Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Conditiile de livrare internationale - INCOTERMS 2000

comert


Conditiile de livrare internationale - INCOTERMS 2000

Camera Internationala de comert de la Paris a publicat in 1936 o serie de reguli cu caracter international, cunoscute sub denumirea de INCOTERMS, care au fost revizuite in 1953, 1967, 1976, 1980, 1990 si 2000. Ultima editie INCOTERMS - 2000, reprezinta rezultatul unui grup de lucru constituit dintr-un numar de 40 de membri, printre care, pentru prima data, au participat si reprezentanti SUA si Japonia, ceea ce a contribuit la cresterea gradului de universalitate a regulilor.INCOTERMS urmareste sa ofere o serie de reglementari necesare interpretarii unor clauze esentiale folosite in contractele de comert exteri 616h71g or. Acestea sunt utilizate in mod facultativ de catre firme, care prefera insa, siguranta reglementarilor internationale, fata de clauzele contractuale interpretabile in mod diferit, in diferite tari.

Conform conditiilor de livrare INCOTERMS, fiecare reglementare specifica modul in care are loc transferarea cheltuielilor si a riscurilor intre parti, precum si modul in care se repartizeaza obligatiile referitoare la principalele operatiuni: procurarea mijloacelor de transport, suportarea cheltuielilor de transport, suportarea cheltuielilor de asigurare, suportarea cheltuielilor de incarcare/descarcare, obtinerea documentelor de expeditie si transport, plata taxelor si impozitelor aferente. Ca urmare, conditia de livrare se specifica in contract imediat dupa stipularea pretului contractual, si va indica care din elementele anterioare sunt cumprinse, pe langa contravaloarea marfurilor, in pretul contractual.

Proba livrarii efective a marfurilor se face cu data inscrisa pe documentul de transport, si anume:

data conosamentului (documentul de transport maritim sau fluvial), sau,

data stampilei aplicate pe scrisoarea de trasura, la statia de transport feroviar, sau in momentul preluarii marfii in cazul transportului auto.

Conform " Regulilor INCOTERMS - 2000", comerciantii din intreaga lume au la dispozitie un numar de 13 variante de conditii de livrare, dintre care o pot alege pe cea convenabila, urmand sa o inscrie in contract si sa o respecte intocmai.

Siglele acestor conditii de livrare sunt urmatoarele:

EXW

FCA, FAS, FOB

CPT, CIP, CFR, CIF

DAF, DDU, DDP, DES, DEQ,

si sunt acceptate ca atare in tarile membre UE, dar si in alte tari din zonele de liber schimb, inclusiv in tarile situate in zone in care drepturile si formalitatile vamale sunt liberalizate.

Astfel, desi provin, la origine, din spatiul european, "Regulile INCOTERMS" au intrat in folosinta curenta si in China, tarile africane si sud americane, in Orientul Apropiat si Mijlociu, precum si in tarile Orientului Indepartat.

Totusi, in practica, exista o exceptie importanta in relatiile internationale; este vorba de unii comercianti din SUA, care insista sa utilizeze propriile lor reguli, cuprinse in RAFTD (Revised American Foreign Trade Definition) - 1941, care, desi se aseamana in multe privinte cu INCOTERMS, prezinta totusi unele diferentieri importante. Astfel, numai pentru conditia "FOB", regulile RAFDT au sase variante.

Odata cu "Regulile INCOTERMS - 2000" a fost convenita o grupare ierarhizata a conditiilor de livrare, in care succesiunea acestora este determinata de cresterea obligatiilor pentru vanzator.

Noua grupare cuprinde cele patru grupe de conditii, E, F, C, si D, aceasta clasificare avand in vedere utilitatea lor. Pe scurt, acestea se caracterizeaza astfel:

Grupa E

Litera "E" provine de la cuvantul "Ex".

Grupa prevede obligatii minime pentru vanzator, acesta trebuind doar sa produca marfa contractata si sa o puna la dispozitia cumparatorului.

Grupa F

Litera "F" provina de la cuvantul "Free" (din engleza) sau "Franco" (din franceza).

Grupa prevede, in general, ca vanzatorul este obligat sa predea marfa unui caraus (transportator) nominat de catre cumparator, el neasumandu-si nici riscul si nici costurile pentru transportul principal.

Grupa C

Litera "C" provine de la cuvintele "Cost" sau "Carriage" (din engleza), sau "cout ou port" (din franceza).

Grupa prevede, in general, ca vanzatorul isi asuma numai costurile pentru transportul principal, fara a-si asuma insa riscurile si daunele produse marfurilor pe parcursul transportului, precum nici costurile suplimentare generate de evenimente produse ulterior incarcarii si expeditiei marfurilor.

Grupa D

Litera "D" provine de la cuvantul "Delivered" (din engleza).

Grupa prevede, in general, obligatia vanzatorului de a-si asuma atat riscul, cat si costurile implicate pe parcursul transportului principal.

Semnificatiile siglelor conditiilor de livrare INCOTERMS-2000 sunt urmatoarele:

Gr. Abr. Conditia de livrare Transmiterea cheltuielilor Transferul riscurilor Transp.

-------- ----- ------ -------- ----- ------ -------- ----- ------ -------------E EXW EX WORKS la depozitul producatorului idem. MM

franco uzina

F FCA FREE CARRIER la predarea marfii carausului idem. MM

franco caraus in punctul convenit

FAS FREE ALONSIDE SHIP in portul de incarcare idem. M

franco de-a lungul vasului langa vas

FOB FREE ON BOARD in portul de incarcare la idem M

franco pe bordul navei la trecerea marfii peste balustrada

C CFR COST AND FREIGHT in portul de destinatie in portul de incarcare M

cost si navlu achitat pe vas la trecerea marfii peste

balustrada vasului

CIF COST,INSURANCE AND FREIGHT idem. mai sus idem. mai sus M

cost, asigurare si navlu achitat

CPT CARRIAGE PAID TO in statia de destinatie la predarea marfurilor MM

costuri achitate pana la.. carausului, in statia de

incarcare

CIP CARRIAGE AND INSURANCE idem mai sus idem mai sus MM

PAID TO..

costuri si asigurare achitate pana la..

D DAF DELIVERED AT FRONTIER la frotiera tarii idem T

livrat la frontiera tarii convenite

DES DELIVERED EX SHIP in portul de destinatie idem M

livrat pe bordul navei pe puntea vasului

DEQ DELIVERED EX QUAY in portul de destinatie idem M

livrat pe cheiul portului de destinatie pe chei

DDU DELIVERED DUTY UNPAID in statia de destinatie idem MM

livrat, taxe vamale neachitate inainte de vamuire

DDP DELIVERED DUTY PAID in statia de destinatie idem MM

livrat, taxe vamale achitate dupa vamuire

Gr.=grupa; Abr.= abreviere; MM = multimodal; M = maritim; T = terestru; Transp.=transport

In textul de mai sus apare termenul de "transport principal", care reprezinta acea parte din transportul international al marfurilor care nu a fost intrerupt (desi a strabatut cel putin o frontiera), si care a fost efectuat pe baza aceluiasi contract de transport (spre exemplu: un transport maritim, aerian, feroviar sau rutier, care a traversat o frontiera, fara sa fie intrerupt, deci fara sa fie schimbat documentul initial de transport.

In ceea ce priveste expeditia multimodala (containerizata), "transport principal" poate insemna intregul transport, incepand de la locul incarcarii (locul de expediere), pana la locul de descarcare (locul de destinatie) aflat intr-o alta tara, cu conditia sa nu fi avut loc nici o intrerupere la frontiera sau in port, respectiv intregul parcurs sa fi fost acoperit de acelasi document de expeditie multimodala (document de transport multimodal), indiferent cate modalitati sau mijloace de transport au fost utilizate.

"Regulile INCOTERMS - 2000" au introdus un concept nou referitor la conditiile de livrare, si anume cel de "vanzare la plecare" sau "vanzare la sosire".Diferentierea se face in functie de asumarea riscului pe parcursul transportului principal. Ca urmare, in cazul "vanzarii la plecare", marfurile vor circula pe parcursul transportului principal pe riscul cumparatorului, iar in cazul "vanzarii la sosire", riscul va fi asumat pentru acest parcurs, de catre vanzator. Astfel, in categoria "vanzare la plecare" au fost incadrate conditiile de livrare: EXW, FCA, FAS, FOB, CFR, CIF, CPT si CIP, situatie in care riscul apartine cumparatorului din momentul predarii marfii carausului, respectiv inceperii transportului, iar in categoria "vanzare la sosire" au fost incadrate conditiile: DAF, DES, DEQ, DDU si DDP, situatie in care riscul pe parcursul transportului principal cade in sarcina vanzatorului.


Document Info


Accesari: 6802
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )