Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
PREDAREA SI PRIMIREA MARFURILOR LA TRANSPORT

Transporturi


PREDAREA SI PRIMIREA MARFURILOR LA TRANSPORTFelul expeditiilor

In lumina dispozitiilor din Regulamentul de Transport pe C.F.R. se cunosc trei modalitati in care pot fi expediate marfurile, si anume:

a)    & 919b19j nbsp;    expeditii de vagoane;

b)    & 919b19j nbsp;   expeditii de coletarie;

c)    & 919b19j nbsp;    expeditii de mesagerie.

Prin expeditie se intelege totalitatea marfurilor primite la transport in baza unei singure scrisori de trasura. Se primesc la transport ca expeditii de coletarie marfurile predate in greutate totala de 10 kilograme, pana la 5000 kilograme inclusiv, pentru transportul carora nu este necesara punerea unui vagon la dispozitia exclusiva a predatorului. Se considera expeditie de vagoane marfurile predate in vagoane puse la dispozitia exclusiva a predatorului, in greutate pana la limita de incarcare a vagonului[1].

Transportul de mesagerie se supune prevederilor legale privind serviciile postale.

Transportul mesageriei pe caile ferate romane se face in vagoane speciale, de catre societatile comerciale care au in obiectul de activitate transportul mesageriei pe caile ferate romane.

Vagoanele speciale pentru transportul mesageriei se ataseaza la trenurile in circulatie ale operatorilor de transport feroviar de marfa, sau de calatori (art. 75.2 din Regulamentul de transport pe C.F.R.).

Conform art. 36.1 din Regulamentul de transport pe C.F.R., prin expeditie se intelege „marfa incarcata in mijlocul de transport, cu respectarea prevederilor prezentului regulament, insotita de scrisoarea de trasura. Expeditie este si vehiculul feroviar care circula pe roti proprii, insotit de scrisoarea de trasura”.

Dupa criteriul conditiilor de viteza in care urmeaza sa fie efectuat transportul, acesta poate fi executat:

a)    & 919b19j nbsp;    in conditii de viteza normala (mica viteza);

b)    & 919b19j nbsp;   in conditii de viteza sporita (mare viteza).

Operatiunea de primire a marfurilor se efectueaza cu indeplinirea dispozitiilor privind indeplinirea transporturilor, in statiile si haltele deschise pentru traficul de marfuri, in orele stabilite prin programul de lucru al statiei.

Obligatiile expeditorului si operatorului de transport feroviar legate de predarea si primirea marfurilor pentru transport

Executarea obligatiilor ce decurg din contractul de transport de marfuri pe calea ferata si care tin de esenta acestuia, necesita o serie intreaga de operatiuni, care pe plan juridic dobandesc valoare de obligatie.

Acestea sunt reglementate prin dispozitiile cuprinse in art. 36 al Regulamentului de transport C.F.R., prin Normele Uniforme de aplicare si in Instructiunea Ministerului Transporturilor pentru primirea, manipularea si eliberarea marfurilor transportate pe calea ferata.

Obligatiile expeditorului

Sunt legate de intocmirea documentelor de transport, verificarea mijloacelor de transport, preluarea si incarcarea marfii, ambalarea si fixarea acesteia. Obligatiile sunt prevazute de Regulamentul de transport C.F.R./2005, art. 36, 43, 44 si de Codul Comercial Roman.

Obligatiile caii ferate

In legatura cu predarea si primirea marfurilor pentru transport, Regulamentul de transport C.F.R. si Normele Uniforme de transport prevad, in scopul asigurarii in bune conditii a efectuarii transportului de marfuri, anumite obligatii si in sarcina operatorului de transport feroviar.

Una din operatiile pe care trebuie sa le efectueze operatorul de transport feroviar si care prevede executarea transportului si o conditioneaza este cea de avizare.

Modul si conditiile de avizare se stabilesc de catre operatorul de transport feroviar, in reglementarile proprii. Operatorul de transport feroviar nu este obligat sa obtina de la client o confirmare a avizarii punerii mijloacelor de transport la dispozitie, cu exceptia cazurilor in care a convenit contrariul (art. 36.12 din Regulamentul de transport pe C.F.R.).

Alte obligatii se refera la:

-    & 919b19j nbsp;   punerea la dispozitie a unor vagoane functionale, conform cu scopul marfii, curate si in buna stare;

-    & 919b19j nbsp;   dezinfectia, dezinsectia, spalarea vagoanelor ce apartin C.F.R. se face pe cheltuiala clientului;

-    & 919b19j nbsp;   obligatia de incarcare, daca s-a convenit.Prin limita de incarcare se intelege greutatea maxima care poate fi incarcata intr-un vagon, in functie de caracteristicile constructive ale vagonului si de sarcina admisa pe osie si pe metru liniar de vagon, pe intregul parcurs.


Document Info


Accesari: 2739
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )