Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Stocuri

Contabilitate


17. IAS 2 "Stocuri"

In cazul stocurilor, se pune problema selectarii acelui Standard International de Raportare Financiara (IFRS) care trebuie sa fie aplicat intr-o anumita situatie data. Vom face referire in aceasta sectiune la standardele a caror sfera de aplicare este apropiata.Asa cum reiese din definitia prezentata in IFRS, stocurile cuprind si productia in curs de 15515e424p executie. Daca aceasta productie este pe termen scurt (sub 1 an), atunci se aplica IAS 2 "Stocuri". Daca productia in curs de executie este pe termen lung, se aplica IAS 11 "Contracte de constructii".

IAS 2 "Stocuri"

Aria de aplicare a standardului cuprinde:

  • toate bunurile detinute de intreprindere in scopul vanzarii obisnuite in cadrul obiectului sau de activitate (de exemplu, marfurile si produsele finite);
  • productia in curs de executie pe termen scurt;
  • bunurile sub forma de materii prime si alte materiale care urmeaza sa fie folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii.

Din aceasta arie de aplicabilitate se exclud:

  • bunurile de natura productiei in curs de executie pe termen lung, pentru care se aplica IAS 11 "Contracte de constructii";
  • stocurile de instrumente financiare, pentru care se aplica IFRS 7 "Instrumente financiare: informatii de furnizat", IAS 32 "Instrumente financiare: prezentare si IAS 39 "Instrumente financiare: recunoastere si evaluare";
  • stocurile de natura pasarilor, animalelor, plantelor si productia agricola, pentru care se aplica IAS 41 "Agricultura"; si
  • stocurile de natura mineralelor si a resurselor minerale, pentru care se aplica IFRS 6 "Explorarea si evaluarea resurselor minerale".

Obiectivul IAS 2 "Stocuri" este de a prezenta tratamentul contabil aferent stocurilor. Versiunea actuala a intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2005.

Principalele categorii de stocuri sunt stocurile de marfuri, de materii prime si materiale, produse finite, ambalaje, productia in curs de executie. Prestatorii de servicii includ in stocuri costul serviciilor pentru care nu au recunoscut inca venitul corespunzator.

Trebuie sa aplicati rationamentul profesional si sa acordati o atentie sporita clasificarii activelor in categoriile corespunzatoare, in functie de domeniul de activitate desfasurata.

Entitatea ABC are ca obiect de activitate vanzarea de echipamente de productie (utilaje si instalatii de lucru).

Cum vor fi prezentate aceste active in situatiile financiare anuale?

Pentru aceasta societate, echipamentele de productie sunt detinute "pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii. Astfel, conform IAS 2 "Stocuri", acestea vor fi incadrate in categoria stocurilor si vor fi recunoscute si evaluate ca atare in continutul situatiilor financiare anuale.

Pentru entitatile care nu au ca obiect de activitate comertul cu astfel de active, echipamentele de productie trebuie sa fie considerate imobilizari corporale. In acest caz, se aplica IAS 16 "Imobilizari corporale".

Sursa : https://www.contabilul.ro/index.php?pag=a&id=64&s=Comentarii&aid=1786


Document Info


Accesari: 5223
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )