Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




OBIECTUL CONTABILITATII

Contabilitate


OBIECTUL CONTABILITATII

Prima definitie a contabilitatii a fost formulate in 1494, de italianul Luca Paciolo. El analizeaza contabilitatea ca un ansamblu de principii si reguli privind inregistrarea in partida dubla a averii ce apartine unui negustor, precum si toate afacerile acestuia in ordinea in care au avut loc. In conceptia sa partida dubla este definite prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital. Fiecare miscare intervenita in masa averii implicit a capitalului este reprezentata ca un raport intre primire si dare, respectiv intre debitor, cel care p 242g62c rimeste valoarea si creditor cel care o avanseaza.



Evolutia contabilitatii a fost insotita in plan teoretic de controverse privitoare la utilitatea sa, semnificative fiind doua conceptii:

care trateaza contabilitatea ca teorie stiintifica;

iar 2 ca tehnica de culegere, prelucrare, stocare, transmitere si analiza a informatiei.

Pornind de la ideea, ca prin vocatia sa, contabilitatea este o disciplina stiintifica, ea isi defineste continutul obiectului ei de studiu, metoda de cercetare si pozitia sa in cadrul sistemului stiintelor economice.

Obiectivele urmarite de sistemul contabil sunt:

1. furnizarea de informatii necesare elaborarii planurilor si programelor de activitate economica;

2. sa asigure urmarirea si controlul valoric al activitatilor desfasurate, prin īnregistrarea lor;

3. sa asigure controlul integritatii patrimoniului prin īnregistrarea existentelor si miscarilor elementelor patrimoniale;

4. sa furnizeze informatiile necesare īntocmirii documentelor de sinteza contabila, astfel incat sa se asigure reflectarea fidela a patrimoniului economic in scopul utilizarii lor in fundamentarea deciziilor economice.

Definitia actuala:

Obiectul contabilitatii il constituie reflectarea in expresie baneasca a patrimoniului aflat in gestiunea agentilor economici a miscarii si transformarii lui ca urmare a operatiilor economice si a rezultatelor obtinute .

Functiile contabilitatii

Pentru realizarea obiectivelor sale, contabilitatea īndeplineste urmatoarele functii:

a. Functia de īnregistrare si prelucrare a datelor consta īn consemnarea, potrivit unor principii si reguli proprii, a proceselor si fenomenelor economice ce apar īn cadrul unitatilor patrimoniale si se pot exprima valoric.

b. Functia de informare consta īn furnizarea de informatii privind structura si dinamica patrimoniului, a situatiei financiare si rezultatelor obtinute īn scopul fundamentarii deciziilor. Contabilitatea are o functie de informare interna (pentru conducerea unitatii) si o functie de informare externa (a tertilor).

Contabilitatea furnizeaza informatii privitoare la gospodarirea resurselor materiale, financiare si de munca, dinamica productiei obtinute, costurile de productie, veniturile realizate, etc. Prin reflectarea tuturor activitatilor desfasurate, datele contabilitatii permit stabilirea eficientei economice.

c. Functia de control gestionar consta īn verificarea cu ajutorul informatiilor contabile a modului de pastrare si utilizare a valorilor materiale si banesti, de gospodarire a resurselor, controlul respectarii disciplinei financiare etc.

d. Functia juridica - datele furnizate de contabilitate si documentele de evidenta servesc ca mijloc de proba īn justitie, pentru a dovedi realitatea unor operatii economice si a stabili raspunderea patrimoniala pentru pagubele produse.

e. Functia previzionala - informatiile furnizate de contabilitate sunt utilizate la stabilirea tendintelor viitoare ale fenomenelor si proceselor economice, la fundamentarea programelor, la elaborarea bugetelor unitatii patrimoniale.

Contabilitatea este organizata in cadrul fiecarei unitati patrimoniale (regi autonome, societati comerciale, institutii publice, organizatii cooperatiste, alte unitati cu personalitate juridical) si a persoanelor fizice ce au calitate de comercianti.

Patrimoniul este constituit din totalitatea drepturilor si obligatiilor de natura economica,exprimate in bani impreuna cu bunurile la care se refera pentru aceasta existand doua elemente independente:

- subiectul de patrimoniu adica o persoana fizica sau juridica care sa aiba posesia si gestiunea bunurilor materiale ,drepturilor si obligatiilor ;

- bunurile concrete-materiale si valorile banesti ca obiect al relatiilor de drepturi si obligatii .

Patrimoniul unei unitati sintetizeaza doua elemente principale :elementele patrimoniale de tipul mijloacelor materiale si banesti si sursele de realizare a acestora .

Exista trei conceptii in definirea si analiza patrimoniului ca obiect al contabilitatii: juridica, economica si economico-juridica.

Conform conceptiei juridica, patrimonial reprezinta toate drepturile si obligatiile cu continut economic ale unui subiect de drept, in conceptia economica, patrimonial este considerat ca totalitate a bunurilor economice exprimabile in bani, inclusive rezultatele folosirii lor, ce apartin unei personae fizice sau juridice. Potrivit conceptiei economico-juridica, patrimonial este un complex de drepturi si obligatiuni cu respectivele lor obiecte de drepturi si  obiecte de obligatiuni evaluabile in bani.

Ecuatia patrimoniului:

PATRIMONIUL

Bunuri economice ca obiecte de drepturi si obligatii

evaluabile in bani

= pers fizica sau juridical=

evaluabile in bani

drepturi si obligatii

Bunurile economice=drepturi+obligatii

Metoda contabilitatii.

Ca orice disciplina stiintifica, contabilitatea avand un obiect propriu de cercetare are si o anumita metoda specifica de lucru pentru realizarea obiectului sau. Metoda contabilitatii numeste mai multe procedee tehnice de lucru.

Procedeele metodei contabilitatii

Procedeele utilizate de contabilitate pentru realizarea obiectului de cercetare se impart in procedee comune tuturor stiintelor, procedee specifice metodei contabilitatii, si procedee ale metodei contabilitatii comune si altor discipline.

Procedee comune tuturor stiintelor:

Observatie - Cunoasterea proceselor economice care urmeaza a fi reflectate īn contabilitate.

Sistematizare - gruparea si ordonarea informatiei culese.

Rationamentul - legaturi si judecati logice cu privire la operatiile economice.
4. Comparatia - aprecierea unor elemente contabile prin raportarea lor la alte elemente.
5. Clasificarea - grupare a fenomenelor si proceselor economice īn contabilitate
6. Analiza - descompunerea unui īntreg pe elemente si studierea fiecareia
7. Sinteza - centralizarea si generalizarea operatiilor economice financiare

Procedee specifice metodei contabilitati : bilantul ,contul de profit si pierdere si balanta de verificare.

Procedee ale metodei contabilitatii comune si altor discipline.

Documentatia - se realizeaza observarea, consemnarea si culegerea informatiilor.

Evoluarea - exprimarea īn bani a elementelor patrimoniale si operatiilor economice.
3. Calculatia - īn baza operatiilor si relatiilor de calcul matematic permite īnsumarea, centralizarea si generalizarea datelor.

4. Inventarierea- precizarea existente reale a patrimoniului prin confruntarea rezultatelor cu cotele evidentei contabile la un moment dat.


Document Info


Accesari: 16319
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )