Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload




























Finante publice - test grila

Finante




Finante publice - test grila

MULTIPLE CHOICE




1. Identificati, in textul de mai jos modul de folosire a resurselor banesti in sclavagism:

a.

statul isi instituie o forta publica ce consta nu numai din oameni inarmati, ci si din accesorii materiale si institutii de constrangere care au solicitat mijloace financiare destinate intretinerii acestora;

b.

functiile publice erau ocupate de oameni alesi de catre comunitate;

c.

statul sclavagist foloseste si resursele banesti pentru acoperirea cheltuielilor publice;

d.

statul isi instituie o forta publica ce consta nu numai din oameni inarmati, ci si din accesorii materiale si institutii de constrangere care au solicitat mijloace financiare destinate intretinerii acestora;

e. 141g62b

se poate vorbi despre aparitia primelor elemente de finante destinate acoperirii cheltuielilor statului, respectiv resurse financiare dobandite prin impozite, taxe si imprumuturi.

ANS:  C

2. Identificati, in textul de mai jos din ce erau compuse resurselor financiare ale statului in feudalism:

a.

relatia marfa-bani nu a devenit inca predominanta;

b.

resursele financiare ale statului se confundau, de regula, cu camara personala a conducatorului si erau compuse din impozite in bani, daruri, imprumuturi, tributuri, etc.;

c.

in multe state au predominat prestatiile in munca si darile in natura;

d.

sporirea necesitatilor de resurse banesti destinate mentinerii ordinii interne, stimularii dezvoltarii anumitor sectoare, redistribuirii de catre stat a unei parti tot mai mari a venitului national;

e. 141g62b

cucerirea de noi piete ori mentinerea celor existente. 141g62b

ANS:  B

3. Identificati, in textul de mai jos directiile de utilizare a resurselor financiare ale statului in socialism:

a.

statul mobilizeaza o parte importanta din resursele aflate la dispozitia sa si le utilizeaza in scopul indeplinirii functiilor si sarcinilor sale;

b.

in multe state au predominat prestatiile in munca si darile in natura;

c.

functiile publice erau ocupate de oameni alesi de catre comunitate;

d.

statul isi instituie o forta publica ce consta nu numai din oameni inarmati, ci si din accesorii materiale si institutii de constrangere care au solicitat mijloace financiare destinate intretinerii acestora;

e. 141g62b

statul isi organizeaza propria structura de aplicare a fiscalitatii.

ANS:  A

4. Specificati care este formularea ce reprezinta caracterul istoric al finantelor publice:

a.

foloseste instrumente financiare specifice;

b.

mobilizeaza resursele si le redistribuie;

c.

aparitia pe o anumita treapta a dezvoltarii istorice a societatii;

d.

acopera cheltuielile publice;

e. 141g62b

asigura distribuirea si redistribuirea PIB.

ANS: C

5. Identificati in textele de mai jos afirmatia falsa cu privire la definitia finantelor:

a.

fonduri banesti aflate la dispozitia statului;

b.

bani si bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice;

c.

totalitatea resurselor si a sarcinilor care se refera la activitatea institutiilor publice, precum si regulile care determina regimul acestora;

d.

gospodarirea statului si a altor organizatii politice, precum si regulile si principiile ce stau la baza administrarii bunurilor economice si a banilor;

e. 141g62b

relatii de natura interpersonala intre membrii unei colectivitati.

ANS:  E

6. In decursul timpului conceptul de finante a evoluat continuu parcurgand o serie de etape precum:

etapa statului sclavagist;

etapa capitalismului ascendent;

etapa statului feudal;

etapa dezvoltarii monopolurilor;

etapa statului socialist.

Precizati care dintre combinatiile de mai jos contine cele doua etape parcurse de conceptul de finante in evolutia sa in decursul timpului:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  C

7. Identificati formularea care nu reprezinta obiect de studiu al finantelor publice:

a.

metodele de gestionare folosite in sectorul public;

b.

metode de rationalizare a optiunilor bugetare;

c.

metode de planificare, proiectare si prognoza financiara;

d.

totalitatea resurselor si a sarcinilor ce se refera la activitatea institutiilor publice;

e. 141g62b

plasarea si rambursarea imprumuturilor de stat, gestionarea datoriei publice. 141g62b

ANS: D

8. Care dintre afirmatiile de mai jos nu se incadreaza in contextul corelatiei finantelor cu dreptul administrativ si constitutional:

a.

prelevarile de resurse banesti de la persoane juridice si fizice la fondurile publice se fac, in majoritatea cazurilor, prin constrangere, fara contraprestatie si cu titlu nerambursabil;

b.

aceste sume banesti se stabilesc de catre autoritatile publice competente si imbraca o forma juridica adecvata - lege, decret - opozabila tuturor membrilor societatii;

c.

repartizarea unor sume de bani de la fondurile publice se face in scopuri bine determinate si in conditii precise, stabilite prin acte ale puterii legiuitoare sau executive, dupa caz;

d.

metodele de gestionare aplicate in sectorul public, raspunderile persoanelor care manuiesc bani si alte valori publice, raporturile dintre unitatile publice si dintre acestea si cele private se reglementeaza prin acte ale autoritatilor publice;

e. 141g62b

partidele aflate la putere definesc coordonatele politicii financiare a statului in programele lor de guvernare, iar puterile legiuitoare si executive vegheaza la aplicarea lor.

ANS: E

9. Care dintre afirmatiile de mai jos nu se incadreaza in contextul corelatiei finantelor cu politicul:

a.

stiinta finantelor apartine stiintelor politice intrucat ea este teoria economiei financiare a statului, luand in consideratie principii si teorii specifice stiintelor politice;

b.

autoritatile publice folosesc instrumentele financiare pentru a interveni nu numai in domeniul economic, ci si in cel social si politic;

c.

partidele aflate la putere definesc coordonatele politicii financiare a statului in programele lor de guvernare, iar puterile legiuitoare si executive vegheaza la aplicarea lor;

d.

pot fi considerate o ramura a dreptului public, ele putand fi studiate si tratate atat din punct de vedere economic cat si juridic.

e. 141g62b

finantele publice sunt o disciplina de granita care se interfereaza puternic cu disciplinele care trateaza probleme sociale si politice. 141g62b

ANS:  D

10. Identificati afirmatiile ce nu reprezinta continutul economic al finantelor:

a.

relatiile economice, exprimate valoric ce apar in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii, sunt relatii financiare, respectiv finante;

b.

finantele sunt doar relatiile banesti ce exprima un transfer de valoare;

c.

organizarea circulatiei banesti, formarea preturilor, operatiunile de vanzare-cumparare, prestarile de servicii, salarizarea personalului, alte relatii banesti;

d.

sunt relatii ce exprima un imprumut de resurse banesti, relatii de transfer de resurse banesti in schimbul unei contraprestatii care depinde de producerea unui eveniment si relatii de formare si repartizare de fonduri la nivelul firmei;

e. 141g62b

relatii financiare clasice, respectiv veniturile si cheltuielile bugetare. 141g62b

ANS: C

11. Interventia statului in economie cu ajutorul finantelor publice indeplineste un rol activ. Acest rol se manifesta ca fiind:

a.

sustinerea financiara a actiunilor publice;

b.

de redistribuire a veniturilor si averii in randurile populatiei si intreprinzatorilor;

c.

sprijinirea cu precadere a celor lipsiti de posibilitati materiale sau cu un potential economic redus prin acordarea de ajutoare, indemnizatii, pensii, burse, subventii etc.;

d.

influentarea proceselor economice prin corectarea ciclului economic si inlaturarea dezechilibrelor prin stimularea activitatilor economice, finantarea unor activitati de cercetare-dezvoltare s.a.;

e. 141g62b

constituirea fondurilor la dispozitia autoritatii publice si distribuirea (repartizarea) lor.

Identificati in cadrul textelor de mai sus pe cel care nu reprezinta rol al finantelor.

ANS:  E

12. Misiunea sociala a finantelor publice este data de functiile sale. 141g62b Identificati aceste functii in textele urmatoare:

administrativa;

de repartitie;

financiara;

de control;

economica.

Precizati care dintre combinatii contin functiile finantelor publice:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  E

13. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu reprezinta participant la constituirea fondurilor financiare publice:

a.

agentii economici indiferent de forma de proprietate si de organizare a acestora;

b.

persoanele fizice nerezidente;

c.

institutiile publice si unitatile din subordinea acestora;

d.

populatia;

e. 141g62b

persoane juridice si fizice rezidente in strainatate. 141g62b

ANS:  B

14. Participarea la constituirea fondurilor publice de resurse financiare se face prin urmatoarele forme:

a.

impozite, taxe, contributii pentru asigurari sociale de stat;

b.

amenzi, penalitati;

c.

varsaminte din veniturile institutiilor publice;

d.

redevente si chirii din concesiuni si inchirieri de terenuri si alte bunuri proprietate de stat;

e. 141g62b

primirea sau acordarea de ajutoare externe pentru inlaturarea efectelor unor calamitati.

Identificati formularea care nu reprezinta o forma de participare la constituirea fondurilor publice de resurse financiare. 141g62b

ANS: E

15. Identificati in textele de mai jos formularea care nu reprezinta destinatie a distribuirii fondurilor financiare:

a.

invatamant, sanatate, cultura;

b.

silvicultura si gospodarirea apelor;

c.

asigurari sociale si protectie sociala;

d.

gospodarire comunala si locuinte;

e. 141g62b

aparare nationala.

ANS:  B

16. Functia de repartitie indeplineste concomitent o serie de caracteristici. Identificati textul care nu contine aceste caracteristici:

a.

caracterul obiectiv al constituirii unor fonduri de resurse financiare la dispozitia statului;

b.

caracterul subiectiv al procesului de redistribuire a resurselor datorita capacitatilor diferite de a se putea percepe nevoile;

c.

caracter descentralizator al activitatilor;

d.

fluxuri multiple realizate ca urmare a procesului de constituire si dirijare a fondurilor de resurse financiare publice;

e. 141g62b

fondurile de resurse financiare sunt in continua modificare ca dimensiune, provenienta si destinatie. 141g62b

ANS: C

17. Functia de control a statului are o sfera larga de manifestare cuprinzand toate domeniile vietii sociale si anume:

a.

activitatea economica;

b.

activitatea cultural-educativa;

c.

activitatea de evaluare a resurselor;

d.

activitatile de ocrotire medicala si protectie sociala;

e. 141g62b

partea de asigurari sociale de stat.

Precizati care din textele enuntate nu reprezinta domeniu de manifestare a cheltuielilor.

ANS:  C

18. Fiecare domeniu de activitate are, din punct de vedere al controlului, urmatoarele domenii de aplicabilitate:

acela al sarcinilor specifice ce-i revin si care vizeaza productia, repartitia, schimbul si consumul;

necesitatea realizarii sarcinilor si a controlului;

efortul financiar al statului reclamat de desfasurarea activitatii respective si care are forma baneasca;

contributiile efectuate cu aceasta ocazie;

efectele utile ale acestei activitati cuantificabile si susceptibile de a fi exprimate in bani.

Precizati care dintre combinatiile de texte de mai jos contin cele trei elemente de cuantificat:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  D

19. Ca forme ale controlului financiar se evidentiaza:

controlul financiar preventiv;

controlul Curtii de conturi;

controlul organelor specializate,

controlul financiar operativ curent;

controlul financiar posterior.

Identificati care dintre combinatiile de mai jos contin formele controlului financiar:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  D

20. Cheltuielile publice inglobeaza:

a.

cheltuielile publice efectuate de administratiile publice centrale de stat din fondurile bugetare si extrabugetare;

b.

cheltuielile efectuate pentru realizarea de investitii;

c.

cheltuielile colectivitatilor locale, respectiv ale unitatilor administrativ-teritoriale;

d.

cheltuielile finantate din fondurile asigurarilor sociale de stat;

e. 141g62b

cheltuielile administratiilor internationale finantate din resursele publice prelevate de la membrii acestora;

Precizati care dintre formulari nu reprezinta ce inglobeaza cheltuielile publice. 141g62b

ANS: B

21. Delimitarea cheltuielilor bugetare in cadrul celor publice are in vedere urmatoarele elemente:

a.

efectuarea cheltuielilor bugetare este conditionata de prevederea expresa si aprobarea nivelului acestora de catre Parlament sau Consiliile locale;

b.

nerambursabilitatea sumelor alocate si cheltuite conform destinatiilor pentru care s-au aprobat aceste sume;

c.

cheltuielilor efectuate in sectorul public prin intermediul institutiilor publice;

d.

efectuarea cheltuielilor este determinata de indeplinirea conditiilor legale si nu numai de constituirea resurselor banesti;

e. 141g62b

finantarea se efectueaza in functie de gradul de subordonare a institutiilor sau activitatilor cu caracter bugetar (bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale).

Precizati care dintre formulari nu reprezinta element de delimitare a cheltuielile bugetare in cadrul cheltuielilor publice. 141g62b

ANS: C

22. Identificati textul fals ce se refera la tipuri de clasificatii ale cheltuielilor publice:

a.

administrativa;

b.

economica;

c.

functionala;

d.

sociala;

e. 141g62b

financiara.

ANS:  D

23. Identificati textul neadevarat cu privire la clasificarea cheltuielilor din punct de vedere economic:

a.

cheltuieli ocazionale;

b.

cheltuieli curente;

c.

cheltuieli de transfer;

d.

cheltuieli de capital;

e. 141g62b

cheltuieli ale serviciilor publice si administrative. 141g62b

ANS:  A

24. Identificati formularea falsa cu privire la criteriile folosite in clasificarea functionala:

a.

domeniul;

b.

ramura;

c.

subramura;

d.

sectorul;

e. 141g62b

fondul.

ANS:  E

25. Clasificarea financiara este concretizata in raport de momentul in care se efectueaza si modul in care se afecteaza resursele financiare publice. 141g62b Identificati in textele de mai jos formularile adevarate:

cheltuieli definitive;

cheltuieli finantate;

cheltuieli temporare;

cheltuieli colective;

cheltuieli virtuale. 141g62b

Precizati care dintre variantele urmatoare includ cele trei tipuri de cheltuieli financiare:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  B

26. Identificati formularea ce contine clasificarea cheltuielilor publice dupa rolul acestora in procesul reproductiei sociale:

a.

cheltuieli reale; cheltuieli economice;

b.

cheltuieli definitive; cheltuieli provizorii;

c.

cheltuieli reale; cheltuieli speciale;

d.

cheltuieli economice; cheltuieli fara contraprestatie;

e. 141g62b

cheltuieli virtuale; cheltuieli de transfer.

ANS: A

27. Identificati formularea ce contine cheltuielile reale:

a.

intretinerea aparatului de stat dobanzilor si comisioanelor la creditele de stat; intretinerea si dotarea armatei;

b.

cheltuielile serviciilor publice; cheltuielile de transfer;

c.

cheltuieli cu prospectiuni geologice; cheltuieli cu impozite si taxe;

d.

cheltuieli cu donatii si ajutoare; cheltuieli cu redevente si chirii;

e. 141g62b

cheltuieli cu dobanzi; cheltuieli cu amenzi si penalitati.

ANS:  A

28. Identificati formularea ce contine la ce se refera cheltuielile economice:

a.

constructia, mentinerea si modernizarea drumurilor si podurilor; cheltuieli pentru transporturi aeriene;

b.

constructia, mentinerea si modernizarea cailor ferate si navigabile; prospectiuni geologice;

c.

investitii efectuate de stat pentru infiintarea de noi intreprinderi, dezvoltarea si modernizarea celor existente, constructia de drumuri si poduri etc.;

d.

cheltuieli de personal; cheltuieli pentru calamitati naturale;

e. 141g62b

de sprijinire a celor aflati in dificultate; irigatii in sisteme mari.

ANS:  C

29. Identificati textul ce contine tipurile de clasificatie a cheltuielilor in cadrul O.N.U.:

a.

administrativa; financiara;

b.

functionala; economica;

c.

rolul avut in procesul reproductiei sociale; administrativa;

d.

administrativa; functionala;

e. 141g62b

financiara; economica.

ANS:  B

30. Precizati care dintre variantele de mai jos nu reprezinta cheltuieli curente:

a.

cheltuieli de personal;

b.

cheltuieli materiale;

c.

cheltuieli pentru prestari de servicii;

d.

cheltuieli pentru subventii;

e. 141g62b

investitii la unitati economice. 141g62b

ANS:  E

Suma totala a cheltuielilor efectuate este formata din repartizarea resurselor financiare interne la care se adauga deficitul. Precizati care este suma totala a cheltuielilor financiare cunoscand ca CPint=5000uv, iar CRex=1500uv.

a.

4500 uv;

b.

6500 uv;

c.

5500 uv;

d.

5000 uv;

e. 141g62b

6000 uv.

ANS:  B

32. Nivelul cheltuielilor publice se apreciaza static si dinamic, pe baza unor indicatori specifici. Identificati in textele de mai jos acesti indicatori:

volumul deficitului total;

volumul intrarilor de credite externe;

volumul cheltuielilor in expresie nominala si reala;

volumul cheltuielilor ce revine in medie pe locuitor;

ponderea cheltuielilor in produsul intern brut.

Precizati care dintre combinatii contine cei trei indicatori:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  C

33. Dinamica cheltuielilor publice exprima modificarile ce intervin in cuantumul si structura acestora in decursul unui interval de timp. Are drept indicatori:

a.

cresterea nominala si cresterea reala a cheltuielilor publice;

b.

modificarea ponderii cheltuielilor publice in PIB;

c.

modificarea volumului mediu al cheltuielilor publice ce revin pe un locuitor;

d.

volumul cheltuielilor publice medii pe un locuitor;

e. 141g62b

modificarea structurii cheltuielilor publice. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu reprezinta indicatori specifici dinamicii cheltuielilor publice. 141g62b

ANS:  D

34. Identificati in textele de mai formularea ce nu reprezinta factori de influenta ai cresterii cheltuielilor publice:

a.

factorul demografic;

b.

factorul economic;

c.

factorul social;

d.

factorul geospatial;

e. 141g62b

factorul politic.

ANS:  D

35. Identificati formularea corecta cu privire la semnificatia eficientei cheltuielilor publice:

a.

exprima o realitate obiectiva;

b.

reprezinta o parghie utilizata de politica guvernamentala;

c.

determina amploarea cheltuielilor efectuate;

d.

reprezinta un element de previziune fiscala;

e. 141g62b

exprima o dimensiune optima a unui raport determinat intre eforturile financiare si efectele comensurabile estimativ obtenabile pe seama obiectivelor finantate de catre stat.

ANS: E

36. Identificati in formularile de mai jos textul care nu reprezinta un moment de realizare a eficientei cheltuielilor publice:

a.

trebuinta individuala ca urmare a sporirii bunastarii;

b.

este posibila alegerea alternativei celei mai putin costisitoare in raport cu rezultatul final al serviciului public pentru care se doreste cresterea cantitativa a serviciului public;

c.

modernizarea din punct de vedere al producerii serviciului public in vederea maximizarii utilitatii la consumator data de satisfactia performantelor;

d.

maximizarea utilitatii la consumator comportand si latura economica;

e. 141g62b

puterea de previziune in cadrul unui orizont de timp stabilit.

ANS: A

37. Identificati formularea ce nu reprezinta judecata de luat in considerare in cadrul conceptului de eficienta alocativa al lui Pareto:

a.

preocupare pentru bunastarea tuturor indivizilor din societate luati in mod separat;

b.

unii factori neeconomici ce afecteaza bunastarea indivizilor pot fi ignorati;

c.

exista un consumator complet si suveranitatea producatorului;

d.

maximizarea utilitatii la consumator la cel mai mic cost de utilizare;

e. 141g62b

o anumita schimbare in alocarea resurselor sporeste bunastarea la o ultima persoana, fara sa o reduca la alta persoana.

ANS: D



38. Eficienta cheltuielilor se realizeaza atunci cand:

a.

este posibila alegerea alternativei celei mai putin costisitoare in raport cu rezultatul final al serviciului public, pentru care se doreste cresterea cantitativa a serviciului public;

b.

are loc modernizarea, din punct de vedere al producerii serviciului public, in vederea maximizarii utilitatilor la consumator, data de satisfactia performantelor;

c.

se antreneaza resurse financiare publice destinate crearii si dezvoltarii centrelor urbane, finantarii unor utilitati publice etc.;

d.

are loc maximizarea utilitatii la consumator, comportand si latura economica;

e. 141g62b

se manifesta puterea de previziune in cadrul unui orizont de timp stabilit.

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in contextul de realizare a cheltuielilor publice. 141g62b

ANS:  C

39. Orientarile moderne cu privire la eficienta cheltuielilor publice se materializeaza in urmatoarele afirmatii:

a.

serviciile publice nu trebuie sa fie furnizate intotdeauna in mod liber si cu titlu gratuit;

b.

furnizarea serviciilor publice trebuie sa fie inlocuita cu furnizarea privata;

c.

furnizarea serviciilor publice poate fi restabilita la mecanismele cvasipiata prin utilizarea de cupoane sau bonuri valorice;

d.

furnizarea serviciilor are loc pe timpul rezidentei;

e. 141g62b

redistribuirea dorita a veniturilor trebuie sa fie implementata prin transferuri in bani, iar nu prin avantaje in natura.

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in contextul orientarilor moderne cu privire la eficienta cheltuielilor publice. 141g62b

ANS: D

40. Identificati in cadrul textelor de mai jos ce presupune dimensionarea eficientei cheltuielilor publice dupa metoda analiza cost-eficacitate:

a.

definirea clara a metodelor folosite; identificarea resurselor posibile; determinarea costurilor si a avantajelor;

b.

definirea clara a obiectivelor de atins; identificarea pasilor de urmat; determinarea costurilor si a avantajelor;

c.

definirea clara a obiectivelor ce trebuie atinse; identificarea resurselor posibile si a mijloacelor tehnice susceptibile de a fi luate in considerare in cadrul solutiilor alternative proiectate; determinarea costurilor si a avantajelor pe care le prezinta fiecare din aceste alternative; compararea costurilor si a avantajelor mijloacelor luate in calcul;

d.

definirea clara a obiectivelor de atins; identificarea resurselor posibile; determinarea costurilor si a avantajelor;

e. 141g62b

definirea clara a obiectivelor de atins; identificarea resurselor posibile; determinarea nevoilor de ansamblu si pe etape;

ANS:  C

41. Structura cheltuielilor social-culturale cuprinde:

a.

cheltuieli pentru invatamant;

b.

fondurile organizatiilor fara scop lucrativ;

c.

cheltuieli pentru sanatate;

d.

cheltuieli pentru  cultura, culte, actiuni privind activitatea sportiva si de tineret;

e. 141g62b

cheltuieli pentru securitatea sociala ce includ cheltuielile cu alocatiile, pensiile, ajutoarele si indemnizatiile. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in structura cheltuielilor social-culturale. 141g62b

ANS:  B

42. Sursele de finantare a cheltuielilor social-culturale sunt:

a.

fondurile bugetare;

b.

pensia suplimentara;

c.

cotizatii sau contributii;

d.

fonduri proprii ale intreprinderilor publice sau private;

e. 141g62b

venituri realizate de institutii social-culturale. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in sursele de finantare a cheltuielilor social-culturale. 141g62b

ANS:  B

43. Sistemul asigurarilor sociale cuprinde:

a.

asigurarile sociale de stat (pensii, trimiteri la tratamente si odihna, indemnizatii si ajutoare, unele cheltuieli cu ocrotirea sanatatii, ajutorul in caz de somaj, alocatia de sprijin, ajutorul de integrare profesionala);

b.

asigurarile sociale din cooperatia mestesugareasca si ale mestesugarilor cu ateliere proprii;

c.

fonduri proprii ale intreprinderilor publice sau private;

d.

asigurarile sociale din asociatiile agricole (pensii, indemnizatii, ajutoare, alte drepturi de asigurari sociale);

e. 141g62b

asigurarile sociale ale agricultorilor cu gospodarie proprie. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in sistemul asigurarilor sociale. 141g62b

ANS:  C

44. Principiile functionarii sistemului asigurarilor sociale se manifesta ca fiind:

a.

unicitatea;

b.

obligativitatea;

c.

garantarea de catre stat a drepturilor de asigurari sociale;

d.

cetatenii sunt ocrotiti in toate cazurile si pentru toata perioada pierderii capacitatii de munca;

e. 141g62b

necesitatea.

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in principiile asigurarilor sociale. 141g62b

ANS: E

45. Asigurarile sociale pentru sanatate sunt organizate si functioneaza pe baza urmatoarelor principii:

a.

cuprinderea obligatorie a tuturor cetatenilor in cadrul sistemului medico-sanitar coerent de protectie sociala;

b.

solidaritatea sociala cuprinzatoare intre toate categoriile sociale;

c.

prestarea in favoarea asiguratilor a unui pachet definit de servicii medico-sanitare;

d.

finantarea autonoma si echilibrul financiar;

e. 141g62b

subventii de la bugetul de stat si de la bugetele locale. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in principiile asigurarilor sociale pentru sanatate. 141g62b

ANS:  E

46. In categoria cheltuielilor publice pentru obiective si actiuni economice se pot include:

a.

cheltuielile pentru combustibili si energie;

b.

cheltuieli pentru gospodarie comunala si locuinte sociale;

c.

fondurile bugetare;

d.

cheltuieli pentru protectia mediului;

e. 141g62b

cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in categoria cheltuielilor pentru obiective si actiuni economice. 141g62b

ANS: C

47. Cheltuielile publice destinate protectiei mediului au urmatoarele surse de finantare:

a.

fondurile bugetare in cazul cand se aloca resurse pentru: investitii in domeniul protectiei mediului; avantaje fiscale; subventionarea dobanzilor bancare; finantarea activitatii de cercetare-dezvoltare in domeniului poluarii mediului;

b.

fonduri speciale constituite din: fondul national de mediu; fonduri in custodie;

c.

credite acordate de Banca Mondiala;

d.

sisteme de garantie-colectare a deseurilor in scopul reciclarii;

e. 141g62b

persoane fizice autorizate. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in categoria surselor destinate cheltuielilor pentru protectia mediului.

ANS:  E

48. Cheltuielile publice cu autoritatile cuprind cheltuielile efectuate cu:

a.

presedintia;

b.

politia;

c.

autoritatile legislative;

d.

autoritati judecatoresti;

e. 141g62b

autoritati executive si alte organe ale autoritatii publice. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in categoria cheltuielilor publice cu autoritatile. 141g62b

ANS: B

49. Identificati in cadrul textelor de mai jos formularea ce nu se include ca element al resurselor financiare publice:

a.

resursele administratiei de stat centrale;

b.

resursele administratiei locale;

c.

resursele asigurarilor sociale de stat;

d.

resursele provenite din export;

e. 141g62b

resursele institutiilor publice cu caracter autonom.

ANS: D

50. Identificati in cadrul textelor de mai jos formularile ce nu se includ ca element al resurselor financiare private:

resursele financiare ale agentilor economici particulari;

resursele institutiilor si unitatilor fara scop lucrativ;

resursele institutiilor publice cu caracter autonom;

resursele populatiei;

resursele provenite din export.

Precizati care dintre combinatiile de mai jos contin elemente ale resurselor financiare private:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  D

51. Printre factorii care conduc la cresterea volumului resurselor financiare destinate cheltuielilor publice se pot enunta:

a.

factorul economic;

b.

factorii monetari;

c.

factorii sociali;

d.

factorul geostrategic;

e. 141g62b

factorii demografici.

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in categoria factorilor ce conduc la cresterea volumului resurselor financiare destinate cheltuielilor publice. 141g62b

ANS:  D

52. Din punct de vedere al continutului lor economic, resursele financiare publice pot fi:

a.

veniturile fiscale ce au un nivel limitat si sunt insuficiente;

b.

resursele de trezorerie asigura acoperirea temporara a deficitului curent al bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale, a golurilor de casa inregistrate la bugetele locale si a deficitelor temporare ale bugetelor fondurilor speciale;

c.

imprumuturile publice interne si externe;

d.

emisiunea de bani de catre banca centrala;

e. 141g62b

resursele publice ale bugetului central.

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in clasificarea din punct de vedere economic a resurselor financiare publice. 141g62b

ANS: E

53. Clasificarea prin prisma bugetului general consolidat are in vedere ca resursele financiare sa se grupeze in:

a.

resurse financiare ale bugetului de stat;

b.

resurse financiare ale asigurarilor sociale de stat;

c.

resurse financiare cu destinatie speciala;

d.

resurse de trezorerie;

e. 141g62b

resurse financiare ale bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale. 141g62b

Precizati care dintre variantele de mai sus nu se incadreaza in clasificarea din punct de vedere al bugetului general consolidat a resurselor financiare publice. 141g62b

ANS: D

54. Clasificarea in functie de ritmicitatea incasarilor la buget are in vedere are in vedere resursele financiare ordinare (curente) si cele extraordinare. 141g62b Precizati care din formularile de mai jos nu fac parte din categoria resurselor financiare ordinare sau curente:

a.

impozite;

b.

taxe;

c.

contributii sau varsaminte de la intreprinderile publice;

d.

resursele trezoreriei;

e. 141g62b

imprumuturile publice interne si externe. 141g62b

ANS:  E

55. Clasificarea in functie de provenienta opteaza pentru resurse interne si resurse externe. 141g62b Precizati care din formularile de mai jos nu fac parte din categoria resurselor financiare interne:

a.

veniturile fiscale;

b.

imprumuturile de stat interne;

c.

emisiunea de bani;

d.

donatii interne;

e. 141g62b

resurse financiare extraordinare. 141g62b

ANS:  E

56. Precizati care din formularile de mai jos nu fac parte din categoria indicatorilor privind nivelul resurselor financiare:

volumul veniturilor publice, in expresie nominala si reala;

ponderea veniturilor publice in produsul intern brut;

greutatea specifica;

ponderea veniturilor totale pe tara, in PIB;

venitul mediu public pe locuitor;

Specificati care dintre combinatii contine indicatorii privind nivelul resurselor financiare. 141g62b

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  D

57. Precizati care din formularile de mai jos nu fac parte din categoria indicatorilor dinamicii veniturilor publice:

a.

modificarea nominala si reala a veniturilor publice;

b.

modificarea ponderii veniturilor publice in produsul intern brut;

c.

modificarea volumului mediu al veniturilor publice ce revin pe un locuitor;

d.

modificarea structurii veniturilor publice;

e. 141g62b

modificarea marimii relative si absolute a veniturilor publice. 141g62b

ANS: E

58. Impozitele si taxele se bazeaza pe urmatoarele principii:

a.

neutralitatea masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri, cu forma de proprietate, asigurand conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain;

b.

cadrul legal pentru impozitele si taxele ce constituie venituri la bugetul de stat si bugetele locale, precizeaza contribuabilii care trebuie sa plateasca aceste impozite si taxe, precum si modul de calcul si plata al acestora;

c.

certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care sa nu conduca la interpretari arbitrare, iar termenele, modalitatea si sumele de plata sa fie precis stabilite pentru fiecare platitor, respectiv acestia sa poata urmari si intelege sarcina fiscala ce le revine, precum si sa poata determina influenta deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale;

d.

echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferita a veniturilor, in functie de marimea acestora;

e. 141g62b

eficienta impunerii prin asigurarea stabilitatii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel incat aceste prevederi sa nu conduca la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice si juridice. 141g62b

Identificati textul care nu se refera la principiile impozitelor si taxelor.

ANS:  B

59. Precizati care din formularile de mai jos nu fac parte din definitia taxei:

a.

prelevare obligatorie a unei parti din veniturile persoanelor fizice sau juridice, cu sau fara posibilitatea obtinerii unei contraprestatii;

b.

este o suma baneasca platita de persoane fizice sau juridice catre stat ori agenti economici/institutii publice in baza unei contraprestatii efectuate de acestea in favoarea platitorului;

c.

nivelul taxei respective depinde de costul serviciului prestat si poate fi negociat, in raport cu mai multe criterii potrivit uzantelor;

d.

plata taxelor se poate face anticipat sau sfarsitul contraprestatiei fara a se percepe penalitati;

e. 141g62b

plata taxelor este benevola in raport cu optiunile solicitantilor de servicii, respectiv daca acestia vor sau nu serviciul respectiv.

ANS: A

60. Precizati care din formularile de mai jos nu fac parte din componentele impozitului:

a.

subiectul impozitului;

b.

contraprestatia;

c.

suportatorul impozitului;

d.

obiectul impunerii;

e. 141g62b

sursa impozitului.

ANS:  B

Precizati care dintre formulari nu se incadreaza in formele de manifestare a impozitelor indirecte dupa criteriul trasaturilor de fond si forma:

a.

taxa pe valoarea adaugata;

b.

accizele;

c.

taxele vamale;

d.

impozitele reale;

e. 141g62b

alte impozite indirecte. 141g62b

ANS:  D

62. Precizati care din textele de mai jos nu se incadreaza in contextul metodei de impunere in suma fixa in care se pot constata urmatoarele:

a.

cu cat venitul este mai mic, cu atat povara fiscala este mai mare;

b.

conduce la aplicarea progresiva a impozitarii;

c.

conduce la o impunere regresiva astfel incat pe masura ce veniturile cresc, cotele de impozit se reduc;

d.

povara fiscala este invers proportionala cu veniturile;

e. 141g62b

genereaza cel mai mici cheltuieli ocazionate de stabilirea, constatarea, urmarirea si incasarea impozitelor;

ANS: B

63. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu reprezinta un mod de incasare a impozitului:

a.

la sediul organului fiscal de care apartine contribuabilul;

b.

deplasarea organului fiscal la sediul contribuabilului;

c.

retinerea la sursa a impozitului datorat;

d.

perceperea impozitului prin aplicarea de timbre fiscale;

e. 141g62b

perceperea impozitului in cadrul institutiei unde lucreaza.

ANS:  E

64. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu reprezinta cerinta ce sta la baza dublei impuneri juridice internationale:

rezidenta;

nationalitatea;

originea veniturilor;

specializarea firmei;

conditiile de impunere. 141g62b

Precizati care dintre combinatiile de mai jos includ toate cele trei cerinte:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  A

65. Identificati in cadrul formularilor de mai jos textul care nu reprezinta un mod de a evita dubla impunere juridica internationala:

a.

scutire totala;

b.

scutirea progresiva;

c.

creditarea ordinara;

d.

creditarea totala;

e. 141g62b

creditarea temporara.

ANS:  E

66. Mecanismul financiar reprezinta componentele de natura financiara ale mecanismului economic si, in consecinta, are o structura complexa. Identificati in cadrul textele de mai jos formularea ce nu se include in structura mecanismului financiar:

a.

sistemul financiar;

b.

pirghiile financiare utilizate de stat pentru influentarea activitatii economice;

c.

metodele administrative de conducere folosite in domeniul finantelor;

d.

sistemul de repartizare a rezultatelor muncii;

e. 141g62b

cadrul institutional alcatuit din institutii si organe cu atributii in domeniul finantelor.

ANS:  D

67. Identificati in textele de mai jos formularea care nu se incadreaza la ce contine sistemul financiar ca sistem de relatii economice:

a.

obiectivele de politica economica urmarite pe termen lung;

b.

relatii ce se reflecta in bugetul de stat si in bugetele locale;

c.

relatiile de credit bancar;

d.

relatii de asigurari si reasigurari de bunuri, persoane si raspundere civila;

e. 141g62b

relatii generatoare de constituire a fondurilor speciale extrabugetare. 141g62b

ANS: A

68. Identificati in textele de mai jos formularea care nu se incadreaza la ce contine sistemul financiar ca sistem de fonduri financiare:

a.

dupa nivelul la care se constituie putem avea fonduri: la nivel macroeconomic; la nivel mediu; la nivel microeconomic;

b.

dupa destinatie se pot regasi fonduri: de inlocuire si dezvoltare; de consum; de rezerva; de asigurare;

c.

relatii care se reflecta in bugetul asigurarilor sociale de stat, asigurarilor de sanatate si in bugetele altor actiuni ce tin de domeniul asigurarilor sociale;

d.

dupa forma de proprietate fondurile sunt ale: proprietatii publice; proprietatii private;

e. 141g62b

dupa titlul cu care se fac prelevari de fonduri si plati de la acestea putem avea: prelevari cu titlu definitiv si caracter obligatoriu; prelevari cu titlu rambursabil si caracter facultativ si transferuri externe. 141g62b

ANS:  C

69. Identificati in textele de mai jos formularea care nu se incadreaza la ce contine sistemul financiar ca sistem de institutii si organe:

a.

Parlament;

b.

Guvern;

c.

Ministerul de Finante;

d.

Trezoreria statului;

e. 141g62b

Curtea de Conturi.

ANS:  D

70. Identificati in textele de mai jos formularea care nu se incadreaza la scopurile urmarite prin aplicarea pirghiilor economico-financiare:

a.

estimarea necesarului de resurse financiare publice si a posibilitatilor de procurare a acestora la nivelul intregii societati, de autoritatile publice centrale, al unitatilor administrativ-teritoriale si altor entitati publice;

b.

aplicarea de dobanzi majorate de catre bancile creditoare pentru debitele nerambursate la scadenta;

c.

estimarea necesarului de resurse financiare si a posibilitatilor de procurare a acestora la nivel microeconomic;

d.

determinarea efortului financiar reclamat de realizarea unor obiective sau actiuni, a efectelor scontate de pe urma acestora si a raportului dintre efort si efect;

e. 141g62b

constituirea fondurilor publice de resurse financiare;

ANS:  B

71. Identificati in textele de mai jos formularea care nu se incadreaza in metode administrative folosite in completarea parghiilor economico-financiare:

a.

intocmirea de prognoze, programe economice si planuri financiare;

b.

perceperea de penalizari pentru nerambursarea la termenele stabilite a sumelor datorate statului;

c.

exercitarea controlului financiar de catre organe specializate;

d.

stabilirea de catre autoritatile publice de preturi si tarife la unele bunuri si prestari de servicii;

e. 141g62b

reglementarea de catre stat a modului de acordare a imprumuturilor din fondurile publice. 141g62b

ANS: B

72. Identificati in textele de mai jos formularea care nu se incadreaza in categoria documentele de concretizare a planurilor financiare publice:

a.

bugetul de stat;

b.

bugetele unitatilor administrativ-teritoriale;

c.

bugetul asigurarilor sociale de stat;

d.

bugetul fondurilor speciale;

e. 141g62b

bugete de venituri si cheltuieli.

ANS: E

73. Precizati care din textele de mai jos nu se refera la organele democratiei reprezentative in domeniul finantelor publice:

a.

Parlamentul;

b.

Guvernul;

c.

Garda Financiara;

d.

Ministerele;

e. 141g62b

Prefecturile. 141g62b

ANS:  C

74. Precizati care din textele de mai jos nu se refera la compartimentele financiare specializate cu atributii si raspunderi in domeniul finantelor publice:

a.

Ministerul Finantelor Publice;

b.

Guvernul;

c.

Bancile;

d.

Societatile de asigurari;

e. 141g62b

Societatile de reasigurari.

ANS:  B

75. Precizati care din formularile de mai jos nu se incadreaza in categoria problemelor financiare ce necesita o reglementare juridica:

a.

regimul de constituire a fondurilor in unitatile economice de stat;

b.



modul de constituire a societatilor comerciale pe actiuni;

c.

regimul de amortizare a mijloacelor fixe;

d.

operatiile cu valute, aur si alte metale si pietre pretioase;

e. 141g62b

regimul asigurarilor si protectiei sociale. 141g62b

ANS: B

76. Identificati textul care nu reprezinta o politica in domeniul economic:

a.

politica monetara;

b.

politica bugetara;

c.

politica fiscala;

d.

politica de productie;

e. 141g62b

politica sociala.

ANS:  D

77. Identificati in textele de mai jos pe cele care nu reprezinta elemente continute de politica fiscala:

incasarea veniturilor in conditii de echitate si folosirea acestora in vederea exercitarii rolului si functiilor statului;

interventii si masuri orientative ale statului cu scopul de a restabili sau intari competitivitatea intreprinderilor industriale;

sincronizare a unor sarcini precise, in timp si in spatiu;

realizarea de cheltuieli avand drept rezultat eficienta economica a acestora in indeplinirea rolului si functiilor statului;

emiterea si impunerea de reglementari fiscale de catre stat prin care sa se stimuleze dezvoltarea economica, sporirea veniturilor, efectuarea de cheltuieli.

Precizati care dintre combinatiile de mai jos includ cele trei texte ce reprezinta elemente ale politicii fiscale:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  E

78. Identificati textul care nu se refera la ce va trebui sa aiba in vedere politica fiscala in domeniul formarii veniturilor publice:

a.

stabilirea volumului si provenientei resurselor ce pot fi colectate de catre stat, in conditii normale;

b.

metodele de prelevare ce urmeaza a fi utilizate;

c.

obiectivele ce vor trebui a fi atinse ;

d.

instrumentele fiscale folosite in procesul de constituire a cestor fonduri ;

e. 141g62b

activitatea de dezvoltare economica si sociala prin intermediul programelor din domeniul obtinerii veniturilor.

ANS: E

79. Identificati formularea care nu reprezinta repercusiune a politicii fiscale in domeniul formarii veniturilor publice:

a.

prevenirea declinului economic prin crearea de noi locuri de munca;

b.

scaderea nivelului impozitelor;

c.

cresterea nivelului impozitelor si a altor obligatii de plata bugetare;

d.

echilibru intre toate categoriile de cheltuieli;

e. 141g62b

sporirea veniturilor bugetului.

ANS:  D

80. Precizati care din formularile de mai jos nu se refera la scopul politicii fiscale in domeniul cheltuielilor publice:

a.

stabilirea volumului;

b.

stabilirea cuantumului veniturilor destinate cheltuielilor pe domenii;

c.

stabilirea destinatiei;

d.

stabilirea structurii cheltuielilor respective;

e. 141g62b

formularea metodele si instrumentele folosite in acest scop.

ANS: B

81. Identificati in textele de mai jos formularea care nu se refera la ce se stabileste cu ajutorul reglementarilor fiscale:

a.

modalitatea prin care se obtin veniturile bugetare;

b.

modalitatile de cheltuire a resurselor bugetare;

c.

cheltuielile efectuate pentru cumpararea de bunuri si servicii publice;

d.

realizarea principiilor de echitate fiscala si sociala;

e. 141g62b

modul de stimulare a dezvoltarii activitatii economice si prestarilor de servicii.

ANS:  C

82. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu reprezinta factor de influenta al presiunii fiscale:

a.

performantele economiei statului respectiv;

b.

perceperea presiunii fiscale la nivelul agentilor economici;

c.

structura si formele de proprietate existente;

d.

nevoile publice stabilite prin politica financiara si date de volumul cheltuielilor publice;

e. 141g62b

eficienta cheltuielilor publice finantate prin resurse interne. 141g62b

ANS:  B

83. Perceperea presiunii fiscale are loc la urmatoarele niveluri:

la scara nationala;

la scara internationala;

la nivelul bugetului de stat;

la nivelul agentilor economic;

la nivelul individului.

Precizati care dintre combinatiile de mai jos includ cele trei texte ce reprezinta niveluri de percepere a presiunii fiscale:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  E

84. Identificati formularea de mai jos care nu se refera la modul de manifestare a presiunii fiscale la nivelul indivizilor:

a.

diversitatea prelevarilor;

b.

rata fiscalitatii;

c.

incorporarea impozitelor in preturi;

d.

volumul serviciilor publice de care beneficiaza;

e. 141g62b

progresivitatea impozitarii.

ANS:  B

85. Efectele cresterii presiunii fiscale se pot materializa in diverse fenomene precum:

a.

scaderea/cresterea efortului productiv;

b.

riscul de inflatie prin fiscalitate;

c.

aparitia si/sau dezvoltarea economiei subterane;

d.

scaderea puterii de cumparare a indivizilor;

e. 141g62b

reducerea competitivitatii internationale. 141g62b

Identificati formularea ce nu reprezinta efect al cresterii presiunii fiscale. 141g62b

ANS: D

86. Identificati in cadrul textelor de mai jos formularea ce reprezinta o forma de evaziune fiscala:

a.

legala;

b.

temporara;

c.

prin facilitati;

d.

prin fuziune de capital;

e. 141g62b

prin impozite. 141g62b

ANS:  A

87. Evaziunea fiscala legala permite sustragerea unei parti din masa impozabila fara ca acest lucru sa fie considerat contraventie sau inselaciune. 141g62b Identificati in cadrul formularilor de mai jos textul ce nu se incadreaza in formele evaziunii fiscale legale:

a.

practica unor agenti economici de a investi o parte din profitul realizat in achizitii de masini si utilaje pentru care statul acorda reduceri ale impozitului pe venit;

b.

scaderea din venitul impozabil a cheltuielilor de protocol, reclama si publicitate;

c.

constituirea de fonduri de amortizare sau de rezerva intr-un cuantum mai mare decat cel justificat din punct de vedere economic;

d.

scoaterea de sub incidenta impozitarii a dobanzilor aferente imprumuturilor bancare;

e. 141g62b

vanzarile nedeclarate. 141g62b

ANS:  E

88. Identificati in continutul formularilor de mai jos textul ce nu se refera la forme de evaziune fiscala ilicita sau frauduloasa:

a.

inregistrarile cu scopul de a micsora rezultatele;

b.

infiintarea de conturi pasive cu nomenclaturi fictive;

c.

mascari de parti din beneficiu prin omisiuni;

d.

desfasurarea unor activitati fara autorizatie legala;

e. 141g62b

trecerea de cifre nereale in registrele comerciale. 141g62b

ANS: D

89. Identificati in continutul formularilor de mai jos textul ce se refera la cauzele ce determina evaziunea fiscala:

a.

dinamica economiei reale;

b.

existenta unei legislatii ce contine mai multe lacune si care prin omisiunile respective permite sustragerea de la plata contributiilor;

c.

dimensiunea legislativa;

d.

nivelul fiscalitatii;

e. 141g62b

dimensiunea institutionala.

ANS:  B

90. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu se constituie in infractiune de evaziune fiscala:

a.

fapta contribuabilului care, cu intentie, nu reface documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control, desi acesta putea sa o faca;

b.

refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale;

c.

impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale;

d.

afectarea echilibrului bugetar prin generarea de deficite bugetare si, respectiv, costuri suplimentare aferente imprumuturilor publice;

e. 141g62b

retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

ANS:  D

91. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu se constituie in actiuni de prevenire si combatere a evaziunii fiscale:

a.

unificarea legislatiei fiscale si o mai buna sistematizare si corelare a acesteia cu ansamblul cadrului legislativ din economie;

b.

substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate;

c.

eliminarea acelor prevederi din actele normative care pot favoriza evaziunea fiscala si o mai buna corelare a facilitatilor fiscale;

d.

in cadrul legislatiei fiscale sa se regaseasca, pe langa aspecte punitive si cele care sa determine un comportament economic normal;

e. 141g62b

reorganizarea structurilor teritoriale fiscale astfel incat sa se elimine paralelismele si suprapunerile in privinta controlului fiscal, combaterii evaziunii fiscale, supravegherea fiscala.

ANS: B

92. Ca modalitati de acordare a creditului se pot distinge:

contractarea directa de catre stat de imprumuturi de la persoane fizice sau juridice detinatoare de disponibilitati banesti;

intermediul unor institutii specializate care colecteaza disponibilitatile banesti de pe piata, incredintandu-le apoi statului pe o perioada determinata.

subscriere publica la o retea de puncte ale unei institutii imputernicite in acest sens si la care cei ce sunt interesati isi exprima cererea de titluri si depun sumele subscrise;

intermediul unui consortiu sau sindicat bancar care fie preia contra unui comision plasarea imprumutului, fie cumpara efectiv titlurile de credit emise;

vanzare la bursa.

Identificati modalitatile de acordare a creditului si precizati care dintre variantele de mai jos este corecta:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  A

93. Imprumutul sau creditul acordat statului prezinta urmatoarele caracteristici:

caracter contractual;

caracter permanent;

caracter indispensabil;

caracter rambursabil;

contraprestatie. 141g62b

Precizati care dintre combinatiile de mai jos contine cele trei caracteristici specifice creditului oferit statului:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  D

94. Tipologia creditelor publice se realizeaza in raport de:

a.

durata;

b.

destinatie;

c.

locul de plasare;

d.

cauza de finantare si pozitia statului fata de creditori;

e. 141g62b

tipul de credit solicitat.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta un criteriu de clasificare a creditelor publice. 141g62b

ANS:  E

95. Identificati in textele de mai jos pe cele care nu se refera la clasificarea creditului dupa durata rambursarilor:

a.  credit pe termen scurt, de pana la un an;

b.  creditul pe termen nelimitat;

c.  credit pe termen mediu, de pana la 5 ani;

d.  credit pentru durata neconventionala;

e. 141g62b   credit pe termen lung, peste 5 ani; asigura corelatia dintre nivelul veniturilor si cel al cheltuielilor bugetare. 141g62b

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  C

96. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu se refera la clasificarea creditului dupa destinatia sa:

a.

credit de export, destinat finantarii activitatilor de export;

b.

credit de finantare;

c.

credit de documentare, destinat activitatilor de import;

d.

credit pentru obiecte de investitii;

e. 141g62b

credit de consum.

ANS:  B

97. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu se refera la considerentele pentru care statul apeleaza la creditul public:

a.

majorarea impozitelor constituie o masura luata in ultima instanta, cu caracter nepopular, ce genereaza conflicte sociale si economice;

b.

creditele reprezinta, pentru cei cu stare, un plasament sigur si remunerator pentru disponibilitatile lor de capital;

c.

activitatea economica trebuie sa se desfasoare pe baza liberei initiative si a concurentei fara nici un amestec din partea statului;

d.

creditele sunt un mijloc mai rapid de procurare a resurselor financiare necesare decat sistemul de impozite si taxe;

e. 141g62b

creditul solicitat la banca centrala se acorda mult mai repede decat atunci cand acesta se plaseaza in randurile populatiei sau al persoanelor juridice, altele decat banca centrala.

ANS: C

98. Identificati in textele de mai jos pe cel care nu se refera la planurile in care se manifesta creditul public:

a.

poate fi un instrument de politica economica in scopul impulsionarii activitatilor economice si restabilirii echilibrului prin orientarea acestuia spre investitii;

b.

contribuie la redistribuirea produsului intern brut intrucat sumele temporar disponibile sunt plasate in hartii de valoare emise de stat si folosite in scopuri neproductive;

c.

constituie o modalitate de procurare rapida a resurselor financiare in raport cu alte mijloace;

d.

asigura sustinerea nevoilor trezoreriei si echilibrarea bugetului de stat;

e. 141g62b

asigura plata costului creditului prin surplusul de valoare generat de impulsionarea activitatilor productive. 141g62b

ANS:  D

99. Din punct de vedere juridic creditul public este compus (definit) din urmatoarele elemente:

a.

denumirea utilizatorului;

b.

valoarea creditului;

c.

termenul de rambursare;

d.

forma de contractare;

e. 141g62b

costul platit pentru creditul contractat.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta element al creditului public din punct de vedere juridic.

ANS:  A

Ca modalitati de plasare a creditului se pot distinge:

contractarea directa de catre stat de imprumuturi de la persoane fizice sau juridice detinatoare de disponibilitati banesti;

intermediul unui consortiu sau sindicat bancar care fie preia contra unui comision plasarea imprumutului, fie cumpara efectiv titlurile de credit emise;

subscriere publica la o retea de puncte ale unei institutii imputernicite in acest sens si la care cei ce sunt interesati isi exprima cererea de titluri si depun sumele subscrise;

intermediul unor institutii specializate care colecteaza disponibilitatile banesti de pe piata, incredintandu-le apoi statului pe o perioada determinata;

vanzare la bursa.

Identificati modalitatile de plasare a creditului si precizati care dintre variantele de mai jos este corecta:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  E

101. Precizati care din textele de mai jos nu reprezinta amortizarea creditului public:

a.

rambursarea obligatorie sau facultativa propriu-zisa a creditului;

b.

reducerea cheltuielilor publice cu rambursarea creditului ajuns la scadenta;

c.

incapacitatea de plata;

d.

deprecierea monedei nationale;

e. 141g62b

repudierea creditului.

ANS:  B

102. Datoria publica interna se poate manifesta ca fiind:

a.

datorie publica de consum;

b.

datorie publica pentru marfuri;

c.

datorie publica de productie;

d.

datorie publica de valori;

e. 141g62b

datorie publica anticipata.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta mod de manifestare a datoriei publice interne. 141g62b

ANS:  E

103. Drept instrumente ale datoriei publice interne se considera a fi:

a.

titlurile de stat in moneda nationala;

b.

imprumuturile de stat acordate de Banca Nationala a Romaniei in conditiile stabilite de lege;

c.

creditele externe obtinute de la diverse organizatii bancare;

d.

imprumuturile de stat contractate la bancile comerciale din Romania;

e. 141g62b

imprumuturile de stat contractate la alte institutii de credit din Romania si de la agentii neguvernamentale. 141g62b

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta instrument al datoriei publice interne. 141g62b

ANS: C

104. Datoria publica interna se angajeaza:

pe termen scurt sau mediu, situatie in care datoriile se restituie pe o durata de sub cinci ani incluzandu-se aici bonurile de tezaur si imprumuturile bancii centrale;

pe termen lung, situatie in care datoriile se restituie intr-un timp mai mare de cinci ani si se materializeaza in titluri de stat ori alte tipuri de imprumuturi;

la vedere, se materializeaza in sumele colectate de Trezorerie prin circuitul sau propriu, reunind depozitele corespondentilor Trezoreriei si moneda divizionara.

prin stabilirea si perceperea de noi impozite; aceste noi impozite se stabilesc in raport cu gradul sarcinii fiscale si genereaza efecte directe si propagate;

prin cresterea in volum a celor existente; conduce la cresterea unor fenomene antisociale si activitati economice ilegale. 141g62b

Identificati formularile corecte si precizati care dintre combinatiile de mai jos este adevarata:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  A

105. Achitarea datoriei interne presupune si plata dobanzilor catre creditori, ceea ce conduce la:

stabilirea si perceperea de noi impozite; aceste noi impozite se stabilesc in raport cu gradul sarcinii fiscale si genereaza efecte directe si propagate;

cresterea in volum a celor existente; conduce la cresterea unor fenomene antisociale si activitati economice ilegale. 141g62b

finantarea deficitului bugetului de stat;

refinantarea datoriei publice;

sustinerea balantei de plati si consolidarea rezervei valutare a statului;

Identificati formularile ce sunt adevarate si precizati care dintre combinatiile de mai jos sunt adevarate:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  A

106. Datoria publica externa poate fi contractata in urmatoarele scopuri:

a.

finantarea deficitului bugetului de stat;

b.

stabilirea si perceperea de noi impozite;

c.

refinantarea datoriei publice;

d.

sustinerea balantei de plati si consolidarea rezervei valutare a statului;

e. 141g62b

finantarea externa a proiectelor de investitii pentru dezvoltarea sectoarelor prioritare ale economiei;

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta scop al datoriei publice externe. 141g62b

ANS:  B

107. Instrumentele datoriei publice externe includ:

a.

titlurile de stat eliberate in valuta, emise pe pietele financiare internationale si interne;

b.

imprumuturile de la guvernele altor state, agentii neguvernamentale, institutii financiare sau alte organizatii internationale;

c.

finantarea deficitului bugetului de stat;

d.

imprumuturi sindicalizate pe termen scurt, mediu si lung;

e. 141g62b

imprumuturi directe primite de la investitori privati pe termen scurt, mediu sau lung.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta instrument al datoriei publice externe. 141g62b

ANS: C

108. Tipologia creditelor publice externe din punctul de vedere al creditorului este urmatoarea:

a.

credite comerciale sau de firma;

b.

credite bancare;

c.

credit ipotecar;

d.

credite financiare;

e. 141g62b

retineri.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta tipologie a datoriei publice externe din punct de vedere al creditorului.

ANS: C

109. Datoria publica externa poate avea urmatoarele forme:

a.

datoria externa bruta in sens larg;

b.

datoria interna neta;

c.

datoria externa bruta in sens restrans;

d.

datoria externa in opinia Bancii Mondiale, Bancii Nationale si a altor institutii din sistemul acestora;

e. 141g62b

datoria externa neta.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta o forma a datoriei publice externe. 141g62b

ANS:  B

110. Gradul de indatorare al unei tari fata de strainatate si efortul valutar pe care il reclama aceasta indatorare se poate exprima cu ajutorul urmatorilor indicatori:

a.

datoria externa totala sau absoluta;

b.

datoria externa medie pe locuitor;

c.

raportul dintre datoria externa si produsul intern brut;

d.

raportul dintre datoria externa si exporturile de bunuri si servicii;

e. 141g62b

raportul dintre datoria interna si datoria externa.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta indicator al gradului de indatorare al unei tari.

ANS: E

111. Datoria externa se formeaza treptat, in timp, ca urmare a existentei unor factori externi care se refera, in principal, la:

a.

majorarile succesive ale pretului titeiului pe piata mondiala;

b.

existenta dezechilibrelor dintre nivelul resurselor existente si nivelul cheltuielilor productive si neproductive, respectiv consum;

c.

nivelul ridicat al dobanzilor practicate de institutiile bancare la  creditele externe;



d.

fluctuatii ale preturilor la unele produse existente pe plan international;

e. 141g62b

criza energetica mondiala.

Identificati in textele de mai sus pe cel care nu reprezinta un factor extern de influenta a datoriei publice externe. 141g62b

ANS: B

112. Precizati care din textele de mai jos nu reprezinta masura destinata micsorarii gradului de indatorare externa:

a.

reesalonarea partiala a datoriilor, cu conditia majorarii ratei dobanzilor;

b.

stergerea partiala sau totala a unor datorii in anumite conditii;

c.

transformarea datoriei in participatii ale bancii creditoare la capitalul unor societati productive din statele debitoare;

d.

nivelul ridicat al dobanzilor practicate de institutiile bancare la  creditele externe;

e. 141g62b

inlocuirea datoriei cu titluri care sa garanteze creditorului o cota din venitul realizat din exportul tarii debitoare. 141g62b

ANS: D

113. Precizati care dintre textele de mai jos nu sunt cuprinse in sistemul bugetar:

a.

bugetul administratiei publice centrale;

b.

bugetul agentilor economici cu capital privat;

c.

bugetele locale;

d.

bugetul asigurarilor sociale;

e. 141g62b

bugetul fondurilor speciale. 141g62b

ANS:  B

114. Bugetul de stat poate avea urmatoarele trasaturi specifice:

previziunea (prezinta un tablou evolutiv si comparativ veniturile si cheltuielile viitoare);

autorizarea (executivul este imputernicit de legislativ sa preleveze venituri si sa le cheltuiasca in acord cu prevederile stabilite);

anualitatea (bugetul se elaboreaza pentru durata unui an calendaristic);

asigura mobilizarea si distribuirea resurselor financiare in vederea indeplinirii functiilor si sarcinilor statului;

realizeaza politica de stimulare economica si protectie sociala.

Identificati textele care se refera la trasaturile specifice ale bugetului de stat si precizati care dintre combinatiile de mai jos le contine:

a.

b.

c.

d.

e. 141g62b

ANS:  A

115. Tipologia bugetului are in vedere existenta sistemului bugetar care cuprinde atat bugete private cat si bugete elaborate de organele statale. 141g62b In practica se regasesc urmatoarele tipuri de bugete elaborate de catre organisme ale statului:

a.

bugetul economiei nationale;

b.

bugetul functional;

c.

bugetul social;

d.

bugetul umbra;

e. 141g62b

bugete de venituri si cheltuieli ale agentilor economici.

Identificati tipul de buget care nu se incadreaza la categoria bugete elaborate de organele statului.

ANS:  E

116. Precizati care dintre textele de mai jos nu reprezinta principii bugetare:

a.

universalitatea;

b.

publicitatea;

c.

unitatea;

d.

anualitatea;

e. 141g62b

principialitatea.

ANS: E

117. Unitatea bugetara implica si elaborarea unor bugete si conturi extraordinare, anexe, autonome ori speciale. 141g62b In acest context categoriile incluse aici se refera la:

a.

bugete extraordinare;

b.

bugete anexa;

c.

bugete autonome;

d.

conturile speciale de trezorerie;

e. 141g62b

conturi speciale ale agentilor economici.

Precizati care dintre formulari nu reprezinta unitatea bugetara.

ANS: E

118. Atunci cand se constata inexistenta echilibrului bugetar statul adopta una dintre urmatoarele masuri:

a.

reexaminarea surselor de venit prin sporirea cuantumului ori a numarului de surse;

b.

actiuni de marire a impozitelor si taxelor;

c.

actiuni de reducere a cheltuielilor;

d.

emisiuni de moneda;

e. 141g62b

contractarea de noi credite de pe piata interna si/sau externa.

Precizati care dintre formulari nu reprezinta masura destinata echilibrului bugetar.

ANS: B

119. Metodele moderne de dimensionare a veniturilor si cheltuielilor se bazeaza pe analiza costuri-avantaje sau costuri-eficacitate. 141g62b Aceste metode moderne sunt urmatoarele:

a.

metoda automata, denumita si a penultimei;

b.

metoda de Planificare, programare, bugetizare (P.P.B.S.=Planned Programmed Budgeting System);

c.

metoda Managementului prin obiective (M.B.O.=Management by objectives);

d.

metoda Baza bugetara zero (Z.B.B.=Zero-Based Budgeting);

e. 141g62b

metoda rationalizarii optiunilor bugetare (R.C.B.=La Rationalisation des Choix Budgetaires).

Precizati care dintre formulari nu reprezinta metoda moderna.

ANS:  A

120. Etapele procesului bugetar se pot concretiza in:

a.

elaborarea proiectului de buget;

b.

participarea unui grup mare de subiecti ce au interese, nevoi si posibilitati diferite;

c.

aprobarea proiectului de buget;

d.

executia bugetului;

e. 141g62b

incheierea executiei bugetului are loc in cel de-al treilea an.

Precizati care dintre formulari nu reprezinta etapa a procesului bugetar.

ANS:  B

121. Trasaturile procesului bugetar sunt:

a.

are caracter decizional;

b.

are caracter democratic;

c.

are caracter spontan;

d.

are caracter predominant politic;

e. 141g62b

are caracter strict reglementat.

Precizati care dintre formulari nu reprezinta trasatura a procesului bugetar.

ANS:  C

122. Identificati textul care nu reprezinta pe ce baza se elaboreaza proiectul legilor bugetare anuale:

a.

prognozelor indicatorilor macroeconomici si sociali pentru anul bugetar respectiv si pentru urmatorii 3 ani;

b.

politicilor fiscale si bugetare;

c.

prevederilor memorandumului de finantare, intelegere sau alte acorduri internationale cu organisme si institutii financiare, semnate si/sau ratificate;

d.

politicilor si strategiilor sectoriale, a prioritatilor stabilite in formularea propunerilor de buget, prezentate de ordonatorii principali de credite;

e. 141g62b

transmiterea scrisorii-cadru catre Guvern.

ANS:  E

123. Identificati textul care nu se constituie in etapa a calendarului bugetar:

a.

elaborarea indicatorilor macroeconomici;

b.

transmiterea scrisorii-cadru;

c.

programelor intocmite de ordonatorii principali de credite;

d.

transmiterea propunerilor bugetare ale ordonatorilor principali de credite;

e. 141g62b

transmiterea proiectului de buget la Guvern si Parlament/Raportul anual la buget.

ANS:  C

124. Identificati textul care nu se constituie in principii ale executiei bugetare:

a.

creditele bugetare pentru cheltuielile fiecarui exercitiu bugetar, precum si structura functionala si economica a acestora se prevad si aproba prin legile bugetare anuale;

b.

fondurile se utilizeaza in conditiile prevederilor prezentei legi si potrivit acordurilor incheiate cu partenerii externi;

c.

creditele bugetare aprobate sunt autorizate pe durata exercitiului bugetar;

d.

alocatiile pentru cheltuielile de personal, aprobate pe ordonatori principali de credite si, in cadrul acestora, pe capitole, nu pot fi majorate si nu pot fi virate si utilizate la alte articole de cheltuieli;

e. 141g62b

creditele bugetare aprobate pentru un ordonator principal de credite nu pot fi virate si utilizate pentru finantarea altui ordonator principal de credite. 141g62b

ANS: B

125. Executia partii de venituri din buget are drept faze:

a.

stabilirea (asezarea) impozitului;

b.

lichidarea;

c.

emiterea titlului de percepere a impozitului;

d.

perceperea impozitului;

e. 141g62b

ordonantarea.

Precizati care dintre formulari nu reprezinta faza a executiei partii de venituri din buget.

ANS:  E

126. Identificati textul care nu se constituie in principii ale incheierii executiei bugetare:

a.

executia bugetara se incheie la 31 decembrie a fiecarui an;

b.

orice venit neincasat si orice cheltuiala angajata, lichidata si ordonantata, in cadrul prevederilor bugetare, si neplatita pana la data de 31 decembrie se vor incasa sau se vor plati, dupa caz, in contul bugetului pe anul urmator;

c.

virarile de credite se pot efectua incepand cu trimestrul III al anului bugetar;

d.

creditele bugetare neutilizate pana la inchiderea anului sunt anulate de drept;

e. 141g62b

disponibilitatile din fondurile externe nerambursabile si cele din fondurile publice destinate cofinantarii contributiei financiare a Comunitatii Europene, ramase la finele exercitiului bugetar in conturile structurilor de implementare, se raporteaza in anul urmator.

ANS:  C

127. Precizati care dintre formularile de mai jos nu reprezinta caracteristica a echilibrului bugetar:

a.

fondurile se utilizeaza in conditiile prevederilor prezentei legi si potrivit acordurilor incheiate cu partenerii externi;

b.

in elaborarea programului de dezvoltare a economiei nationale se tine seama de factorii cu actiune previzibila in perioada considerata; in acest context se au in vedere si resurse destinate unor nevoi neprevazute;

c.

se refera la resursele si necesitatile financiare ale sectorului public;

d.

se sprijina pe resursele financiare mobilizate pe plan national prin diverse metode si tehnici;

e. 141g62b

necesita determinarea nivelului optim la care se construieste echilibrul bugetar.

ANS: A

128. Precizati care dintre formularile de mai jos nu reprezinta un criteriu economic de clasificare a resurselor financiare destinate realizarii bugetului:

a.

partea din produsul intern brut ce foloseste la finantarea consumului social si a formarii brute de capital;

b.

excedentul de resurse destinat nevoilor si deciziilor proprii ale societatilor nefinanciare;

c.

disponibilitatile banesti ale agentilor economici, temporar degajate din circuitul fondurilor de productie si de circulatie si mobilizate de catre banci;

d.

disponibilitatile banesti temporare ale bugetelor administratiei publice, ale altor institutii publice si persoane juridice fara scop lucrativ, colectate de banci sau alte institutii financiare;

e. 141g62b

resursele aflate la dispozitia agentilor economici de stat.

ANS:  E

129. Precizati care dintre formularile de mai jos nu reprezinta un criteriu economic de clasificare a resurselor financiare destinate realizarii bugetului:

a.

resursele prelevate la buget;

b.

resursele provenite din valorificarea unor bunuri publice;

c.

resursele fondurilor speciale extrabugetare;

d.

resursele aflate la dispozitia agentilor economici privati;

e. 141g62b

resursele aflate la dispozitia agentilor economici de stat.

ANS:  B

130. Cauzele care determina aparitia deficitului bugetar pot fi:

a.

produsul intern brut; scaderea volumului produsului intern brut ca urmare a incetinirii ritmului de crestere a veniturilor bugetare conduce, in mod nemijlocit, la aparitia deficitului bugetar; o tara cu o economie dezvoltata si o populatie ocupata conduce la realizarea unor venituri care sa acopere cheltuielile publice, respectiv la echilibru bugetar;

b.

incetinirea ritmului cresterii economice;

c.

modul de distribuire a produsului intern brut intre componentele bugetului general consolidat; cu cat se distribuie mai multe resurse catre componentele de asistenta sociala cu atat sunt necesare mai multe fonduri destinate asigurarii echilibrului dintre venituri i cheltuieli, fapt ce poate conduce la deficit bugetar;

d.

sporirea cheltuielilor destinate unor activitati neproductive, cu caracter militarist, conduce, de cele mai multe ori, la aparitia unor dezechilibre bugetare;

e. 141g62b

fluctuatiile valutelor internationale principale pot conduce la fenomene conjuncturale ale aparitiei deficitului bugetar.

Precizati care dintre texte nu reprezinta cauza de aparitie a deficitului bugetar.

ANS:  B

131. Deficitul bugetar are drept efecte urmatoarele:

a.

sporirea datoriei publice si a serviciului acesteia;

b.

incetinirea ritmului cresterii economice;

c.

o scadere a economisirii;

d.

investitii foarte putine in economie;

e. 141g62b

cresterea ratei dobanzilor pe piata bancara pentru creditele acordate. 141g62b

Precizati care dintre texte nu reprezinta efect al deficitului bugetar.

ANS: C

132. Identificati textul care nu reprezinta etapa in evolutia conceptului de trezorerie:

a.

etapa de expansiune specifica perioadei de dupa cel de-al doilea razboi mondial, perioada in care aceasta isi putea impune restrictii si oferi avantaje, preluand astfel unele insuficiente ale pietei si circuitelor financiare;

b.

etapa de restrangere specifica perioadei anilor 1960-1975, in care trezoreria a cunoscut o relativa degajare economica, transferand spre alte institutii sarcina acoperirii cheltuielilor publice suplimentare, fara o implicare in economie;

c.

etapa reconsiderarii mecanismelor de interventie a statului in atingerea unor obiective precis delimitate si care s-a derulat in perioada 1975-1985;

d.

etapa resorbtiei interventiilor publice ce a inceput dupa anul 1985;

e. 141g62b

etapa de crestere a raspunderii utilizarii banului public si asigurarea finantarii obiectivelor si actiunilor preconizate. 141g62b

ANS:  E

133. Identificati textul care nu reprezinta factor ce a determinat necesitatea infiintarii trezoreriei:

a.

posibilitatea organizarii executiei operatiunilor privind finantele publice la nivel central si local;

b.

lansarea imprumuturilor de stat;

c.

cresterea raspunderii utilizarii banului public si asigurarea finantarii obiectivelor si actiunilor preconizate;

d.

cunoasterea si rezolvarea implicatiilor specifice gestiunii financiare publice;

e. 141g62b

facilitarea folosirii de catre Ministerul Finantelor Publice a instrumentelor de analiza si supraveghere a realizarii echilibrului financiar, monetar, valutar si a datoriei publice. 141g62b

ANS: B

134. Identificati textul care nu reprezinta element implicat in continutul notiunii de trezoreriei:

a.

operatiuni financiare si banesti, bugetare si extrabugetare ale sectorului public si contabilitatea acestora;

b.

perfectionarea sistemului informational si decizional;

c.

controlul fiscal al incasarii la termenele stabilite a veniturilor publice;

d.

controlul finantarii cheltuielilor institutiilor publice;

e. 141g62b

refinantarea deficitului bugetar.

ANS:  B

135. Identificati textul care nu reprezinta rolul trezoreriei:

a.

a asigura executia bugetului public;

b.

desfasurarea activitatii de trezorerie cu costuri mai reduse. 141g62b

c.

casier al sectorului public;

d.

a asigura evidenta contabila privind executia de casa;

e. 141g62b

a asigura controlul fiscal al incasarii veniturilor publice. 141g62b

ANS: B

136. Identificati textul care nu reprezinta premise ale infiintarii trezoreriei finantelor publice in Romania:

a.

reorganizarea bancilor si consecintele acesteia asupra executiei finantelor publice;

b.

schimbarea conceptiilor privind administrarea si utilizarea resurselor financiare publice;

c.

organizarea controlului financiar prin intermediul organelor specializate ale Ministerului Finantelor Publice;

d.

necesitatea echilibrului finantelor publice, in cadrul fiecarei componente a sistemului fondurilor de resurse financiare publice;

e. 141g62b

scoaterea bugetului asigurarilor sociale de stat in afara bugetului de stat in contextul prevederilor legii.

ANS:  C

137. Identificati textul care nu reprezinta functie a trezoreriei:

a.

casier al sectorului public;

b.

executie a bugetului de stat si a bugetelor locale;

c.

a efectua controlul financiar preventiv asupra efectuarii platilor.

d.

control financiar preventiv; executor al operatiunilor de contare in contul institutiilor publice;

e. 141g62b

atragerea disponibilitatilor din economie prin constituirea de depozite si prin imprumuturi de stat.

ANS:  C

138. Precizati care dintre formularile de mai jos nu reprezinta atributie a Directiei Generale a Trezoreriei Statului:

a.

elaboreaza instructiunile privind organizarea si functionarea trezoreriilor teritoriale;

b.

asigura evidenta contabila privind constituirea si utilizarea tuturor fondurilor statului;

c.

elaborarea lucrarilor de sinteza privind executia bugetara, conturile de trezorerie etc.;

d.

deschide credite bugetare la nivelul trezoreriilor teritoriale;

e. 141g62b

efectueaza operatiuni de decontare intre trezoreriile judetene. 141g62b

ANS:  C

139. Precizati care dintre formularile de mai jos nu reprezinta atributie a Directiilor judetene ale finantelor publice si a Municipiului Bucuresti:

a.

coordoneaza activitatea de trezorerie la organele financiare teritoriale;

b.

gestioneaza datoria publica interna si externa;

c.

gestioneaza contul corespondent al trezoreriei judetene deschis la sucursala judeteana a Bancii Nationale;

d.

deschide creditele bugetare dispuse de ordonatorii de credite secundari finantati din bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat in trezoreriile locale;

e. 141g62b

asigurarea incheierii exercitiului financiar la nivelul judetului si al municipiului Bucuresti.

ANS:  B

140. Identificati in cadrul textelor de mai jos formularea ce se refera la ce cuprinde bugetul anual al trezoreriei la capitolul venituri:

a.

dobanzi, comisioane si alte speze platite pentru imprumuturi externe guvernamentale privind sustinerea proiectelor macroeconomice;

b.

cheltuieli de rate si dobanzi la datoria publica;

c.

majorari de intarziere aplicate potrivit legii;

d.

dobanzi la depozite si disponibilitati pastrate in contul Trezoreriei statului;

e. 141g62b

comisioane si alte cheltuieli ale Trezoreriei.

ANS: C

141. Identificati in cadrul textelor de mai jos formularea ce se refera la ce cuprinde bugetul anual al trezoreriei la capitolul cheltuieli:

a.

dobanzi incasate din plasamente financiare, din contravaloarea in lei a imprumuturilor externe guvernamentale;

b.

dobanzi incasate din plasamente financiare din soldul contului general al Trezoreriei statului;

c.

dobanzi incasate pentru finantarea temporara a deficitului bugetar din contul Trezoreriei statului;

d.

dobanzi, comisioane si alte venituri incasate de la beneficiarii interni din derularea imprumuturilor externe guvernamentale;

e. 141g62b

cheltuieli de capital pentru achizitionarea de bunuri de natura mijloacelor fixe necesare desfasurarii activitatii Trezoreriei statului.

ANS: E

YES/NO

1. Modificarea nominala si reala a veniturilor publice reprezinta un indicator al dinamicii veniturilor publice. 141g62b Raspundeti cu "DA" sau "NU" la urmatoarea afirmatie:

"Modificarea nominala si reala a veniturilor publice poate fi identificata in marime relativa sau absoluta".

ANS: Y

2. "Contributia reprezinta suma platita de o persoana fizica sau juridica, de regula, pentru serviciile prestate acesteia de catre un agent economic, o institutie publica ori financiara".

ANS: N

3. Raspundeti prin "DA" sau "NU" daca este/nu este adevarata formularea textului de mai jos privitor la in ce se materializeaza in practica politica fiscala: "Politica fiscala se materializeaza in practica prin bugetul de stat care cuprinde atat partea de venituri cat si pe cea de cheltuieli."

ANS: Y

4.

Raspundeti prin "DA" sau "NU" daca este/nu este adevarata formularea textului de mai jos privitor la volumul veniturilor publice: "Volumul veniturilor publice este cu atat mai mare cu cat un stat are o economie nationala mai slab dezvoltata."

ANS: N

5. Raspundeti prin "DA" sau "NU" daca este/nu este adevarata formularea textului de mai jos privitor la metodele de prelevare a veniturilor publice: "Metodele de prelevare a veniturilor publice au in vedere folosirea unui numar si tipuri adecvate de modalitati dupa cum urmeaza: in privinta numarului de metode se manifesta doua tendinte (folosirea unei singure metode; folosirea mai multor metode); tipul metodelor au in vedere modul cum se realizeaza prelevarea veniturilor (impozite si taxe; alte criterii."

ANS: Y

6. Raspundeti prin "DA" sau "NU" daca este/nu este adevarata formularea textului de mai jos privitor la instrumentele folosite in domeniul cheltuielilor publice: "Instrumentele folosite se refera la impozite, cheltuieli bugetare si reglementarile fiscale. 141g62b "

ANS: Y

7.

Raspundeti prin "DA" sau "NU" daca este/nu este adevarata formularea textului de mai jos privitor la conceptul de presiune fiscala: "Presiunea fiscala reprezinta o masura economica de constrangere, exercitata de un impozit sau de un ansamblu de impozite. 141g62b In acceptiunea cu cea mai mare audienta presiunea fiscala este denumita si coeficient fiscal fiind legata de rata de impunere fiscala."

ANS: Y

8.

Precizati prin "DA" sau "NU" daca textul citat este sau nu este adevarat: "Frauda fiscala desemneaza, stricto senso, o infractiune la lege si se distinge de evaziunea fiscala prin aceea ca ea se defineste ca o utilizare abila a posibilitatilor oferite de lege. 141g62b Frauda fiscala este si ea de doua tipuri: legala si ilegala.

ANS: Y

9.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Bugetul poate fi abordat atat din punct de vedere juridic, financiar, cat si din punct de vedere economic."

ANS: Y

10.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Rolul bugetului este de a:

asigura mobilizarea si distribuirea resurselor financiare in vederea indeplinirii functiilor si sarcinilor statului;

realizeaza politica de stimulare economica si protectie sociala."

ANS: Y

11.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Principiul anualitatii prevede ca veniturile si cheltuielile bugetare sa fie aprobate prin lege pe o perioada de un an, care corespunde exercitiului bugetar; toate operatiunile de incasari si plati efectuate in cursul unui an bugetar in contul unui buget apartin exercitiului corespunzator de executie a bugetului respectiv."

ANS: Y

12.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Principiul specializarii bugetare consta in aceea ca veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu si se aproba in buget pe surse de provenienta si, respectiv, pe categorii de cheltuieli, grupate dupa natura lor economica si destinatia acestora, potrivit clasificatiei bugetare. 141g62b "

ANS: Y

13. Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Institutiile cu atributii in procesul bugetar sunt Guvernul, Parlamentul si Ministerul Finantelor Publice; se are in vedere separarea pe orizontala a celor trei institutii implicate, dar si subordonarea pe verticala a institutiilor in cadrul fiecarui sistem in parte. 141g62b "

ANS: Y

14.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Parlamentul asigura realizarea politicii fiscal-bugetare, care ia in considerare perspectivele economice si prioritatile politice cuprinse in Programul de guvernare. 141g62b "

ANS: N

15.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Bugetele se aproba de catre Parlament pe ansamblu, pe parti, capitole, subcapitole, titluri, articole, precum si alineate, dupa caz, si pe ordonatorii principali de credite, pentru anul bugetar, precum si creditele de angajament pentru actiuni multianuale. 141g62b "

ANS: Y

16.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Potrivit legislatiei in vigoare, controlul executiei bugetare se poate efectua in urmatoarele planuri: politic, jurisdictional si administrativ."

ANS: Y

17.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Resursele financiare destinate realizarii bugetului general consolidat al statului se clasifica dupa criteriul economic si criteriul provenientei (al locului unde se constituie si utilizeaza)."

ANS: Y

18.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Deficitul bugetar poate fi:

deficit structural, atunci cand bugetul ajustat periodic ramane in deficit;

deficit ciclic, atunci cand se scade din deficitul bugetar, deficitul structural."

ANS: Y

19.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Se considera de catre specialisti ca sunt doua modalitati de finantare a deficitului bugetar generalizate: emisiune monetara si credit public."

ANS: Y

20.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Emisiunea monetara reprezinta o operatiune de producere sau fabricare a biletelor de banca si a monedei metalice in vederea punerii in circulatie; ea serveste fie pentru cresterea cantitatii de bani in circulatie, fie pentru inlocuirea banilor uzati."

ANS: Y

21.

Precizati daca textul enuntat este adevarat prin optiunea "DA" sau "NU": "Creditul public reprezinta o forma de credit acordat statului sau oricarui organism dependent de acesta. Prin creditul public se acopera deficitul bugetar pe termen scurt fara ca statul sa apeleze la o crestere a fiscalitatii, dar conduce la costuri suplimentare in timp datorate rambursarii cu dobanda a acestuia."

ANS:  Y










Document Info


Accesari: 740
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )