Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Standardul International de Contabilitate nr. 37 (IAS 37) - Provizioane, datorii si active contingente

Contabilitate


Standardul International de Contabilitate nr. 37 (IAS 37) - Provizioane, datorii si active contingenteA. Obiectiv

Obiectivul acestui Standard este de a se asigura ca baza de evaluare si criteriile de recunoastere adecvate sunt aplicate provizioanelor, datoriilor si activelor contingente si ca sunt prezentate suficiente informatii īn cadrul notelor la situatiile financiare pentru a da posibilitatea utilizatorilor sa īnteleaga natura, oportunitatea si valoarea lor.

B. Aria de aplicabilitate

IAS 37 trebuie aplicat de catre toate īntreprinderile īn procesul de contabilizare a provizioanelor, datoriilor si activelor contingente, cu exceptia:

(a) celor rezultate din contracte executorii, cu exceptia contractelor oneroase;

(b) celor care constituie obiectul altui Standard International de Contabilitate.

Prezentul Standard nu se aplica instrumentelor financiare care constituie obiectul IAS 39 "Instrumente financiare: recunoastere si evaluare".

Contractele executorii sunt acelea īn cadrul carora nici una dintre parti nu si-a īndeplinit obligatiile asumate sau īn care ambele parti au īndeplinit doar partial si echivalent obligatiile. Prezentul Standard nu se aplica īn cazul contractelor executorii decāt daca sunt oneroase.

Īn situatia īn care un tip special de provizion, activ sau datorie contingenta cade sub incidenta altui Standard International de Contabilitate, se vor aplica prevederile acestuia din urma 17217e413r si nu ale IAS 37. De exemplu, anumite tipuri de provizioane se regasesc īn Standardele referitoare la:

(a) contracte de constructii (a se vedea IAS 11, Contracte de constructii);

(b) impozite pe profit (a se vedea IAS 12, Impozitul pe profit);

(c) operatiuni de leasing (a se vedea IAS 17, Leasing). Totusi, deoarece IAS 17 nu contine cerinte specifice pentru leasing-urile operationale care devin oneroase, īn astfel de cazuri se va proceda la aplicarea prezentului Standard;

(d) beneficiile angajatilor (a se vedea IAS 19, Beneficiile angajatilor).

(e) contracte de asigurare (a se vedea IFRS 4, Contracte de asigurari).

Unele sume considerate ca provizioane pot fi legate de recunoasterea veniturilor, de exemplu, īn cazul īn care o īntreprindere ofera garantii contra unui tarif. Prezentul Standard nu se refera la recunoasterea veniturilor. IAS 18, Venituri din activitati curente, identifica circumstantele īn care venitul este recunoscut si furnizeaza recomandari practice īn ceea ce priveste aplicarea criteriilor de recunoastere. Prezentul Standard nu modifica cerintele IAS 18.

Prezentul Standard defineste provizioanele ca fiind obligatii cu exigibilitate sau valoare incerte. Īn unele tari, termenul "provizion" este utilizat, de asemenea, īn contextul unor elemente precum amortizarea, deprecierea activelor si creditele neperformante; acestea constituie ajustari ale valorii contabile a activelor si nu constituie obiectul prezentului Standard.

Alte Standarde Internationale de Contabilitate specifica daca cheltuielile sunt considerate active sau costuri. Astfel de aspecte nu constituie obiectul prezentului Standard. Prin urmare, prezentul Standard nu limiteaza si nici nu solicita capitalizarea costurilor recunoscute la constituirea unui provizion.

Prezentul Standard se aplica provizioanelor pentru restructurare (inclusiv pentru activitatile īn curs de īntrerupere). Īn situatia īn care o actiune de restructurare se īnscrie īn definitia unei activitati īn curs de īntrerupere, IFRS 5 "Active imobilizate detinute īn vederea vānzarii si activitati īn curs de īntrerupere", poate solicita prezentari suplimentare.

C. Definitii

Provizionul este o datorie cu exigibilitate sau valoare incerta.

Datoria: este o obligatie curenta a unei īntreprinderi, rezultata din evenimente anterioare, a carei stingere se asteapta sa determine o iesire de resurse care īncorporeaza beneficii economice ale īntreprinderii.

Eveniment angajat: evenimentul care genereaza o obligatie legala sau implicita, astfel īncāt īntreprinderea trebuie sa onoreze obligatia respectiva.

Obligatie legala: este obligatia care rezulta

(a) dintr-un contract (īn mod explicit sau implicit);

(b) din legislatie; sau

(c) alt efect al legii.

Obligatie implicita: obligatia care rezulta din actiunile unei īntreprinderi īn cazul īn care:

(a) prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisa a firmei sau printr-o declaratie suficient de specifica, īntreprinderea a indicat partenerilor sai ca īsi asuma anumite responsabilitati; si

(b) ca rezultat, īntreprinderea a indus partenerilor ideea ca īsi va onora acele responsabilitati.

Obligatie contingenta este:

(a) o obligatie posibila, aparuta ca urmare a unor evenimente trecute si a carei existenta va fi confirmata numai de aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi īn totalitate sub controlul īntreprinderii; sau

(b) o obligatie curenta, aparuta ca urmare a unor evenimente trecute, dar care nu este recunoscuta, deoarece:

(i) nu este sigur ca vor fi necesare resurse (care sa afecteze beneficiile economice) pentru stingerea acestei obligatii; sau

(ii) valoarea obligatiei nu poate fi evaluata cu suficienta credibilitate.

Activ contingent: un activ posibil care apare ca urmare a unor evenimente anterioare si a carui existenta va fi confirmata numai prin aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare nesigure, care nu pot fi īn totalitate sub controlul īntreprinderii.

Contract oneros: un contract īn care costurile inevitabile implicate de īndeplinirea obligatiilor contractuale depasesc beneficiile economice estimate a se obtine din respectivul contract.

Restructurare: un program planificat si controlat de managementul īntreprinderii si care modifica semnificativ, fie:

(a) nivelul activitatii realizate de īntreprindere; sau

(b) modalitatea īn care este realizata activitatea.

D. Aspecte principale

1. RecunoastereProvizion

Un provizion va fi recunoscut numai īn momentul īn care:

(a) o īntreprindere are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment anterior;

(b) este probabil ca o iesire de resurse care sa afecteze beneficiile economice sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva;

si

(c) poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.

Obligatii contingente

O īntreprindere nu trebuie sa recunoasca o obligatie contingenta.

Active contingente

O īntreprindere nu trebuie sa recunoasca activele contingente.

2. Evaluare

Valoarea recunoscuta ca provizion trebuie sa constituie cea mai buna estimare a costurilor necesare stingerii obligatiei curente, la data bilantului.

Exemplu

O īntreprindere vinde produse īnsotite de un certificat de garantie care acopera costurile reparatiilor generate de defecte de productie ce apar īn primele sase luni de la data cumpararii. Daca la toate produsele vāndute se identifica defecte minore, se vor īnregistra costuri de reparatie de 1 milion. Daca la toate produsele vāndute se identifica defecte majore, se vor īnregistra costuri de reparatie de 4 milioane. Experienta īntreprinderii si estimarile indica pentru anul care urmeaza ca dintre produsele vāndute 75% nu vor īnregistra defecte, 20% vor īnregistra defecte minore si 5% defecte majore.

Valoarea estimata a costului cu reparatiile este:

(75% x 0) + (20% x 1.000.000) + (5% x 4.000.000) = 400.000

3. Rambursari

Īn cazul īn care se estimeaza ca o parte sau toate cheltuielile necesare stingerii unui provizion vor fi rambursate de catre o terta parte, rambursarea trebuie recunoscuta numai īn momentul īn care este sigur ca suma va fi primita daca firma īsi onoreaza obligatia. Rambursarea trebuie considerata ca un activ separat. Suma recunoscuta pentru rambursare nu trebuie sa depaseasca valoarea provizionului.

Īn contul de profit si pierdere, costurile legate de un provizion pot fi prezentate la valoarea acestuia diminuata cu suma recunoscuta pentru rambursare.

4. Modificari īn provizioane

Provizioanele vor fi revizuite cu prilejul fiecarui bilant si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. Īn cazul īn care nu mai este probabila o iesire de resurse care īncorporeaza beneficiile economice, pentru stingerea unei obligatii, provizionul trebuie anulat.

Aplicarea regulilor de recunoastere si evaluare

Pierderi viitoare din exploatare

Nu vor fi recunoscute provizioane pentru pierderile viitoare din exploatare.

Pierderile viitoare din exploatare nu satisfac definitia unei datorii si nici criteriile generale pentru recunoasterea provizioanelor.

Estimarea unei pierderi viitoare din exploatare indica faptul ca anumite active se pot deprecia. Īntreprinderea va testa aceste active, īn conformitate cu IAS 36, Deprecierea activelor.

Contracte oneroase

Daca o īntreprindere are un contract oneros, obligatia contractuala curenta trebuie īnregistrata si evaluata ca un provizion.

Exemplu: Contract oneros

O īntreprindere desfasoara o activitate profitabila producānd īntr-o unitate īnchiriata printr-un contract de leasing. Īn cursul lunii decembrie 2000, īntreprinderea īsi muta activitatea īntr-o fabrica noua. Conform contractului de leasing, perioada de īnchiriere mai dureaza īnca patru ani, contractul nu poate fi anulat si nici fabrica nu poate fi reīnchiriata unui alt beneficiar.

Obligatia curenta generata de un eveniment anterior care obliga - Evenimentul care obliga īl constituie semnarea contractului de leasing care genereaza o obligatie legala.

Iesirile de resurse necesare onorarii obligatiei - Cānd contractul de leasing devine oneros, este probabil sa apara iesiri de resurse.

Concluzie - Se recunoaste un provizion pentru cea mai buna estimare a platilor inevitabile de redevente

Restructurare

O obligatie implicita de restructurare apare numai īn cazul īn care o īntreprindere

a) dispune de un plan oficial, detaliat, pentru restructurare, care sa stipuleze cel putin:

i) activitatea sau partea de activitate la care se refera;

ii) principalele domenii afectate de planul de restructurare;

iii) numarul aproximativ de angajati care vor primi compensatii pentru īncetarea activitatii, atributiile si posturile acestora;

iv) cheltuielile implicate; si

v) data la care se va implementa planul de restructurare.

b) demararea implementarii planului de restructurare sau comunicarea principalelor caracteristici ale acestuia celor care vor fi afectati de procesul de restructurare a indus asteptari referitoare la restructurare celor care vor avea de suportat efectele restructurarii.Un provizion aferent restructurarii va include numai costurile directe generate de restructurare, si anume, cele care sunt simultan:

(a) generate īn mod necesar de procesul de restructurare; si

(b) nu sunt legate de desfasurarea continua a activitatii īntreprinderii.

Un provizion pentru restructurare nu trebuie sa includa costuri precum cele implicate de:

(a) recalificarea sau mutarea personalului care nu este afectat de restructurare;

(b) marketing; sau

(c) investitiile īn noi sisteme si retele de distributie.

Pierderile din exploatare pāna la data restructurarii nu sunt incluse īn provizioane, cu exceptia cazului īn care sunt legate de un contract oneros.

Cāstigurile din īnstrainarea preconizata a activelor nu sunt luate īn considerare la evaluarea provizionului, chiar daca vānzarea activelor este o componenta a restructurarii.

Exemplu - Provizion restructurare

A)              Īnchiderea unei unitati de productie - Implementarea restructurarii nu se realizeaza īnainte de data bilantului;

La 12 decembrie 2004, Consiliul de Administratie decide sa īnchida o unitate de productie. Īnainte de data bilantului (31 decembrie 2004) decizia nu a fost comunicata nimanui dintre cei afectati de aceasta si nu s-a īntreprins nimic pentru implementarea deciziei.

Obligatia curenta generata de un eveniment anterior care obliga - Nu a avut loc nici un eveniment care obliga, deci nu exista nici o obligatie.

Concluzie - Nu se recunoaste nici un provizion.

B)               Īnchiderea unei unitati de productie - Comunicarea /implementarea restructurarii se realizeaza īnainte de data bilantului

La 12 decembrie 2004, Consiliul de Administratie decide sa īnchida o unitate care realiza un anumit produs. Pe 20 decembrie, Consiliul a aprobat un plan detaliat legat de acest eveniment, au fost trimise scrisori clientilor pentru a identifica alte surse de aprovizionare, iar personalul unitatii respective a fost informat asupra restructurarii.

Obligatia curenta generata de un eveniment anterior care obliga - Evenimentul care obliga īl constituie comunicarea deciziei de restructurare clientilor si angajatilor, fapt care genereaza, īncepānd de la acel moment, o obligatie implicita, deoarece induce asteptarea ca unitatea de productie va fi īnchisa.

Iesirile de resurse, concretizate īn beneficiile economice, necesare onorarii obligatiei - sunt probabile.

Concluzie - Se recunoaste un provizion, la 31 decembrie 20004 pentru cea mai buna estimare a costurilor aferente īnchiderii unitatii de productie.

Prezentarea informatiilor

Pentru fiecare clasa de provizioane, o īntreprindere trebuie sa prezinte:

(a) valoarea contabila la īnceputul si la sfārsitul perioadei;

(b) provizioanele suplimentare realizate īn cadrul perioadei, inclusiv cresterea provizioanelor existente;

(c) sumele utilizate (i.e. cele aparute si platite din provizion) īn timpul perioadei;

(d) sumele nefolosite si reluate īn timpul perioadei; si

(e) cresterea valorii actualizate īn timpul perioadei datorita efectului īn timp si modificarile datorate evolutiei ratei de actualizare.

Nu sunt necesare informatii comparative.

O īntreprindere trebuie sa prezinte pentru fiecare clasa de provizioane:

(a) o scurta descriere a naturii obligatiei si estimarea perioadei īn care se vor īnregistra iesiri de resurse;

(b) gradul de risc legat de valoarea sau momentul aparitiei acestor iesiri. Īn cazul īn care este necesar a fi furnizate informatii adecvate, īntreprinderea va prezenta principalele presupuneri referitoare la evenimentele viitoare, si

(c) valoarea oricaror rambursari preconizate, mentionāndu-se valoarea tuturor activelor recunoscute pentru rambursarea preconizata.

Cu exceptia situatiei īn care posibilitatea aparitiei unei iesiri de resurse este īnlaturata, o īntreprindere trebuie sa prezinte, pentru toate clasele de datorii contingente, la data bilantului, o scurta descriere a naturii datoriei contingente si, daca este cazul:

(a) o estimare a efectelor financiare;

(b) indicarea gradului de risc legat de suma sau momentul iesirii resurselor; si

(c) posibilitatea unei rambursari.

E. Data aplicarii

Acest standard se aplica situatiilor financiare care acopera perioade īncepānd cu 1 iulie 1999.

F. Aspecte legate de aplicarea pentru prima data a standardului

Efectul adoptarii prezentului Standard la data intrarii īn vigoare (sau mai devreme) trebuie raportat ca o ajustare la data bilantului a rezultatului raportat aferent perioadei īn care Standardul este adoptat pentru prima data. Īntreprinderile sunt īncurajate, dar nu obligate, sa ajusteze soldul initial al rezultatului reportat pentru perioada anterioara prezentata si sa retrateze informatiile comparative. Daca informatiile comparative nu sunt retratate, acest fapt trebuie prezentat.

Document Info


Accesari: 2218
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )