Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Determinarea si analiza eficientei economico - sociale (cu referire la forme de asigurare practicate)

Asigurari
Determinarea si analiza eficientei economico - sociale (cu referire la forme de asigurare practicate)

Eficienta economica reprezinta o expresie a raportului dintre rezultatele obtinute si cheltuielile (eforturile depuse) efectuate într-o anumita perioada de timp pentru obtinerea lor.

Eficienta asigurarilor este o forma a eficientei economico-sociale care exprima raportul dintre rezultatele optime obtinute din activitatea de asigurari si cheltuielile (desp& 222f52c #259;gubirile) determinate de refacerea bunurilor distruse sau de plata sumelor asigurate, respectiv rezultatele financiare obtinute de societatea de asigurari.Pentru aprecierea activitatii de asigurare se are în vedere atât raportul dintre efectul obtinut si efectul depus în legatura cu aceasta activitate, cât si cu rezultatele financiare obtinute de asigurator.

Efectul obtinut de pe urma activitatii de asigurare, prin acordarea de despagubiri si sume asigurate, se concretizeaza în crearea conditiilor care permit continuitatea proceselor economice din diferite ramuri si sectoare, mentinerea integritatii proprietatii apartinând persoanelor juridice sau fizice si realizarea de catre populatie a unor masuri suplimentare de prevedere si economisire.

Efortul depus în vederea obtinerii efectelor de mai sus se bazeaza atât pe efortul asiguratului, care se obliga sa accepte plata primei de asigurare în cuantumul si la termenele prevazute, cât si pe efortul depus de asigurator, care se angajeaza sa organizeze si sa gestioneze în bune conditii fondurile constituite din diverse operatiuni financiare.

Clientii care apeleaza la serviciile prestate de OMNIASIG sunt multumiti de acestea, iar politica de promovare este foarte buna, mai ales prin campanile pe care le desfasoara în lunile cu activitate intensa.

Asigurarile sunt mai eficiente pentru asigurator cu cât cheltuielile ocazionate de plata despagubirilor, a sumelor asigurate si cele privind formarea si administrarea fondului de asigurare sunt mai reduse. Iar pentru asigurati, eficienta asigurarilor este mai mare cu cât despagubirile pe care le primesc ei la producerea riscului asigurat sunt mai apropriate de valoarea daunei înregistrate; iar în ceea ce priveste timpul care trece de la data producerii fenomenului sau evenimentului asigurat pâna la încasarea despagubirilor, respectiv a sumei asigurate, este cât mai redus.

Pentru societatea de asigurari, asigurarile pot fi mai eficiente cu cât - la primele de asigurare date - plata despagubirilor, a sumelor asigurate si a cheltuielilor administrativ gospodaresti sunt mai mici.

Cel mai bine ar fi ca despagubirile pe care le plateste asiguratorul sa fie cât mai apropriate de valoarea pagubelor produse de riscurile asigurate. Pentru a fi posibil acest lucru, este necesar sa se stabileasca un nivel mai ridicat al primelor de asigurare, dar acest lucru reprezinta un dezavantaj pentru interesele si posibilitatile asiguratilor, deoarece asigurarea devine prea costisitoare. De aici rezulta ca activitatea de asigurare trebuie sa fie organizata în asa fel încât sa se poata interveni prompt pentru înlaturarea urmarilor producerii riscurilor asigurate, iar cheltuielile cu administrarea ei sa fie cât mai reduse. În acelasi timp activitatea de asigurare trebuie organizata si condusa astfel încât sa permita asiguratorului sa obtina un anumit profit, din care o parte se cuvine bugetului de stat sub forma de impozit.

Prin încasarea primei de asigurare, S.C. OMNIASIG S.A. se obliga sa plateasca asiguratului eventualele daune a caror marime nu sunt cunoscute decât aproximativ. Din aceasta cauza este importanta cunoasterea materiei asigurabile si stabilirea primelor de asigurare pe baza unor calcule bine fundamentate folosindu-se metodele statistico-matematice.

În ceea ce priveste asigurarile facultative, actioneaza si un factor de natura obiectiva care influenteaza rezultatele obtinute de asigurator. Este vorba de amploarea si calitatea activitatii desfasurate de asigurator în legatura cu încheierea unui numar cât mai mare de asigurari si de "gradul de întelegere" a diferitelor persoane fizice sau juridice în ceea ce priveste necesitatea si utilitatea acestora. În caz ca aceasta activitate se încheie (soldeaza) cu obtinerea unui grad de cuprindere în asigurare ridicat, sunt realizate, în ceea mai mare parte, conditii ca asiguratorul sa poata obtine rezultate favorabile, adica o eficienta ridicata. 

Eficienta activitatii de asigurare are atât aspecte economice cât si sociale, asigurarile reprezentând nevoi reale ale economiei, precum si ale populatiei.

În cadrul analizei eficientei asigurarilor trebuie sa se tina seama de caracterul aleatoriu al producerii riscurilor asigurate. Din acest motiv analiza trebuie efectuata pe perioade mai mari, pe mai multi ani, deoarece altfel rezultatele ei pot sa nu fie evidente. Eficienta asigurarilor trebuie examinata atât prin prisma intereselor asiguratorilor, cât si prin cea a asiguratilor.

Selectarea indicatorilor care se utilizeaza pentru comensurarea eficientei economico - sociale a asigurarilor se poate face în functie de mai multe criterii, cum sunt:

obiectivele analizei care urmeaza a se efectua;

nivelul micro sau macroeconomic la care urmeaza sa fie efectuat studiul;

modul de reglementare juridica a asigurarilor care urmeaza sa fie examinate;ramura de asigurare care face obiectul analizei.

Anumite laturi ale activitatii de asigurare sunt puse în evidenta de catre indicatorii utilizati pentru exprimarea eficientei. O ierarhizare a acestor indicatori este dificil de efectuat si nu se poate afirma ca unii indicatori ar avea o putere de expresie mai mare decât altii.

Eficienta economico - sociala a asigurarilor se apreciaza prin gradul de satisfacere atât a cerintelor generale ale societatii cât si ale fiecarui asigurat. În caz ca se accepta ca o parte a activitatii de asigurare are caracter productiv referindu-se la compensarea daunelor din economie, se poate calcula productia neta realizata de societatea de asigurari care are urmatoarele componente principale: despagubirile platite pentru bunuri, salariile, contributiile pentru asigurarile sociale si profitul. Cel mai important indicator de comensurare a rezultatelor financiare si deci al eficientei asigurarilor, care are un important rol în înfaptuirea gestiunii economico - financiare, este profitul. Acesta se calculeaza ca diferenta între veniturile (încasarile) si cheltuielile societatii de asigurare. Deoarece volumul despagubirilor platite difera de la un an la altul, profitul nu poate constitui un indicator absolut de comensurare a eficientei economico-sociale a asigurarilor. Profitul societatii de asigurare se determina pe baza bilantului contabil aprobat de adunarea generala a actionarilor. Acesta se stabileste la sfârsitul anului calendaristic, iar în situatia în care acesta are o valoare negativa, înseamna încheierea activitatii cu pierderi, fapt ce conduce la sistarea activitatii. Printre cei mai reprezentativi indicatorii de exprimare a eficientei în activitatea de asigurari se pot enumera: volumul primelor încasate, profitul societatii, rata daunei si rata venitului net, gradul de cuprindere în asigurare, productivitatea muncii pe un lucrator s.a.

Rata daunei care este utilizata pentru aprecierea rezultatelor financiare obtinute de asigurator. Acest indicator arata în ce raport se afla despagubirile sau sumele asigurate platite de asigurator, fata de primele de asigurare încasate.

Rata daunei se exprima în procente, iar cu cât rata daunei este mai mica (sub 100) cu atât societatea de asigurari va înregistra o situatie financiara mai favorabila pentru asigurator. 

Dezvoltarea asigurarilor facultative se poate aprecia cu ajutorul indicatorului gradul de cuprindere în asigurare. Acesta apare ca un raport între totalul bunurilor (persoanelor) asigurate si totalul bunurilor (persoanelor) asigurabile.

Rezultatele obtinute la asigurarile facultative sunt influentate direct de marimea gradului de cuprindere în asigurare. Cu cât gradul de cuprindere în asigurare este mai ridicat cu atât este mai sigur ca se va înregistra un raport favorabil între despagubirile platite si primele încasate. Gradul de cuprindere în asigurare poate fi folosit pentru aprecierea nivelului de dezvoltare al asigurarilor facultative atât la nivelul societatii de asigurari cât si la nivelul fiecarei sucursale. El mai este folosit în asigurarile facultative.

Cantitatea si calitatea activitatii desfasurate de personalul sucursalei S.C. OMNIASIG S.A. care se ocupa cu contractarea asigurarilor facultative se apreciaza pe baza unor indicatori cum sunt: numarul mediu de asigurari contractate de un lucrator, suma medie asigurata.

Prima medie încasata pe un contract de asigurare se calculeaza ca raport între primele totale încasate din asigurari sau pe fiecare ramura de asigurare si numarul contractelor încheiate pe fiecare ramura.

Numarul mediu de asigurari contractate de un lucrator din domeniul muncii de achizitie se calculeaza ca un raport între numarul total al asigurarilor facultative (de raspundere civila) contractate într-o anumita perioada de timp (luna, trimestru, an) si numarul lucratorilor care se ocupa cu încheierea de asigurari.

Productivitatea muncii în domeniul asigurarilor, arata cuantumul încasarilor din primele de asigurare ce revin, în medie, pe un lucrator al SC. OMNIASIG S.A.


Document Info


Accesari: 3860
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )