Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
BANCA COMERCIALA ROMANA - SCURT ISTORIC

Finante
BANCA COMERCIALA ROMANA - SCURT ISTORIC

Infiintata prin Hotarare de guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, Banca Comerciala Romana a inceput sa functioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de Banca Nationala, continuand 242j98c astfel o traditie de peste 50 de ani de activitate comerciala.
La acea data, banca isi incepea activitatea cu o parte din personalul transferat de la B.N.R., iar pe baza de protocol, prelua un activ si pasiv de 273 miliarde de lei. Activele bancii erau aproape in totalitate materializate in credite bancare care insumau 269 miliarde de lei. Activele proprii materializate in mijloace fixe erau doar de 26 miliarde de lei.

Inca din primii ani de functionare, B.C.R. si-a propus sa se dezvolte ca banca universala, capabila sa satisfaca cerintele unor segmente cat mai largi de clienti. B.C.R. s-a impus treptat pe piata interna prin seriozitate, eficienta si oferta diversificata de produse si servicii.

In martie 1997, B.C.R. a fost prima banca din Romania care a iesit pe pietele internationale de capital, fara garantii guvernamentale. Emisiunea inaugurala de euroobligatiuni in valoare de 75 milioane de dolari, lansata cu sprijinul Bancii de investitii "MERRILL LYNCH", a constituit un succes, fiind suprasubscrisa de investitori din Europa si S.U.A.

In decursul perioadei, B.C.R. a ajuns sa detina - in cadrul sistemului - cea mai mare cota pe piata depozitelor atrase de populatie. Devenind principala resursa pentru plasamente, acestea au asigurat independenta bancii de imprumuturile de la B.N.R. si au contribuit la reducerea costurilor de finantare.

Rezultatele financiare ale anului 1999 au reconfirmat capacitatea bancii de a genera profit, chiar in contextul unui mediu de operare dificil.

Intr-un studiu realizat de revista "Capital", in martie 2002, B.C.R. detinea impreuna cu B.R.D.-G.S.G. o cota de 66% din segmentul de piata dedicat atragerii de resurse de la populatie. In ceea ce priveste cota de piata, B.C.R. detinea 31.25 din piata bancara. Evolutia cotei de piata detinute de B.C.R. in cadrul sistemului bancar romanesc este reprezentata sintetic in cadrul Tabelului nr.1.

Tabelul nr.1

Cota de piata detinuta de B.C.R. in cadrul sistemului bancar romanesc

Indicatori

Activ total(%)

Credite neguvernamentale(%)

Credite acordate persoanelor fizice(%)

Credite acordate agentilor economici privati

Fonduri proprii(%)

Depozite ale clientilor nebancari(%)Datele arata o crestere a cotei de piata a B.C.R., atat in ceea ce priveste creditele acordate, cat si depozitele atrase. Sintetizate, rezultatele B.C.R. din ultimii 3 ani de activitate se prezinta ca in Tabelul nr.2.

Tabelul nr.2

Situatia B.C.R in perioada 1999-2002

Specificatie

Credite acordate (mld lei)

Numar clienti

Profit

(mil USD)

Indicatorii de eficienta si de lichiditate au valori de nivel international: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) si rentabilitatea activelor (ROA) au fost de 14,5%, respectiv 2,54%iar lichiditatea in functie de total active au fost de 41,81

Numarul clientilor B.C.R. este de aproximativ 3 milioane, inregistrand o crestere cu 10 in ultimele 12 luni fapt ce confirma perceptia pozitiva a pietei in legatura cu forta Grupului B.C.R. si calitatea serviciilor oferite clientilor.


Document Info


Accesari: 1102
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )