Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
LUCRARILE SOLULUI - SAMANTA SI SEMANATUL LA FLOAREA SOARELUI

agricultura


LUCRARILE SOLULUI - SAMANTA SI

SEMANATUL LA

FLOAREA SOARELUILUCRARILE SOLULUI

Floarea-soarelui necesitaun sol afanat ,fara hardpan si bine structurat, care sa permita o rasarire rapida si uniforma, o inradacinare profunda si un control eficient al buruienilor. Aceasta este o garantie a bunei alimentari cu apa si elemente nutritive si o mai buna rezistenta la cadere.

Cele mai frecvente consecinte ale unei pregatiri neglijente a solului pentru floarea soarelui sunt:

- stagnarea semintei in sol, care nu reuseste sa strabata crusta compacta de la suprafata solului,

- tendinta pivotului radacinii de a se dezvolta superficial atunci cand intalneste o zona prea copmpacta,

- concurenta buruienilor pana in stadiul de 5 perechi de frunze.

Lucrarea de dezmiristit se realizeaza cat mai devreme posibil dupa recoltarea premergatoarei si este urmata de aratura adanca, efectuata pe un sol scurs bine, evitand pe cat posibil, patinarea care netezeste si compacteaza fundul brazdei. Adancimea araturii 444k1015e pentru floarea soarelui trebuie sa fie de 22-25cm, lucrarea mai adanca este necesara pe terenurile puternic imburuienate sau cu cantitati mai mari de resturi vegetale si pe solurile compacte.

In zonele mai umede si pe solurile mai grele, imbunatatirea regimului aerohidric al solului, prin scarificare la 60 cm, aduce sporuri de productie de pana la 28%.

In primavara, pentru a obtine un pat germinativ cat mai aproape de aceste cerinte ideale, trebuie limitat numarul de treceri pe teren cu utilajele agricole la un minim care sa evite tasarea excesiva. In plus , trebuie sa nu se lucreze pe un sol cu exces de umiditate ; in asemenea situatii , este de preferat sa se intarzie cateva zile data semanatului. La umiditate ridicata , tasarea produsa de rotile tractorului determina deteriorarea insusirilor fizice ale solului , iar utilajul cu care se lucreaza nu realizeaza o maruntire a solului , ci o fragmentare in felii a acestuia , care ingreuneaza si intarzie pregatirea patului germinativ si favorizeaza pierderea umiditatii din sol .

Suprafetele lucrate bine inca din toamna si care la desprimavarare se prezinta fara resturi vegetale si nivelate se lucreaza cu combinatorul , iar cele arate in toamna , care prezinta denivelari si unele resturi vegetale incomplet incorporate , se lucreaza cu grapa cu discuri usoara in agregat cu grapa cu colti si lama nivelatoare .

Calitatea patului germinativ este asigurata de reglarea corecta a agregatelor de lucru si de evitarea lucrarii cand solul este prea umed. Ultima lucrare de pregatire a patului germinativ se executa cu combinatorul , in ziua sau preziua semanatului , si nu mai devreme , pentru a nu favoriza imburuienarea terenului inaintea rasaririi culturii .

Pentru a realiza un bun pat germinativ trebuie folosite agregate complexe , cu scopul de a evita numarul de treceri prea mare. Prin ultimele lucrari sunt incorporate erbicidele si ingrasamintele .

Conservarea apei in sol constituie un obiectiv esential , care trebuie avut in vedere la pregatirea patului germinativ. Pentru aceasta , solul trebuie lucrat superficial , printr-un numar cat mai redus de lucrari ; se va evita afanarea excesiva , intoarcerea si rascolirea energica a solului , prin care se favorizeaza pierderea apei prin evaporare intr-o perioada in care aceasta este accelerata de temperaturile in crestere si curentii puternici de aer.

SAMANTA SI SEMANATUL

Pentru a avea plante viguroase printr-o rasarire uniforma si rapida este nevoie de folosirea la semanat a unui material semincer cu indici calitativi superiori :

valoarea biologica si culturala ridicata

integritate fizica , fara sparturi sau fisuri

lipsa bolilor

Samanta trebuie sa fie din anul precedent si sa apartina unor categorii biologice superioare .

O lucrare efectuata de unii cultivatori de floarea-soarelui de la noi este alegerea semintelor la masa. Prin aceasta operatiune sunt indepartate semintele mici , fisurate , decojite, atacate de boli. Puritatea creste pana 100% si capacitatea de germinatie este peste 95% , asigurandu-se o rasarire rapida , uniforma lanuri mai putin atacate de boli si sporuri de productie .

Semintele germinabile

intacte dau germeni normali in proportie de 95%

fisurate dau 85%

decojite si cu miez partial lipsa sub 75%

Tratarea semintei de floarea-soarelui inainte de semanat contra bolilor si daunatorilor este obligatorie. Se recomanda sa se efectueze tratamente contra manei , cu metaxil sau oxadixil .

Impotriva putregaiului alb si a putregaiului cenusiu se fac tratamente cu unul din produsele : procimidon , vinclozolin , benomil , tiabendazol , iprodione , toate cu cantitatile specifice .

Pentru controlul daunatorilor se recomanda tratamente cu carbofuran efectuate centralizat de catre specialisti , deoarece aceste produse sunt foarte toxice .

Epoca de semanat . Semanatul culturilor de floarea-soarelui este determinat de evolutia conditiilor climatice in primavara , perioada optima de semanat incepand , dupa unele estimari , la circa 15 zile de la desprimavarare ; in primaverile secetoase se recomanda semanatul la inceputul intervalului , iar in cele umede si reci se poate semana ceva mai tarziu .

Calendaristic , semanatul se face , de regula , intre 25 martie si 10 aprilie , iar al hibrizilor intre 1 si 15 aprilie . Durata optima de semanat in fiecare an este de 5-6 zile . Intarzierea semanatului in a doua jumatate a lunii aprilie sau inceputul lunii mai a determinat scaderi de productie .

La semanatul prea timpuriu , multe seminte pier prin mucegaire , rasarirea se prelungeste si este esalonata , plantele sunt debile , atacurile de mana si putregai alb sunt mai pronuntate , productia de seminte scade si se diminueaza , de asemenea procentul de ulei .

Intarzierea semanatului este insotita de rasarirea neuniforma a plantelor datorita reducerii umiditati din sol si de deplasarea fazei de inflorire in perioada de seceta din a doua jumatate a lunii iulie , ceea ce determina importante scaderi de productie. Trebuie subliniat ca , in zona solului brun-roscat din Campia Romana , scaderi drastice de recolta s-au constatat doar la intarzierea semanatului pana in ultimele zile ale lunii aprilie .

Densitatea . In conditii bune de vegetatie , la formele existente in prezent in cultura in Romania , productiile de cele mai mari se obtin daca la recoltare exista 45000- 50000 plante / ha in cultura neirigata si 55000 - 60000 plante / ha in cultura irigata. Valori de densitate inferioare se inregistreaza la soiul Record , iar cele superioare la hibrizi cu talie mica si rezistenta buna la frangere si cadere. Ceilalti hibrizi cu talie mai inalta reactioneaza bine la o densitate intermediara. Densitatile excesive duc la cadere si frangere , atac de boli , la consumuri specifice mai mari de apa si elemente nutritive , la sporirea proportiei de seminte seci .

Foarte important este ca repartizarea semintelor pe rand sa fie uniforma , pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii armonioase a tuturor plantelor.

La semanat se vor asigura densitati mai mari de 10 - 15 % fata de densitatile de recoltare .

Cantitatea de samanta la hectar , corespunzatoare densitatilor optime variaza , obisnuit , intre 4,0 si 5,5 kg / ha .

Distanta intre randuri. In conditii de cultura neirigata sau irigata prin aspersiune , este generalizat semanatul florii-soarelui la distanta de 70 cm intre randuri , prin care sunt asigurate posibilitatile de combatere a buruienilor prin prasile mecanice. In conditii de irigare prin brazde se seamana la 80 cm distanta intre randuri. Trebuie retinut ca intre diferite distante de semanat experimentate in conditiile de la noi , diferentele de productie nu sunt importante ; ca atare , se seamana la 70 cm intre randuri - distanta care permite utilizarea setului de masini de la porumb . In climatul mai umed din vestul Europei , culturile de floarea - soarelui sunt semanate la 60 cm intre randuri , distanta care asigura o mai buna distribuire pe teren a plantelor .

Adancimea de semanat este de 5-7 cm ; se poate semana la 4-5 cm adancime pe soluri mai grele , umede si numai daca nu se folosesc erbicide triazinice , care la adancimi mici de semanat vin in contact cu samanta in curs de germinare si provoaca pagube .

Respectarea vitezei de semanat este , de asemenea , o conditie importanta ; o viteza redusa ( 4-5 km / h ) permite o repartitie optima a semintelor pe rand si uniformitatea adancimii , ceea ce va asigura o rasarire uniforma a plantelor .


Document Info


Accesari: 31878
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )