Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PROIECT CAMPANIA PUBLICITARA Lansarea pe piata romaneasca a noului telefon mobil

comert


ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE COMERT

TURISM - SERVICIIPROIECT

CAMPANIA PUBLICITARA

Lansarea pe piata romaneasca a noului telefon mobil Sagem MYC2

Bucuresti 2002

Lansarea pe piata romaneasca a noului telefon mobil Sagem MYC2

Obiectul campaniei publicitare este reprezentat de lansarea pe piata romaneasca a noului tip de telefon mobil "Sagem MYC2- ", eveniment care va avea loc la 1 decembrie 2005. Campania publicitara se va desfasura in perioada 1 decembrie 2004 - 30 ianuarie 2005, in presa scrisa, la radio si televiziune.

Caracteristicile noului model Sagem MYC2- sunt urmatoarele:

Retea - GSM 900 / GSM 1800

Dimensiune - 85 x 44 x 21 mm

Greutate - 80 g

Display - Tip CSTN, 4096 culori

- Diemensiuni 101 x 80 pixels, 6 lines

Sonerii - Tip Polyphonic (16 channels), Hi-Fi

Configurare: Download

Vibratii: Da

Agenda - 250 intrari, grupuri de contact

Inregistrarea apelurilor: 20 de apeluri primite, efectuate si pierdute

Memorie - 100 mesaje scurte

GPRS: Nu

Mesaje: SMS, EMS

Ceas: Da

Alarma: Da

Infrarosu: Nu

Trasaturi - Jocuri

WAP 1.2

T9

Calculator

Convertor

Dispozitiv Maini Libere

Baterie Li - Ion

Baterie - Durata in regim asteptare : Pana la 360 ore

Durata in convorbire : Pana la 3 ore

Obiectivul de marketing este reprezentat de informarea si atragerea potentialilor clienti, prin prezentarea caracteristicilor care ii confera caracterul de noutate si il diferentiaza de celelalte aparate si o reziztenta ridicata la socuri.

Piata tinta este reprezentata de persoanele tinere, receptive la tot ce este nou in domeniul tehnologiilor moderne, cu venituri medii .

Motivul de cumparare oferit potentialilor clienti va fi reprezentat de rezistenta la apa, praf. Modalitatea in care se va prezenta mesajul va fi una comerciala.

Creatia publicitara

Axul psihologic va fi reprezentat de dorinta oamenilor de a achizitiona un aparat fiabil, rezistent, si cu un meniu usor de utilizat. Pentru a declansa actul de cumparare, va fi stimulata aceasta motivatie.

Conceptul de comunicatie utilizat va fi unul indirect: inductia satisfactiei prin 525h72f intermediul caracteristicilor tehnice ale produsului. Avantajul cumapararii acestui aparat este faptul ca nu este numai un simplu telefon, ci el are si alte caracteristici cum ar fi: WAP, sonerii tip polyphonic, jocuri, calculator, alarma, convertor si este confectionat dintr-un material foarte rezistent etc.

Textul anunturilor publicitare va face referire tocmai la aceste aspecte, iar sloganul utilizat va fi: "Pisica are noua vieti, Sagem MYC2- are mult mai multe!"

Anuntul pentru presa va arata in felul urmator:

Sagem MYC2-

Cel mai rezistent telefon

Pisica are noua vieti, Sagem MYC2-2 are mult mai multe!

Pe fundal apar imagini cu telefonul Sagem MYC2- aflat in diferite medii: acvariul cu pesti, in desertul Sahara si sub rotile unei masini de teren. In coltul din dreapta jos se prezinta la liniuta si celelalte caracteristici tehnice.

Durata in regim de asteptare: pana la 360 h

Durata de convorbire: pana la 3 h min.

Calculator, jocuri, T9, convertor

Protectie la apa, praf si socuri

WAP, alarma, ceas

 


Spot TV:

Fond muzical: muzica clasica.

Prima imagine este cea a siglei Howard Johnson, urmata de cea a intrarii in hotel (pregatita pentru o zi de sarbatoare, dar inspira seriozitate) si a receptiei. In acest timp se aude o voce masculina, sobra, care anunta: "Howard Johnson, grupul hotelier de renume international, isi deschide acum portile si in Romania".

Continua cu imagini de interior ale unui apartament, piscina, cu imagini din restaurantul "Classic". Text: "Incepand cu 1 iulie, venim in intampinarea tuturor dorintelor clientilor nostri."

Scurta pauza (doar imagini).

Spotul pentru radio va avea ca fundal sonor o muzica foarte dinamica si va dura 30 de secunde. Undeva in mijlocul traficului rutier se aud claxoane si scartait de roti, urmate de exclamatia unui sofer: "Vai de mine! Ce am facut?!". Apoi se aude proprietarul telefonului accidentat: "Daca pisica are noua vieti, telefonul Sagem MYC2- are mult mai multe!".

Clipul pentru televiziune va dura 40 de secunde si va avea un ritm foarte alert, dramatic si in acelasi timp amuzant. Fundalul sonor este asigurat de inregistrari ale zgomotelor produse de motorul avionului, prabusirea acestuia, sunetele specifice junglei si cursului de apa.

Un avion mic de pasageri zbura deasupra junglei Amazoniene. La un moment dat unul dintre motoare ia foc, iar pilotul nu reuseste decat sa transmita un semnal SOS si avionul se prabuseste. In momentul contactului cu pamantul din avion "sare" un telefon mobil Sagem MYC2-2 de culoare rosie (are un impact mai mare la public), care se loveste de un copac, apoi se rostogoleste pe pamant si se scufunda intr-un rau. Plutind spre gura de varsare a raului, telefonul este prins in plasa unui pescar. In momentul in care pescarul ia telefonul in mana acesta incepe sa sune. Pescarul apasa din greseala tasta pentru "Yes", iar de la capatul celalalt se aude o voce care spune "Pisica are noua vieti, dar telefonul Sagem MYC2-2 are mult mai multe!", moment in care pescarul scapa telefonul pe o piatra, iar acesta se desface in cele doua parti si totusi continua sa se auda respectiva voce.

Schema de transmisie

Campania publicitara se desfasoara pe parcursul a 60 de zile, in perioada 1 decembrie 2004 - 30 ianuarie 2005, in urmatoarele medii: presa, radio si televiziune. Tinta publicitara este de 3 milioane de persoane, iar bugetul este de 100 000$ (posibilitati de economisire maxim 5%). Anuntul va fi difuzat prin intermediul a 3 ziare, 2 reviste, 2 posturi de radio si 3 posturi de televiziune. Durata spotului la radio este de 20 secunde, iar clipul publicitar difuzat la televiziune este de 40 secunde. Suprafata unui anunt in presa scrisa variaza in functie de dimensiunea paginii publicatiei respective, dar nu mai putin de 1/6 din pagina respectivei publicatii.

In tabelul urmator sunt prezentate cele patru variante de plan media propuse pentru aceasta campanie.

Suportul media

Gradul de acoperire (%)

Suprafata anuntului (% pagina)

Tarif / pagina

Tarif / anunt

Durata spot radio (sec.)

Durata clip TV (sec.)

Tarif / 30 sec. ($)

Tarif / spot / clip

Numar de insertii

A

B

C

D

Adevarul

Romania Libera

Jurnalul National

Evenimentul Zilei

Libertatea

National

Biz

Capital

Avantaje

TV Mania

Unica

Viva

Casa Lux

Radio 21

Radio Europa FM

Radio Contact

Radio Pro FM

Radio Total

Romania 1

Pro TV

Antena 1

Prima TV

TVR 2

Acasa TV

β = coeficient de memorare a mesajului dupa un contact cu mesajul

n = numarul de contacte

Sn = cota de memorare a mesajului dupa n contacte cu acesta

Pm = penetratia de memoratie

Sn = 1 - (1 - β)n

S2 reviste = 1 - (1 - 0,07)2 = 0,1351

S3 reviste = 1 - (1 - 0,07)3 = 0,1956

S4 reviste = 1 - (1 - 0,07)4 = 0,2519

S3TV = 1 - (1 - 0,15)3 = 0,3859

S4 TV = 1 - (1 - 0,15)4 = 0,4780

S8 TV = 1 - (1 - 0,15)8 = 0,7275

S8 ziar = 1 - (1 - 0,05)8 = 0,3366

S12 ziar = 1 - (1 - 0,05)12 = 0,4596

S2 TV = 1 - (1 - 0,15)2 = 0,2775

S16 radio = 1 - (1 - 0,1)16 = 0,8147

S25 radio = 1 - (1 - 0,1)25 = 0,9302

S60 radio = 1 - (1 - 0,1)60= 0,9982

Pm = Acoperire * Sn

Pm A = 16,1992%

Pm B = 16,8345%

Pm C = 17,5303%

Pm D = 17,9506%

Costurile campaniei:

Cost A = 95 499, 65$

Cost B = 97 513$

Cost C = 96266,25$

Cost D = 97 899,72$

Indicatori

A

B

C

D

Grad de acoperire

Relativ (%)

Absolut (persoane)

Pm

Relativ (%)

Absolut (persoane)

Cost ($)

Cost / persoana care-si aminteste de mesaj ($)

Dupa parerea mea, varianta optima de planificare media este varianta D pentru ca are cel mai mic cost / persoana care-si aminteste mesajul si penetratia de memoratie cea mai mare, folosind cea mai mare parte a bugetului alocat acestei campanii (97,9%).

Aceasta varianta presupune aparitia de anunturi publicitare in ziarul Adevarul de trei ori pe saptamana (luni, miercuri, vineri), doua aparitii saptamanale in Romanaia Libera (marti si joi) si tot doua aparitii saptamanale in National (miercuri si joi). Au fost alese aceste trei ziare pentru au cel mai bun raport intre gradul de acoperire al publicului tinta si costul publicarii unui anunt.

In ceea ce priveste revistele, au fost alese doua reviste saptamanale, Capital (anuntul apare in fiecare saptamana - miercurea, pe o jumatate de pagina) si TV Mania (anuntul va aparea in prima si a treia zi de luni a lunii iunie), folosindu-se aceleasi criterii.

Posturile de radio cu cea mai mare audienta fiind Radio Contact si Radio Pro FM au fost alese pentru realizarea campaniei publicitare la radio. Spotul de 20 de secunde va fi acelasi si se va difuza de doua ori in fiecare zi, la ore de maxima audienta.

Fiind foarte costisitoare, campania publicitara la televiziune va consta in difuzarea unui singur clip in fiecare vineri, la ore de maxima audienta pe postul national de televiziune, Romania 1, si in fiecare zi de miercuri la postul de televiziune Antena 1. Desi postul de televiziune TVR2 nu are un grad foarte mare de audienta, a fost ales datorita tarifului mic practicat pentru difuzarea de clipuri publicitare, cat si datorita faptului ca are in mare parte acelasi public tinta cu produsul promovat. Clipul va fi difuzat o data pe zi, sambata si duminica, exceptand ultimul weekend al lunii.

Iata cum va arata calendarul planului media de lansare a noului model Sagem MYC2-2 pe piata romaneasca, in 1 decembrie - 30 ianuarie 2005:

1 Decembrie   2004 - 30 ianuarie 2005

luni

marti

miercuri

joi

vineri

sambata

duminica

Contact/ Pro FM TVR 2

Contact/ Pro FM TVR 2

Adevarul / TV Mania

Contact/ Pro FM

Romania Libera Contact/ Pro FM

Adevarul / National / Capital Contact/ Pro FM / Antena 1

Romania Libera / National Contact/ Pro FM

Adevarul Contact/ Pro FM / Romania 1

Contact/ Pro FM / TVR 2

Contact/ Pro FM / TVR 2

Adevarul / TV Mania Contact/ Pro FM

Romania Libera Contact/ Pro FM

Adevarul / National / Capital Contact/ Pro FM / Antena 1

Romania Libera / National Contact/ Pro FM

Adevarul Contact/ Pro FM / Romania 1

Contact/ Pro FM TVR 2

Contact/ Pro FM TVR 2

Adevarul / TV Mania Contact/ Pro FM

Romania Libera Contact/ Pro FM

Adevarul / National / Capital Contact/ Pro FM / Antena 1

Romania Libera / National Contact/ Pro FM

Adevarul Contact/ Pro FM / Romania 1

Contact/ Pro FM TVR 2

Contact/ Pro FM TVR 2

Adevarul / TV Mania Contact/ Pro FM

Romania Libera Contact/ Pro FM

Adevarul / National / Capital Contact/ Pro FM / Antena 1

Romania Libera / National Contact/ Pro FM

Adevarul Contact/ Pro FM / Romania 1

Contact/ Pro FM

Contact/ Pro FM


Document Info


Accesari: 10229
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )