Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
REIGES program de gestiune a marfurilor si productiei

comert


REI SOFT S.R.L.

REIGESprogram de gestiune a marfurilor si productiei

Manual de utilizare

Octombrie 2003

1. GENERALITĂŢI

Programul ReiGes se utilizeaza pentru gestiunea productiei si a marfurilor. Se pot introduce direct, sau se pot emite cu ajutorul programului, diverse documente, ca de exemplu: note de receptie, facturi fiscale iesite, avize de însotire a marfii, note de transfer, dispozitii de livrare, facturi intrate, bonuri de consum, note de modificare pret, plati si încasari referitoare la facturile intrate si iesite, compensari, bonuri de casa de marcat, rapoarte de productie, etc. Prin contare automata, fiecare document introdus, genereaza în programul de contabilitate ReiCont, înregistrari contabile pe baza unor formule de contare ce pot fi modificate de catre utilizator. Programul permite obtinerea unui numar de peste 180 de rapoarte, pe baza documentelor introduse, inclusiv borderouri de facturi, receptii, avize de însotire, transferuri, etc, jurnale de vânzari si cumparari, fise de magazie, rapoarte de gestiune, evidenta facturilor de încasat si de platit.

Lansarea programului se face prin dublu clic pe pictograma ce semnifica programul de gestiune. Va apare pima fereastra, în care se poate face alegerea firmei. Cu programul ReiGes se poate tine evidenta la 99 de firme distincte, pe acelasi calculator.

Meniul de alegere firma are în partea de sus numele firmei, deasupra ei numarul firmei de forma Firma 01, Firma 02, si dedesubt patru butoane: <<Aleg>>, <Terminat>, <Firma noua>, <sterg firma>. Deplasarea de la un buton la altul se face cu taste sageti sus-jos, iar dupa ce s-a ajuns pe butonul dorit se apasa Enter. O alta posibilitate de alegere a butoanelor respective este folosirea mouse-ului. Butoanele care sunt marcate cu << >> pot fi selectate direct prin apasarea combinatiei de taste Ctrl Enter. Pentru a alege o anumita firma se selecteaza cu sageţ 747l1110h ;i sus -jos dreptunghiul ce arata numele firmei si se apasa Enter. Apoi cu sageti se pozitioneaza bara luminoasa pe numele firmei si se apasa Enter. Se selecteaza <<Aleg>> si se apasa Enter. Se va cere parola. Parola initiala pentru fiecare firma este RGREI. Utilizatorul poate schimba aceasta parola dupa ce a intrat în firma respectiva, cu Confirm - Configurare ReiGes. Dupa tastarea parolei se ajunge la meniul programului, format din urmatoarele panele: INTRODUC CORECTEZ CONFIRM AFIsEZ TIPĂRESC INVENTAR si TERMINAT

2. INTRODUC

Pentru a alege una din rubricile panelului Introduc se deplaseaza bara albastra cu sageti sus, jos, si apoi se alege cu Enter optiunea dorita.

2.1. Introduc - Factura iesita

Se foloseste pentru a emite facturi cu ajutorul programului sau a culege facturile scrise manual.

Prima fereastra permite alegerea numelui delegatului si a mijlocului de transport. Dupa introducerea câtorva litere în câmpul Nume delegat, apare o fereastra cu lista delegatilor existenti, a caror nume au în componenta literele specificate. Daca delegatul exista, acesta poate fi ales, cu nume, actul de identitate, data eliberarii si numarul mijlocului de transport. Nume agent se foloseste daca este necesar ca ulterior facturile iesite sa poata fi grupate în functie de agetul care a facut vânzarea.

Rabatul se refera la reducerea, cu procentul ce se specifica, a valorii de vânzare, la fiecare produs de pe factura ce va urma. Procentul de reducere se aplica fata de lista de preturi existenta pentru sectia de la care se face vânzarea.

La Conditii de plata se poate scrie un text ce va apare în partea de jos a facturii. În mod automat, la Conditii de plata, se va trece de catre program numarul si data chitantei, daca dupa emiterea facturii se face imediat si înregistrarea platii totale sau partiale, prin apasarea tastei F3 - Listare si selectarea optiunii Chitanta simpla, în fereastra de introducere sau corectare factura iesita.

Data scadentei este necesara pentru a putea obtine evidenta obligatiilor de plata pe scadente.

Dupa completarea acestei ferestre se deschide urmatoarea fereastra, ce permite introducerea cumparatorului si a produselor pe factura.

La rubrica Cumparator se scriu câteva litere din denumirea societatii comerciale cumparatoare. Ca urmare, programul va afisa o lista cu toti cumparatorii înregistrati, care au literele specificate în denumire. Cu sageti sus, jos alegeti cumparatorul dorit, apoi apasati Enter. În fereastra Gasit sau Adaugati? selectati G daca ati gasit cumparatorul în lista, sau A daca doriti sa adaugati un nou cumparator. Pentru situatia când adaugati un nou cumparator, la rubrica Tip puteti scrie, de exemplu SC, iar în câmpul Client treceti denumirea societatii comerciale. Nu se recomanda ca în câmpul Client sa scrieti în fata denumirii fiecarui cumparator, de exemplu literele SC, întrucât în acest caz selectarea ulterioara a clientului ar putea fi mai dificila, în lista clientilor aparând toti la litera S. Completati câmpurile Oras, Adresa, Judet, Cont, Banca si Cod fiscal. În câmpul Cont client (Contcl) si (Contfu), programul va aloca automat un analitic pentru contul 4111, respectiv 401. Nu este necesar sa modificati acest cont, întrucât va fi folosit în procesul de contare automata si va fi transferat automat în programul de contabilitate ReiCont.

Dupa completarea datelor despre cumparator, în fereastra Numar factura, apare automat numarul urmator al facturii disponibile. Aceste numere se introduc anterior facturarii, în Confirm - Configurare ReiGes. În acea fereastra trebuie introdus numarul primei si ultimei facturi din blocul de facturi utilizat curent. La rubrica Numar factura se poate introduce si un numar ce nu exista în intervalul memorat în Confirm - Configurare Reiges, dar în acest caz va apare o fereastra cu continutul S-au terminat numerele de facturi. Lansati Confirm - Configurare ReiGes. Situatia introducerii unui numar de factura diferit de numerele cuprinse în intervalul declarat la Confirm - Configurare ReiGes se întâlneste numai în cazul în care se culeg în programul de gestiune facturi elaborate manual si nu în cazul în care se factureaza utilizând programul si o imprimanta atasata calculatorului.

În câmpul Numar factura apare mesajul Numar deja folosit, daca s-a mai utilizat anterior numarul de factura specificat.

Data facturii poate sa fie orice data pâna la ziua curenta.

La introducerea datei calendaristice, nu se accepta o data ulterioara datei curente. Daca se introduce o data ulterioara, apare mesajul: Nu se accepta o data ulterioara datei de azi. Data curenta o puteti modifica din Windows, facând dublu clic pe ora afisata în coltul din dreapta jos.

Câmpul Sectia arata numele gestiunii din care se face facturarea. Alegerea sectiei se face cu sageti sus, jos, apoi Enter. Dupa alegerea sectiei, sub numele ei apare scris textul Tip gest. cantitativ sau Tip gest. valoric, în functie de tipul gestiunii alese.

În câmpul Denumire scrieti câteva litere din denumirea produsului ce trebuie trecut pe factura. Programul va afisa în continuare o lista în ordine alfabetica a tuturor produselor ce contin caracterele pe care le-ati tastat în denumirea produsului. Se va afisa de asemenea stocul existent la fiecare produs, pretul de achizitie si pretul de vânzare inclusiv TVA. Alegeti produsul dorit cu sageti sus, jos si apoi Enter.

Daca înainte de denumirea produsului se introduce caracterul *, în lista de produse afisata în continuare, apar si produsele cu stoc zero din sectia curenta. Aceasta facilitate se foloseste pentru a putea alege produse la facturi în rosu, atunci când produsele respective nu mai au stoc în sectia curenta.

Daca la câmpul Denumire în fata caracterelor ce denumesc produsul se pun **, în lista ce apare în continuare, se vor regasi produsele anterior facturate catre clientul respectiv. Aceasta facilitate se foloseste atunci când se doreste sa se vada pretul si cantitatile de produse facturate anterior spre un anumit client.

Daca se trece pe factura la denumirea produsului, COMISION 20% atunci programul calculeaza automat un pret unitar fara TVA, pentru comision în functie de pretul unitar fara TVA al produsului anterior, dupa formula: pret unitar / 1.20 * 0.20.

În câmpul Denumire se pot trece produse sau servicii la care nu se tine stoc. Denumirea produselor la care nu se tine stoc trebuie precedata de semnul minus. Acestor produse li se asociaza un cont produs, deci pot fi contate automat. La rubrica TVA va apare procentul de TVA aferent produsului ales.

În câmpul Cantitate specificati cantitatea dorita.

Câmpurile Pret unitar fara TVA, Valoare si Valoare TVA vor fi calculate imediat dupa iesirea din câmpul Cantitate. Puteti modifica Pretul unitar de vânzare fara TVA, trecând un alt pret. La iesirea din acest câmp, Valoare si Valoare TVA vor fi recalculate.

În partea de jos a ecranului de introducere factura se gasesc butoanele:

F2 - Validare. Validarea facturii înseamna trecerea valorii totale de pe factura în lista facturilor de încasat. Dupa operatia de validare, nu se mai poate modifica cu Corectez - Factura iesita nici un câmp din factura respectiva.

F3 - Listare. Se foloseste pentru tiparirea facturii curente la imprimanta. Factura curenta poate fi tiparita folosind un raport personalizat, în scopul de a da posibilitatea utilizatorului sa pozitioneze exact câmpurile facturii peste formularul existent pretiparit. De asemenea utilizatorul poate introduce unele câmpuri noi sau poate renunta la alte câmpuri nedorite. De exemplu, daca se folosesc facturi personalizate, la care denumirea furnizorului este deja imprimata, exista posibilitatea ca aceasta zona a facturii sa nu mai fie tiparita. Personalizarea rapoartelor se face din Confirm - Configurare ReiGes, prin apasarea butonului Date suplimentare configurare. Odata cu afisarea pe ecran a continutului facturii ce urmeaza a se tipari, puteti vizualiza întreg documentul prin apasarea tastelor sageti sus, jos, stânga, dreapta, apoi prin apasarea tastei Esc ajungeti în fereastra ce permite tiparirea facturii. Exista posibilitatea ca dupa apasarea tastei F3 sa se faca si încasarea contravalorii facturii curente sau a unei parti din aceasta valoare. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesar ca factura curenta sa fie validata. Daca factura este validata, la apasarea butonului F3 - Listare apare o fereastra care permite tiparirea: 1 - facturii, 2 - a dispozitiei de încasare, 3 - a chitantei simple. Daca se alege optiunea 3, apare un câmp în care se poate completa suma încasata, numarul jurnalului, data jurnalului, seria si numarul chitantei, data chitantei. Programul propune implicit ca suma încasata, valoarea totala a facturii. Se poate specifica o suma mai mica decât valoarea totala. În urma alegerii optiunii 3, adica Tiparire chitanta, apare raportul ce contine chitanta ce va putea fi tiparita la imprimanta. Raportul ce apare, poate fi personalizat din Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentarea configurare, daca la Fel chitanta simpla se alege felul 0. Dupa încasarea contravalorii totale sau partiale a facturii curente, la apasarea butonului F3 - Listare se constata ca la rubrica Mentiuni pe factura se specifica automat suma încasata, numarul si data chitantei.

F4 - stergere produs. Pentru a sterge un produs de pe factura, pozitionati cu ajutorul mouse-ului cursorul pe rândul dorit, apoi apasati tasta F4. Daca factura este proforma, este posibila stergerea produsului propus de pe factura. Stocul din sectia curenta va fi reîncarcat cu cantitatea corespunzatoare produsului sters.

F5 - Anulare. Permite anularea facturii si repunerea în stoc a tuturor produselor ce le contine. Daca se doreste stergerea completa din baza de date a facturii curente, se poate lansa înca o data F5 - Anulare. În acest fel puteti reintroduce o factura introdusa anterior gresit.

F6 - Terminat. Permite iesirea din fereastra Introduc - Factura iesita.

2.2. Introduc - Nota de receptie

Nota de receptie se face pentru marfurile care intra într-o gestiune, pe baza facturii emise de furnizor. Nu se face nota de receptie pentru servicii sau produse la care nu se tine evidenta stocului. Aceste facturi trebuie introduse la Introduc - Factura intrata

Daca pe factura primita de la furnizor exista atât produse la care se tine evidenta stocului, cât si servicii, pentru acestea din urma, denumirea trebuie precedata de semnul minus. Ca urmare, valoarea serviciului va fi trecuta pe nota de receptie, dar acesta nu va aparea în gestiunea vreunei sectii.

În câmpul Furnizor se scriu câteva litere din denumirea societatii comerciale furnizoare. Ca urmare, programul va afisa o lista cu toti furnizorii înregistrati, care au literele specificate anterior în denumire. Cu sageti sus, jos alegeti furnizorul dorit, apoi apasati Enter. În fereastra Gasit sau Adaugati? selectati G daca ati gasit furnizorul în lista, sau A daca doriti sa adaugati un nou furnizor. Pentru situatia când adaugati un nou furnizor, la rubrica Tip puteti scrie, de exemplu SC, iar în câmpul Client treceti denumirea societatii comerciale. Nu se recomanda ca în câmpul Client sa scrieti în fata denumirii fiecarui furnizor, de exemplu literele SC, întrucât în acest caz selectarea ulterioara a clientului ar putea fi mai dificila, în lista clientilor aparând toti la litera S. Completati câmpurile Oras, Adresa, Judet, Cont, Banca si Cod fiscal. În câmpul Cont client (Contcl) si (Contfu), programul va aloca automat un analitic pentru contul 4111, respectiv 401. Nu este necesar sa modificati acest cont, întrucât va fi folosit în procesul de contare automata si va fi transferat automat în programul de contabilitate ReiCont.

Numar receptie este dat automat de program. Daca aveti receptii completate manual si care trebuie culese în programul de gestiune, se pot introduce si alte numere de receptii.

La Numar factura se completeaza numarul de pe factura careia i se face receptia si apoi se introduce data facturii.

Atunci când se scrie numarul facturii la care se face receptia, programul verifica daca mai exista acest numar de factura pe vreo alta nota de receptie validata, si nu permite receptionarea de doua ori a aceluiasi numar de factura la clientul curent.

Termenul de plata va fi folosit pentru întocmirea listei de plati scadente. La Data facturii treceti data la care a fost emisa factura.

La Forma de plata se poate alege între Chitanta Cec Dispozitie de plata sau Schimb de marfa

La Denumire produs introduceti câteva litere continute în denumirea produsului. Va apare o fereastra cu denumirea, pretul de achizitie, unitatea de masura si pretul de vânzare inclusiv TVA. Cu taste sageti sus, jos, alegeti produsul pe care doriti sa-l receptionati, apoi apasati Enter.

În fereastra Gasit, Adaugati, gasit cu alt Pret, Reluati, aBandonati?, alegeti:

Gasit, daca ati gasit produsul în lista anterioara, atât ca denumire, cât si ca pret de achizitie;

Adaugati, daca nu ati gasit produsul si doriti sa adaugati un nou produs;

gasit cu alt Pret, daca denumirea produsului este aceeasi cu cea aleasa din lista, dar pretul de achizitie este diferit;

Reluati, daca doriti sa revedeti lista cu produse, anterior vizualizata;

aBandonati, daca nu mai doriti sa introduceti un nou produs.

În câmpul Denumire produs/Serviciu poate fi introdus si un produs la care nu trebuie evidentiat stocul. În acest caz, înainte de literele ce specifica denumirea produsului trebuie introdus caracterul . Produsele a caror denumire începe cu caracterul vor fi memorate în baza de date ca si denumire, dar nu vor apare în inventarul vreunei sectii. Aceasta facilitate se foloseste pentru introducere în nota de receptie a transportului, a diferitelor reduceri sub forma de discount sau a unor servicii pentru care nu se evidentiaza stocuri.

Dupa ce ati specificat denumirea produsului, introduceti cantitatea. Va apare valoarea la pret de achizitie, calculata prin înmultirea cantitatii cu pretul unitar de achizitie. Cu tasta Tab sau Enter, va deplasati peste câmpurile Valoare TVA (valoare TVA la achizitie), apoi pret vânzare exclusiv TVA (PVexTVA), apoi TVA si pret de vânzare inclusiv TVA (PVinTVA). Prin specificarea pretului de vânzare inclusiv TVA, se recalculeaza pretul de vânzare exclusiv TVA si invers.

În câmpul TP se introduce tipul produsului. Pentru ca tipul produsului receptionat sa poata fi introdus, este necesar ca în Confirm - Configurare ReiGes sa bifati optiunea Tip produs. Specificarea tipului produsului este necesara pentru a obtine ulterior borderourile de receptie grupate pe tipul produsului.

Ultimul câmp ce se introduce la fiecare produs receptionat, este Adaos. Acest câmp este recalculat si reafisat de fiecare data când se modifica pretul de vânzare (inclusiv sau exclusiv TVA). La modificarea adaosului, se modifica automat pretul de vânzare.

În partea inferioara a ferestrei Nota de receptie se afla butoanele:

PgDn - pagina urmatoare si

PgUp - pagina anterioara.

Acestea sunt folosite pentru a vedea în fereastra curenta prin defilare sus-jos, toate produsele continute în nota de receptie.

Prin apasarea tastei F2 - Validare, nota de receptie nu mai poate fi modificata, iar suma totala a receptiei trece pe lista facturilor de platit.

Butonul F3 - Listare foloseste pentru tiparirea notei de receptie. În functie de modul de setare ale în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare, se poate tipari nota de receptie pe format A4 portret, caz în care fiecare produs va apare pe doua rânduri, sau pe format A3 peisaj, caz în care fiecare produs apare pe câte un rând.

Butonul F4 - stergere produs se foloseste pentru înlaturarea unui rând în nota de receptie si refacerea stocului prin îndepartarea produsului respectiv din gestiunea curenta.

Butonul F5 - Anulare serveste pentru anularea notei de receptie.

Butonul F7 - Terminat provoaca iesirea din nota de receptie, cu salvarea tuturor modificarilor efectuate.

Se pot directiona produsele receptionate catre mai multe sectii, în cadrul aceleiasi note de receptie, daca dupa introducerea unui numar de produse într-o anumita sectie, se modifica numele sectiei afisate si apoi se continua nota de receptie, adaugând alte produse. Produsele introduse ulterior vor intra în noua sectie (gestiune).

Exista posibilitatea de a activa modulul Receptie pentru import, daca înainte de denumirea produsului, în câmpul Denumire, introduceti caracterul . În acest caz, apare o fereastra în care se poate specifica Transportatorul, Denumirea produsului, Valoare totala în Euro, Valoare statistica în lei, Cantitate, Unitatea de masura si Taxa vamala în lei. Datele introduse conduc la calculul pretului de achizitie în lei, pe baza cursului valutar valabil la data receptiei.

La Nota de receptie pentru import, se poate alege produsul si dupa cod, daca în Confirm - Cofigurare ReiGes, este bifata optiunea Codificare.

Receptia la import poate fi listata din Introduc sau Corectez - Note de Receptie prin apasarea tastei F3.

2.3. Introduc - Aviz de însotire

Avizul de însotire se foloseste pentru transferul marfurilor între doua gestiuni. Avizul de însotire se poate face în trei cazuri:

Transferul valorilor materiale de la o gestiune la alta, dispersate teritorial, ale unitatii dumneavoastra. La Client nu scrieti nimic.

La însotirea marfurilor în timpul transporturilor, când distribuirea se face la mai multi clienti. La Client scrieti *.

În cazurile de mai sus, va apare pe avizul de însotire la Cumparator numele sectie de destinatie.

Daca marfa este trimisa unui client (tert) pentru prelucrare sau în consignatie. În acest caz, treceti marfa din sectia curenta (sursa), într-o sectie destinatie. La Client scrieti numele clientului.

În continuarea avizului de însotire trebuie introdus Nume delegat, Mijlocul de transport si Mentiunea ce va apare pe raportul avizului de însotire. Daca literele specificate la Nume delegat, exista în lista de delegati ai programului de gestiune, va apare o fereaastra din care se va putea alege numele delegatului. Daca literele specificate nu exista, atunci delegatul poate fi adaugat cu act de identitate (serie si numar, eliberat de) si numarul mijlocului de transport.

Urmatorul pas în completarea avizului este selectarea sectiei sursa, apoi a sectiei destinatie.

În câmpul Produsul specificati câteva litere din denumirea produsului, apoi alegeti produsul dorit din fereastra ce apare, cu sageti sus, jos si Enter. Specificati în continuare Pretul unitar fara TVA, care trebuie sa apara pe avizul de însotire, si Cantitatea.

La întrebarea Aviz emis sau cules?, raspundeti cu E daca doriti ca programul de gestiune sa aloce automat numarul avizului de însotire, sau cu C, daca avizul de însotire este facut manual si numarul avizului trebuie introdus în programul de gestiune.

Introduceti apoi succesiv, dupa aceeasi procedura toate produsele din avizul de însotire a marfii.

Daca doriti vizualizarea avizului pe ecran, apasati tasta F3. Forma în care apare avizul pe ecran la apasarea tastei F3 este aceeasi cu cea care se va obtine la imprimanta. Din Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare, la Fel aviz însotire, puteti opta pentru tipul 1, adica raport ce contine inclusiv rubricile avizului, tipul 3, care înseamna raport ce urmeaza a fi tiparit pe imprimat, sau fel aviz 0, pentru formular pretiparit ce se poate personaliza. Personalizarea se refera la mutarea câmpurilor avizului de însotire astfel încât sa se suprapuna peste rubricile formularului pretiparit.

Avizul de însotire poate fi vizualizat ulterior cu Afisez - Aviz de însotire.

2.4. Introduc - Nota de transfer

Nota de transfer se foloseste pentru a transfera produse între doua sectii, dintre care cel putin una este de tip valoric. O sectie de tip valoric este cea în care nu se tine evidenta separata a stocului cantitativ pe fiecare produs, ci numai valoarea totala la pret de vânzare inclusiv TVA. La o sectie de tip cantitativ se tine evidenta pe fiecare produs, cu cantitate si valoare, la pret de achizitie, la pret de vânzare fara TVA si la pret de vânzare cu TVA.

La selectarea notei de transfer trebuie aleasa sectia sursa, apoi sectia destinatie. În continuare trebuie introduse câteva litere din denumirea produsului. Într-o fereastra vor apare produsele cu denumire, unitate de masura, pret de achizitie, pret de vânzare inclusiv TVA. Cu sageti sus, jos si apoi Enter se alege produsul dorit. Se specifica în continuare pretul de vânzare exclusiv TVA, pretul de vânzare inclusic TVA si cantitatea ce trebuie transferata.

La întrebarea Nota de transfer emisa sau culeasa? se raspunde cu E daca doriti ca programul sa dea automat numarul notei de transfer, sau cu C, daca doriti sa introduceti un numar de nota de transfer elaborat anterior manual.

Nota de transfer poate fi afisata si tiparita cu Afisez - Nota de trasfer.

Indiferent de tipul gestiunii sursa sau destinatie, pretul de vânzare fara TVA la sectia sursa, este preluat din sectia curenta.

2.5. Introduc - Dispozitie de livrare

Dispozitia de livrare se foloseste pentru transferarea produselor de la o sectie la alta, daca ambele gestiuni sunt de tip cantitativ.

Se alege sectia sursa, sectia destinatie, apoi se specifica câteva litere din denumirea produsului, si din fereastra în care apar toate produsele cu denumire, stoc, pret de achizitie si pret de vânzare inclusiv TVA, se alege cu sageti sus, jos, apoi Enter produsul dorit. În continuare specificati cantitatea, apoi la întrebarea Dispozitie de livrare emisa sau culeasa?, raspundeti cu E daca doriti ca programul sa dea automat numar de dispozitie de livrare, sau cu C, daca dispozitia de livrare a fost emisa manual si urmeaza a fi culeasa în program.

Continuati în acelasi mod introducerea celorlalte produse din dispozitia de livrare. La sfârsit, prin apasarea tastei Esc si confirmarea terminarii introducerii dispozitiei de livrare se ajunge la meniul principal al programului.

Adaugarea ulterioara sau stergerea altor produse se face cu Corectez - Dispozitie de livrare.

2.6. Introduc - Dispozitie de plata

Acest document se foloseste numai pentru a completa cu ajutorul programului o dispozitie de plata, si nu se refera la plati în legatura cu facturile la care s-a facut nota de receptie, sau care reprezinta servicii înregistrate în program cu Introduc - Factura intrata.

Pentru introducerea dispozitiei de plata, specificati data si câteva litere din denumirea beneficiarului, apoi alegeti beneficiarul din fereastra ce apare. Completati Suma si Obiectul platii.

Dispozitia de plata ce apare în continuare, poate fi tiparita la imprimanta.

2.7. Introduc - Dispozitie de încasare

Acest document se foloseste numai pentru a completa cu ajutorul programului o dispozitie de încasare, si nu se refera la încasari în legatura cu facturile emise cu Introduc - Factura iesita.

La întrebarea Document emis sau cules? se raspunde cu E daca programul de gestiune da automat numere de dispozitii de încasare, si C, daca dispozitiile au fost facute manual si numarul de dispozitiei trebuie introdus în program.

Se introduce în continuare Platitorul, specificând câteva litere si apoi alegându-l din lista de clienti afisata. Se completeaza Suma si Obiectul platii, apoi dispozitia de încasare poati fi tiparita la imprimanta.

2.8. Introduc - Factura de diferenta

Factura de diferenta nu se mai utilizeaza pentru a factura diferente, servicii sau produse care nu au stoc. Folositi factura iesita si puneti (minus) în fata denumirii produsului.

2.9. Introduc - chitanta fiscala iesita

Acest document nu se mai utilizeaza, si figureaza în program doar pentru a asigura compatibilitatea cu versiuni mai vechi ale programului, când se utiliza chitanta fiscala.

2.10. Introduc - Chitanta fiscala intrata

Acest document figureaza în program doar pentru a asigura compatibilitatea cu versiuni mai vechi ale programului, când se utiliza chitanta fiscala. Totusi pentru facturile cu care s-au cumparat diverse marfuri, si care au fost achitate cu numerar, se poate utiliza chitanta fiscala intrata, introducând datele de pe factura în aceasta rubrica. La produsele trecute pe chitanta fiscala nu se tine evidenta stocului. Specificati numarul, seria si data chitantei intrate (facturii). Daca numarul si data nu figureaza anterior introduse, va apare mesjul Chitanta fiscala noua, introduceti numele furnizorului. Dupa specificarea numelui furnizorului si alegerii lui, se deschide o fereastra în care introduceti câmpurile Specifictia, Valoare totala, TVA, Valoare TVA, Cont specificatie. Pentru a adauga un rând nou, apasati Ctrl N. În câmpul Specificatie se pot scrie orice caractere, întrucât produsele respective nu vor fi preluate în gestiunea vreunei sectii. În câmpul Valoare totala se trece valoarea totala achitata, iar în câmput TVA se introduce procentul de TVA. Valoarea de TVA va fi calculta automat la iesirea din câmpul TVA. În câmpul Cont specificatie introduceti contul aferent produsului cumparat. Contul trebuie ales dintr-o fereastra, cu sageti sus, jos si Enter. La terminarea introducerii chitantei fiscale, apasati tasta Esc.

2.11. Introduc - Factura intrata

Factura intrata se foloseste pentru produsele la care nu se tine evidenta stocului. Exemplu: facturi de transport, facturi de telefon, facturi de chirii, etc. Facturile intrate trebuie însa validate, si atunci valoarea lor trece pe lista facturilor de platit si apar în jurnalul de cumparari.

La selectarea acestei optiuni se cere numarul si data facturii intrate.

Daca specificati un numar existent, în continuare va apare într-o fereastra factura respectiva, si daca nu a fost validata, o puteti modifica.

Daca specificati o data, fara a specifica numarul de factura, atunci va apare o fereastra cu toate facturile intrate din data respectiva. Puteti selecta din aceasta lista factura pe care doriti sa o corectati, apoi operati modificarile necesare.

Daca introduceti un numar de factura care nu exista în lista de facturi intrate, atunci apare mesajul Factura intrata noua. Introduceti numele furnizorului. La furnizor specificati câteva litere din numele sau, apoi din fereastra ce apare selectati furnizorul dorit, sau dupa caz introduceti datele noului furnizor. Specificati apoi data scadentei, iar apoi, în partea centrala a ecranului puteti introduce rândurile succesive de pe factura. Pentru a introduce un rând nou, apasati Ctrl N. Pentru a sterge un rând, apasati Ctrl T, iar pentru a termina factura apasati Ctrl W.

În câmpul Specificatia treceti denumirea produsului sau serviciului de pe factura intrata, la Valoare specificati valoarea fara TVA, în câmpul TVA introduceti procentul de TVA, iar în câmpul Cont specificatie alegeti contul produsului din lista ce va apare.

Dupa terminarea introducerii tuturor produselor de pe factura intrata, verificati ca totalul din partea de jos a ecranului sa corespunda cu totalul facturii introduse, apoi apasati butonul F2 - Validare. În urma validarii suma totala a facurii intrate, inclusiv TVA, intra pe lista facturilor de platit.

Daca dupa validare se constata ca factura introdusa nu este corecta (suma totala sau valoarea introdusa pentru un produs nu corespunde), factura trebuie anulata cu butonul F5 - Anulare si apoi trebuie introdusa din nou. Daca este gresita doar specificatia sau contul, acestea pot fi corectate si fara anularea facturii.

2.12. Introduc - Bon de consum

Acest document se utilizeaza pentru scaderea din gestiunea (sectia) selectata a produselor în vederea consumului intern sau pentru procesul de productie.

Dupa intrarea în acest meniu, introduceti sectia, apoi specificati câteva litere din denumirea produsului. Alegeti produsul dorit, apoi specificati cantitatea si lucrarea. La Tip introduceti o litera sau o cifra pentru tipul consumatorului sau P, daca consumatorul este o persoana. Acest câmp foloseste pentru gruparea ulterioara a bonurilor de consum în borderoul bonurilor de consum grupate dupa tip sau consumator.

Daca produsul ales si cantitatea introdusa sunt corecte, confirmati adaugarea produsului pe bonul de consum, apoi introduceti un nou produs.

Pentru vizualizarea bonului de consum la un moment dat, apasati F3, atunci când mesajul corespunzator apare în partea centrala a ecranului. Bonul de consum astfel vizualizat poate fi tiparit imediat.

2.13. Introduc - Nota de modificare pret

Nota de modificare pret se foloseste pentru schimbarea pretului de vânzare la diferite produse. Cu aceasta ocazie se creeaza automat un nou produs, cu acelasi pret de achizitie, dar la care denumirea va avea pe ultimele caractere semnul # urmat de o cifra. Produsul nou creat apare distinct în inventarul momentan. Daca sectia alesa este de tip cantitativ, se tine evidenta stocului separat pe produs. Se accepta maxim 10 preturi de vânzare diferite pentru acelasi produs, cu acelasi pret de achizitie.

La selectarea optiunii Nota de modificare pret, alegeti sectia, apoi produsul, dupa care introduceti pretul de vânzare nou exclusiv TVA sau pretul de vânzare inclusiv TVA. Specificati cantitatea si apoi confirmati.

Daca doriti sa vizualizati nota de modificare pret, puteti apasa tasta F3, documentul afisat putând fi apoi tiparit.

2.14. Introduc - Borderou de cecuri

Borderoul de cecuri va fi luat în considerare la întocmirea listei facturilor de încasat, chiar daca nu s-a facut înca încasarea efectiva a cecului emis de client. În momentul în care cu Introduc - Plati / Încasari se confirma aparitia în banca a sumei specificate pe borderoul de cecuri, va fi operata efectiv încasarea si în lista facturilor de încasat.

La Introduc - Borderou de cecuri, introduceti numele clientului, apoi în fereastra ce apare completati data scadentei, data primirii, seria si numarul cecului, suma si banca. În câmpul I va apare automat un x în momentul în care încasarea borderoului de cecuri a fost efectiv operata cu Introduc - Plati / Încasari - Prin banca.

Se accepta data scadentei cu pâna la 12 luni ulterioara datei curente. Cecurile introduse la Introduc - Borderou de Cecuri, pot fi luate în considerare la Afisez-Facturi de Incasat- pe tip factura. Daca optati pentru luarea în considerare a cecurilor, în lista de facturi de încasat apare rubrica Suma acoperita cu cecuri în care sunt trecute sumele neîncasate din cecuri (adica cele fara X în borderoul de cecuri) dar care le-ati primit de la clienti si urmeaza sa le depuneti la banca la data scadentei cecului. Pe coloana Rest neîncasat si neacoperit apare în acest caz o valoare mai mica fata de suma încasata efectiv, diferenta fiind valoarea cecurilor.

2.15. Introduc - Clienti / Furnizori

Fereastra ce apare contine o baza de date cu denumirea clientului, oras, adresa, judet, telefon, cont, banca, cod fiscal, cont client, cont furnizor, etc.

Câmpurile Cont client (Contcl) si Cont furnizor (Contfu), vor fi completate automat de programul de gestiune prin alocarea urmatorului analitic pentru contul 4111, respectiv 401, fiecarui client sau furnizor nou. Contul client si contul furnizor vor fi automat transmise programului de contabilitate ReiCont prin contare automata. Vor fi transmise în programul ReiCont doar acele analitice care sunt folosite la un moment dat. Împreuna cu analiticele va fi transmisa si denumirea contului, completata în acest caz cu numele clientului sau furnizorului.

Daca începeti folosirea programului ReiGes si doriti sa introduceti o lista de clienti sau furnizori, contul client si contul furnizor vor fi alocate automat daca raspundeti cu D la întrebarea Sa dau un cont nou acestui client?.

Puteti cauta în lista de clienti rapid clientul solicitat, apasând tasta F4 si specificând apoi primele litere din numele clientului.

Puteti modifica denumirea unui client. Daca modificati denumirea clientului, programul actualizeaza noua denumire în toate documentele deja elaborate, (facturi, note de receptie, avize, etc.) atât în documentele curente cât si în cele arhivate. Daca denumirea noua a clientului este identica cu denumirea unui client deja existent în lista de clienti/furnizori, se poate opta pentru unificarea celor doi clienti sub un singur nume. Aceasta unificare este utila daca din greseala s-a introdus un anumit client cu doua denumiri. Acordati atentie operatiei de unificare pentru ca este ireversibila. Separarea ulterioara a documentelor sau a listei facturilor de încasat/platit, nu mai este posibila.

Dupa fereastra de introducere clienti / furnizori apare o noua fereastra numita Tipcl, în care puteti specifica pentru fiecare tip de client (rubrica Tip) o denumire completa a tipului clientului. Aceasta facilitate este utilizata ulterior pentru obtinerea diverselor rapoarte grupate dupa tip client. De exemplu, tipul clientului poate fi SA, SRL sau orice alta clasificare doriti.

La Introduc - Clienti/furnizori, se pot folosi si conturi analitice care contin litere.

2.16. Introduc - Plati / Încasari

Aceasta optiune se foloseste pentru a introduce platile si încasarile prin casa si prin banca.

2.16.1. Introduc - Plati / Încasari - Prin banca

Specificati banca, apoi data extrasului si numarul extrasului. Alegeti apoi clientul sau furnizorul, specificând câteva litere din denumirea lui. Specificati în continuare în câmpul Plata (Debit) / Încasare (Credit) D pentru plati sau C pentru încasari. În câmpul Avans introduceti litera A daca suma este încasata în avans, sau lasati câmpul necompletat daca operatiunea curenta se refera la o factura intrata sau iesita, deja introdusa si validata.

Daca pentru furnizorul specificat nu exista facturi intrate sau iesite neachitate, apare mesajul Nu exista facturi neachitate catre acest furnizor. Platiti suma în avans?. Daca exista facturi neachitate pentru clientul specificat, apare un câmp în care scrieti suma platita sau încasata. Valoarea ce apare implicit în acest câmp reprezinta suma totala a facturilor de platit, respectiv încasat, pentru clientul sau furnizorul respectiv.

Dupa specificarea sumei, introduceti numarul si data documentului de plata, apoi din fereastra facturilor de platit sau încasat selectati factura la care se refera plata sau încasarea. În aceasta fereastra, facturile apar în ordine cronologica, cea mai veche factura apare prima.

Daca ati ales corect factura, confirmati încasarea sau plata si puteti introduce apoi o noua operatiune.

2.16.2. Introduc - Plati / Încasari - Prin casa

Se cere numarul jurnalului de casa si data, apoi trebuie introdus clientul sau furnizorul. Se poate adauga client nou pentru a putea face încasari sau plati în avans. În continuare se specifica daca se introduce o plata (debit) sau o încasare (credit).

Daca pentru furnizorul specificat nu exista facturi intrate sau iesite neachitate, apare mesajul Nu exista facturi neachitate catre acest furnizor. Platiti suma în avans?. Daca exista facturi neachitate pentru clientul specificat, apare un câmp în care scrieti suma platita sau încasata. Valoarea ce apare implicit în acest câmp reprezinta suma totala a facturilor de platit, respectiv încasat, pentru clientul sau furnizorul respectiv.

Dupa specificarea sumei, introduceti numarul si data documentului de plata, apoi din fereastra facturilor de platit sau încasat selectati factura la care se refera plata sau încasarea. În aceasta fereastra, facturile apar în ordine cronologica, cea mai veche factura apare prima.

Daca ati ales corect factura, confirmati încasarea sau plata si puteti introduce apoi o noua operatiune.

Se poate scrie pe chitanta un rând ca si explicatii în legatura cu suma încasata/platita. Se poate specifica sectia pentru avansul încasat (sectia din care urmeaza sa se cumpere marfa). Se pot încasa sume în avans de la clienti chiar daca acel client mai are facturi de platit.

La Introduc-Plati prin casa, credit (încasare) se poate introduce încasare în avans de trezorerie, ca si la debit (plata).

2.17. Introduc - Compensare

Compensarea se poate face în urmatoarele situatii:

facturi intrare - facturi iesite;

avans încasat - facturi iesite;

facturi intrate - avans platit;

prin nota contabila.

La compensare, introduceti numarul jurnalului intern si data, apoi alegeti clientul sau furnizorul, iar la câmpul Plata (Debit) / Încasare (Credit), lasati D, adica debit. Pentru a face operatia de compensare, trebuie sa stabiliti suma ce se compenseaza. Înainte de a intra în câmpul Suma, apare o fereastra în partea de sus, cu textul Suma maxima la compensare cu proces verbal = ..., unde ... reprezinta valoarea sumei ce poate fi compensata. Puteti alege o suma mai mica, sau puteti lasa suma propusa de program.

La Tip document apare automat PV (proces verbal de compensare). Introduceti seria si numarul documentului de compensare si data. Alegeti facturile ce urmeaza a fi compensate, apoi confirmati efectuarea operatiei. Dupa confirmare, programul propune automat compensarea aceleiasi valori si pe credit. La câmpul Plata (Debit) / Încasare (Credit) lasati C, credit, si continuati operatia de compensare, fara a mai modifica vreun câmp afisat în continuare. Operatia de compensare trebuie continuata, pâna când programul afiseaza mesajul Suma maxima de compensat = 0. Dupa terminarea compensarii, se iese automat la meniul principal al programului de gestiune. Pentru celelalte tipuri de operatii de compensare se procedeaza similar. Trebuie avut grija de fiecare data, ca sa se parcurga întreaga procedura de compensare, de fiecare data, atât pe debit, cât si pe credit.

2.18. Introduc - Bon de casa

Aceasta optiune se foloseste pentru introducerea bonurilor de casa de marcat, pentru gestiunile de tip valoric, la care descarcarea de gestiune se face fara a specifica nominal produsele vândute, ci introducând suma totala ce reprezinta vânzarile dintr-o zi.

Tot la bon de casa pot fi introduse si eventualele încasari facute prin carduri bancare.

Dupa lansarea comenzii, alegeti sectia, apoi introduceti numarul bonului de casa si data, iar la rubricile Valoare totala incl TVA, TVA % si TVA lei, introduceti valorile corespunzatoare de pe bonul de casa. Este posibila introducerea mai multor cote de TVA, fiecarei cote corespunzându-i o valoare totala.

Se recomanda ca pe ultima din cele patru pozitii afisate sa se introduca valoarea totala a vânzarilor prin carduri. Aceasta valoare poate fi preluata de pe bonul de la casa de marcat, si este evidentiata separat. Daca exista o singura cota de TVA pentru toate produsele, folositi primul si ultimul rând din fereastra Bon de casa.

Prin validarea bonului de casa, acesta nu mai poate fi modificat, dar operatia de validare nu este necesara decât în cazul în care nu mai doriti modificarea documentului respectiv.

2.19. Introduc - Bon de rate

Bonul de rate este similar cu bonul de casa, si este evidentiat separat numai pentru a putea realiza contarea automata separata.

Folositi acest document numai daca vindeti în rate diverse produse si doriti sa apara în documente diferite bonurile de casa si bonurile de rate.

2.20. Introduc - Raport de productie

Raportul de productie se utilizeaza pentru crearea de produse noi în sectia aleasa.

Denumirea produselor este la latitudinea dumneavoastra. Produsele specificate în raportul de productie vor apare în inventarul momentan cu preturile si cantitatile specificate.

Raportul de productie permite generarea automata a bonurilor de consum aferente produsului, daca activati optiunea Bon de consum la raport de productie în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare si alegeti optiunea 2 - Se face automat bon de consum dupa retetar, sau optiunea 3 - Se face manual bon de consum cu alegerea produselor. Retetarul pentru fiecare produs poate fi introdus la Introduc - Alte documente - Retetar, si contine denumirea ingredientelor ce vor fi consumate pentru producerea unei unitati din produsul specificat. Se poate specifica o lista de oricâte ingrediente, iar cantitatile pot fi introduse cu pâna la trei zecimale.

La afisarea ferestrei de introducere raport de productie, specificati numarul si data. Daca doriti ca rapoartele de productie sa aiba numere succesive, lasati programul sa dea automat numere. Pentru Tip raport de productie, introduceti câteva litere daca doriti ca rapoartele de productie sa poata fi ulterior grupate în borderou dupa tipul lor. Alegeti sectia în care se face raportul de productie, apoi la Denumire produs specificati câteva litere din denumire. Daca produsul exista în fereastra ce contine denumire, pret de productie, unitate de masura si pret de vânzare inclusiv TVA, îl puteti alege.

În fereastra Gasit, Adaugati, gasit cu alt Pret, Reluati, aBandonati?, alegeti optiunea în felul urmator:

Gasit, daca ati gasit produsul în lista anterioara, atât ca denumire, cât si ca pret;

Adaugati, daca nu ati gasit produsul si doriti sa adaugati un nou produs;

gasit cu alt Pret, daca denumirea produsului este aceeasi cu cea aleasa din lista, dar pretul de productie este diferit;

Reluati, daca doriti sa revedeti lista cu produse, anterior vizualizata;

aBandonati, daca nu mai doriti sa introduceti un nou produs în raportul de productie.

În câmpul Cantitate introduceti cantitatea, apoi completati TVA, cu cota de TVA, PVexTVA, cu pretul de vânzare exclusiv TVA sau PVinTVA cu pretul de vânzare inclusiv TVA.

În partea inferioara a ferestrei Raport de productie se afla butoanele:

PgDn - pagina urmatoare si

PgUp - pagina anterioara.

Acestea sunt folosite pentru a vedea în fereastra curenta prin defilare sus, jos, toate produsele continute în raportul de productie.

Butonul F3 - Listare foloseste pentru tiparirea raportului de productie. În functie de modul de setare ales în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare, se poate tipari raportul de productie pe format A4 portret, caz în care fiecare produs va apare pe doua rânduri, sau pe format A3 peisaj, caz în care fiecare produs apare pe câte un rând.

Butonul F4 - stergere produs se foloseste pentru înlaturarea unui rând din raportul de productie si refacerea stocului prin adaugarea produsului respectiv din gestiunea curenta.

Butonul F5 - Anulare serveste pentru anularea rapotului de productie.

Butonul F7 - Terminat iesirea din raportul de productie, cu salvarea tuturor modificarilor efectuate.

Daca în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare la Bon consum la raport de productie se alege optiunea 2, Se face automat bon de consum dupa retetar, atunci, în momentul în care la raportul de productie se introduce cantitatea, programul afiseaza o fereastra ce contine bonul de consum elaborat pentru produsul trecut în rândul curent în raportul de productie. Daca pentru produsul curent în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare s-a optat sa se faca automat bonul de consum dupa retetar, fereastra va contine numarul bonului de consum si data în antet, apoi în corpul ferestrei vor apare denumirile ingredientelor, conform retetarului, cantitatile, unitate de masura si pret de achizitie. Daca pentru produsul curent din raportul de productie nu exista retetar anterior introdus cu Introduc - Alte documente - Retetar, programul va afisa o fereastra în care se poate introduce înainte de aparitia bonului de consum, retetarul pentru produsul dorit. Retetarul poate fi ulterior modificat cu Introduc - Alte documente - Retetar.

Daca în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare se alege sa se faca manual bon de consum la raport de productie cu alegerea produselor, la specificarea cantitatii din bonul de consum, apare o fereastra în care pot fi introduse ingredientele folosite pentru produsul curent din bonul de consum. La specificarea câtorva litere din denumirea ingredientului, apare o fereastra din care acesta poate fi ales din sectia curenta, iar dupa specificarea cantitatii, se indica într-o alta freastra stocul vechi si stocul nou pentru ingredientul folosit.

Daca în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare se opteaza pentru calcularea automata a pretului de productie, pe baza valorii produselor continute în bonul de consum elaborat dupa retetar sau manual, atunci dupa afisarea bonului de consum aferent produsului din raportul de productie, în partea de jos, într-o fereastra, se afiseaza pretul de productie vechi si pretul de productie nou. Acesta va fi calculat prin însumarea tuturor valorilor ingredientelor folosite si apoi împartirea la cantitatea rezultata în raportul de productie. Pentru a anula un bon de consum elaborat manual sau automat în raportul de productie, este suficient sa introduceti la cantitate valoarea 0. Numarul bonului de consum anulat în acest fel, nu va mai fi folosit pentru un alt bon de consum.

Se calculeaza valoarea accizelor la cumparare cu ocazia bonului de consum facut în raport de productie. Activarea acestei optiuni se face din Confirm - Configurare ReiGes - Accize, bifând [X] Calcul Accize. Acciza se calculeaza automat pe baza accizelor produselor continute în bonul de consum asociat fiecarui rând din raportul de productie, astfel:

- se face înmultirea între cantitatea si acciza unitara la fiecare produs de pe bonul de consum;

- se însumeaza valorile de mai sus;

- se împarte suma totala la cantitatea produsului din raportul de productie, rezultând acciza unitara pentru acest produs.

Daca la aceeasi denumire si acelasi pret de achizitie al produsului din raportul de productie rezulta accize diferite, programul modifica automat denumirea produsului, punând pe ultimele doua caractere din denumire "~1", "~2", etc. Se accepta pâna la 10 accize diferite pentru un produs cu aceeasi denumire si acelasi pret de achizitie.

Accizele unitare la cumparare pot fi modificate si listate din Introduc - Alte documente - Accize cumparare.

2.21. Introduc - Borderou de vânzari / încasari

Borderoul de vânzari / încasari foloseste pentru înregistrarea produselor vândute într-o anumita sectie si într-o anumita zi. Produsele trecute pe borderou se vor scadea din stocul sectiei alese. Borderoul de vânzari / încasari poate fi configurat sa se elaboreze în 4 moduri, cu Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare, astfel:

Fara afisarea stocului initial la începutul zilei, cu adaugarea automata în borderoul de vânzari / încasari a produselor cu stoc diferit de 0. În acest caz trebuie sa completati pe lista ce contine toate produsele din sectia aleasa, cantitatile vândute din fiecare produs.

Cu afisarea stocului initial la începutul zilei. În acest caz, la Introduc - Borderou de vânzari / încasari, cu ocazia primei intrari dintr-o anumita zi, se calculeaza si se memoreaza stocul de la începutul acelei zile. Aceasta operatie dureaza ceva mai mult. Acest tip de borderou permite afisarea cantitatilor intrate si iesite pe parcursul unei zile, inclusiv prin transformare - despachetare. (Despachetarea este posibila pâna la 4 nivele. De exemplu: bax, cartus, pachet, tigara).

Fara afisarea stocului initial la începutul zilei, cu adaugarea manuala numai a produselor ce s-au vândut efectiv. Adaugarea manuala se refera la preluarea listei cu produsele vândute în ziua respectiva, introducerea si alegerea produsului vândut, si a cantitatii. Daca se alege aceasta optiune, nu se poate modifica pretul de vânzare în borderoul de vânzari / încasari.

Fara afisarea stocului initial la începutul zilei, cu adaugarea manuala numai a produselor ce s-au vândut efectiv, si cu posibilitatea de a modifica pretul de vânzare al fiecarui produs.

Pentru borderoul de vânzari / încasari, în general, se recomanda alegerea optiunii 3, daca valoarea gestiunii se tine la pret de vânzare, si optiunea 4, daca valoarea gestiunii se tine la pret de achizitie.

În cadrul borderoului de vânzari / încasari este posibila cautarea rapida a unui produs prin apasarea tastei F4 si specificarea câtorva litere din denumirea produsului.

Daca în câmpul Cantitate, se introduce o valoare ce depaseste stocul momentan din sectia curenta, programul încearca sa gaseasca un alt produs cu aceeasi denumire, în aceeasi sectie, din care sa despacheteze o parte, obtinând o cantitate suficienta pentru a putea scadea stocul. Daca nu exista un produs de rang superior ce poate fi despachetat, se va afisa un mesaj în acest sens. Despachetarea poate fi facuta pe 4 nivele, iar echivalenta unitatilor de masura se poate specifica cu Introduc - Alte documente - Unitati de masura.

2.22. Introduc - Alte documente

2.22.1. Introduc - Alte documente - Curs valutar

Aceasta optiune se foloseste pentru introducerea cursului valutar pe perioade specificate.

Se alege tipul valutei. În fereastra ce apare, se introduce data de început si data de sfârsit, între care este valabil cursul valutar. Cursul valutar ramâne memorat, si poate fi afisat prin specificarea datei de început si de sfârsit a perioadei pentru care se doreste vizualizarea.

Cursul valutar astfel introdus foloseste pentru calculul accizelor, la nota de receptie, la raport de productie, si pentru facturarea în valuta.

2.22.2. Introduc - Alte documente - Oferta intrata

Numarul si data ofertei sunt alocate automat de program. Specificati data expirarii ofertei, furnizorul, numele sectiei, apoi produsul, pretul oferit, unitatea de masura, procentul de TVA. Oferta intrata poate fi afisata ulterior, folosind un raport din meniul Afisez - Alte documente - Oferta.

2.22.3. Introduc - Alte documente - Oferta iesita

Aceasta optiune se foloseste pentru a memora datele oferite unui anumit beneficiar, si pentru a putea ulterior extrage continutul ofertei facute.

2.22.4. Introduc - Alte documente - Sold initial

Aceasta procedura se foloseste pentru a introduce în programul de gestiune soldurile initiale ale clientilor si furnizorilor.

Dupa alegerea clientului sau a furnizorului, puteti specifica daca doriti soldul în debit (aveti facturi de încasat sau sume platite în avans), sau în credit (aveti facturi de platit sau sume încasate în avans).

Facturile specificate în continuare apar cu numar factura, data, suma totala, suma încasata, rest de încasat si observatii. Daca doriti sa introduceti numai totalul facturilor de încasat, puneti 1 la numarul facturii si suma dorita la Suma totala. Pentru suma platita în avans introduceti -1 la numarul facturii.

Atunci când soldul este în credit, introduceti facturile de platit cu numar factura, data, suma totala, suma platita, rest de platit. Daca doriti sa introduceti numai totalul facturilor de platit, puneti 1 la numarul facturii si suma dorita la Suma totala. Pentru suma încasata în avans, introduceti -1 la numarul facturii.

De fiecare data când introduceti o plata sau o încasare cu Introduc - Plati / Încasari, prin casa sau prin banca, sumele respective vor afecta sumele din lista facturilor de platit sau de încasat afisate în cadrul acestei proceduri. Atunci când suma platita este egala cu suma totala, respectiv când suma încasata este egala cu suma totala, facturile sunt marcate cu T, adica total achitate sau total încasate. La intrarea în procedura de Introduc - Alte documente - Sold initial, puteti opta pentru a vedea facturile total achitate, respectiv total încasate.

2.22.5. Introduc - Alte documente - Stoc minim

Puteti specifica un stoc minim pentru fiecare denumire de produs, indiferent de pretul de achizitie. Produsele care au stoc în sectia dorita sub stocul minim specificat, pot fi vizualizate cu Afisez - Alte documente - Necesar de aprovizionare.

2.22.6. Introduc - Alte documente - Accize cumparare

Accizele la cumparare pot fi introduse dupa alegerea sectiei, într-o fereastra ce contine denumirea, pretul de achizitie, acciza unitara, data de calcul si modul de calcul. Acciza unitara poate fi calculata automat, la raportul de productie, daca în Confirm - Configurare ReiGes - Accize, se bifeaza câmpul Acciza.

În fereastra curenta de introducere accize la cumparare, va apare în cazul calculului automat, formula de calcul pe baza careia s-a aflat valoarea accizei, raportul de productie si bonul de consum pe baza carora s-a facut calculul. Dupa completarea sau vizualizarea ferestrei ce contine accizele, apare un raport care poate fi tiparit. Raportul contine denumirea produselor, pretul unitar de achizitie, acciza unitara, data de calcul, precum si formula de calcul folosita.

2.22.7. Introduc - Alte documente - Retetar

Retetarul foloseste pentru obtinerea automata a bonului de consum la raportul de productie.

Introducerea retetarului poate fi facuta, atât în momentul specificarii produsului în raportul de productie, cât si prin procedura curenta.

Dupa alegerea sectiei, apare o lista cu produsele la care s-a introdus retetar. Alegeti produsul din fereastra, apoi în fereastra Retetar pentru ... (produsul curent), introduceti ingredientul si cantitatea. În sectia curenta, atunci când se foloseste acel retetar, vor fi luate ingredientele în ordinea crescatoare a valorii pretului de achizitie. În momentul când se termina un produs cu un anumit pret de achizitie, programul va lua automat cantitatea necesara din urmatorul lot din produsul respectiv, cu pretul imediat mai mare decât cel tocmai epuizat. Daca cu ocazia raportului de productie, se constata ca nu exista cantitati suficiente pentru unul sau mai multi ingredienti, va fi afisat un mesaj ce indica ingredientul insuficient si cantitatea lipsa.

Daca dupa alegerea produsului la Introduc - Alte documente -Retetar, modificati denumirea produsului, veti putea opta pentru a corecta denumirea veche, sau pentru a introduce un produs nou. Daca ati optat pentru introducerea unui produs nou, veti putea specifica un retetar, prin introducerea ingredientului si a cantitatii, conform retetei.

3. CORECTEZ

Acest meniu se foloseste pentru modificarea documentelor introduse, descrise la capitolul INTRODUC. Documentele ce nu figureza în panelul CORECTEZ, pot fi modificate din panelul INTRODUC. Pentru factura iesita, nota de receptie, aviz de însotire, nota de transfer, dispozitie de livrare, bon de consum, nota de modificare pret, chitanta fiscala iesita, bon de casa, bon de rate si raport de productie, corectia se face prin selectarea initiala a documentului, pe baza numarului de document si apoi prin utilizarea aceleiasi proceduri folosite în cadrul meniului INTRODUC.

3.1. Corectez - Cont produs

Aceasta optiune permite modificarea contului asociat fiecarui produs (Contp), ce a fost specificat odata cu introducerea notei de receptie.

La intrarea în procedura, puteti opta sa vedeti numai produsele ce nu au cont produs, sau toate produsele. În continuare, în fereastra ce contine denumirea si contul produsului, selectati produsul cu Enter, apoi din fereastra ce contine conturile, alegeti contul corespunzator. Pentru adaugarea unor conturi noi, folositi Confirm - Categorii contabile.

3.2. Corectez - Pret de achizitie

Procedura se foloseste pentru a modifica pretul de achizitie, la produsul selectat, identificat dupa denumire si pret de achizitie vechi, în toate sectiile si în toate documentele în care apare. Produsul este cautat în notele de receptie. Selectati produsul prin tastarea câtorva litere din denumire, apoi introduceti pretul de achizitie corectat.

Corectarea pretului de achizitie se face în toate documentele proforma si validate.

3.3. Corectez - Pret de productie

Corectarea pretului de productie se face daca atunci când s-a introdus pretul de productie în raportul de productie, acest pret era un pret estimativ, stabilit la începutul lunii, care nu continea toate cheltuielile ce în mod normal sunt incluse în pret, întrucât acestea nu erau înca cunoscute. Dupa încheierea lunii, pretul de productie rezultat în urma calculului de pret, poate fi modificat la fiecare produs în parte, prin lansarea acestei proceduri. Pretul de productie pentru produsul selectat, va fi identificat dupa denumirea si pretul de productie vechi, si va fi corectat în toate documentele în care apare. Specificati câteva litere din denumirea produsului, alegeti produsul cu pretul de productie vechi, apoi introduceti pretul corectat. Corectarea se face pentru documentele ce se încadreaza între doua date specificate.

3.4. Corectez - Pret de vânzare

Procedura se foloseste numai pentru firmele care evidentiaza valoarea stocului la pret de achizitie. Daca în firma curenta exista gestiuni la care se tine evidenta la pret de vânzare, atunci aceasta procedura nu trebuie utilizata, si modificarea pretului de vânzare trebuie facuta numai cu nota de modificare pret.

La intrarea în procedura, specificati daca modificati pretul în lei sau în valuta.

Daca ati ales modificarea preturilor în lei, mesajul ce va apare în continuare va specifica daca preturile afisate ulterior sunt valabile numai la sectia pe care o veti selecta, si preturile de vânzare la celelalte sectii ramân nemodificate, sau preturile de vânzare modificate vor fi unice pe toate sectiile firmei. Alegerea între cele doua variante, se face din Confirm - Configurare ReiGes, prin bifarea corespunzatoare a optiunilor:

Pretul de vânzare la un produs este

Unic pentru toate sectiile firmei

(*) Stabilit separat la fiecare sectie

Daca ati optat pentu modificarea preturilor în lei, dupa alegerea sectiei, puteti modifica pretul de vânzare exclusiv TVA, pretul de vânzare inclusiv TVA sau procentul de TVA. Prin modificarea valorii unuia dintre preturi, de exemplu a pretului de vânzare inclusiv TVA, se modifica automat si pretul de vânzare exclusiv TVA, si invers.

Dupa iesirea din fereastra de corectare a pretului de vânzare, apare o lista cu preturi de vânzare la sectia selectata, ce poate fi tiparita.

Pentru corectarea preturilor de vânzare în valuta, trebuie ca în Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare sa activati preturile de vânzare în valuta. Preturile de vânzare în valuta se folosesc daca doriti ca la produsele curente sa se stabileasca un pret în valuta, iar în Introduc sau Corectez - Factura iesita, pretul de vânzare trecut pe factura sa fie calculat prin înmultirea pretului în valuta, introdus în cadrul acestei proceduri, cu cursul valutar din ziua emiterii facturii. Cursul valutar poate fi introdus sau modificat cu Introduc - Alte documente - Curs valutar. Lista cu preturile de vânzare în valuta poate fi introdusa manual pentru doua situatii:

pentru toti clientii;

pentru fiecare client în parte.

Alegerea uneia dintre cele doua optiuni se face din Confirm - Configurare ReiGes - Date suplimentare configurare. Daca s-a optat pentru o lista de preturi pentru toti clientii, indiferent de clientul selectat la factura iesita, lista generala pentru toti clientii va fi folosita pentru stabilirea pretului de vânzare. Daca s-a optat ca fiecare client sa aiba o lista separata de preturi de vânzare, atunci lista afisata la Corectez - Pret de vânzare - Pretul în valuta va fi specifica fiecarui client. Aceasta lista contine denumirea produsului, pret de vânzare exclusiv TVA, valuta, data la care s-a stabilit acest pret si observatii.

Se poate pune automat acelasi pret de vânzare la produsele care au aceeasi denumire, luând ca baza pretul afisat la produsul cu cel mai mare pret de achizitie.

3.5. Corectez - Persoana

Lista de persoane este folosita la bonuri de consum, si are rolul de a grupa bonurile de consum pe tip persoana sau consumator si persoana. Fiecarei persoane sau consumator i se poate asocia un cont de avans de trezorerie. Acest cont poate fi folosit la contarea automata pentru înregistrarea în contabilitate a bonurilor de consum, conform formulei dorite.

3.6. Corectez - Delegati

Lista delegatilor este folosita la facturile iesite. Se poate corecta numele delegatului, mijlocul de transport, actul de identitate, cu seria si numarul, si organul emitent al actului de identitate. Pentru facturile iesite, corectarea numelui delegatului în fereastra Corectez - Nume delegat, nu implica corectarea acestui nume si pe facturile deja emise. Daca pe o factura deja emisa, numele delegatului este gresit, se va relua cu Corectez - Factura iesita, si în prima fereastra se va alege un alt delegat din lista.

3.7. Corectez - Agent

Se foloseste pentru factura iesita, atunci când se doreste adaugarea unui nou nume de agent, sau corectarea unuia existent. Modificarea numelui agentului în fereastra Corectez - Nume agent nu implica corectarea numelui agentului în facturile deja emise. Numele agentului, în factura iesita, este utilizat pentru gruparea facturilor în borderoul de facturi iesite dupa numele agentului, în scopul de a putea afla cantitatile si valorile facturate de fiecare agent.

3.8. Corectez - Denumire produs

Folositi aceasta procedura pentru a modifica denumirile produselor, în cazul în care se constata ca denumirea nu este corecta. Dupa modificarea denumirii produsului, într-o fereastra va fi afisata denumirea veche a produsului si denumirea noua. Daca doriti modificarea denumirii, aceasta va fi facuta în toate documentele si toate sectiile în care apare.

CONFIRM

5.1. Confirm - Validez

a.        Factura iesita

b.       Nota de receptie

Validarea facturii are rolul de a trece suma totala de pe factura iesita pe lista facturilor de încasat.

La validarea notei de receptie, se trece suma totala de pe nota de receptie pe lista facturilor de platit.

Atât timp cât nota de receptie sau factura iesita nu sunt validate, sumele totale de pe acestea nu apar pe lista facturilor de platit, respectiv de încasat. Validarea facturilor iesite si a notelor de receptie poate fi facuta si din Introduc sau Corectez - Factura iesita sau Nota de receptie.

4.2. Confirm - Anulez

Se pot anula avize de însotire, note de transfer, dispozitii de livrare, bonuri de consum, chitanta fiscala, sau plati / încasari.

Anularea unei plati sau încasari introduse eronat, poate fi facuta cu Confirm - Anulez - Plati / Încasari.

Anularea unui document se face daca acel document a fost introdus gresit si nu mai poate fi corectat, sau se doreste reluarea introducerii lui. Pentru a anula un document, introduceti numarul documentului, selectati documentul din lista ce apare, apoi confirmati anularea documentului respectiv. La documentele care implica schimbari de stoc, produsele vor fi puse înapoi si se va reface starea anterioara emiterii documentului acum anulat, adica stocul la sectiile implicate va fi refacut.

4.3. Confirm - Arhivez

Arhivarea se utilizeaza pentru a reduce numarul documentelor aflate în fisierele curente de lucru ale programului, si a mari viteza de lucru. Se pot arhiva facturi iesite, note de receptie, bonuri de consum, bonuri de casa, bonuri de rate, borderou de vânzari - încasari, sau avize de însotire. Documentele arhivate nu mai pot fi afisate, tiparite, si nu mai apar în fisa de magazie sau în alte documente, decât dupa dezarhivarea lor. Nu arhivati documente decât daca datele de început si de sfârsit ale arhivarii sunt anterioare datei unui inventar salvat pentru fiecare sectie.

Confirm - Arhivez - Denumiri de produse. Comanda se foloseste pentru a sterge din lista de produse ce apar la receptii, anumite denumiri de produse care se considera ca nu vor mai apare pentru receptionare în viitor. Din nomenclatorul de produse afisat, puteti sa le marcati pe cele care nu doriti sa mai apara pe lista produselor de la receptii. Produsele marcate vor fi sterse si din sectiile de tip cantitativ, daca au stoc 0. La sectiile de tip valoric, produsele marcate vor fi automat sterse. Puteti sa reveniti oricând, si sa stergeti marcajul. În acest caz, daca doriti ca produsul sa apara într-o sectie, trebuie sa lansati Confirm - Recalculare stocuri momentane la sectia respectiva. Faceti marcarea cu H daca doriti ca produsul respectiv sa ramâna memorat în lista generala, sau cu X, daca doriti ca produsul sa fie complet sters. În fereastra în care apar denumirea produsului, pretul de achizitie, unitatea de masura, pretul de vânzare exclusiv si inclusiv TVA, puteti marca în câmpul Arh cu H sau X produsele dorite, sau puteti apasa tasta F8. Prin apasarea acestei taste se vor marca cu H pentru arhivare produsele care nu au stoc în nici una din sectiile de tip cantitativ. Produsele din sectia de tip valoric vor fi marcate cu spatiu. Pentru acestea marcarea se face manual, deoarece nu se tine stocul cantitativ. Arhivarea denumirii produselor se foloseste deoarece programul ReiGes tine evidenta stocurilor dupa denumirea si pretul de achizitie al produselor. Întrucât preturile de achizitie pentru un produs se modifica continuu, va apare o lista lunga cu acelasi produs, dar cu preturi de achizitie diferite, care nu se vor mai folosi în viitor, preturile fiind depasite. Pentru a scurta aceasta lista la receptii, este recomandabil sa faceti arhivarea denumirii produselor, atunci când aveti mai mult de 4-5 preturi diferite pentru aceeasi denumire de produs.

4.4. Confirm - Dezarhivez

Dezarhivarea se foloseste pentru scoaterea din arhiva a unor documente vechi, anterior arhivate. Se pot dezarhiva facturi iesite, note de receptie, bonuri de consum, bonuri de casa, bonuri de rate, borderou de vânzari-încasari si avize de însotire. În urma dezarhivarii, viteza de lucru a programului pentru documentele dezarhivate scade, deoarece numarul de înregistrari prezente în fisierele de lucru curente este mai mare.

4.5. Confirm - Salvare pe dischete

Pentru a asigura securitatea datelor în cazul defectarii calculatorului sau a actiunii unor virusi, este necesara pastrarea unei copii a datelor curente prin salvare pe discheta.

Procedura de salvare este foarte simpla. Se salveaza totdeauna toate datele referitoare la firma respectiva din toate lunile si toti anii. Pe discheta pe care se face salvarea nu se vor mai pastra alte fisiere (vor fi sterse automat în momentul salvarii), ci doar datele referitoare la firma curenta.

Programul memoreaza timpul cât au stat deschise ferestrele Introduc sau Corectez si dupa un anumit interval atentioneaza utilizatorul printr-un mesaj asupra necesitatii salvarii datelor pe discheta. Intervalul între doua salvari se poate modifica apasând tasta F7. Acest timp este specificat în ore.

Dupa specificarea unitatii de discheta A sau B programul cere sa se introduca discheta. Datele vor fi arhivate, compactate, iar pe parcursul salvarii, în functie de volumul datelor salvate vor fi cerute mai multe dischete pentru a încapea toate datele.

Se va face automat verificarea datelor salvate, iar în caz ca una din dischete este defecta va fi ceruta înlocuirea ei; la încheierea operatiunii de salvare utilizatorul va fi informat de reusita operatiei. I se va cere utilizatorului sa scrie pe eticheta dischetei numele firmei, ora salvarii, numarul de dichete, etc.

4.6. Confirm - Restaurare de pe dichete

Aceasta comanda se foloseste pentru a restaura de pe dischete datele ce au fost salvate anterior, cu comanda din meniul programului Confirm - Salvare pe dischete. Restaurarea datelor este necesara la mutarea datelor pe un alt calculator sau daca datele trebuie restaurate pe acelasi calculator în urma distrugerii sau alterarii lor din diverse cauze.

Restaurarea poate fi facuta numai daca numele firmei contine textul Firma noua nr. urmat de numarul firmei. Va trebui creata o firma noua din prima fereastra a programului si în aceasta firma se va face restaurarea datelor.

Aceasta precautie este necesara pentru ca restaurarea datelor sa nu fie facuta din greseala de pe o discheta a unei firme peste datele corecte si valide ale altei firme, ceea ce ar duce la pierderea unor date corecte si necesare

Daca totusi nu se doreste crearea unei firme noi (de exemplu pentru ca datele ce se restaureaza exista si pe alt calculator), atunci se poate face restaurarea peste datele existente daca la firma curenta i se modifica numele în Firma noua nr. ..., apoi se poate lansa restaurare de pe dischete. Datele firmei curente vor fi sterse si vor fi înlocuite cu cele de pe dischete. Trebuie însa avuta siguranta ca aceasta operatiune este cea dorita si nu va duce la pierderea datelor corecte dintr-o eroare de manipulare de dischete (pe care de exemplu nu a fost scris corect numele firmei sau nu a fost trecuta data ultimei salvari).

4.7. Confirm - Incident

Comanda se foloseste pentru reordonarea bazelor de date. Reordonarea se face automat în cazul restaurarii datelor de pe discheta si poate fi facuta la initiativa utilizatorului, daca se constata ca programul functioneaza anormal (de exemplu, apar mesaje de eroare în limba engleza la încercarea de a afisa sau corecta un document). Procedura Confirm - Incident verifica si reordoneza toate fisierele de date. Daca unul din fisiere are erori de structura, acest fisier va fi identificat si se va propune o procedura de remediere a fisierului. În cazul în care programul constata aceasta situatie, va apare un mesaj cu numele fisierului deteriorat si indicatii privind repararea lui. Se lanseaza un program de verificare si remediere a fisierului. Programul are mesajele în limba engleza. Pentru a începe actiunea de reparare a fisierului, urmati indicatiile din fereastra ce se dechide. În principiu, actiunea de reparare se executa fara a fi necesare din partea utilizatorului alte actiuni, decât apasarea tastei Enter de 5 ori, atunci când programul de reparare se opreste si cere confirmari din partea utilizatorului. La sfârsitul programului de reparare se apasa tasta Esc. Urmând indicatiile ce apar pe ecran înaintea programului de reparare, puteti termina cu succes aceasta operatiune. Lansarea comenzii Confirm - Incident poate fi facuta oricând, fara a afecta negativ functionarea programului. În cazul lansarii acestei proceduri apare si întrebarea Doriti stergerea eventualelor înregistrari vide?. Daca raspundeti cu da, vor fi îndepartate din fisierele de date înregistrarile ce nu contin date valide, si în general citirea tuturor fisierelor, deci editarea, corectarea sau afisarea documentelor în urma executiei acestei operatiuni, se va face mai repede. Exista si situatii când stergerea înregistrarilor vide este necesara, aceste situatii sunt dupa introducerea primei facturi iesite si a primei note de receptie într-o firma noua. La prima corectare a facturii iesite si a notei de receptie veti fi îndrumat spre procedura Confirm - Incident cu stergerea înregistrarilor vide.

4.8. Confirm - Recalculare accize

Aceasta comanda se foloseste pentru recalcularea accizelor la facturi, chitante fiscale iesite, borderou de vânzari si la receptii. Calculul accizelor poate fi lansat numai daca în Confirm - Configurare ReiGes <Accize>, în fereastra accize se bifeaza [X] Calcul accize.

4.9. Confirm - Recalculare stocuri momentane

Comanda se utilizeaza pentru recalcularea stocurilor momentane în sectia ce va fi aleasa. Recalcularea se face pe baza unui inventar anterior salvat, la care se aplica toate documentele de intrare-iesire ce au afectat stocurile la sectia respectiva.

Daca nu exista un inventar anterior, se considera la toate produsele ca au stoc initial 0. Înainte de a face calculul stocului, programul adauga în sectia aleasa produsele intrate dupa data inventarului ales ca referinta prin note de receptie, raport de productie, livrari, avize, transfer sau borderou de vânzari-încasari. Stocul rezultat în urma calculului la fiecare produs va coincide cu cel continut în fisa de magazie.

Pentru recalculare stocuri, alegeti sectia, apoi data inventarului de referinta, adica data inventarului de la care se porneste cu recalcularea stocurilor. Apoi alegeti primul si ultimul produs dorit, pentru care trebuie sa se faca recalcularea stocurilor. Întrucât operatia de recalculare a stocurilor momentane se desfasoara destul de repede, este indicat sa faceti recalcularea stocurilor pentru toate produsele din sectia curenta.

Daca în cursul procesului de recalculare a stocului momentan se constata ca exista diferente între stocul momentan memorat si cel recalculat, apare un mesaj de atentionare, si recalcularea stocurilor se opreste de fiecare data când se constata o diferenta. Pentru ca aceasta pauza sa nu se mai produca, la indicatia respectiva ce apare pe ecran, Apasati C pentru continuarea fara pauze, prin apasarea tastei C, procesul de recalculare se desfasoara pâna la sfârsit fara întreruperi.

4.10. Confirm - Configurare ReiGes

Aceasta fereastra permite introducerea datelor firmei, a numerelor unice de facturi, chitantiere, etc, configurarea gestiunilor, a contarii automate, a calculului accizelor si a altor date necesare configurarii programului.

Introduceti în partea din stânga a ferestrei Configurare ReiGes, numele firmei, localitatea, strada, numarul, judetul, codul fiscal, contul, banca. Aceste date vor apare pe facturile emise si pe alte documente afisate si listate cu programul ReiGes.

În câmpul Nume generic pe ecran, introduceti numele firmei pe scurt, care va fi afisat pe ecran în spatele meniului, ca fundal.

Butonul <Parola>, foloseste pentru stabilirea parolelor, a numelui, codului numeric personal si a datelor din cartea de identitate, pentru fiecare pesoana care utilizeaza programul ReiGes. Pentru a introduce noi utilizatori, este necesar sa intrati în programul de gestiune cu parola supervizorului. Initial parola supervizorului este RGREI si poate fi modificata din Confirm - Configurare ReiGes - Parole.

Daca se intra cu parola supervizorului, se observa în fereastra Parole, numele tuturor utilizatorilor si parolele lor.

Daca se intra cu parola unui utilizator, se vor putea vedea si corecta doar parola si datele de identitate ale acelui utilizator.

Parola este o succesiune de maximum 5 caractere, litere si cifre. Codul numeric personal si datele BI sau CI vor apare pe factura iesita. Identificarea fiecarui utilizator al programului ReiGes se face pe baza parolei pe care acesta o introduce la intrarea în program.

La "Parole" se poate introduce codul numeric personal si numarul actului de identitate pentru fiecare utilizator. Pe Factura iesita, la formular de tip 0 (factura personalizata) se pot pune câmpurile "mcnp_u" si "mbi_u" pentru CNP repectiv pentru actul de identitate, folosind Confirm - Configurare ReiGes - Date supl.- Rapoarte. În acest fel, în functie de parola cu care se intra în program, vor apare pe factura si aceste date.

În fereastra Configurare ReiGes se pot introduce si numerele unice de facturi iesite, chitante fiscale iesite, chitante simple si avize de însotire a marfii.

La Nr. minim si Nr. maxim se introduce numarul primei si ultimei facturi din blocul de facturi ce urmeaza a fi emise cu programul ReiGes. De fiecare data când se emite o noua factura, numarul facturii va fi incrementat. Atunci când se ajunge la ultimul numar din facturier, programul, în Introduc - Factura iesita, va atentiona utilizatorul cu mesajul S-au terminat numerele de la facturi. Lansati Configurare ReiGes. În acest caz, în Confirm - Configurare ReiGes, introduceti numerele pentru facturierul urmator. Aceleasi proceduri pot fi utilizate si în cazul chitantelor fiscale, chitantelor simple si a avizelor de însotire a marfii.

q Gestiuni Aceasta sectiune a ferestrei Configurare ReiGes, permite adaugarea, stergerea sau schimbarea numelui pentru gestiunile (sectiile) la care se tine evidenta cantitativa sau valorica.

Apasând butonul Adaugare, se va cere sa introduceti numele noii gestiuni si tipul gestiunii. Gestiuni de tip cantitativ sunt cele la care se tine evidenta stocului cantitativ si valoric. Gestiunile de tip valoric permit evidentierea valorii gestiunii, fara a putea indica produsele care compun aceasta valoare. Acest tip de gestiune este specific pentru magazine, la care se tine gestiunea la pret de vânzare inclusiv TVA, iar vânzarea se face pe baza bonului de casa de marcat.

Cu optiunea stergere, puteti sterge una din sectiile deja introduse, prin selectarea sectiei respective si apoi prin confirmarea operatiunii de stergere.

La Gestiuni - Schimbare nume se afiseaza o fereastra cu numele gestiunii, tipul gestiunii (cantitativ sau valoric), numarul sectiei si denumirea gestiunii pe larg. Numele sectiei si denumirea pe larg pot fi schimbate, întrucât programul tine evidenta dupa numarul sectiei.

q Codificare Daca se bifeaza aceasta optiune, programul ReiGes va permite utilizarea unui cod de pâna la 20 de caractere pentru fiecare produs din orice gestiune. Evidenta cantitativa a stocurilor se face totusi dupa continutul câmpul denumire si pretul de achizitie asociat fiecarui produs. Exista posibilitatea ca doua produse diferite sa aiba acelasi cod, deci identificarea produselor nu se face dupa câmpul cod.

q Contare automata Contarea automata permite efectuarea automata a notelor contabile, pe baza documentelor introduse în programul de gestiune: facturi iesite, facturi intrate, note de receptie, avize de însotire, etc.

Pentru ca sa fie activata contarea automata, trebuie sa bifati cu [X] câmpul Contare automata. Totodata, trebuie introdusa o cale catre programul de contabilitate ReiCont. Calea este de forma

C:\REI\REICONT\FIRMA01\DBF\

Trebuie asigurata o concordanta între numarul firmei în gestiune si numarul firmei în contabilitate. Programul permite ca numarul firmei din gestiune sa nu fie acelasi cu numarul firmei din contabilitate. Daca numele celor doua firme nu coincid, veti fi avertizat despre acest lucru. Se recomanda ca numele celor doua firme, atât în gestiune cât si în contabilitate sa fie identic.

Nr. caractere pt. analitice la clienti/furnizori (3...6): permite specificarea numarului de caractere ce vor fi adaugate dupa conturile 4111., respectiv dupa 401., atunci când programul ReiGes aloca analitice noi pentru clienti/furnizori.

Daca se alege, de exemplu, ca numarul de caractere pentru analitice sa fie 4, conturile alocate pentru clienti/furnizori vor fi de forma 4111.0001, respectiv 401.0001. Daca estimati ca veti avea pâna la 10.000 de clienti/furnizori în cursul utilizarii programului ReiGes, nu modificati aceasta setare.

Nr. caractere pt. analitice la persoane Aceasta facilitate se refera la conturile alocate persoanelor pentru avans de trezorerie si specifica numarul de analitice introduse automat de program la preluarea unei noi persoane, dupa contul 542.

La Identificator se trec 3 caractere care identifica firma curenta, atunci când se face contare automata de la mai multe firme din ReiGes, catre aceeasi firma din ReiCont. În acest caz, la Calea catre ReiCont, completati aceeasi cale la firmele care doriti sa se cumuleze în contabilitate, iar la Identificator o combinatie de 3 cifre sau litere ce sunt specifice fiecarei firme. La contarea automata, vor fi sterse din contabilitate înregistrarile pentru firma specificata în identificator, si apoi vor fi înlocuite cu noile înregistrari contate automat. Nu este permis ca la doua firme ce se cumuleaza în contabilitate, sa figureze acelasi indicator în ReiGes.

q Tip produs - Bifati tip produs cu [X], daca doriti ca la notele de receptie sa fie specificat tipul produsului. Ulterior, se vor putea obtine borderouri de receptie pe tip produs.

q Tip factura - Facturile iesite pot fi grupate în borderou de facturi iesite dupa tip factura, daca este bifat cu [X] Tip factura în Confirm - Configurare ReiGes. În acest fel se activeaza câmpul Tip factura din Introduc - Factura iesita.

q TVA1 si TVA2 - se completeaza cu procentele de TVA folosite curent de programul ReiGes. Daca se foloseste un singur procent de TVA, acesta va fi introdus la TVA2. Cota mai mica se introduce la TVA1, iar cota mai mare se introduce la TVA2.

q <Accize> Dupa alegerea valutei curente, specificata prin 3 litere (de exemplu EUR), se introduce în fereastra Accize procent pentru baza de calcul, o valoare în euro pe unitatea de masura la cumparare si o valoare în euro pe unitatea de masura la vânzare. Daca este bifat [X] la Calcul accize, programul face calculul la facturi, chitante fiscale, borderou de vânzari si la receptii.

q Date suplimentare configurare - În fereastra date suplimentare pentru configurare se pot modifica urmatoarele:

Tip borderou vânzari-încasari - pot fi alese 4 tipuri

fara afisarea stocului initial la începutul zilei, cu adaugarea automata în borderoul de vânzari-încasari a produselor cu stoc diferit de zero;

cu afisarea stocului initial la începutul zilei. În acest caz la Introduc - Borderou de vânzari-încasari, cu ocazia primei intrari într-o anumita zi se calculeaza si se memoreaza stocul la începutul acelei zile. Aceasta operatie dureaza mai mult. Acet tip de borderou permite afisarea cantitatilor intrate si a cantitatilor iesite pe parcursul zilei, inclusiv prin transformare (despachetare ). Sunt permise pâna la 4 nivele de despachetare (de exemplu, bax, cartus, pachet, tigara).

fara afisarea stocului initial la începutul zilei, cu adaugarea manuala a produselor ce s-au vândut efectiv, fara a modifica pretul de vânzare pe produs.

fara afisarea stocului initial la începutul zilei, cu adaugarea manuala numai a produselor ce s-au vândut efectiv, dar cu posibilitatea de a modifica pretul de vânzare la fiecare produs.

Pretul de vânzare la un produs este :

(●) unic pentru toate sectiile firmei;

(●) stabilit separat la fiecare sectie.

Nota de receptie si raport de productie format:

(●) îngust - pentru format A4 portret;

(●) lat - pentru format A3 peisaj.

Fel factura - Se poate alege

0 pentru utilizarea la Introduc si Corectez - Factura iesita a formularului de factura ce poate fi personalizat;

1 pentru tiparirea formularului complet al facturii, inclusiv textul fix al facturii, adica linii si antet;

3 pentru tiparirea pe formular pretiparit, nepersonalizabil. Acest tip este înglobat în program si poate fi folosit pentru formularele de facturi care, în general, se gasesc pe piata.

Daca locul în care se tiparesc anumite câmpuri pe formularul de factura nu au o pozitie corecta, trebuie folosit formularul 0, si la Confirm -Configurare ReiGes - Date suplimentare - Rapoarte, trebuie modificat raportul R_FA_IE0, astfel încât datele tiparite sa se suprapuna perfect pe formularul de factura pretiparit.

Fel chitanta simpla - Chitantele simple pot fi de felul:

0 pe formular pretiparit personalizabil, prin modificarea raportului R_CHS_0, în fereastra Date suplimentare, butonul <Rapoarte>

1 pe formular complet;

3 pe formular pretiparit, nepersonalizabil.

Fel aviz de însotire

0 pe formular pretiparit personalizabil, prin modificarea raportului R_AV_IE0, în fereastra Date suplimentare, butonul <Rapoarte>

1 pe formular complet;

3 pe formular pretiparit, nepersonalizabil.

Fel bon de consum

1 fara grupare pe produs;

2 cu grupare pe produs.

Bon de consum în raport de gestiune, poate fi facut

1 la pret de achizitie;

2 la pret de vânzare.

Modificare pret vânzare la receptie

1 este permisa modificarea pretului de vânzare atunci când se receptioneaza un produs ce exista în sectia curenta, cu aceeasi denumire si acelasi pret de achizitie, dar cu ocazia receptiei se stabileste un nou pret de vânzare. Aceasta configurare este acceptata atunci când, în gestiunea în care se face receptia, se tine evidenta stocului la pret de achizitie.

2 se alege daca evidenta gestiunii se tine la pret de vânzare inclusiv TVA, pentru ca programul sa nu permita modificarea pretului la receptie, si modificarea pretului sa se faca numai cu nota de modificare pret.

Bon consum la raport de productie

1 nu se face automat bon de consum;

2 se face automat bon de consum dupa retetar introdus în Introduc - Alte documente - Retetar

3 se face manual bon de consum, cu alegerea produselor în momentul scrierii unui produs în raportul de productie.

Pret de productie la raport de productie

1 se alege sau se introduce pretul de productie, atunci când se adauga un nou produs pe raportul de productie;

2 se calculeaza automat pretul de productie, pe baza valorii produselor continute în bonul de consum, elaborat dupa retetar, sau elaborat manual.

Pret în valuta

[X] pret în valuta la facturare - aceasta optiune se foloseste daca doriti ca la factura iesita, dupa alegerea denumirii produsului, sa apara o lista cu pretul în valuta al produsului, iar pretul exclusiv TVA trecut pe factura sa rezulte din înmultirea cursului valutar din ziua facturarii cu pretul în valuta memorat.

[X] pret de vânzare separat pe client - daca este bifata aceasta optiune, atunci la Introduc sau Corectez - Factura iesita, pretul în valuta afisat va fi specific pentru fiecare client si fiecare produs, adica fiecare client are o lista de preturi în valuta, distincta.

<Cumul firme> Daca în fereastra firme, ce apare la apasarea acestui buton, se introduc numere de firme asa cum apar ele în primul ecran al programului de gestiune, cu numarul 01, 02, 03, ..., atunci în urmatoarele documente se vor afisa cumulat, pe firmele dorite: jurnal de vânzari pe factura, jurnal de cumparari, fise clienti, fise furnizori, facturi de încasat pe tip factura. Acest buton se foloseste în cazul în care programul ReiGes se utilizeaza la mai multe subunitati dispersate teritorial si se doreste cumularea datelor într-o singura firma, în vederea întocmirii documentelor mai sus amintite. Se pot cumula oricâte firme doriti.

<Rapoarte> Butonul se foloseste pentru personalizarea facturilor iesite, a chitantelor simple, a avizelor de însotire. Personalizarea urmareste o pozitionare exacta a textului tiparit de imprimanta pe documentele pretiparite, si introducerea unor câmpuri noi, sau eliminarea unor câmpuri ce nu sunt necesare. Se folosesc urmatoarele rapoarte:

R_FA_IE0 pentru facturi iesite;

R_CHS_0 pentru chitante simple;

R_AV_IE0 pentru avize.

Daca doriti sa modificati rapoartele, selectati raportul dorit din folderul DBF. Pentru a modifica pozitia unui câmp, selectati cu sageti sus, jos si spatiu, câmpul dorit, dupa care deplasati cu sageti sus, jos, stânga, dreapta, si confirmati noua pozitie a câmpului dorit, apasând tasta Enter. Pentru a salva modificarile în macheta de rapoarte, apasati Ctrl W.

Pe factura de tip 0 sau 3, pot fi trecute 3 rânduri, de maximum 120 de caractere, continând un text ce apare în partea de jos a facturii. Acest text, se refera de obicei la conditiile de facturare si conditiile de plata.

Pentru avize de însotire de tip 0 sau 3, exista posibilitatea de a trece 2 rânduri de câte 120 de caractere. Pentru a termina si a salva modificarile în fereastra Date suplimentare configurare, apasati butonul <<Terminare>>. Acest buton poate fi apasat direct si prin combinatia de taste Ctrl Enter. Daca apasati butonul <Abandonare>, modificarile facute pentru configurare nu vor fi memorate.

4.11. Confirm - Informare

Aceasta comanda permite afisarea fisierului DIRINFO, aflat în directorul REIGES. Acest fisier este un fisier text si contine istoria modificarilor aparute la fiecare versiune. Este recomandabil ca de fiecare data când instalati o noua versiune a programului ReiGes, sa consultati rubrica Confirm - Informare, pentru a lua cunostinta de noile modificari sau îmbunatatiri aduse programului. Totodata, în aceasta fereastra vor fi afisate modificarile ce nu au fost înca introduse în aceasta documentatie. Pentru citirea întregului fisier, utilizati tastele sageti sus, jos. Iesirea din afisarea acestor informatii se face apasând tasta Esc.

4.12. Confirm - stergere totala

Comanda executa stergerea tuturor datelor din firma curenta, pentru toate lunile si toti anii. Nu exista posibilitatea de a reface datele sterse. Datele eventual salvate pe discheta, reprezinta singura copie ce mai poate fi accesata dupa aceasta stergere. Daca doriti stergerea unei firme, trebuie sa lansati mai întâi comanda de stegere a datelor si abia apoi sa stergeti firma, din prima fereastra aparuta la lansarea programului ReiGes, fereastra de alegere firma. Dupa stergerea totala a datelor, daca doriti sa stergeti firma, trebuie sa iesiti complet din program, si apoi la relansarea programului, din prima fereastra aparuta, de alegere firma, dupa pozitionarea pe firma de acum cu nume necunoscut, sa apasati butonul sterg firma.

4.13. Confirm - Formule de contare

Formulele de contare automata sunt folosite pentru obtinerea notelor contabile pe baza documentelor introduse sau emise cu ajutorul programului de gestiune. Puteti modifica formulele de contare astfel încât sa corespunda exact solicitarilor dumneavoastra.

Programul ReiGes se livreaza cu un set de formule de contare, ce pot fi modificate, si servesc ca model pentru formulele de contare pe care doriti sa le introduceti.

Alegeti tipul documentului pentru care se aplica formula (receptii, facturi, avize de însotire, etc), apoi alegeti operatia pe care doriti sa o efectuati asupra formulelor: corectare formula de contare, introducere formula noua, stergere formula, afisare, listare formule.

Corectare formula existenta - la alegerea optiunii se afiseaza într-o fereastra, numarul curent al formulei, valoarea, contul debit si contul credit. Prin selectarea formulei dorite si alegerea ei cu Enter, se intra în fereastra Formule de contare pentru documentul selectat. Numar curent formula, reprezinta pozitia formulei fata de celelalte formule de contare. La Conditie poate fi scrisa o expresie în functie de câmpurile din baza de date curenta. Pentru a identifica numele acestor câmpuri, apasati tasta F1 - Ajutor. Pentru fiecare înregistrare din baza curenta (de exemplu, pentru note de receptie, fisierul curent este NOTEREC), conditia poate fi evaluata adevarat sau fals. Daca conditia este evaluata fals, nu se aplica formula. Se aplica formula, daca conditia este evaluata adevarat. Numele câmpurilor din baza curenta apar în partea de jos a ecranului dupa apasarea tastei F1 - Ajutor. Pentru deplasarea spre dreapta, folositi tasta Tab. În acest fel puteti identifica numele câmpurilor în baza curenta. De exemplu, numarul receptiei se denumeste nrrec, data receptiei, drec, numarul facturii intrate, nr_fa_in, data facturii intrate, d_fa_in, etc. Conditia se construieste folosind numele câmpurilor din baza curenta si urmatorii operatori: =, <, >, <> (diferit), .or. (sau), .and. (si), etc. În fereastra ce apare la apasarea tastei F1, exista exemple pentru constructia conditiei. Conditiile se scriu pentru a folosi conturi credit si debit diferite, astfel încât contarea sa se faca în unele analitice, în functie de dorinta utilizatorului. De exemplu, daca pentru sectia numarul 2, se doreste utilizarea contului 371.2, conditia va fi sectia . Pentru înregistrarile ce s-au facut în sectia 2 (de exemplu, receptia în sectia 2), se va aplica formula curenta, iar pentru înregistrarile din alte sectii, formula curenta nu va fi aplicata. Daca completati câmpul Conditie, punând o conditie dupa numarul sectiei, este necesar sa completati câte o formula de contare pentru fiecare sectie, altfel, înregistrarile pentru unele sectii care nu au formula de contare, nu vor apare în programul de contabilitate.

Pentru documentele care contin denumirea produsului (facturi, receptii, note de transfer, rapoarte de productie, dispozitii de livrare, avize de însotire) se poate scrie conditia în functie de contul produsului alocat la receptie (CONTP). Câmpul CONTP trebuie precedat la conditie de "procod.". De exemplu se poate scrie: procod.contp = "371".

Cu ocazia contarii automate, programul ReiGes indica înregistrarile care nu au fost contate din cauza lipsei formulei de contare, situatie ce poate sa apara atunci când s-au scris conditii la formule de contare.

În câmpul Valoare din fereastra de contare, se scrie o formula de calcul ce poate contine câmpurile evidentiate în partea din dreapta a ferestrei. De exemplu, pentru receptii, cant_efe, este cantitatea efectiva, pr, este pret unitar de achizitie, exclusiv TVA, pa, este pret unitar de vânzare exclusiv TVA, vpu este cantitatea efectiva înmultita cu pretul unitar de achizitie exclusiv TVA, vtva este valoare TVA pentru vpu vtv este valoare totala în valuta, vfu este valoare la furnizor extern, vtr este valoare la transportator si vtx este taxa vamala. Pentru fiecare document, explicatiile aparute în partea din dreapta a ferestrei Formule de contare sunt specifice. Între câmpurile introduse la valoare, pot fi operatorii sau (adunare, scadere, înmultire, împartire).

Cont credit sau cont debit - Pentru cont credit sau cont debit se accepta denumirile specificate în partea din stânga a ferestrei formule de contare. De exemplu, pentru receptii este acceptata una dintre denumirile: contp, pentru cont produs, contcl, pentru cont client (4111.), contfu, pentru cont furnizor (401.), conttr, pentru cont transportator (401.), sau numarul în clar al contului, de exemplu, . La Nota contabila numarul se scriu numerele notelor contabile care vor fi generate prin contare automata pentru documentul curent. Daca apasati butonul Terminare dupa completarea câmpurilor continute în fereastra Formule de contare, aveti posibilitatea sa salvati modificarile facute, altfel, modificarile vor fi abandonate.

Introducerea unei formule noi se face similar cu corectarea unei formule existente.

stergerea formulei de contare se face atunci când aceasta nu mai este necesara. Pentru a efectua stergerea, selectati formula din fereastra ce apare, apoi confirmati stergerea ei.

Afisarea sau listarea formulelor de contare poate fi facuta în scopul vizualizarii pe ecran sau pe hârtie a acestor formule.

4.14. Confirm - Categorii contabile

Aceasta comanda permite introducerea sau modificarea listei de conturi ce apare atunci când se receptioneza un nou produs, la Introduc sau Corectez - Nota de receptie, si acestui produs i se asociaza un cont produs (contp). Daca la Introduc sau Corectez - Nota de receptie constatati ca în lista de alegere a contului, nu exisa un cont dorit, acesta poate fi adaugat la Confirm - Categorii contabile.

Folosind aceasta comanda, se poate introduce numarul contului si categoria contabila (numele contului). De asemenea, se pot corecta sau sterge conturi existente în lista.

4.15. Confirm - Contare automata

Contarea automata este operatia prin care documentele introduse în programul de gestiune sunt prelucrate pe baza formulelor de contare si în urma acestei operatii se genereaza înregistrari contabile transferate în programul de contabilitate ReiCont. Pentru a stabili firma în care vor fi trimise înregistrarile generate prin contarea automata, la Confirm - Configurare ReiGes - Contare automata trebuie sa introduceti Calea catre ReiCont, în conformitate cu indicatiile de la paragraful respectiv.

La contare automata, programul ReiGes verifica daca numele firmei în programul ReiCont este acelasi cu numele firmei în programul ReiGes. daca numele sunt diferite, se afiseaza un mesaj de atentionare, în scopul evitarii trimiterii înregistrarilor contabile catre o alta firma decât cea corecta. Pentru fiecare firma din programul ReiGes trebuie sa existe în programul ReiCont o firma corespondenta.

Exista posibilitatea de a trimite înregistrari contabile de la mai multe firme din ReiGes spre o singura firma din ReiCont, daca la Confirm - Configurare ReiGes - Contare automata - Identificator se completeaza un identificator specific fiecarei firme din ReiGes.

Aceasta facilitate se foloseste daca se utilizeaza programul ReiGes la diverse subunitati si aceste subunitati sunt dispersate teritorial. Atunci când se aduna datele la sediul central, trebuie procedat astfel:

1. Se salveaza pe discheta datele la fiecare subunitate cu Confirm - Salvare pe dischete.

2. La sediul central se creeaza în programul de gestiune atâtea firme noi câte subunitati exista si se face restaurare de pe dischete pentru fiecare subunitate.

3. La fiecare subunitate se completeaza în Confirm - Configurare ReiGes, aceeasi cale catre ReiCont, indicându-se firma în care se vor trimite notele contabile elaborate automat. În continuarea caii, se scriu la Indentif trei litere sau cifre care sa identifice clar subunitatea (ex: CJ1, CJ2 etc). Nu se trece acelasi identificator la doua subunitati.

În programul ReiCont, în urma contarii automate, vor apare notele contabile de la toate subunitatile.

Dupa selectarea optiunii de contare automata, alegeti luna de contat, apoi documentele dorite. De exemplu, receptii, facturi, avize de însotire, etc.

Se fac automat urmatoarele verificari ale corectitudinii contarii:

1. La fiecare înregistrare din gestiune sa fie elaborata cel putin o înregistrare în contabilitate. Prin aceasta se evita situatia ce poate sa apara datorita conditiilor puse la formulele de contare, în care anumite înregistrari nu sunt contate de loc.

2. Sa nu existe mai multe înregistari identice (acelasi cont debit, cont credit si valoare) în contabilitate pentru o înregistrare din gestiune. Prin aceasta se evita contarea dubla.

Înainte de a începe contarea automata, programul ReiGes întreaba numarul formulelor care trebuie aplicate pentru fiecare rând din documentul primar (de exemplu, pentru fiecare rând din receptie). Acest numar reprezinta numai un control pentru verificarea contarii automate, programul tinând cont în cadrul procesului de contare automata, nu de numarul specificat, ci de conditiile introduse la fiecare formula de contare. Daca pentru o anumita înregistrare, de exemplu, pentru un rând din nota de receptie, se constata ca numarul de înregistrari generate în ReiCont este mai mic sau mai mare decât numarul înregistrarilor ce trebuie sa apara, va fi afisat un mesaj de atentionare, ce indica exact nota de receptie, produsul si numarul de înregistrari contabile efectiv generate. Aceasta verificare este utila, daca de exemplu, la nota de receptie s-a trecut din greseala la un produs valoare TVA, sau procent de TVA nul. În acest caz, pentru rândul respectiv, nu va fi generata nota contabila ce reprezinta TVA, deci rândul respectiv va fi contat cu o înregistrare mai putin, chestiune sesizata de procedura de contare automata. Daca constatati ca în nota respectiva de receptie, rândul respectiv trebuie sa figureze cu valoare TVA 0, atunci mesajul de atentionare poate fi ignorat. Daca s-a introdus procent de TVA 0, pentru un produs care ar fi trebuit sa contina TVA, va trebui sa corectati nota de receptie, dupa care sa refaceti contarea automata. Aceleasi principii se aplica si la celelalte documente ce se conteaza automat.

Daca luna de contat este închisa în programul de contabilitate ReiCont, contarea automata nu este posibila.

La contarea automata a receptiilor la import, pentru contul transportatorului folositi CONTTR. Este contata si valoarea totala în valuta de pe nota de receptie (VTV). În acest caz, unitatea de masura a conturilor este aceeasi cu numele valutei folosite la receptie (de ex. EUR).

La contarea automata a notelor de receptie si a facturilor iesite, la explicatiile din notele contabile elaborate automat, apar denumirile produselor.

Se poate face contare automata de la orice post din retea, daca la Confirm - Configurare ReiGes calea începe cu în loc de c:.

5. AFIsEZ

Rubrica AFIsEZ se foloseste pentru vizualizarea si tiparirea rapoartelor de diverse categorii. 

5.1. Afisarea unui raport

Dupa selectarea documentului dorit din meniul Afisez si introducerea datelor cerute de program, se afiseaza un raport care poate fi vizualizat în întregime folosind tastele sageti sus-jos si stânga-dreapta.

Pentru a merge la începutul rândului se foloseste tasta Home, pentru a merge la sfârsitul rândului se foloseste tasta End.

Pentru a merge la începutul documentului se foloseste Ctrl Home, iar pentru a merge la sfârsitul documentului se foloseste Ctrl End.

Pentru a cauta un text sau o suma în raport se apasa Ctrl S. Apare o fereastra în care trebuie specificat textul de cautat, apoi trebuie apasat butonul <<Cautare>>. Reluarea cautarii aceluiasi text se face prin apasarea tastelor CTRL- G. Iesirea din afisare se face folosind tasta Esc, dupa care cu sageti stânga-dreapta se poate opta pentru abandonarea documentului (<<Abandonez>>), trimiterea lui <La imprimanta> sau <În fisier>

La Afisez - Alte documente - Selectie produse, se pot selecta produse fie dintr-o sectie specificata, fie din toate sectiile. Se poate lista un raport cu produsele selectate, grupate pe sectii.

Se pot face selectii si dupa valoarea la pret de achizitie fara TVA, dupa valoare la pret de achizitie cu TVA, valoarea la pret de vânzare fara TVA si valoare la pret de vânzare cu TVA. Se pot selecta atât produse individuale cât si cumulat pe document. De exemplu, se poate cauta valoarea totala a unei facturi sau a unei note de receptie.

Se pot selecta înregistrari din note de receptie, facturi, etc. si se pot ordona

dupa mai multe criterii. Aceasta facilitate este utila pentru gasirea rapida a informatiilor continute în toate documentele elaborate.

5.2. Tiparirea la imprimanta

Tiparirea directa <La imprimanta> se face atunci când imprimanta dvs. figureaza în lista celor acceptate de programul ReiGes

Daca se opteaza pentru tiparirea <La imprimanta>, se poate modifica tipul imprimantei apasând butonul <Modificare>

pentru imprimante cu ace se alege tipul 1, adica Epson Fx, Lx;

pentru imprimante HP cu jet de cerneala se alege tipul 2;

pentru imprimante laser se alege tipul 3;

pentru imprimante Canon BJ 200 se alege tipul 4.

Programul permite trimiterea documentului la unul din cele trei porturi disponibile, un port semnificând fizic o mufa de legatura cu o imprimanta. De obicei la un calculator exista o singura mufa pentru imprimanta.

Daca sunt doua imprimante legate la acelasi calculator, acestea vor fi identificate prin LPT1 si LPT2.

Daca exista mai multe imprimante în reteaua de calculatoare, se poate asigna din Windows fiecarei imprimante câte un port între LPT1 si LPT3. Din programul de gestiune se poate alege una din cele 3 imprimante pe care se va tipari documentul anterior afisat.

Urmatoarea alegere se va face în functie de marimea paginii ce poate fi tiparita la imprimanta:

T pentru imprimanta A4

F pentru imprimanta A3

si se foloseste pentru ca unele documente - de exemplu raport de productie - se pot obtine pe imprimanta matriciala A3, sau pe imprimanta A4, de obicei cu jet de cerneala sau laser.

La numar caractere pentru imprimanta A4 se recomanda pastrarea valorii de 132, care reprezinta latimea unui format A4-portret pe care imprimanta poate sa-l tipareasca.

Optiunea Pagina cu pagina la trimitere în fisier se foloseste pentru unele imprimante laser, care nu accepta tiparirea mai multor pagini. Prin bifarea acestei optiuni exista posibilitatea de a trimite oricâte pagini din raport.

Cale pentru trimitere în fisier - se completeaza numai în cazul folosirii programului auxiliar Report grabber, ce permite tiparirea rapoartelor la orice imprimanta instalata în Windows, chiar daca tipul ei nu figureaza în lista din partea de sus a ferestrei. Acest câmp se completeaza cu \REI\.

Trebuie confirmata corectitudinea informatiilor din fereastra de configurare a imprimantei, raspunzând DA la întrebarea Parametrii de mai sus sunt corecti?.

Se poate specifica numarul paginii de la care pâna la care sa se faca tiparirea. Daca nu se specifica nici un numar de pagina, se va tipari întreg documentul. Daca se doreste tiparirea unei singure pagini, de exemplu 2, se va scrie 2 la prima pagina de tiparit si tot 2 la ultima pagina de tiparit. Prin apasarea butonului <Tiparire> se va trimite la imprimanta documentul anterior vizualizat.

5.3. Trimiterea în fisier

Pentru cazul când nu se poate tipari direct <La imprimanta> documentul afisat, deoarece imprimanta dvs. nu figureaza în lista celor acceptate de programul ReiGes, trebuie ca înainte de a intra în ReiGes sa lansati programul auxiliar de tiparire Report Grabber. Acest program preia rapoartele trimise din programul de gestiune si le trimite la imprimanta implicita instalata în Windows. Dupa afisarea raportului si apasarea tastei Esc, se selecteaza butonul <În fisier> cu sageata dreapta si se apasa Enter. La întrebarea Numele fisierului se apasa Enter. Se da automat numele T.TXT. Dupa apasarea din nou a tastei Enter se va putea stabili pagina de început si sfârsit, apoi trebuie apasat butonul <Tiparire>. Un scurt mesaj aparut într-o fereastra în partea de sus confirma ca raportul a fost trimis spre tiparire.

Daca dupa trimiterea raportului <În fisier> si dupa apasarea tastei Enter, la Numele fisierului apare mesajul: Fisierul exista deja. Sa suprascriu , atunci trebuie apasat D, dupa care trebuie sa iesiti complet din programul de gestiune, selectând TERMINAT din meniu.

Mesajul Fisierul exista deja. Sa suprascriu apare atunci când programul de tiparire auxiliar Report Grabber nu a fost lansat înainte de a intra în programul de getiune, si deci nu se preia automat raportul afisat pentru a fi trimis la imprimanta. În acest caz urmati indicatiile de la paragraful 5.4.

5.4. Programul Report Grabber

Daca programul Report Grabber nu a fost lansat înainte de a intra în programul de gestiune, iesiti din ReiGes selectând din meniu TERMINAT si apoi lansati Report Grabber. Dupa lansarea acestui program, apasati imediat butonul de minimizare a lui, amplasat în partea de sus a ferestrei.


Ca urmare, în partea din dreapta jos va apare pictograma acestui program, ce trebuie sa ramâna activ pe toata durata lucrului cu programele REI SOFT.


Lansarea programului Report Grabber trebuie facuta o singura data dupa pornirea calculatorului. Nu este necesara închiderea acestui program la terminarea lucrului. Daca ati lansat din greseala programul Report Grabber de mai multe ori, faceti clic pe fiecare pictograma a lui care este în plus în bara de jos si închideti fereastra corespondenta respectiva. În bara de jos trebuie sa fie o singura pictograma Report Grabber. Daca nu respectati aceasta cerinta, este posibil sa apara o fereastra ce contine textul I/O error sau File access denied. În acest caz, stergeti fisierele in.del si out.del aflate în C:\REI\GRAB.

Setarile programului auxiliar de tiparire se pastreaza si dupa oprirea calculatorului. Modificarea unor setari este necesara numai daca se schimba tipul imprimantei.

Urmatoarele setari sunt constante, indiferent de tipul imprimantei si sunt descrise asa cum apar în meniul programului.

Fontul ales pentru pagina normala, pagina condensata sau alt tip de pagina este totdeauna Courier New Condensed.

La Fisierul care se listeaza trebuie sa apara: C:\REI\T.TXT.

La Formatare trebuie sa fie urmatoarele valori: Portret: 133, Peisaj: 172, Peisaj condensat: 240.

Urmatoarele setari se pot ajusta în functie de tipul imprimantei.

Daca pe foaia tiparita se constata ca raportul este prea lat, adica nu se vede partea din dreapta, trebuie micsorata dimensiunea fontului.

Pentru rapoartele portret (A4 "în picioare") si rapoartele peisaj (A4 "culcat") ce au pâna la 172 caractere pe linie, se modifica la Font pagina normala dimensiunea (Size) de la 11 la o valoare mai mica (10).

Pentru rapoartele care sunt prevazute a se lista original pe format A3 si sunt condensate de programul Report Grabber la format A4 (rapoarte ce au mai mult de 172 caractere pe linie), se modifica la Font pagina condensata dimensiunea (Size) de la 9 la o valoare mai mica.

Daca pe foaia tiparita se constata ca nu apar ultimele rânduri ale raportului, atunci trebuie micsorata spatierea. Micsorând spatierea pentru Font normal se va reduce distanta dintre rânduri, atât la paginile A4 portret, cât si la paginile A4 peisaj ce au pâna la 172 caractere pe linie. Spatierea pentru Font condensat se refera la rapoartele A3 ce sunt tiparite pe format A4 peisaj condensat. Daca se reduce prea mult spatierea, se va constata ca pe foaia tiparita caracterele apar incomplete, adica fara partea de jos.

6. INVENTAR

Inventarul reprezinta lista produselor aflate într-o anumita sectie, lista ce cuprinde denumirea, pretul de achizitie, pretul de vânzare si stocul. Inventarul poate fi de doua feluri: inventar momentan sau inventar salvat.

Inventarul momentan reprezinta inventarul dintr-o sectie la momentul consultarii acestei liste, care ia în considerare toate dcumentele de intrare-iesire din stoc introduse, pâna la momentul actual.

Inventar salvat înseamna un inventar memorat, si care contine stocul din dimineata zilei în care s-a facut inventarul respectiv. Pentru fiecare sectie se poate face câte un singur inventar într-o anumita zi.

Pentru a lansa procedura de inventar si a lansa un inventar într-o anumita zi, lansati prima optiune din meniul INVENTAR.

6.1. Inventar - Încep inventar nou

Dupa lansarea procedurii, alegeti sectia la care se va face inventarul, apoi introduceti ziua inventarului. Inventarul va fi calculat pornind de la un inventar anterior si tinându-se cont de produsele care au intrat si iesit în sectia respectiva de la data inventarului anterior pâna la data inventarului curent. Daca nu exista un inventar anterior, se considera stoc initial 0, la toate produsele. Daca confirmati începerea inventarului, va trebui sa alegeti data inventarului de referinta, iar apoi sa asteptati terminarea calcularii inventarului curent la produsele din sectia aleasa. Ca si data a inventarului de referinta, de obicei, se alege ultimul inventar existent la sectia respectiva. Dupa lansarea procedurii Încep inventar nou si pâna la terminarea inventarului, nu se mai pot introduce alte documente ce afecteaza stocul, adica note de receptie, facturi iesite, rapoarte de productie, etc.

6.2. Inventar - Afisez fisa pentru inventar

Fisa pentru inventar serveste pentru obtinerea unei liste ce contine denumirea produsului, unitatea de masura, pretul de achizitie si pretul de vânzare inclusiv TVA, precum si doua rubrici necompletate, în care se vor înscrie stocul faptic si observatii.

Listati fisa pentru inventar, apoi faceti inventarul efectiv la sectia dorita, completând stocul faptic cu stocul fizic existent pentru fiecare produs. Dupa completarea fisei pentru inventar, trebuie sa introduceti stocul faptic din aceasta fisa în programul de gestiune, folosind umatoarea optiune din meniu.

6.3. Inventar - Introduc stoc faptic

Aceasta comanda permite introducerea stocului faptic, adica a valorilor stocului efectiv numarate în magazie. Dupa alegerea sectiei, apare o fereastra ce contine denumirea produselor, pretul de achizitie, pretul de vânzare inclusiv TVA, stocul scriptic, stocul faptic, unitatea de masura si procentul de TVA. În coloana stoc faptic, introduceti valorile corespunzatoare înscrise în fisa de inventar. Stocul scriptic reprezinta valoarea ce ar trebui sa fie la data inventarului în gestiunea curenta, în conformitate cu documentele de intrare-iesire ce au fost introduse de la data inventarului precedent pâna la data inventarului curent. În fereastra de introducere a stocului faptic, puteti cauta un produs, apasând tasta F4. Apasând tasta F8, puteti sa puneti stocul faptic pe 0 la toate produsele din inventar, daca scrieti textul ZERORIZEZ STOC FAPTIC. Zerorizarea stocului faptic poate fi facuta daca doriti sa introduceti dupa fisa de inventar stocul faptic, si sa nu luati în considerare stocul faptic deja afisat. Daca doriti sa stergeti produsele care au stoc 0, puteti dupa apasarea tastei F8 sa scrieti textul sTERG STOC 0 în câmpul destinat acestui scop. Ca urmare, produsele care nu au stoc vor dispare din inventarul curent. Puteti sterge un rând din inventarul curent, daca va pozitionati pe rândul respectiv, si apasati Ctrl T, urmat de sageata sus sau sageata jos. Rândul marcat cu Ctrl T va dispare din inventar.

6.4. Inventar - Introduc produse noi

Aceasta optiune se foloseste pentru a introduce într-un inventar salvat, produse ce nu au figurat anterior în acest inventar. Optiunea este necesara la introducerea primului inventar, la fiecare sectie, atunci când se începe utilizarea programului ReiGes.

Dupa alegerea sectiei, introduceti câteva litere din denumirea produsului, apoi în fereastra ce apare urmariti daca acest produs nu exista deja introdus. Raspundeti la întrebarea Gasit, Adaugati, gasit cu alt Pret, Reluati?, cu una din literele [G/A/P/R]. Daca adaugati un produs nou, introduceti denumirea noului produs, pretul de achizitie si unitatea de masura, apoi alegeti contul produsului si introduceti în continuare adaosul, cantitatea, procentul de TVA, pretul de vânzare exclusiv TVA, sau sau pretul de vânzare inclusiv TVA. Dupa terminarea introducerii produselor noi, va fi afisata valoarea totala la pret de vânzare a stocului faptic în sectia curenta.

6.5. Inventar - Afisez diferente

Afisarea diferentelor la inventar este necesara pentru a confrunta lista stocului scriptic calculat de program cu stocul faptic efectiv introdus, în vederea evidentierii plusurilor sau minusurilor din gestiune.

Dupa alegerea sectiei si a datei la care se doreste afisarea diferentelor, apare o lista ce contine denumirea produsului, unitatea de masura, pretul de achizitie, stocul scriptic, stocul faptic si diferenta stocul faptic minus stocul scriptic.

La începerea utilizarii programului Reiges, întrucât stocul scriptic la toate produsele este 0, diferentele faptic minus scriptic vor coincide la fiecare produs cu stocul faptic.

6.6.. Inventar - Sfârsit inventar

Aceasta optiune permite terminarea inventarului la sectia selectata. Dupa alegerea sectiei si confirmarea încheierii inventarului, programul actualizeaza produsele din sectia curenta si afiseaza numarul total de produse pentru care s-a facut actualizarea.

Daca ati ales Sfârsit inventar pentru un inventar salvat ce are data înainte de data curenta, va apare un mesaj prin care sunteti atentionat ca pentru ca stocurile momentane din sectia curenta sa fie corecte, trebuie sa lansati Confirm - Recalculare stocuri momentane, si sa alegeti ca si inventar de referinta, inventarul cu data specificata de program.

6.7. Inventar - Corectez inventar salvat

Aceasta comanda se foloseste daca pentru un inventar deja terminat se doreste modificarea stocului faptic la unele produse.

Alegeti sectia si specificati data inventarului pe care doriti sa-l corectati, apoi folositi optiunile Inventar - Introduc stoc faptic sau Inventar - Introduc produse noi.

Dupa terminarea corecturilor, lansati Sfârsit inventar, respectând indicatia de a da Confirm - Recalculare stocuri momentane dupa Sfârsit inventar.

6.8. Inventar - sterg inventar salvat

Aceasta optiune permite stergerea unui inventar de la sectia selectata si din data aleasa, daca inventarul respectiv a fost calculat din greseala sau daca nu mai este necesar.

În urma stergerii unui inventar, pentru ca stocurile momentane sa fie corecte, trebuie sa lansati Confirm - Recalculare stocuri momentane, la sectia la care s-a sters inventarul. Daca se sterge un inventar mai vechi si exista un inventar ulterior datei inventarului sters, la recalcularea stocurilor momentane trebuie ales ca si inventar de referinta, ultimul inventar salvat.

6.9. Inventar - Inventar momentan

Inventarul momentan reprezinta o lista cu produsele si stocurile în fiecare sectie aleasa. Inventarul momentan poate fi afisat în 4 moduri: detaliat, total, pret rotunjit sau pret de vânzare. Fiecare din cele 4 rapoarte poate fi tiparit, si contine denumirea produsului, pretul de achizitie, pretul de vânzare si stocul momentan.

Inventarul momentan total însumeaza stocul tinând cont numai de denumirea produselor, adica produsele cu preturi de achizitie diferite vor apare în lista cumulate doar în functie de denumirea produsului. În lista obtinuta va fi afisat ultimul pret de achizitie la fiecare denumire a produsului.

În raportul ce contine inventarul momentan la pret de vânzare, nu apare pretul de achizitie a produselor. Aceasta lista poate fi utilizata pentru afisarea preturilor de vânzare în sectia curenta, daca nu se doreste punerea în evidenta a preturilor de achizitie pentru fiecare produs.

6.10. Inventar - Inventar salvat

Dupa alegerea sectiei si a datei inventarului, apare o lista cu denumirea produsului, unitatea de masura, pret de achizitie, pret de vânzare, valoare la pret de vânzare, stoc scriptic si stoc faptic, obtinuta pe baza inventarului salvat (memorat) la o data anterioara. Sunt disponibile 3 rapoarte, continând valorile pentru stocul scriptic, valorile pentru stoc faptic cu preturi de achizitie si valorile pentru stoc faptic fara preturi de achizitie.

7. TERMINAT

Permite iesirea din firma curenta si posibilitatea de a alege o alta firma pentru lucru sau de a termina complet rularea programului de gestiune.

8. EXEMPLU

Se da în continuare un exemplu de folosire a programului ReiGes, pornindu-se de la crearea unei firme noi, introducerea unui inventar, introducerea unei note de receptie, a unei facturi, listarea unei fise de magazie, introducera unei plati, a unei încasari si afisarea câtorva rapoarte pe baza documentelor introduse. Daca se utilizeaza pentru prima data programul ReiGes, este util sa se parcurga acest exemplu, pentru a vedea ordinea operatiilor si modul în care trebuie efectuate.

1. Lansati programul facând dublu clic pe pictograma ReiGes. În prima fereastra ce apare, este afisata lista firmelor. Daca exista o singura firma afisata, cu numele "Firma noua nr.1" apasati Enter, apoi <<Aleg>>. Butonul <<Aleg>> îl puteti apasa fie cu mouse-ul, fie va deplasati cu tastele sageti sus - jos pâna când acesta se evidentiaza cu albastru, apoi apasati Enter. Daca sunt mai multe firme afisate, pentru a va obisnui cu folosirea programului fara a afecta datele vreunei firme, este bine sa creati o firma noua si în aceasta sa introduceti datele de proba. Pentru aceasta, folosind tastele sageti sus - jos, deplasati dreptunghiul albastru ce indica butonul selectat pe <Firma noua> si apasati Enter. Va apare o fereastra în care vi se cere sa spuneti daca pentru noua firma creata, formulele de contare automata vor fi copiate de la o firma existenta. Alegeti <NU>. La mesajul ce confirma crearea firmei noi, apasati Enter. Deplasati apoi dreptunghiul albastru cu tastele sageti sus- jos în partea de sus a ferestrei unde apar numele firmelor si apasati Enter. Se va afisa lista cu firmele existente. Cu tastele sageti sus - jos alegeti Firma noua nr. .. apoi apasati Enter. Selectati butonul <<Aleg>> asa cum scrie mai sus pentru a intra în firma noua. La prima intrare într-o firma nou creata, apare o fereastra în care vi se cere sa confirmati actualizarea structurii bazelor de date. La întrebarea Sunteti de acord? raspundeti cu D si Enter. La urmatoarea întrebare ce apare într-o fereastra rosie Confirmati inceperea reordonarii? raspundeti tot cu D si Enter.

Se cere în continuare parola. Pentru o firma noua, parola este totdeauna RGREI. Ati ajuns la meniul programului.

2. Prima operatie ce trebuie facuta este introducerea datelor firmei. Selectati cu tastele sageti stânga - dreapta rubrica Confirm, apoi cu tastele sageti sus - jos Configurare ReiGes si apasati Enter. În fereastra ce apare, în loc de Firma noua nr. ... introduceti numele firmei asa cum trebuie sa apara pe documentele din programul de gestiune. Completati orasul, strada, judetul, codul fiscal, numarul din registrul comertului, banca si contul. La Nume generic pe ecran scrieti denumirea firmei asa cum doriti sa apara atunci când este afisat meniul. Dupa completarea acestor date, apasati butonul <<Terminare>>, aflat în partea de jos a ecranului. Veti reveni la fereastra initiala de alegere firma, în care la firma 01 va apare numele firmei ales de dumneavoastra. Alegeti aceasta firma, apasând butonul <Aleg> , tastati parola RGREI, si ajungeti din nou la meniul programului.

3. Urmatoarea operatie este introducerea unui inventar la sectia Depozit 1, creata automat la lansarea programului de gestiune. Lansati din meniu Inventar - Încep inventar nou, alegeti sectia si introduceti data curenta. La întrebarea Doriti sa începeti inventarul?, raspundeti cu D.

4. În continuare lansati Inventar - Introduc produse noi, si conform indicatiilor din documentatie, introduceti un produs nou, cu denumire, pret de achizitie, unitate de masura, adaos, pret de vânzare fara TVA sau pret de vânzare cu TVA. Dupa terminarea introducerii produsului, treceti la pasul urmator.

5. Lansati Inventar - Sfârsit inventar, alegeti sectia, apoi confirmati închiderea inventarului. Cu acest inventar introdus la sectia Depozit 1, puteti sa afisati un raport cu Inventar - Inventar momentan - Detaliat. Alegeti sectia, apoi vizualizati raportul ce contine produsul pe care l-ati introdus.

6. Urmatoarea operatie este introducerea unei note de receptie. Se face receptia unei facturi cu care s-a cumparat marfa pentru sectia Depozit 1. Pentru aceasta lansati Introduc - Nota de receptie. Urmati indicatiile de la paragraful Introduc - Nota de receptie pentru a culege o factura ce contine unul sau doua produse. Iesiti din introducerea notei de receptie, apoi lansati Corectez - Nota de receptie. Daca la selectarea notei apare indicatia de a lansa Confirm - Incident cu stergerea înregistrarilor vide, lansati aceasta comanda din meniu. Atunci când totalul notei de receptie este egal cu totalul de pe factura, apasati F2 pentru validarea notei de receptie. Prin aceasta operatiune, totalul notei de receptie a trecut pe lista facturilor de platit.

7. Urmatorul punct va fi afisarea facturilor de platit, pentru a va convinge ca factura tocmai introdusa a trecut pe lista facturilor de platit.

8. Introduceti o factura iesita, care sa contina unul sau doua produse din sectia Depozit 1. Introducerea facturii se face dupa indicatiile de la paragraful Introduc - Factura iesita. Iesiti din introducerea facturii, apoi lansati Corectez -Factura iesita. Daca la selectarea facturii apare indicatia de a lansa Confirm - Incident cu stergerea înregistrarilor vide, lansati aceasta comanda din meniu. Dupa vizualizarea facturii, validati-o, apasând tasta F2. Cu aceasta operatiune, valoarea facturii va apare în lista Afisez - Facturi de încasat - Pe tip factura.

9. Introduceti o plata referitoare la factura pentru care ati facut nota de receptie, cu Introduc - Plati / Încasari, urmând indicatiile din paragraful corespunzator acestei comenzi. Pentru a introduce o plata, selectati clientul, apoi alegeti plata (debit), specificati o suma mai mica decat valoarea totala propusa de program (pentru a încerca modul în care se face o plata partiala), introduceti numarul si data documentului de plata, apoi alegeti factura de platit si confirmati efectuarea platii. Introducerea unei încasari referitoare la factura iesita se face în mod similar cu Introduc - Plati/Încasari - Prin banca sau Prin casa.

10. Afisati o lista a facturilor de încasat, pe tip factura, si urmariti daca încasarea pe care ati operat-o apare în aceasta lista. Afisati apoi cu Afisez - Facturi de platit, raportul ce trebuie sa contina valoarea notei de receptie si valoarea platii efectuate.

11. Afisati o fisa de magazie, indicând depozitul, data inventarului de referinta, câteva litere din denumirea produsului, data de început si data de sfârsit a fisei de magazie. Pe fisa de magazie trebuie sa apara, atât inventarul introdus, cât si intrarile si iesirile aferente notei de receptie si facturii iesite.

12. La Confirm - Configurare ReiGes, verificati daca apare calea catre firma din programul de contabilitate, spre care trebuie trimise datele, de forma C:\REI\REICONT\FIRMA01\DBF\. Daca aceasta cale nu este scrisa, completati calea catre ReiCont, dupa care apasati butonul <<Terminat>>. Reveniti la meniul programului prin alegerea firmei si tastarea parolei.

13. Lansati din meniul programului ReiGes comanda Confirm - Contare automata. Alegeti numarul lunii de contat, apoi la felul documentului alegeti receptii. În continuare apare un mesaj ce întreaba numarul de înregistrari ce trebuie sa apara în programul de contabilitate, pentru fiecare rând din notele de receptie. Raspundeti cu 3, si apasati Enter. Daca în cursul procesului de contare automata, apare o fereastra ce va cere sa confirmati introducerea unui cont nou, aprobati introducerea acestui cont nou în planul de conturi. La sfârtitul contarii automate, va apare o lista privind erorile constatate în cursul procesului de contare automata. Pentru a rezolva eventualele erori, cititi instructiunile de la paragraful Confirm - Contare automata.

14. Afisati notele contabile obtinute prin contare automata, selectând din programul de gestiune Afisez - Note contabile. Selectati numarul notei de început 1 si numarul notei de sfârsit 9999. Raportul ce contine notele contabile poate fi vizualizat si din programul de contabilitate ReiCont.

15. Pentru a termina rularea programului la firma curenta, selectati din meniu optiunea Terminat, la fereastra de alegere a firmei apasati tasta Esc de doua ori si iesiti complet din program.

Copyright © 2003 Rei Soft. Toate drepturile rezervate.
CUPRINS

1. GENERALITĂŢI

2. INTRODUC

2.1. Introduc - Factura iesita

2.2. Introduc - Nota de receptie

2.3. Introduc - Aviz de însotire

2.4. Introduc - Nota de transfer

2.5. Introduc - Dispozitie de livrare

2.6. Introduc - Dispozitie de plata

2.7. Introduc - Dispozitie de încasare

2.8. Introduc - Factura de diferenta

2.9. Introduc - chitanta fiscala iesita 

2.10. Introduc - Chitanta fiscala intrata 

2.11. Introduc - Factura intrata

2.12. Introduc - Bon de consum

2.13. Introduc - Nota de modificare pret

2.14. Introduc - Borderou de cecuri

2.15. Introduc - Clienti / Furnizori

2.16. Introduc - Plati / Încasari

2.16.1. Introduc - Plati / Încasari - Prin banca

2.16.2. Introduc - Plati / Încasari - Prin casa

2.17. Introduc - Compensare

2.18. Introduc - Bon de casa

2.19. Introduc - Bon de rate

2.20. Introduc - Raport de productie

2.21. Introduc - Borderou de vânzari / încasari 

2.22. Introduc - Alte documente

2.22.1. Introduc - Alte documente - Curs valutar 

2.22.2. Introduc - Alte documente - Oferta intrata

2.22.3. Introduc - Alte documente - Oferta iesita

2.22.4. Introduc - Alte documente - Sold initial 

2.22.5. Introduc - Alte documente - Stoc minim 

2.22.6. Introduc - Alte documente - Accize cumparare

2.22.7. Introduc - Alte documente - Retetar 

3. CORECTEZ

3.1. Corectez - Cont produs

3.2. Corectez - Pret de achizitie

3.3. Corectez - Pret de productie

3.4. Corectez - Pret de vânzare

3.5. Corectez - Persoana

3.6. Corectez - Delegati

3.7. Corectez - Agent

3.8. Corectez - Denumire produs

CONFIRM

5.1. Confirm - Validez

4.2. Confirm - Anulez

4.3. Confirm - Arhivez

4.4. Confirm - Dezarhivez

4.5. Confirm - Salvare pe dischete

4.6. Confirm - Restaurare de pe dichete

4.7. Confirm - Incident

4.8. Confirm - Recalculare accize

4.9. Confirm - Recalculare stocuri momentane

4.10. Confirm - Configurare ReiGes

4.11. Confirm - Informare

4.12. Confirm - stergere totala

4.13. Confirm - Formule de contare

4.14. Confirm - Categorii contabile

4.15. Confirm - Contare automata

5. AFIsEZ

5.1. Afisarea unui raport

5.2. Tiparirea la imprimanta

5.3. Trimiterea în fisier

5.4. Programul Report Grabber

6. INVENTAR

6.1. Inventar - Încep inventar nou

6.2. Inventar - Afisez fisa pentru inventar 

6.3. Inventar - Introduc stoc faptic

6.4. Inventar - Introduc produse noi

6.5. Inventar - Afisez diferente

6.6.. Inventar - Sfârsit inventar

6.7. Inventar - Corectez inventar salvat

6.8. Inventar - sterg inventar salvat

6.9. Inventar - Inventar momentan

6.10. Inventar - Inventar salvat

7. TERMINAT

8. EXEMPLU


Document Info


Accesari: 4941
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )