Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANTULUI

Contabilitate


PREZENTARE

IAS 10EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANŢULUI

IAS 10 reglementeaza tratamentul contabil si informatiile ce trebuie prezentate cu privire la evenimentele aparute dupa data de închidere a bilantului. Titlul original al IAS 10 include de asemenea si conceptul de "contingente", recomandarile si ghidurile practice aferente acestuia fiind înlocuite de IAS 37 - Provizioane, datorii si active contingente. IAS 10 a fost oficial revizuit în 1999 pentru a cuprinde doar evenimentele post-bilantiere.

Prin urmare aceasta prezentare se va concentra numai asupra evenimentelor ce apar dupa data de închidere a bilantului.

DEFINIŢII

IAS 10 defineste evenimentele ulterioare datei bilantului ca fiind:

"acele evenimente, atât favorabile cât si nefavorabile, ce au loc între data bilantului si data la care situatiile financiare sunt aprobat 525x2318f e pentru depunere. Pot fi identificate doua tipuri de evenimente:

(a)   acelea ce ofera dovada conditiilor ce existau la data bilantului; si

(b)  acelea ce sunt elocvente în ceea ce priveste conditiile ce apar dupa data bilantului.

Conditii existente la data bilantului

Unele evenimente pot apare între data bilantului si data la care situatiile financiare sunt autorizate pentru depunere. Aceste evenimente pot furniza informatii aditionale cu privire la unele conditii care existau la data bilantului sau cu privire la anumite conditii aparute dupa închiderea bilantului.

Situatiile financiare ale unei societati sunt întocmite pentru a reflecta situatia sa financiara de la data închiderii bilantului. Prin urmare, în cazul în care apar evenimente ulterioare datei bilantului, care nu fac decât sa clarifice conditiile existente la acea data, aceste evenimente trebuie reflectate în situatiile financiare. Informatiile referitoare la aceste evenimente vor fi utile celor care sunt interesati sa evalueze pozitia financiara a unei societati.

Evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare si evenimente care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare

Evenimentele ulterioare datei bilantului se considera a fi de doua tipuri: cele care conduc la ajustarea situatiilor financiare si cele care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare.

Evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare - sunt cele care aduc informatii suplimentare cu privire la conditiile deja existente la data bilantului.

Includem în continuare câteva exemple:

Daca dupa data de închidere a bilantului, dar înainte ca situatiile financiare anuale sa fie aprobate:

o evaluare a unei cladiri scoate în evidenta faptul ca acea cladire are probleme cu structura de rezistenta, aceasta înseamna ca valoarea sa curenta este mult mai mica decât cea reflectata în bilant la sfârsitul anului. Este foarte probabil ca aceste probleme sa fi existat si la sfârsitul anului, si deci este justificat sa se faca o ajustare în situatiile financiare pentru a reflecta aceasta diminuare valorica.

soldurile creantelor existente la sfârsitul anului si care devin nerecuperabile dupa data bilantului, dar înainte de aprobarea situatiilor, sunt trecute pe cheltuieli.

au intervenit modificari semnificative ale conditiilor comerciale în care societatea îsi desfasoara activitatea, astfel încât se pune problema daca principiul continuitatii activitatii mai este aplicabil.

Cele de mai sus sunt exemple de situatii în care situatiile financiare pot fi ajustate. Totusi, managementul trebuie, de asemenea, sa ia în considerare pragul de semnificatie al evenimentelor înainte de a decide daca, într-adevar, este necesara ajustarea situatiilor financiare. De exemplu, trecerea pe cheltuieli a unui sold al creantelor în valoare de 5 m lei dupa încheierea exercitiului nu va avea ca efect o modificare a valorii creantelor la sfârsitul anului.Evenimente care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare - sunt acele evenimente care au aparut dupa data de închidere a bilantului si care se refera la anumite conditii care nu existau la data bilantului.

Includem mai jos câteva exemple:

Dupa data de închidere a bilantului, dar înainte ca situatiile financiare anuale sa fie aprobate:

societatea este data în judecata pentru niste pagube provocate în urma unui accident care a avut loc dupa data bilantului

societatea a emis actiuni noi

valoarea de piata a investitiilor financiare detinute de societate a scazut considerabil (totusi daca aceasta scadere este foarte semnificativa, atunci ar fi recomandat sa se specifice în note)

societatea vinde sau achizitioneaza mijloace fixe, dar aceste tranzactii nu fusesera stabilite la data bilantului.

Prin urmare, este la latitudinea administratorilor sa determine care anume conditii existau la data bilantului, si

în cazul în care, dupa data bilantului, au aparut noi dovezi sau informatii cu privire la acele conditii, atunci trebuie sa se faca o ajustare a situatiilor financiare, daca valoarea implicata este semnificativa;

în cazul în care informatiile suplimentare nu se refera la conditiile care existau la data bilantului, atunci acele informatii trebuie prezentate în note, daca directorii considera ca valorile implicate sunt semnificative sau ca ele pot influenta deciziile luate de terte persoane pe baza situatiilor financiare;

dividendele aferente perioadei pentru care se face raportarea si care sunt propuse sau declarate dupa data bilantului nu trebuie reflectate în situatiile financiare ale acelei perioade, deoarece ele nu reprezinta o conditie existenta la data bilantului.

ESTIMĂRI

Dupa cum se stie, managementul unei societati este pus în situatia de a face diverse estimari pentru a întocmi situatiile financiare, cum ar fi, de exemplu, stabilirea duratei de viata utila a unui activ imobilizat. Evenimentele ulterioare datei bilantului pot, de asemenea, furniza informatii suplimentare cu privire la estimarile facute de management la data bilantului. Daca aceste informatii ar fi fost cunoscute la data bilantului, managementul ar fi putut face estimari mai bune. Prin urmare, daca situatiile financiare nu au fost înca aprobate, ele trebuie ajustate pentru a reflecta si aceste informatii suplimentare.

Exemple:

Evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare, care influenteaza estimarile facute la data bilantului

Paracetamol S.A. este data în judecata pentru aparitia unor efecte secundare negative ale unor medicamente pe care le-a produs. La data bilantului, societatea a fost gasita vinovata de neglijenta, dar nu se stabilise înca o amenda. Administratorii au estimat ca amenda va fi în jur de 2-3 milioane dolari si au constituit un provizion pentru aceasta suma. Totusi, doua luni dupa sfârsitul anului, dar înainte ca situatiile financiare sa fi fost aprobate, judecatorul a stabilit o amenda de 5 milioane dolari. Acesta este un eveniment care se refera la conditiile existente la data bilantului, deci trebuie facuta o ajustare pentru a reflecta valoarea curenta a amenzii stabilite.

Falimentul S.A. a estimat ca 5% din creantele sale în valoare de 100 mil. dolari de la data bilantului sunt, de fapt, nerecuperabile si, prin urmare, trece pe cheltuieli valoarea de 5 mil. dolari. Dupa sfârsitul anului, unul din clientii mari ai firmei, care are o datorie de 15 mil. dolari, este declarat falimentar. Aceasta informatie indica faptul ca estimarea de 5 mil. pentru creantele nerecuperabile, facuta la data bilantului, a fost prea mica. Este putin probabil ca circumstantele care au dus la înrautatirea situatiei acelui mare client sa fi aparut doar în ultimele saptamâni, ceea ce ar însemna ca datoria era nerecuperabila înca de la data bilantului. Administratorii trebuie sa faca deci o ajustare de 15 mil. dolari în conturi.Prosperitatea S.A. a fost în general foarte norocoasa în relatiile cu clientii sai. În 10 ani, societatea nu a avut nici o creanta nerecuperabila. Totusi, în ianuarie 2000, unul din clientii sai care îi datora 5000 dolari a devenit falimentar. Soldul total al creantelor la 31 decembrie 1999 era de 30 mil. dolari. Desi acesta este un eveniment decisiv pentru care ar trebui sa se faca o ajustare, valoarea implicata este nesemnificativa. O ajustare nu este neaparat necesara în acest caz.

Continuitatea activitatii

Un eveniment care a aparut dupa data bilantului poate indica faptul ca o parte sau întreaga activitate a unei societati a încetat sa mai functioneze dupa principiul continuitatii activitatii. În aceasta situatie, raportarile de la 31 decembrie trebuie întocmite pe alte baze.

De exemplu,

o societate este strict dependenta de utilizarea unui descoperit de cont pentru activitatea de zi cu zi. Totusi, deoarece firma a înregistrat rezultate din ce în ce mai slabe, banca i-a anulat dreptul de folosire a descoperitului de cont. În cazul în care, societatea nu este capabila sa gaseasca rapid o alta sursa de finantare, ea va fi în imposibilitatea de a-si mai continua activitatea si deci principiul continuitatii nu se va mai aplica.

activitatea curenta si situatia financiara a unei societati s-au deteriorat vizibil în scurta vreme dupa data bilantului. Daca aceasta deteriorare este considerata ca fiind permanenta, atunci societatea nu va mai putea aplica principiul continuitatii în raportarile sale financiare.

Decizii manageriale ulterioare datei bilantului

Managementul poate sa ia decizii importante dupa data de închidere a bilantului, decizii ce privesc viitorul societatii. În functie de natura deciziei, poate fi necesara prezentarea unor amanunte în note.

De exemplu:

când managementul decide sa achizitioneze o filiala imediat dupa închiderea bilantului

când managementul decide sa înceteze o parte a operatiunilor desfasurate din cauza ca acestea au înregistrat pierderi semnificative în ultimii ani.

Prezentarea informatiilor

În cazul în care un eveniment apare dupa data bilantului si nu se refera la conditiile existente la acea data, efectul acestui eveniment trebuie prezentat într-o nota a conturilor anuale atunci când este semnificativ sau când se considera ca este relevant pentru utilizatorii care iau decizii pe baza raportarilor anuale.

Urmatoarele informatii ar trebui prezentate:

natura evenimentului

o estimare a efectului financiar, sau o declaratie ca o astfel de estimare nu a fost posibila.

Volumul I

Principalele prevederi cu privire la evenimentele ulterioare datei bilantului din Volumul I sunt incluse în par. 5.2 (continuitatea activitatii), 5.11 (actualizarea estimarilor contabile) si 5.79 (evenimente ulterioare datei bilantului care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare).

Document Info


Accesari: 3993
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )