Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Capitalul

agricultura


Capitalul

Ca factor de productie esential capitalul poate fi studiat din mai multe puncte de vedere deoarece este o notiune economica, financiara si contabila complexa.Notiunea de capital in sens general, cuprinde totalitatea surselor de finantare aflate la dispozitia unu 434f54e i agent economic care doreste sa organizeze o activitate economica si sa desfasoare in continuare o activitate economica.

In vederea procurarii de active fixe si circulante necesare activitatii, fiecare agent economic are nevoie de un capital care dupa sursa de provenienta poate fi: capital propriu. atras sau imprumutat.

Felurile capitalului

1) Capitalul propriu in functie de natura agentului economic poate fi: capital social si capital individual.

Capitalul social initial sau de pornire este egal cu valoarea nominala a actiunilor si partilor sociale subscrise si varsate; valoarea aportului in natura (pamant, constructii, tractoare si masini, animale, stocuri Je materii prime, utilaje etc.) precum si din numerar (bani lichizi).

Capitalul de exploatare este eel pe care agentul economic il utilizeaza in vederea continuitatii activitatii desfasurate si poate fi format din capital propriu, atras si imprumutat.

2) Dupa forma de proprietate capitalul poate fi: privat si public. Capitalul privat de asemenea poate fi:

- capital privat al persoanelor fizice;

- capital privat al persoanelor juridice;- capital privat al statului.

In majoritatea tarilor dezvoltate capitalul privat al statului se gases_te intr-o proportie mica. In fostele tari socialiste (unde capitalul era majoritar de stat) care se afla in perioada de tranzitie catre economia de piata o buna parte din capital apartine inca statului. Odata insa cu accelerarea procesului de privatizare, capitalul privat al statului scade.

Capitalul public apartine institutiilor centrale de stat sau autoritatilor locale si poate fi:

- capitalul public de interes national;

- capital public de interes local.

3) Dupa modul in care se formeaza si se dobandeste capitalul unui agent economic poate fi: capital propriu si capital strain.

Capitalul propriu se formeaza din resursele proprii ale proprietarilor. Capitalul strain se formeaza din imprumuturile acordate pe termen scurt, mijlociu sau lung si din sursele atrase temporar in circuitul financiar de la: furnizorii de materii prime, materiale etc.; de la salariati pana la plata salariilor; de la bugetul de stat pana in momentul achitarii impozitelor catre stat; de la organismele de protectie sociala; asigurari sociale etc.

4) Dupa comportamentul in exploatare capitalul oricarei tip de unitate patrimoniala este de doua feluri: capital fix si capital circulant.

Document Info


Accesari: 13834
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )