Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Forta de munca

agricultura


Forta de munca

Functionarea oricarui sistem de productie este de neconceput fara prezenta si interventia omului. Procesele de productie a bunurilor corporale si necorporale, respectiv a serviciilor, capabile sa satisfaca cele mai diverse nevoi umane, au ca element comun 17217r176r faptul ca desfa§urarea lor presupune prestarea de munca.Munca - factor originar, primar, de productie - reprezinta activitatea specifica umana prin care oamenii, utilizand uneltele si instrumentele adecvate isi valorificS aptitudinile, experienta si cunostintele pe care le detin in vederea obtinerii unor bunuri materiale si servicii indispensabile existentei lor. progresului societatii. Munca a fost si ramane factorul de productie activ si determinant iar prin intermediul ei sunt antrenati si ceilalti factori de productie, realizandu-se combinarea §i utilizarea lor eficienta.

Resursele de munca sau potentialul de munca al unei tari exprima totalitatea persoanelor in varsta legala de munca si apte de munca.

Populatia unei tari reprezinta sursa, rezerva de forta de munca. Fiecare tara are la un moment dat un potential de forta de munca care se numeste forta de munca potentials. In activitatea economics este atrasa numai o parte, forta de munca activa.

Diferenta dintre forta de munca potentials si cea activa este reprezentata de catre persoanele neangajate sau cele aflate in somaj.

Populatia efectiv activa sau ocupata este formats din salariati, lucratori pe cont propriu sau lucratori in exploatatii de tip familial.

Principalele caracteristici ale utilizarii fortei de munca in agricultura tarilor dezvoltate sunt urmatoarele:

1) Ponderea foarte redusa a populatiei ocupate direct in agricultura -acest lucru se datoreaza faplului ca un agricultor in aceste tari are o Inzestrare cu mijloace de productie deosebit de ridicata;2) Forta de munca ocupata in agricultura in majoritatea cazurilor este formata din agricultorul-fermier si membrii familiei si intr-o masura foarte redusa forta de munca angajata (doar in perioadele de campanie agricola);

3) Structura pe varste a fortei de munca este relativ echilibrata - acesl lucru se datoreaza faptului ca exists o serie de legi care vin in sprijinul si incurajarea tinerilor agricultori (prin acordarea de prime de instalare, credite cu dobanda subventionata etc.);

4) Structura pe sexe a fortei de munca din agricultura vest-europeana arata ca in principal ponderea mai mare o ocupa barbatii in proportie de 65% din forta de munca agricola, iar femeile detin 35% din care cca. 23% o reprezinta sotiile fermierilor.

5) In agricultura tarilor dezvoltate se foloseste o parte insemnata din forta de munca cu timp secundar (part-time). Aceasta caracteristica arata caracterul familial al muncii din exploatatiile agricole, a caror membrii de familie lucreaza in alte domenii cu timp total.

6) in tarile dezvoltate se pune accent pe calificarea fortei de munca din agricultura

Document Info


Accesari: 4803
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )