminal, pentru a preveni aparitia lastarilor concurenti.

În cursul lunii mai, când lastarii au lungimea de 6-8 cm, îi alegeti pe cei necesari pentru formarea ramurilor de schelet, adica sarpantele etajului doi si prelungirea axului central, iar pe ceilalti îi suprimati.

În iunie, înclinati definitiv bratele primului etaj si ale celui de-al doilea la 45-55 grade fata de verticala. În primavara anului al treilea, primii normal dezvoltati prezinta doua etaje. Atunci scurtati prelungirea axului palmetei la 80-90 cm fata de etajul al doilea, în vederea proiectarii etajului al treilea, care va fi format din doua ramuri orientate pe directia rândului de sârma. Pe bratele primului etaj, alegeti câte o ramura anuala viguroasa, pentru formarea primei subsarpante, plasata la 30-40 cm de la baza sarpantei.

Pe axul palmetei, între etaje, se lasa câteva ramuri de rod distantate la 20-25 cm una de alta. Formarea palmetei etajate cu brate oblice se încheie în anul al patrulea.

În final, aceasta palmeta are o înaltime de 3 m si o largime de 1 m. sarpantele celor trei etaje trebuie sa fie paralele. Distantele între pomi sunt de 3 -4 m.


Document Info


Accesari: 3372
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )