Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Contabilitatea imobilizarilor financiare

Contabilitate
Contabilitatea imobilizarilor financiare

Imobilizarile financiare reprezinta plasamentele pe termen lung ale capitalului în actiuni sau alte titluri de valoare, cum sunt: titlurile de participare, titlurile activitatii de portofoliu, alte titluri si creante imobilizate pe termen lung.Contabilitatea imobilizarilor financiare este realizata cu ajutorul conturilor din grupa 26 "Imobilizari financiare" dintre care retinem: contul 2 929j96j 61 "Titluri de participare detinute la filiale din cadrul grupului", contul 263 "Imobilizari financiare sub forma de interese de participare", contul 267 "Creante imobilizate".

Titlurile de participare reprezinta drepturile sub forma de actiuni sau alte titluri de valoare detinute în capitalul unei societati comerciale care asigura detinatorului exercitarea unui control sau a unei influente notabile asupra emitatorului. 

În contabilitate evidenta este organizata cu ajutorul contului 261 "Titluri de participare detinute la filiale din cadrul grupului", care din punct de vedere al continutului economic este un cont de active imobilizate financiare, cu functie contabila de activ.

Principalele corespondente ale acestui cont sunt:

D 261 C

S.F.D.

Se debiteaza prin creditul conturilor:

* Contul 101 "Capital" si contul 456 "Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul" pentru a evidentia valoarea titlurilor de participare reprezentând aportul întreprinzatorului  individual, precum si aportul în natura al asociatilor la capitalul societatii;

* Contul 5121 "Conturi la banci în lei" si contul 5311 "Casa în lei" pentru valoarea titlurilor de participare achizitionate cu plata imediata;

Se crediteaza prin debitul conturilor:

* Contul 101 "Capital" si contul 456 "Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul" pentru valoarea titlurilor de participare retrase;

*Contul 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital", cu valoarea cheltuielilor privind titlurile de participare cedate.

Soldul debitor al contului reflecta valoarea titlurilor de participare existente.

Titlurile imobilizate ale activitatii de portofoliu reprezinta acea categorie de titluri imobilizate care asigura detinatorului la o anumita scadenta obtinerea unui venit financiar, fara interventia în gestiunea societatii emitatoare de titluri.

Contabilitatea acestor titluri este organizata cu ajutorul contului de imobilizari financiare 263 "Imobilizari financiare sub forma de interese de participare".

Contul prezinta functie contabila de activ si are urmatorul continut economic:

D 263 CS.F.D.

Se debiteaza prin creditul conturilor:

*Contul 101 "Capital" si contul 456 "Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul" pentru a înregistra aportul întreprinzatorului individual si aportul asociatilor la capitalul societatii.

*Contul 5121 "Conturi la banci în lei" si contul 5311 "Casa în lei" cu valoarea titlurilor de portofoliu achizitionate cu plata imediata.

Se crediteaza prin debitul conturilor:

* Contul 6583 "Cheltuieli privind activele cedate si alte operatii de capital" cu valoarea titlurilor de portofoliu cedate.

* Contul 101 "Capital" si contul 456 "Decontari cu actionarii/ asociatii privind capitalul" cu valoarea titlurilor de portofoliu retrase de întreprinzatorul individual.

Soldul debitor al contului semnifica titlurile imobilizate ale activitatii de portofoliu existente.

Creantele imobilizate sunt urmarite de contabilitate pe urmatoarele categorii:

- creante legate de participatii;

- împrumuturi acordate pe termen lung;

- alte creante imobilizate, inclusiv dobânzile aferente creantelor legate de participatii si împrumuturilor acordate pe termen lung.

Contabilitatea creantelor imobilizate este realizata cu ajutorul contului 267 "Creante imobilizate" ce are functie contabila de activ. Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta creantelor legate de participatii, a împrumuturilor acordate pe termen lung, inclusiv a dobânzilor aferente acestora.

Schematic, corespondentele contului 267 se prezinta astfel:

D 267 C

S.F.D.

Se debiteaza prin creditul conturilor

* Contul 5121 "Conturi la banci în lei", cu valoarea împrumutului acordat altor unitati patrimoniale;

* Contul 763 "Venituri din creante imobilizate", cu valoarea dobânzilor aferente creantelor imobilizate.

Se crediteaza prin debitul conturilor:

* Contul 5121 "Conturi la banci în lei" si contul  5311 "Casa în lei", cu valoarea dobânzilor aferente acestora încasate prin banca sau prin casieria unitatii.

Soldul debitor reprezinta valoarea împrumuturilor acordate altor unitati si a altor creante imobilizate.

Document Info


Accesari: 6287
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )