Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
METODOLOGIA de analiza si evaluare a riscului de creditare

Finante


METODOLOGIA

de analiza si evaluare a riscului de creditare

In activitatea curenta a bancii, toate produsele si serviciile bancare, deci si creditul, contin elemente de risc. Riscul de credit este generat in principal de posibilitatea aparitiei , pe parcursul derularii contractului de credit, a unor dificultati legate de achitarea la termen a obligatiilor asumate de clientii bancii, care nu au putut fi sesizate la analiza, evaluarea si aprobarea creditelor.Banca are organizata ca activitatea distincta analiza si evaluarea riscului de creditare, folosind in acest sens diferite metode de analiza, cu scopul de a lua masuri 949e46j le care se impun in vederea minimalizarii acestui risc.

Analiza riscului de creditare contine in principal doua etape:

- evaluarea riscului.

- asumarea riscului.

Analiza si evaluarea riscului de creditare se efectueaza avandu-se in vedere urmatoarele categorii de riscuri:

- Riscul financiar

- Riscul comercial

- Riscul de garantie

- Riscul managerial

- Riscul de senzitivitate

1. Analiza si evaluarea riscului de creditare la persoanele juridice

1.1. Riscul financiar (RF) reflecta dificultati ce pot apare in activitatea financiara a firmei legate mai ales de posibilitatile de achitare la termen a obligatiilor de catre banca.

Documentele care contin datele necesare desfasurarii acestei analize sunt cele prevazute in anexa nr. 1.

Datele de referinta la care se vor efectua aceste analize vor fi finele ultimului an, precum si luna anterioara solicitarii creditului. Pentru societatile comerciale cu activitatea mai mica de un an datele de referinta sunt finele ultimului semestru si luna anterioara solicitarii creditului.

Analiza riscului financiar se efectueaza cu ajutorul metodei scorurilor (Z) bazata pe modelul J. Conan si M. Holder, care permite evaluarea riscului de faliment si are la baza urmatoarea formula de calcul:

Z = 0,24X1 + 0,22X2 + 0,16X3 - 0,87X4 - 0,10X5

in care variabilele X1.....X5 sunt indicatori economico-financiari,iar constantele cu care sunt amplificati acestia sunt indicatori de natura statistica, exprimand ponderea variabilelor in evaluarea riscului de faliment.

Excedentul brut de exploatare = venituri din exploatare - cheltuieli din exploatare

Interpretarea riscului de faliment se va efectua dupa cum urmeaza:

a. Z > 0,16 situatia financiara a firmei este foarte buna, riscul de faliment

este mai mic de 10%

b. 0,10 < Z < 0,16 situatia financiara a firmei este buna, riscul de faliment fiind

cuprins intre 10% si 30%

c. 0,04 < Z < 0,10 situatia financiara a firmei este in atentie, riscul de faliment

fiind cuprins intre 30% si 65%

d. Z < 0,04 riscul de faliment este mai mare de 65%

1.2. Riscul comercial (RC) reprezinta incertitudinea ce poate sa apara la incasarea creantelor si/sau plata furnizorilor, si va fi evaluat cu ajutorul urmatorilor indicatori:

a. Perioada medie de incasare a creantelor ( Pm I.C.), reprezentand numarul mediu de zile in care se incaseaza creantele fata de cifra de afaceri din perioada respectiva, se determina pe baza formulei:

* Perioada va fi : semestrul sau an si va fi egala cu cea de la pct. 1.2.b.

Sursa de date:

- creante - rd. 29 din " date informative" anexa la bilant sau la situatia patrimoniului

- cifra de afaceri- rd. 3 din " Rezultate financiare".

b. Perioada medie de plata a furnizorilor (PmP1.F.), reprezentand numarul de zile in care sunt platiti furnizorii fata de cifra de afaceri din perioada respectiva, se determina pe baza formulei:

Sursa de date :

- furnizori - rd. 71 din "Situatia patrimoniului".

Evaluarea riscului pe baza indicatorilor calculati se face astfel:

PmI.C. > PmP1.F. - risc mare

PmI.C. = PmP1.F. - risc mediu

PmI.C. < PmP1.F. - risc redus

1.3. Riscul de garantie (RG) este reprezentat de posibilitatea aparitiei unor dificultati legate de valorificarea bunurilor aduse in garantie in situatia in care imprumutatul nu ramburseaza creditul si nu plateste dobanzile aferente conform contractului de credite.

Evaluarea riscului de grantie se face in functie de nivelul valoric al acestora si al rapiditatii posibilitatilor de valorificare:

a. siguranta maxima : garantii neconditionate si irevocabile emise de Ministerul Finantelor pe baza mandatului Guvernului Romaniei acordat prin acte normative, scrisori de garantie emise de banci, neconditionate, bilete la ordin avalizate de banci, cambii acceptate de tras si avalizate de banci, gaj cu deposedare, depozite bancare in valuta sau lei, precum si garantii emise de Fondul Roman de Garantare a Creditelor si Fondul Roman de Garantare a Creditului Rural;

b. siguranta medie : ipoteci asupra cladirilor cu destinatie spatii industriale, spatii comerciale, precum si asupra terenurilor din intravilan, bunuri mobile procurate din credite, cesiuni asupra creantelor din exporturi cu plata prin acreditive irevocabile emise de banci.

c. garantii nesigure : cladiri cu destinatia de locuinta, stocuri de produse agroalimentare, industriale, semifabricate, materii prime, ipoteci asupra cladirilor din zonele rurale si terenurilor din extravilan, alte garantii.

1.4. Riscul managerial (R.M.) este determinat de calitatea echipei de conducere a firmei si va fi analizat pe baza cunoasterii directe a acesteia de catre economistul ( referentul )bancii.

Evaluarea riscului mangerial se va face in functie de urmatoarele caracteristici ale echipei de conducere:

a. este (nu este) calificata si are ( nu are) experienta indelingata in domeniul in care firma isi desfasoara activitatea;

b. in functie de evolutia in timp a indicatorilor economico- financiari, a demonstrat ( nu a demonstrat) capacitatea necesara in conducerea eficienta a afacerii;

c. calitatea relatiilor cu proprietarii (asociatii) cu salariatii, spiritul organizatoric si de echipa, adaptarea la schimbari;

d. a avut (nu a avut) relatii corespunzatoare cu banca: a (nu a) efectuat operatiuni prin contul deschis; a (nu a) deschis conturi la alte banci; a (nu a) rambursat la termen imprumuturile); a ( nu a ) platit la termen dobanzile. iar cu partenerii de afaceri : sunt ( nu sunt) parteneri permanenti, si-a (nu si-a) platit la timp furnizorii, daca a fost implicata in evaziuni fiscale.

1.5. Riscul de sezitivitate

Pentru investitiile pe termen mediu si lung ( la agentii economici si persoane fizice), in analiza si evaluarea riscului de creditare se face si o analiza de senzitivitate.

Orice decizie a agentilor economici, in ceea ce priveste dezvoltarea si restructurarea productiei, retehnologozarea sau modernizarea fondurilor fixe care poate fi pusa in aplicare cu ajutorul creditelor pe tremen mediu si lung, antreneaza un risc in obtinerea rezultatelor estimate initial, datorita influentei schimbarilor ce se manifesta neincetat in mediul tehnic, financiar, economic, social, intern si extern. De aici, necesitatea analizei senzitivitatii variantelor studiate fata de schimbarile probabile precum si a coeficientului de risc sub influenta factorilor ce nu au putut fi luati in considerare in mod explicit. Asemenea schimbari pot fi:

- cresterea pretului materialelor prime;

- cresterea costului echipamentului ( intre momentul elaborarii proiectului si achizitionarea acestuia);

- cresterea salariilor;

- cresterea valorii investitiei pe parcursul realizarii acesteia;

- majorarea costurilor de productie;

- prelungirea nejustificata a duratei de executie fata de prevederile proiectului;

- existenta unor calamitati, riscul concurentei externe. etc.

In analiza senzitivitatii se folosesc doi indicatori:

RIRB = rata de rentabilitate fina oarele:

- RIRF sa fie mai mare dacat rata dobanzii aferenta creditului propus spre aprobare;

- r < 75%.

Riscul total (RT) de credite se va determina pe baza punctajelor acordate pe clasa de risc:

RT = RF +RC + RG +RM + RS (numai pentru creditele de investitii).

Clasele de risc:

- calsa I 100 - 80 puncte

- clasa II 79 - 65 puncte

- clasa III < 65 puncte.

Semnificatia claselor de risc:

Clasa de risc I - Societatile comerciale din aceasta clasa au performante financiare foarte bune, fapt care permite achitarea la scadenta a obligatiilor fata de banca. Se prefigureaza mentinerea si in perspectiva a performantelor financiare, iar garantiile oferite de acesti clienti asigura siguranta maxima. Riscul de creditare este minim.

Clasa de risc II - Performantele financiare ale firmeler analizate sunt bune, dar nivelu prezent nu poate fi mentinut in perspectuiva. Garantiile oferite de client confera o siguranta medie. Riscul de creditare este mediu, avizul favorabil fiind dat numai cu indeplinirea unor conditii suplimentare privind indicatorii financiari, garantiile.

Clasa de risc III - Performantele financiare sunt scazute sau indica pierdere, nu pot fi platite datoriile catre banca, iar garantiile prezentate nu asigura posibilitati de transformare rapida in lichiditati. Riscul de creditare este foarte mare.


Document Info


Accesari: 1252
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )