Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
NOTIUNEA SI INCHEIEREA CONTRACTULUI DE TRANSPORT DE NAVLOSIRE

Transporturi
NOTIUNEA SI INCHEIEREA CONTRACTULUI DE TRANSPORT DE NAVLOSIREContractul de transport de navlosire este conventia prin care una din parti (o companie de transport naval navlosant), se obliga sa transporte marfuri dintr-un port in altul, iar cealalta parte (incarcatorul - navlositorul), se obliga sa plateasca pretul stabilit denumit navlu.

Contractul de navlosire si cel de transport propriu-zis se incheie, conform a 717d36h rt.557 C.com., in forma scrisa, pe formulare tipizate, incheierea are la baza oferta efectuata de oricare din viitoarele parti ale contractului si acceptare ei de catre cealalta parte.

Contractul are caracter consensual, perfectarea lui nefiind conditionata de predarea marfii. Raporturile navlosant-navlositor sunt concretizate in contractul de navlosire si un alt act ce are menirea de a dovedi existenta raportului juridic si, in conditiile in care ei se realizeaza, care este conosamentul.

Navlosirea de nave maritime si fluviale in Romania se face prin Navrom S.A. Constanta si Navlomar S.A. Bucuresti, folosindu-se un contract tip – „Gencon”, imprimat in limba engleza, indiferent de natura marfii.

Elementele contractului de transport de navlosire

A. Mentiuni obligatorii:

nationalitatea navei;

capacitatea (clasa de inregistrare);

tonajul;

felul propulsiei;

viteza de circulatie;

locul unde se afla in momentul incheierii contractului;

data la care e gata de incarcare.

Individualizarea navei nu este un element esential, putand fi inlocuita cu o alta corespunzatoare.

numele, prenumele si denumirea navlosantului/navlositorului;

sediul si adresa;

numele (denumirea) si adresa (sediul) destinatarului marfii, pentru ca transportatorul sa stie care este persoana indreptatita sa ceara eliberarea marfii ia destinatie;

locul si termenul stabilite pentru incarcarea si descarcarea marfii pot fi diferite de locul perfectarii contractului, fiind important sa se stabileasca si data punerii la dispozitie a navei pentru incarcare;

navlul - chiria aferenta prestatiei efectuate in functie de felul marfii, distanta parcursa, conditii speciale de transport si alte elemente accesorii.B. Mentiuni neobligatorii:

elemente privind conditiile si primele de asigurare a marfurilor etc.

Formele contractului de transport de navlosire

Formele contractului de navlosire difera in functie de obligatiile partilor, conditiile in care se efectueaza transportul si raspunderea partilor. In cazul contractului de navlosire exista mai multe forme:

A. Voyage - charter

se incheie intre armator si navlositor pentru transportul marfurilor intr-o calatorie/mai multe calatorii succesive contra unui navlu calculat, de regula in raport cu cantitatea incarcaturii.

Navlositorul este obligat sa incarce marfa, sa o stivuiasca si sa plateasca navlul. El are obligatia de a suporta toate cheltuielile de intretinere a navei si echipamentului, de-a asigura buna stare de functionare si de a angaja echipajul, caruia trebuie sa-i asigure hrana si toate celelalte elemente ce tin de existenta echipajului. Navlositorul suporta si cheltuielile de transport (taxe de porturi si taxe de parcurgere a unor distante pe canale). Raspunderea pentru exploatarea tehnica si comerciala revine armatorului.

B. Time – charter

presupune inchirierea navei de catre armator pentru o perioada determinata contra unui navlu care se calculeaza in functie de capacitatea de incarcare a navei, de starea tehnica a ei. Navlositorul angajeaza si plateste echipajul, suporta cheltuielile de intretinere a acestuia si asigurarea navei contra riscurilor marii. Raspunderea pentru exploatarea tehnica revine armatorului (navlosantului), iar cea pentru exploatarea comerciala navlositorului.

C. Demise - charter (charter by demise)

Se utilizeaza mai rar. Armatorul, contra unui navlu mai ridicat, pune la dispozitia navlositorului intreaga nava, fara echipaj, pentru un anumit timp. Navlositorul preia toate obligatiile armatorului, dobandind posesia si controlul drepturilor asupra navei respective. Tot lui ii revine si raspunderea pentru exploatarea tehnica si comerciala a navei, in concret pentru eventuale defectiuni si prejudicii aduse navei. Astfel, navlositorul devine armator-chirias.

Document Info


Accesari: 1852
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )