Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Preferinte la alegerea culturii premergatoare

agricultura
Preferinte la alegerea culturii premergatoare
Preferinta pentru cultura premergatoare trebuie extinsa la nivelul intregului sistem de rotatie. Prin sistemul de rotatie avem in vedere proportia culturilor pr&# 414f56e 259;sitoare si frecventa acestora de revenire pe aceeasi suprafata de teren. Prasitoarele faciliteaza combaterea imburuienarii si in cazul lucrarilor de intretinere, favorizeaza mentinerea unui strat de sol afanat in care se stimuleaza procesele vitale si enzimatice, precum si cele chimice, prin introducerea buruienilor in circuitul biologic al elementelor. Dar, prasitoarele contribuie si la degradarea agregatelor de sol, la prafuire, formarea crustei si la pierderea apei prin capilaritate.

Participarea culturilor care se seamana in randuri dese, aplicand lucrarile corespunzatoare de combatere a buruienilor, este la fel de importanta pentru asigurarea unor rotatii favorabile intretinerii echilibrului biologic al solului.

Alternanta culturilor cu durata scurta de vegetatie cu culturile cu durata lunga de vegetatie, a celor care se seamana primavara cu cele de toamna contribuie fundamental la executarea corecta a lucrarii de baza a solului, transformand-o dintr-una de agresivitate fata de natura, intr-o masura amelioratoare a starii de fertilitate, prin actiunile sale colaterale. Nu trebuie ignorata introducerea in rotatie a plantelor leguminoase, pentru aportul lor de azot fixat pe cale simbiotica, prin care cerealele paioase, care urmeaza, dau productii mari, nediferentiate (pe terenurile fertile) de cele obtinute cu administrarea ingrasamintelor chimice.In sfarsit, o sola saritoare cu plante perene sau amestecuri de plante perene, contribuie la refacerea structurii de agregate a solului, de evitare a tasarii, a levigarii nitratilor, de combatere a imburuienarii si dintr-un alt unghi de vedere, de asigurare a furajelor pentru animale, intr-o ferma agricola echilibrata economic.

Toate avantajele rotatiei culturilor trebuie intelese si sub raport gospodaresc si comercial, prin organizarea de asolamente. Pe suprafete arabile mari se pot organiza mai multe asolamente, cu rotatii mai lungi si mai scurte, obtinandu-se astfel, atat diversitatea produselor cat si cantitatea necesara. Dar si pe suprafete mici se pot organiza 2 - 3 asolamente, cu rotatii de 3 - 4 culturi, se pot include si parcele saritoare de leguminoase si de ierburi perene.


Document Info


Accesari: 2065
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )