Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Fiscalitate Platitorii T.V.A.

Finante


Fiscalitate

Platitorii T.V.A.

Sunt persoane fizice sau juridice care efectueaza în mod obisnuit sau ocazional una sau mai multe operatiuni impozabile.Categoriile de platitori sunt :

1) Contribuabilii înregistrati la organele fiscale ca platitor 555u2011f i de T.V.A. pentru livrari de bunuri mobile, transferul proprietatii bunurilor imobile si prestarile de servicii.

2) Titularii operatiunilor de import de bunuri, direct sau prin intermediari.

3) Persoanele fizice, pentru bunuri introduse în tara, potrivit regulamentului vamal aplicabil.

4) Persoanele fizice sau juridice cu sediul în România, pentru bunurile din import închiriate si pentru serviciile efectuate de catre prestatori cu sediul sau domiciliul în strainatate, referitor la prestatii de publicitate, ale consultantilor, inginerilor, expertilor contabili, etc.

Obligatia platii - apare în momentul când se naste relatia juridica între platitor si stat. Apare în momente diferite, în functie de felul operatiilor, dupa cum urmeaza :

a) În cazul importului de bunuri, la data înregistrarii declaratiei vamale.

b) În cazul importului de servicii, la data receptiei serviciilor respective de catre intermediar.

c) În cazul efectuarii tranzactiilor prin consignatie, la data vânzarii bunurilor catre beneficiari.

d) În cazul preluarii bunurilor catre contribuabili din activele societatii pentru a fi folosite de catre acestia în scopuri care nu au legatura cu activitatea economica sau pentru a fi puse la dispozitia altor persoane în mod gratuit, la data emiterii documentelor în care se consemneaza preluarea respectiva.

e) În cazul livrarii de bunuri si prestarilor de servicii cu plata în rate, la data prevazuta pentru plata ratelor respective.

Exigibilitatea platii - consta în dreptul oferit de lege organelor fiscale de a pretinde platitorului plata efectiva catre buget pâna la o anumita data.

Exista doua situatii :

- pentru operatiile efectuate la intern privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii. Exemplul intervine pentru toate operatiunile efectuate într-o luna. În acest caz, termenul de plata este stabilit pâna pe data de 25 ale lunii urmatoare, aceasta zi reprezentând scadenta platii, dupa care încep sa se calculeze majorari de întârziere de 0,15% / zi.

- în cazul importului de bunuri, exigibilitatea termenului de plata si scadenta se suprapun la aceeasi data, data înregistrându-se în declaratia vamala.

Baza de impozitare - este egala cu valoarea bunurilor si serviciilor care nu cuprind T.V.A., dar care cuprind accize pentru bunurile si serviciile prevazute de lege.

Baza de impozitare poate fi diferita, în functie de felul operatiunilor care au loc. Astfel :

- pentru livrarile de bunuri, baza de impozitare o constituie preturile negociate între vânzator si cumparator, la care se adauga si alte cheltuieli datorate de cumparator, care nu au fost cuprinse în pret, inclusiv accizele, atunci când este cazul.

- pentru prestarile de servicii, baza de impozitare o constituie tarifele negociate.

- pentru operatiunile de intermediere, baza de impozitare o constituie suma absoluta rezultata din aplicarea cotei de comision asupra valorii tranzactiei sau suma convenita între parteneri.

- pentru bunurile folosite de agentii economici sau predate sub diferite forme angajatilor sau diferitelor persoane, baza de impozitare este reprezentata de preturile de piata sau costurile bunurilor respective.

- pentru bunurile si serviciile din import, baza de impozitare este reprezentata de valoarea în vama, taxele vamale, alte taxe, comisionul vamal si accizele.

Exceptii

Prin exceptie nu se cuprind în baza de impozitare urmatoarele elemente :

1) Remizele si alte reduceri de preturi acordate de furnizori direct clientilor, inclusiv bunurile acordate de furnizori clientilor în vederea stimularii vânzarilor.

2) Penalitatile pentru neîndeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale.

3) Ambalajele care circula prin facturare se supun T.V.A. la livrare, urmând ca la restituire suma impozabila sa fie redusa corespunzator. Ambalajele de circulatie la schimb între furnizorii de marfuri si clienti nu se factureaza si nu se supun T.V.A. la livrare (navete, sticle, borcane, etc).

Cotele de impozitare

a) Cota normala de impozit, în valoare de 19%.

b) Cota 0, care se aplica în urmatoarele situatii :

- pentru exportul de bunuri si prestarile de servicii

- pentru prestarile de servicii efectuate de agentii economici cu sediul în România, contractate cu beneficiarii din strainatate.

- pentru transporturi internationale de persoane în si din strainatate, efectuate de catre agentii economici cu sediul în România.

- pentru bunurile si serviciile folosite direct de misiunile diplomatice si de oficiile consulare acreditate în România.

- pentru bunurile cumparate din expozitii organizate în România, precum si din reteaua comerciala, expediate în strainatate de cumparatori care nu au domiciliul sau sediul în România.

c) Cota de 19% recalculata cu suta majorata : (19 / 119) * 100 = 15,9664 %.

Pentru bunurile comercializate prin comertul cu amanuntul, T.V.A. se determina prin aplicarea unei cote recalculate asupra sumei obtinute di vânzarea bunurilor.

Pretul cu amanuntul se formeaza incluzând si T.V.A.- ul. Din calculul T.V.A. având la baza pretul cu amanuntul, rezulta un cuantum al T.V.A. identic cu acela care s-ar fi obtinut prin aplicarea cotei de 19% la o baza neincluzând T.V.A.

Exemplu

Pretul cu amanuntul = 100

Comisionul = 20%

Pret fara T.V.A. = 120

T.V.A. 19% = 22,8

= Pret de vânzare cu amanuntul 142,8

T.V.A. = 15,9664 * 142,8 = 22,8.

T.V.A. de plata se stabileste ca diferenta între T.V.A. colectata, aferenta livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii si T.V.A. deductibila, aferenta cumpararilor. Atunci când T.V.A. deductibila este mai mare decât T.V.A. colectata T.V.A. de recuperat sau de rambursat de la buget.

Invers, când T.V.A. colectata este mai mare decât T.V.A. deductibila T.V.A. de plata.

Agentii economici au dreptul sa deduca integral T.V.A. deductibila numai în masura în care toate operatiunile privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii au fost impozitate în întregime. Daca agentul economic a efectuat atât operatiunile impozabile, cât si cele neimpozabile el are dreptul sa deduca doar o cota parte din T.V.A. deductibila, denumita T.V.A. de dedus.

T.V.A. de dedus = T.V.A. deductibila * PRORATA

Prorata reprezinta ponderea pe care o determina operatiunile impozabile în volumul total al operatiunilor efectuate.

Prorata = Operatii impozabile / Total livrari =

= Bunuri livrate cu drept de deducere / Oper. impozabile + Oper. neimpoz.

Pentru ca agentii economici sa poata aplica dreptul de deducere ei trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii :

- sa justifice prin documente legal întocmite cuantumul taxei

- sa justifice ca bunurile în cauza sunt destinate pentru nevoile firmei si sunt proprietatea ei.


Document Info


Accesari: 4829
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )