Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Analiza rentabilitatii firmelor cotate la bursa

Business


Analiza rentabilitatii firmelor cotate la bursa

Pentru firmele cotate la bursa, analiza clasica, pe baza indicatorilor prezentati, poate fi completata cu ajutorul unor indicatori specifici. Acestia prezinta interes, īn primul rānd pentru actionarii firmei, dar si pentru investitorii de pe piata financiara.



Unul dintre ace& 20520n1321u #351;ti indicatori este rezultatul net pe actiune (Rna). Acesta arata cāt revine unei actiuni detinute de actionarii firmei din profitul obtinut de acea firma īn decursul unei perioade de gestiune:

=

Profitul net luat īn calcul se considera a fi profitul obtinut dupa deducerea impozitului si a dividendelor preferentiale.

Aceasta rata nu permite efectuarea unor comparatii īntre firme, datorita modurilor diferite de stabilire a profitului net si respectiv a numarului diferit de actiuni care sunt emise de fiecare societate īn parte.

Īn afara cāstigurilor obtinute īntr-o anumita perioada este interesat de cunoscut si valoarea capitalului propriu care revine pe o actiune. Un astfel de indicator este valoarea contabila a capitalului propriu pe actiune, denumit pe scurt valoarea contabila pe actiune (Vca), care se calculeaza astfel:

 

Valoarea contabila a capitalului propriu poate sa difere fata de valoarea de piata a acestuia.

Valoarea de piata a unei actiuni (Vpa), reprezinta un indicator mult mai bun al finalitatii investitiilor efectuate de catre actionari īn firma respectiva si se poate calcula prin raportarea valorii bursiere a actiunilor (Vba) la numarul de actiuni comune (Nac), adica:

Multi investitori sunt interesati de modul īn care piata evalueaza profiturile obtinute. Un indicator al modului īn care sunt evaluate profiturile este reprezentat de rata pret al actiunii - profit pe actiune (price earnings ratio sau PER). Aceasta rata (denumita si coeficientul de capitalizare bursiera) compara pretul actiunilor comune cu profitul pe actiune:

sau

Valoarea bursiera a actiunilor (Vba) se determina prin īnmultirea valorii de piata a unei actiunii (Vpa) sau a cursului bursier de la īnchiderea exercitiului contabil cu numarul de actiuni comune existente (Nac), adica:

Vba = Vpa x Nac

Daca valoarea de piata a actiunilor reprezinta previziunea actuala a cāstigurilor viitoare ale actionarilor comuni si daca cāstigurile prezente sunt un indicator al cāstigurilor viitoare, aceasta rata exprima de fapt valoarea actuala a unui leu de profit.

Valoarea prezenta a unei actiuni comune este data de catre aprecierea facuta de investitori asupra valorii actuale a cash flow-urilor viitoare pe care le va genera fiecare actiune.

Deoarece CF viitoare ale actionarilor sunt dividendele pe care le vor primi acestia, avem nevoie de un indicator al dividendelor generate de fiecare actiune comuna pentru a evalua CF viitoare pe actiune.

Dividendul pe actiune (Dva) se poate calcula astfel:

O alta modalitate de a descrie dividendele platite īn decursul unei perioade este data de raportarea acestora la profiturile disponibile actionarilor (profitul net dupa impozitare). Aceasta rata este cunoscuta sub denumirea de rata recompensarii prin dividende (Rrd) sau dividend payout ratio si se calculeaza pe baza relatiei:

Randamentul efectiv al actiunilor detinute de actionari (Ra) poate fi exprimat astfel:

 

sau

De asemenea, randamentul unei actiuni se mai poate stabili prin raportarea profitului pe actiune (Pra) la cursul unei actiuni sau la valoarea de piata a unei actiuni (Vpa), adica: Ra=Pra/Vpa x 100.

Cursul bursier al actiunilor se considera ca este un bun indicator de estimare a averii sau bogatiei reale a actionarilor, īntrucāt īncorporeaza atāt informatii cantitative, cāt si date calitative, referitoare la evolutia performantelor, potentialul de dezvoltare a firmei, calitatea managementului, a personalului, imaginea firmei pe piata etc. De asemenea, ia īn considerare atāt informatii trecute, cāt si previziunile investitorilor cu privire la evolutia viitoare a activitatii firmei.

Rata distribuirii dividendelor reflecta poilitica īntreprinderii īn materie de repartizare a profiturilor. Astfel, o rata scazuta de distributie conduce la reducerea cursului bursier al actiunilor, prin vānzarea actiunilor de catre proprietari. O astfel de politica determina dificultati de finantare prin emisiuni viitoare de noi actiuni, pierderea prestigiului firmei etc. Actionarii ignora, īnsa, faptul ca, pe termen lung, o politica de capitalizare a profitului duce la cresterea valorii capitalurilor proprii, preferānd beneficii mai reduse pe termen scurt īn defavoarea unor beneficii mai mari pe termen lung.


Document Info


Accesari: 4954
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )