Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Calculul normelor de consum

comert


Calculul normelor de consumCantitatea de materiale necesare realizari unei perechi de incaltaminte in conditiile unei anumite tehnologii se numeste norma de consum.

Norma de consum pentru piele, inlocuitori si materiale textile se calculeaza pornindu-se de la suprafata reala al detaliilor dintr-o pereche sau de la masa acestora, tinandu-se seama de deseurile care rezulta la stantare.

Cantitati de piei pentru fete, mesina, inlocuitori si tesaturi se exprima in unitati de suprafata, iar pentru talpa in unitati de masa.

Cantitatea totala de material cuprinde necesarul pentru asigurarea suprafetei peiesei, deseurile rezultate prin croire si rezervele tehnologice necesare in procesul tehnologic.

Normele de consum se stabilesc prin calcul sau pe cale experimentala.

In proiectul elaborat pentru materialele utilizate calculul s-a facut pe baza relatiei utilizata in practica Nc = Sn ori Lf unde Nc reprezinta norma de consum in decimetri patrati /pereche, Sn reprezinta suprafata neta a tuturor detaliilor din acelasi material in decimetri tarati/pereche, aceasta suprafata se calculeaza prin diverse metode, Lf reprezinta raportul dintre cantitatea de material folosita si cantitatea corespunzatoare detaliilor croite.

La calcularea necesarului de ata se porneste de la cele doua caracteristici ale cusaturi: pasul si desimea acesteia.

Consumul de ata reprezinta cantitatea de ata necesara pentru realizarea imbinari prin coasere a detaliilor pe intreaga lungime a cusaturi.

Pentru determinarea acestui consum este necesar sa se conoasca pasul, desimea, lungimea cusaturi, grosimea materialelor ce urmeaza a fi imbinate.

In calculul consumului se va tine cont de tipul cusaturi deoarece tipul determina o anumita legatura a ochiului respectiv elasticitatea cusaturi.

Consumul de ata se determina pe baza relatiei: L= l ori N, in care L este lungimea necesara de ata pentru o cusatura in cm, l este latimea de ata pentru un cm de cusatura, N necesarul de cm pe care se realizeaza cusatura.

Dupa obtinerea lungimi atei prin calcul la care se mai adauga 1-2 procente ce reprezinta pierderea de ata elatorata capetelor ce raman inre detaliile cusute, nodurilor sau ruperilor atei.

Valoarea obtinuta reprezinta consumul total de ata, pentru celelalte materiale precum solutiile adezive, siret etc. calculul s-a facut pe baza rezultatelor practice.


Document Info


Accesari: 7674
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )