Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Determinarea si analiza eficientei economico - sociale (cu referire la forme de asigurare practicate)

Asigurari


Determinarea si analiza eficientei economico - sociale (cu referire la forme de asigurare practicate)

Eficienta economica reprezinta o expresie a raportului dintre rezultatele obtinute si cheltuielile (eforturile depuse) efectuate īntr-o anumita perioada de timp pentru obtinerea lor.

Eficienta asigurarilor este o forma a eficientei economico-sociale care exprima raportul dintre rezultatele optime obtinute din activitatea de asigurari si cheltuielile (desp& 222f52c #259;gubirile) determinate de refacerea bunurilor distruse sau de plata sumelor asigurate, respectiv rezultatele financiare obtinute de societatea de asigurari.Pentru aprecierea activitatii de asigurare se are īn vedere atāt raportul dintre efectul obtinut si efectul depus īn legatura cu aceasta activitate, cāt si cu rezultatele financiare obtinute de asigurator.

Efectul obtinut de pe urma activitatii de asigurare, prin acordarea de despagubiri si sume asigurate, se concretizeaza īn crearea conditiilor care permit continuitatea proceselor economice din diferite ramuri si sectoare, mentinerea integritatii proprietatii apartinānd persoanelor juridice sau fizice si realizarea de catre populatie a unor masuri suplimentare de prevedere si economisire.

Efortul depus īn vederea obtinerii efectelor de mai sus se bazeaza atāt pe efortul asiguratului, care se obliga sa accepte plata primei de asigurare īn cuantumul si la termenele prevazute, cāt si pe efortul depus de asigurator, care se angajeaza sa organizeze si sa gestioneze īn bune conditii fondurile constituite din diverse operatiuni financiare.

Clientii care apeleaza la serviciile prestate de OMNIASIG sunt multumiti de acestea, iar politica de promovare este foarte buna, mai ales prin campanile pe care le desfasoara īn lunile cu activitate intensa.

Asigurarile sunt mai eficiente pentru asigurator cu cāt cheltuielile ocazionate de plata despagubirilor, a sumelor asigurate si cele privind formarea si administrarea fondului de asigurare sunt mai reduse. Iar pentru asigurati, eficienta asigurarilor este mai mare cu cāt despagubirile pe care le primesc ei la producerea riscului asigurat sunt mai apropriate de valoarea daunei īnregistrate; iar īn ceea ce priveste timpul care trece de la data producerii fenomenului sau evenimentului asigurat pāna la īncasarea despagubirilor, respectiv a sumei asigurate, este cāt mai redus.

Pentru societatea de asigurari, asigurarile pot fi mai eficiente cu cāt - la primele de asigurare date - plata despagubirilor, a sumelor asigurate si a cheltuielilor administrativ gospodaresti sunt mai mici.

Cel mai bine ar fi ca despagubirile pe care le plateste asiguratorul sa fie cāt mai apropriate de valoarea pagubelor produse de riscurile asigurate. Pentru a fi posibil acest lucru, este necesar sa se stabileasca un nivel mai ridicat al primelor de asigurare, dar acest lucru reprezinta un dezavantaj pentru interesele si posibilitatile asiguratilor, deoarece asigurarea devine prea costisitoare. De aici rezulta ca activitatea de asigurare trebuie sa fie organizata īn asa fel īncāt sa se poata interveni prompt pentru īnlaturarea urmarilor producerii riscurilor asigurate, iar cheltuielile cu administrarea ei sa fie cāt mai reduse. Īn acelasi timp activitatea de asigurare trebuie organizata si condusa astfel īncāt sa permita asiguratorului sa obtina un anumit profit, din care o parte se cuvine bugetului de stat sub forma de impozit.

Prin īncasarea primei de asigurare, S.C. OMNIASIG S.A. se obliga sa plateasca asiguratului eventualele daune a caror marime nu sunt cunoscute decāt aproximativ. Din aceasta cauza este importanta cunoasterea materiei asigurabile si stabilirea primelor de asigurare pe baza unor calcule bine fundamentate folosindu-se metodele statistico-matematice.

Īn ceea ce priveste asigurarile facultative, actioneaza si un factor de natura obiectiva care influenteaza rezultatele obtinute de asigurator. Este vorba de amploarea si calitatea activitatii desfasurate de asigurator īn legatura cu īncheierea unui numar cāt mai mare de asigurari si de "gradul de īntelegere" a diferitelor persoane fizice sau juridice īn ceea ce priveste necesitatea si utilitatea acestora. Īn caz ca aceasta activitate se īncheie (soldeaza) cu obtinerea unui grad de cuprindere īn asigurare ridicat, sunt realizate, īn ceea mai mare parte, conditii ca asiguratorul sa poata obtine rezultate favorabile, adica o eficienta ridicata. 

Eficienta activitatii de asigurare are atāt aspecte economice cāt si sociale, asigurarile reprezentānd nevoi reale ale economiei, precum si ale populatiei.

Īn cadrul analizei eficientei asigurarilor trebuie sa se tina seama de caracterul aleatoriu al producerii riscurilor asigurate. Din acest motiv analiza trebuie efectuata pe perioade mai mari, pe mai multi ani, deoarece altfel rezultatele ei pot sa nu fie evidente. Eficienta asigurarilor trebuie examinata atāt prin prisma intereselor asiguratorilor, cāt si prin cea a asiguratilor.

Selectarea indicatorilor care se utilizeaza pentru comensurarea eficientei economico - sociale a asigurarilor se poate face īn functie de mai multe criterii, cum sunt:

obiectivele analizei care urmeaza a se efectua;

nivelul micro sau macroeconomic la care urmeaza sa fie efectuat studiul;

modul de reglementare juridica a asigurarilor care urmeaza sa fie examinate;ramura de asigurare care face obiectul analizei.

Anumite laturi ale activitatii de asigurare sunt puse īn evidenta de catre indicatorii utilizati pentru exprimarea eficientei. O ierarhizare a acestor indicatori este dificil de efectuat si nu se poate afirma ca unii indicatori ar avea o putere de expresie mai mare decāt altii.

Eficienta economico - sociala a asigurarilor se apreciaza prin gradul de satisfacere atāt a cerintelor generale ale societatii cāt si ale fiecarui asigurat. Īn caz ca se accepta ca o parte a activitatii de asigurare are caracter productiv referindu-se la compensarea daunelor din economie, se poate calcula productia neta realizata de societatea de asigurari care are urmatoarele componente principale: despagubirile platite pentru bunuri, salariile, contributiile pentru asigurarile sociale si profitul. Cel mai important indicator de comensurare a rezultatelor financiare si deci al eficientei asigurarilor, care are un important rol īn īnfaptuirea gestiunii economico - financiare, este profitul. Acesta se calculeaza ca diferenta īntre veniturile (īncasarile) si cheltuielile societatii de asigurare. Deoarece volumul despagubirilor platite difera de la un an la altul, profitul nu poate constitui un indicator absolut de comensurare a eficientei economico-sociale a asigurarilor. Profitul societatii de asigurare se determina pe baza bilantului contabil aprobat de adunarea generala a actionarilor. Acesta se stabileste la sfārsitul anului calendaristic, iar īn situatia īn care acesta are o valoare negativa, īnseamna īncheierea activitatii cu pierderi, fapt ce conduce la sistarea activitatii. Printre cei mai reprezentativi indicatorii de exprimare a eficientei īn activitatea de asigurari se pot enumera: volumul primelor īncasate, profitul societatii, rata daunei si rata venitului net, gradul de cuprindere īn asigurare, productivitatea muncii pe un lucrator s.a.

Rata daunei care este utilizata pentru aprecierea rezultatelor financiare obtinute de asigurator. Acest indicator arata īn ce raport se afla despagubirile sau sumele asigurate platite de asigurator, fata de primele de asigurare īncasate.

Rata daunei se exprima īn procente, iar cu cāt rata daunei este mai mica (sub 100) cu atāt societatea de asigurari va īnregistra o situatie financiara mai favorabila pentru asigurator. 

Dezvoltarea asigurarilor facultative se poate aprecia cu ajutorul indicatorului gradul de cuprindere īn asigurare. Acesta apare ca un raport īntre totalul bunurilor (persoanelor) asigurate si totalul bunurilor (persoanelor) asigurabile.

Rezultatele obtinute la asigurarile facultative sunt influentate direct de marimea gradului de cuprindere īn asigurare. Cu cāt gradul de cuprindere īn asigurare este mai ridicat cu atāt este mai sigur ca se va īnregistra un raport favorabil īntre despagubirile platite si primele īncasate. Gradul de cuprindere īn asigurare poate fi folosit pentru aprecierea nivelului de dezvoltare al asigurarilor facultative atāt la nivelul societatii de asigurari cāt si la nivelul fiecarei sucursale. El mai este folosit īn asigurarile facultative.

Cantitatea si calitatea activitatii desfasurate de personalul sucursalei S.C. OMNIASIG S.A. care se ocupa cu contractarea asigurarilor facultative se apreciaza pe baza unor indicatori cum sunt: numarul mediu de asigurari contractate de un lucrator, suma medie asigurata.

Prima medie īncasata pe un contract de asigurare se calculeaza ca raport īntre primele totale īncasate din asigurari sau pe fiecare ramura de asigurare si numarul contractelor īncheiate pe fiecare ramura.

Numarul mediu de asigurari contractate de un lucrator din domeniul muncii de achizitie se calculeaza ca un raport īntre numarul total al asigurarilor facultative (de raspundere civila) contractate īntr-o anumita perioada de timp (luna, trimestru, an) si numarul lucratorilor care se ocupa cu īncheierea de asigurari.

Productivitatea muncii īn domeniul asigurarilor, arata cuantumul īncasarilor din primele de asigurare ce revin, īn medie, pe un lucrator al SC. OMNIASIG S.A.

Document Info


Accesari: 4191
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )