Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
PROCEDURA DE STABILIRE SI PLATA A PENSIILOR

Asigurari
PROCEDURA DE STABILIRE sI PLATĂ A PENSIILOR

Principalele prevederi ale Legii privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale referitoare la procedura de stabilire si plata pensiilor pentru limita de vārsta sunt urmatoarele:7.1 Cererea de pensionare

Pensia se acorda la cererea persoanei īndreptatite, a mandatarului desemnat de acesta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia. Cererea de pensionare, īmpreuna cu actele care dovedesc īndeplinirea conditiilor prevazute de lege, se depun la casa teritoriala de pensii īn raza caruia se afla resedinta respectiv domiciliul asiguratului.

Actele care dovedesc īndeplinirea conditiilor, prevazute de lege sunt urmatoarele:

cerere pentru īnscrierea la pensie pentru limita de vārsta/anticipata/partiala ;

carnetul de munca (original si copie);

carnetul de asigurari sociale (original si copie);

alte acte prevazute de lege privind vechimea īn munca sau vechimea īn serviciu, realizata īn alte sectoare de activitate;

livretul militar (original si copie);

diploma de studii (original si copie) sau adeverinta din care sa rezulte durata normala si perioada studiilor, precum si ceritificarea absolvirii acestora;

adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege s 14414v2117o au prin contractul colectiv/individual de munca;

adeverinta privind conditiile de munca speciale si/sau deosebite;

dovada certificarii stagiului de cotizare;

Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor anual, din oficiu, de catre CNPAS, prin casele teritoriale de pensii respectiv la cererea asiguratilor.

Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost, oricānd īn timpul anului. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPAS.

procura speciala pentru mandatar (autentificata de catre notarii publici de pe teritoriul Romāniei, de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romāniei si care este valabila 18 luni);

adeverinta, din care sa rezulte data īncetarii calitatii de asigurat;

acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar de drepturi suplimentare, necontributive reglementate de legi speciale.

7.2 Calculul pensiei

Una din principalele elemente aduse la reforma sistemului de asigurari sociale de stat constituie faptul ca la calculul pensiei s-au consacrat principiile sistemului public de asigurari sociale īn principal cel al contributivitatii pe īntreaga perioada parcursa de asigurare.

Īn aceasta privinta consideram necesar sa subliniem inechitatea formulei de calcul a pensiei, aplicata pāna la data de 1 aprilie 2001. Astfel, datorita faptului ca baza de calcul a pensiei o constituia veniturile salariale aferente a 5 ani consecutivi, alesi din ultimii 10 ani, īn care s-a platit contributia de asigurari sociale, salariile realizate īn ultimii ani avānd decalaje foarte mari īn functie de sectorul de activitate, s-au creat diferente semnificative īntre nivelele pensiilor unor persoane apartinānd acelorasi categorii socio-profesionale, avānd aproximativ aceleasi durate de cotizare.

De asemenea, s-a creat posibilitatea manipularii cuantumurilor unor pensii, pe baza īntelegerilor īntre unii patroni si viitorii pensionari, astfel au aparut cazuri aberante, iar īn perioada apropriata declansarii reformei s-a ajuns ca majoritatea pensiilor depasesc cuantumul ultimului salar. Ca urmare, s-a acumulat, pāna la data intrarii īn vigoare a Legii nr.19/2000, un numar din ce īn ce mai mare de pensii, ale caror cuantumuri depaseau de 3-4 ori pensia medie de asigurari sociale cu vechime completa.

Formula de calcul a pensiei, īn general, a trebuit sa asigure īndeplinirea exigentei echitatii pentru toti cei aflati īn prestatie, indiferent de generatia de pensionari.

De asemenea, a fost necesara regasirea contributiilor medii individuale pe parcursul perioadei de asigurare comparativ cu salariile medii realizate pe economie, īn aceiasi perioada, de catre toti asiguratii.

De asemenea a fost necesara stimularea contributiei suplimentare pentru a obtine un cuantum mai mare a pensiei si reducerea perioadei de pensie.

Īn cazul pensionarilor de invaliditate se au īn vedere sa se asigure un cuantum decent al pensiilor indiferent de contributiile datorate si perioadele contributive a invalizilor.

7.2.1 Calculul pensiei de limita de vārsta

Asadar, pentru calculul pensiei pentru limita de vārsta se determina mai īntāi numarul de puncte realizat de asigurat īn fiecare luna de asigurare. Pentru aceasta se īmparte salariul brut lunar individual (inclusiv sporurile cu caracter permanent si adaosurile) sau, dupa caz, venitul lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, la salariul mediu brut din luna respectiva, comunicat de institutia nationala de statistica.

Cu alte cuvinte, formula de calcul ar fi:

Npl= Sbi : Sbe

unde:

Npl = numarul de puncte realizat īntr-o luna;

Sbi = salariul brut lunar individual sau, dupa caz, venitul asigurat din luna de calcul;

Sbe = salariul mediu brut lunar din luna respectiva, pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica.

Se determina apoi punctajul anual al asiguratului, prin īmpartirea la 12 a punctajului rezultat īn anul respectiv din īnsumarea numarului de puncte realizat īn fiecare luna, pentru aceasta utilizāndu-se urmatoarea formula:

Pa = Σ Npl : 12

īn care:

Pa = punctajul anual al asiguratului;

Σ Npl = suma punctelor realizate luna de luna, īn anul de calcul.

Īn fine, se calculeaza punctajul mediu anual, prin īmpartirea sumei punctelor obtinute anual īn perioada de cotizare la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare (reamintim ca potrivit reglementarii de pāna la 1.IV.2001 stagiul complet de cotizare era de 25 de ani pentru femei si de 30 de ani pentru barbati, urmānd sa creasca treptat, pāna īn anul 2013, cu cāte 5 ani).

Pentru acest calcul poate fi utilizata urmatoarea formula:

Pma = Σ Pa : Nas

unde:

Pma = punctajul mediu anual realizat īn toata perioada de cotizare;

Σ Pa = punctajul anual al asiguratului

Nas = numarul anilor din care se constituie stagiul complet de

cotizare.

Cuantumul pensiei este data de produsul dintre punctajul mediu anual, realizat de asigurat īn perioada de cotizare, si valoarea unui punct de pensie din luna pensionarii.

Adica:

QP = Pma x Vp

īn care:

QP = cuantumul pensiei;
Pma = punctajul mediu anual;

Vp = valoarea unui punct de pensie din luna pensionarii.

Valoarea unui punct de pensie se calculeaza pe baza unei rate de īnlocuire convenit īn parlament, din salariul mediu brut pe economie, prognozat utilizat fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul urmator.

Astfel, de pilda se voteaza o rata de īnlocuire de 40% din salarul mediu prognozat de 2000 de lei, rezulta ca valoarea unui punct de pensie este de 800 lei.

La determinarea punctajului mediu anual se au īn vedere si cuantumul lunar ale altor drepturi de asigurari sociale.

Din categoria altor drepturi de asigurari sociale fac parte:pensia de invaliditate, indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, prestatii pentru prevenirea īmbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, indemnizatie pentru maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului sau īngrijirea copilului bolnav, etc.).

Pentru perioadele īn care asiguratul a urmat cursurile de zi ale unei institutii de īnvatamānt superior sau si-a satisfacut stagiul militar, se foloseste ca baza de calcul a punctajului anual un sfert din salariul mediu brut lunar pe economie din perioadele respective.

Asiguratii care, dupa īndeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de vārsta, contribuie o anumita perioada la sistemul public, beneficiaza de majorarea punctajului realizat īn aceasta perioada cu 0,3% pentru fiecare luna, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar.

7.2.2 Calculul pensiei anticipata si anticipata partiala

La stabilirea stagiului de cotizare pentru deschiderea dreptului la pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu se au īn vedere perioadele asimilate,(stagiu militar si facultate) si nici perioadele īn care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Acestea nu se folosesc nici la determinarea punctajului mediu anual utilizat la calculul pensiei anticipate si al pensiei anticipate partiale .

Īn vederea deschiderii dreptului la pensie anticipata si la pensia anticipata partiala, stagiul complet de cotizare cuprinde si sporul acordat īn baza legislatiei anterioare pentru activitati desfasurate īn grupa I si II de munca pāna la data de 1 aprilie 2001.

Īn conditiile īn care beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, avānd plata pensiei suspendata, contribuie o anumita perioada la sistemul public de pensii, stagiul de cotizare realizat īn aceasta perioada va putea fi valorificat numai la stabilirea pensiei pentru limita de vārsta.

Pentru asiguratii care au desfasurat activitati īn conditii deosebite si/sau speciale de munca si care solicita pensie anticipata partiala, diminuarea prevazuta nu se aplica pentru numarul de luni cu care s-a redus vārsta standard de pensionare datorita conditiilor respective.

Aceeasi reglementare se aplica si īn situatia persoanelor care beneficiaza de reducerea vārstelor standard de pensionare pentru activitati desfasurate in grupa I sau II de munca si Legii nr. 128/1997 si care solicita pensia anticipata partiala.

La īmplinirea vārstei standard de pensionare prevazute sau, dupa caz, la īmplinirea vārstei standard reduse, beneficiarul unei pensii anticipate ori al unei pensii anticipate partiale poate solicita trecerea la pensia pentru limita de vārsta.La trecerea la pensie pentru limita de vārsta, pensia anticipata se recalculeaza, prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate īn perioada īn care plata pensiei anticipate a fost suspendata.

La trecerea la pensie pentru limita de vārsta, pensia anticipata partiala se recalculeaza, prin eliminarea diminuarii aplicate asupra cuantumului pensiei, precum si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate īn perioada īn care plata pensiei anticipate partiale a fost suspendata.

7.2.3 Calculul pensiei de invaliditate

Īncadrarea sau neīncadrarea īntr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru īncadrarea īn grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

Stagiul de cotizare necesar pentru deschiderea dreptului la pensia de invaliditate se raporteaza la vārsta avuta la data expertizarii medicale.

Īn situatiile prevazute la din lege pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul de cotizare realizat de asigurat in cazul īn care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplazii, SIDA precum si īn situatia īn care invaliditatea s-a ivit īn timpul si din cauza īndeplinirii obligatiilor militare, asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.

La stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta īntre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pāna la data īncadrarii īntr-un grad de invaliditate.

Īn cazul asiguratilor care au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, stagiul potential se determina ca diferenta īntre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.

Stagiul potential rezultat conform celor de mai sus nu poate fi mai mare decāt stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditatii pāna la īmplinirea vārstei standard de pensionare prevazuta, vārsta la care, īn conditiile prezentei legi, poate solicita o pensie pentru limita de vārsta.

Pentru stagiul potential, acordat asiguratilor īn drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul anual al asiguratului este de:

- 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav;

- 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat;

- 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.

Īn vederea deschiderii dreptului la pensie de invaliditate stagiul complet de cotizare cuprinde si sporul acordat īn baza legislatiei anterioare pentru activitati desfasurate īn grupa I si II de munca pāna la data de 1 aprilie 2001.

Stagiul potential acordat asiguratilor care au realizat un stagiu de cotizare īn conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat se determina ca diferenta īntre stagiile de cotizare necesare pentru fiecare tip de handicap din lege si stagiile de cotizare realizate efectiv, astfel:

- o treime din stagiul complet de cotizare pentru cei cu handicap grav si pentru nevazatori;

- doua treimi din stagiul complet de cotizare pentru cei cu handicap accentuat;

- stagiul complet de cotizare pentru cei cu handicap mediu.

Stagiul potential se determina īn ani, luni si zile.

Īn cazul īncadrarii īn alt grad de invaliditate pensia de invaliditate se stabileste cu respectarea conditiilor existente la data deciziei initiale, īn cuantumul aferent noului grad, conform prevederilor legii.

Pensionarii de invaliditate īncadrati īn gradul I de invaliditate au dreptul, īn afara pensiei, la o indemnizatie pentru īnsotitor, īn cuantum fix. Cuantumul indemnizatiei pentru īnsotitor se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decāt salariul de baza minim brut pe tara. Īn timpul executiei bugetare cuantumul indemnizatiei pentru īnsotitor se reactualizeaza prin hotarāre a Guvernului.

Suma fixa pentru īngrijire, acordata īn baza legislatiei anterioare, devine la data de 1 aprilie 2001 indemnizatie pentru īnsotitor īn īntelesul prezentei legi.

Beneficiarii pensiei de invaliditate, la īmplinirea vārstei standard prevazute , devin pensionari pentru limita de vārsta, putānd opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.

Īn aceasta situatie indemnizatia de īnsotitor se mentine indiferent de pensia pentru care se opteaza.

Persoanele care au īmplinit vārsta standard de pensionare nu mai pot solicita īnscrierea la pensia de invaliditate.

7.2.4 Calculul pensiei de urmas

Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau īndeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Copiii au dreptul la pensie de urmas:

- pāna la vārsta de 16 ani;

- daca īsi continua studiile īntr-o forma de īnvatamānt organizata potrivit legii, pāna la terminarea acestora, fara a depasi vārsta de 26 de ani; in cazul copiilor care urmeaza cursurile a doua sau mai multe institutii de īnvatamānt universitar, pensia de urmas se acorda pāna la terminarea cursurilor primei institutii, fara a depasi vārsta de 26 de ani.

- pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit īn perioada īn care se aflau īn una dintre situatiile prevazute mai sus.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la īmplinirea vārstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.Īn cazul īn care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie īn minus.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vārsta, pe perioada īn care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.

Īncadrarea īntr-un grad de invaliditate a sotului supravietuitor īn vederea obtinerii pensiei de urmas se face indiferent de vārsta acestuia.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de vārsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei

Calculul pensiei de urmas se face din pensia sustinatorului decedat astfel:

- sustinatorul decedat avea pensie pentru limita de vārsta , situatie īn care pensia de urmas se calculeaza din aceasta pensie,

- sustinatorul decedat avea dreptul la pensie de limita de varsta, situatie īn care pensia de urmas se calculeaza din pensia pentru limita de vārsta la care ar fi avut dreptul ,

- sustinatorul decedat avea pensie de invaliditate gradul I, stabilita, situatie īn care pensia de urmas se calculeaza din pensia in plata;

- sustinatorul decedat se afla īn plata pensiei sau īndeplinea la data decesului conditiile pentru obtinerea unei pensii de invaliditate gradul II sau III, a unei pensii anticipate, a unei pensii anticipate partiale, inclusiv pensia anticipata conform Legii nr. 2/1995, situatie īn care pensia de urmas se stabileste din pensia de invaliditate gradul I, calculata conform legii.

Cuantumul pensiei de urmas se stabileste, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, īn functie de numarul urmasilor īndreptatiti, astfel:

- pentru un singur urmas  - 50%;

- pentru 2 urmasi - 75%;

- pentru 3 sau mai multi urmasi - 100% .

Cuantumul pensiei de urmas, īn cazul orfanilor de ambii parinti, reprezinta īnsumarea drepturilor de urmas, calculate dupa fiecare parinte.

7.3 Decizia de pensie

Drepturile de pensie pentru limita de vārsta se acorda si se platesc, de la data īndeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa īn termen de 30 de zile de la aceasta data.

Īn cazul persoanelor care īndeplinesc conditiile de pensionare si a caror cerere a fost depusa peste termenul aratat mai sus, drepturile de pensie se acorda si se platesc de la data depunerii cererii īmpreuna cu actele doveditoare.

Īn cazul pensiei pentru limita de vārsta (ca de altfel pentru toate categoriile de pensii) admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii īn termen de 45 de zile de la data depunerii cererii. Acest termen curge de la data īnregistrarii cererii cu toate actele care dovedesc īndeplinirea conditiilor de pensionare.

Decizia de pensionare sau de respingere a cererii de pensionare se comunica īn scris solicitantului, īn termen de 5 zile de la data emiterii.

Beneficiarul dreptului de pensie este obligat sa comunice casei teritoriale de pensii orice modificare privind conditiile de acordare si plata a pensiei, īn termen de 15 zile de la aparitia acesteia.

7.4 Continuarea activitatii - cumul venituri

Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective, copiii urmasi orfani de ambii parinti (pe perioada scolarizarii, respectiv pāna la maximum 26 de ani) nevazatorii si pensionarii pentru limita de vārsta.

De asemenea pensionarii de invaliditate gradul III a caror capacitate de munca este redusa la jumatate, pot desfasura activitati cu maxim jumatate de norma , putānd astfel cumula pensia cu salariile obtinute indiferent de cuantum.

Pensionarii beneficiari ai unei pensii de urmas pot cumula pensia cu salariul daca veniturile lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie daca acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Beneficiarii pensiei pentru limita de vārsta, care si-au continuat activitatea pot solicita recalcularea pensiei. Cererea de recalculare a pensiei urmeaza aceleasi reguli procedurale privind solutionarea si contestarea, prevazute pentru cererea de pensionare.

Pensia recalculata se acorda īncepānd cu luna urmatoare celei īn care s-a depus cererea de recalculare.

Persoanele īnscrise la pensie īn baza legislatiei anterioare, pot solicita recalcularea pensiei prin adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate initial si a perioadelor asimilate - perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, īn care asiguratul a satisfacut serviciul militar ca militar īn termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau īn prizonierat,etc.

Suspendarea pensiei sau anularea acesteia are loc in cazul in care se nasc incompatibilitati ca urmare a realizarii de venituri salariale, pentru cei in pensie de anticipata, anticipata partiala, invaliditate gradul I sau gradul II a caror capacitate de munca este pierduta in totalitate, sau in cazul urmasilor a caror venituri depasesc o patrime din salariul mediu brut pe economie.

7.5 Plata pensiilor

Plata pensiei se face lunar, personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantului legal al acestuia.

Formele de plata fiind prin:

posta - la sediul resedintei, domiciliului

cont curent personal

cont de card.

Īn operatiunea specifica de plata a drepturilor de pensie pentru limita de vārsta, pot sa apara situatii, īn care este necesara īncetarea platii, suspendarea platii sau reluarea platii pensiei.

Drepturile de pensie pentru limita de vārsta se acorda si se platesc de la data īndeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa īn termen de 90 de zile de la aceasta data.

Drepturile de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala se acorda si se platesc:

de la data īndeplinirii conditiilor de pensionare, daca cererea a fost depusa īn termenul prevazut mai sus, dar nu īnainte de data īncetarii calitatii de asigurat

in cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului de 90 de zile, drepturile de pensie se acorda si se platesc de la data depunerii cererii, īn cazul pensiei pentru limita de vārsta iar pentru pensiile anticipate si anticipate partiale de la data depunerii cererii, dar nu īnainte de data īncetarii calitatii de asigurat,

Drepturile de pensie de invaliditate se acorda si se platesc:

de la data īncetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, daca cererea a fost depusa īn termen de 60 de zile de la data emiterii deciziei medicale de īncadrare īn grad de invaliditate;

de la data īncetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, dar nu īnainte de data īncetarii calitatii de asigurat, daca cererea a fost depusa īn termenul prevazut mai sus,

de la data depunerii cererii, dar nu īnainte de data īncetarii calitatii de asigurat, ale caror cereri au fost depuse cu depasirea termenului de 60 de zile

de la data depunerii cererii, īn cazul persoanelor care la data solicitarii pensiei de invaliditate nu mai au calitatea de asigurat.

Drepturile de pensie de urmas, īn cazul persoanelor care īndeplinesc conditiile prevazute de prezenta lege la data decesului sustinatorului asigurat, se acorda la cerere:

incepānd cu luna urmatoare decesului, īn cazul īn care sustinatorul decedat era pensionar, daca cererea a fost depusa īn termen de 90 de zile de la data decesului;de la data decesului sustinatorului, īn cazul īn care sustinatorul decedat nu era pensionar la data decesului, daca cererea a fost depusa īn termen de 90 de zile de la aceasta data;

de la data depunerii cererii, īn situatiile īn care s-au depasit termenele prevazute prevazute mai sus

īn cazul īn care urmasul īndeplineste conditiile prevazute de lege ulterior datei decesului sustinatorului asigurat, drepturile de pensie de urmas se acorda de la data īndeplinirii conditiilor, daca cererea a fost depusa īn termen de 90 de zile de la data īndeplinirii conditiilor.

īn situatia īn care s-a depasit termenul prevazut , drepturile de pensie de urmas se acorda de la data depunerii cererii, dar nu īnaintea īncetarii calitatii de asigurat. 

7.6 Reactualizarea pensiilor

Rata de īnlocuire a veniturilor profesionale, prognozate pe economie se stabileste prin lege.Valoarea unui punct de pensie stabilit prin Hotarāre de Guvern se actualizeaza īn functie de posibilitatile financiare, īn cursul executiei bugetare, prin indexarea trimestriala cu un procent care sa acopere cu pāna la 100% rata inflatiei.

Actualizarea valorii punctului de pensie se realizeaza īn functie de posibilitatile financiare, īn cursul executiei bugetare, de regula, īn ultima luna a trimestrului.

Urmarind reducerea, eliminarea inechitatilor preluate de vechiul sistem al asigurarilor sociale, īn perioada aniilor 2002-2004 s-au aplicat masuri de recorelare a pensiilor.

Īn cursul anului 2005 s-a finalizat operatiunea de recalculare a pensiilor stabilite anterior intrarii īn vigoare a noii legi, aplicāndu-se principiile noi, consacrate īn formula de calcul a pensiei.

7.7 Gruparea si modul de valorificare a informatiilor

determinante privind stabilirea si plata pensiilor

La valorificarea pe perioade a īnscrierilor din carnetele de munca se au īn vedere:

salariile brute, pāna la data de 30 iunie 1977, inclusiv;

salariile nete, īntre 1 iulie 1997 si 31 decembrie 1990;

salariile brute, de la 1 ianuarie 1991.

Pentru perioadele care au constituit vechime īn munca si nu s-a datorat CAS, la determinarea punctajului anual se utilizeaza, dupa caz, salariul minim pe economie brut sau net, respectiv salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.

Fac exceptie perioadele de detentie din motive politice, deportare sau prizonierat, īn cazul acestora fiind utilizat echivalentul a 1,5 salarii minime pe economie (brute sau nete) din acele perioade.

Stagiul de cotizare realizat, īn principal se compune din:

vechimea īn munca ;

perioadele īn care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate, ajutor de somaj;

perioadele īn care persoana a fost īn incapacitate temporara de munca, concediu de maternitate;

perioadele īn care persoana a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului;

perioadele de timp nelucrate din cauza reducerii timpului de munca pentru prevenirea īmbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca;

perioadele īn care persoana a urmat si a absolvit cursurile de zi ale īnvatamāntului superior, pe durata lor normala;

perioadele īn care persoana a satisfacut serviciul militar, a fost concentrat, mobilizat sau īn prizonierat;

perioadele pentru care persoana a beneficiat de prevederile Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu īncepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportati īn strainatate si constituite īn prizonierie;

timpul util la pensie realizat de agricultori .

Daca o persoana a fost asigurata simultan la sistemul de asigurari sociale de stat si la cel al pensiilor pentru agricultori, la stabilirea punctajului se cumuleaza veniturile asigurate din perioadele respective (de dinainte de 1 aprilie 2001).

Asiguratii care au contribuit la fondul pentru pensia suplimentara cu 2, 3, respectiv 5 la suta beneficiaza de o crestere a punctajului determinat prin aplicarea urmatoarelor procente la punctajele anuale realizate īn aceste perioade, astfel:

16 % pentru perioada 1.I.1967-1.I.1973;

13 % pentru perioada 1.I.1973-1.I.1978;

14 % pentru perioada 1.I.1978-1.VII.1986;

21 % pentru perioada 1.VII.1986-1.XI.1990;

15 % pentru perioada 1.XI.1990-1.IV.1991;

14 % pentru perioada 1.IV.1991-1.IV.1992;

13 % pentru perioada 1.IV.1992-1.I.1999;

22 % pentru perioada 1.I.1999-1.II.1999;

17 % pentru perioada de dupa 1.II.1999.

Asiguratii care au contribuit cu 4 % la fondul pentru pensia suplimentara beneficiaza de o crestere si mai substantiala a punctajelor anuale: 26 % pentru perioada 1.VII.1971-1.I.1978 si

28 % pentru perioada 1.I.1978-1.VII.1986.

Document Info


Accesari: 23694
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )