Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Ecuatii fundamentale in contabilitate

Contabilitate
Ecuatii fundamentale in contabilitate
Contabilitatea a aparut din nevoia de a raspunde in plan informational si decizional la problematica gestiunii miscarilor de valori economice autonomiza 818v2113i te pe persoane fizice sau juridice dupa caz.

Contabilitatea cunoaste doua abordari

una juridica prin intermediul careia apare notiunea de patrimoniu (totalitatea, drepturilor si obligatiilor cu valoare economica precum si bunurile economice la care se refera)

una economica

Ecuatia patrimoniului definit in sens juridic ia forma:

Bunuri economice = Drepturi + Obligatii

Bunurile Economice reprezinta substanta materiala a patrimoniului. Ele reprezinta de fapt mijloacele de actiune ale unei unitati comerciale si iau forma de: terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje, stocuri de materii prime si materiale consumabile, disponibilitati economice si alte elemente de avere.

Drepturile si obligatiile cu valoare economica exprima raporturile de proprietate in cadrul carora se procura si gestioneaza bunurile. Ele capata forma de drepturi in cazul in care titularul de patrimoniu este proprietar si, deci, nu trebuie sa acorde nici un echivalent valoric pentru bunurile aflate in posesiunea si folosinta sa. In cazul in obligatiilor, titularul trebuie sa indeplineasca o anumita prestatie sau sa acorde un echivalent valoric.

Optiunea pentru patrimoniu nu exclude si utilizarea altor termeni din realitatea economica cum sunt: avere si capital.

Avere = Capital

Averea reprezinta bunurile economice de care dispune o entitate economica. In acest sens ea nu cuprinde drepturile si obligatiile ca expresie a relatiilor de proprietate ci numai le sugereaza.

Avere = Fonduri

Aceasta ecuatie explica mecanismul partidei duble, averea reprezentand latura economica a patrimoniului, iar fondurile latura juridica a acestuia.

Ecuatia:

Activ - Datorii = Capitaluri proprii

este considerata ecuatia fundamentala a economiei de piata, nu numai a contabilitatii.

In cadrul acestei ecuatii capitalul reprezinta atat resursele proprii ale proprietarului de patrimoniu cat si resursele straine, venite din exteriorul unitatii.

Activele reprezinta totalitatea mijloacelor si a bunurilor economice de care dispune un agent economic iar datoriile reprezinta totalitatea obligatiilor cu valoare economica a unei entitati patrimoniale.

Activ - Obligatii = Situatia neta a patrimoniuluiAceasta ecuatie exprima raporturile de schimb privind situatia financiara adica pozitia entitatii fata de mediul economico-social care a furnizat resursele acesteia, respectiv fata de proprietar si tertele persoane.

Daca se face apel la categoria de capital ecuatia de mai sus devine:

Activ - Datorii = Capitaluri proprii

La nivelul contabilitatii, echilibrul specific activitatilor interne transformatoare este descris prin prisma cheltuielilor si veniturilor.

Veniturile desemneaza, in expresie monetara, bogatia creata prin activitatile desfasurate de catre entitatea patrimoniala sau obtinuta din afara cu titlul gratuit.

Cheltuielile delimiteaza in expresie monetara, utilizarea bogatiei in cadrul activitatilor desfasurate de entitatea patrimoniala.

Prin comapararea veniturilor si cheltuielilor se determina rezultatul (de profit, atunci cand veniturile sunt mai mari decat cheltuielile sau de pierdere, atunci cand veniturile sunt mai mici decat cheltuielile). Ca urmare ecuatia rezultatului ia forma:

Cheltieli + Rezultat = Venituri

In obiectul contabilitatii, rezultatul este evidentiat si prin variatia situatiei nete a patrimoniului sau a capitalului propriu in doua momente succesive:

8) Variatia situatiei = Situatia neta in - Situatia neta in

nete momentul "n" momentul "n-1"

Ecuatia statica (la un moment dat) privind modificarea situatiei financiare ia urmatoarea forma:

Resurse - Utilizari = Utilizari - Resurse

permanente permanente temporare temporare

Resursele au in principal o determinare financiara, ele reprezentand sursele sau izvoarele de finantare a valorilor susceptiubile de a fi valorificate intr-o imprejurare data.

In ceea ce priveste utilizarile, acestea definesc modul de intrebuintare a valorilor in cadrul activitatilor desfasurate de entitatea patrimoniala. Ele pot fi:

utilizari permanente adica bunuri de folosinta indelungata (>1 an)

utilizari temporare

Pe baza ecuatiilor prezentate, obiectul contabilitatii consta in evidenta, calculul, analiza si controlul raporturilor de schimb dintre destinatia si provenienta, utilizarea si resursa valorilor economice separate patrimonial, cu scopul de a dezvalui situatia financiara, rezultatele si modificarile situatiei financiare ale unei entitati patrimoniale.


Document Info


Accesari: 22605
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )