Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Masuri de combatere a poluarii aerului

Ecologie


MASURI DE COMBATERE A POLUARII AERULUI

1 MASURI DE COMBATERE A POLUARII CU MONOXID DE

CARBONPrincipala masura care trebuie luata in privinta eliminarii emisiilor de monoxid de carbon se refera la folosirea benzinei fara plumb,iar pentru autovehicule care folosesc benzina cu plumb utilarea cu un echipament special,instalat pe conducta de esapament.Acest echipament consta dintr-un catalizator si o sonda lambda.Prin folosirea acestui echipament se poate ajunge la o reducere a nocivitatiii gazelor eliminate de pana la 90%.

In cazul in care monoxidul de carbon rezulta din diverse procese industriale 232h78c ,emisiile pot fi stopate printr-un control atent al arderii,iar in unele cazuri trebuie introduse echipamente de depoluare.

2 MASURI DE COMBATERE A POLUARII CU DIOXID DE

CARBON-gaze cu efect de sera

Reducerea emisiilor de gaze care au efect de sera este extrem de dificila si trebuie sa se realizeze la nivel global.Daca pentru un stat dezvoltat inlocuirea unei tehnologii poluante cu alta mai putin poluanta este uneori numai o problema de timp,dar pentru cele slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare acest lucru este aproape imposibil.Astfel in SUA se emite annual o cantitate de circa 5t dioxid de carbon pentru fiecare locuitor in timp ce in China 0.4tdioxid de carbon.Dezvoltarea economica a statelor slab sarace impune cresterea emisiilor de CO2 astfel ca pentru atingerea unui produs national brut pe locuitor de numai 15% din cel al SUA in China ar trebui sa se consume o cantitate de combustibili fosili egala cu cea din SUA.

In concluzie atat timp cat populatia este in continua crestere,cat se incearca reducerea emisiilor numai la nivel local,iar statele dezvoltate nu iau in considerare imbunatatirea si inlocuirea tehnologiilor si in tarile saraca nu se va putea elimina riscul schimbarilor climatice.

CO2 recuperat,eventual,din gazele de ardere ar putea fi folosit la sinteza unor materii prime secundare ca formaldehida si metanolul.

3 MASURI DE COMBATERE A POLUARII CU OXIZI AI

AZOTULUI

Masuri de eliminare si reducerea poluarii cu oxizi de azot sunt diferite in functie de natura sursei.Astfel in cazul in care oxizii de azot provin de la autovehicule reducerea emisiilor se realizeaza in mod similar ca cele de monoxid de carbon,respectiv cu ajutorul catalizatorilor.

In cazul surselor stationare numai reducerea cantitatii de carburanti folositi,modificarea unor procese tehnologice industriale ar putea rezolva partial micsorarea poluarii cu oxizi de azot.

Epurarea gazelor de oxizii de azot poate fi realizata prin intermediul carbunelui activ.Oxizii de azot pot fi transformati prin reducere catalitica in azot molecular,gaz ce nu are actiune toxica.Drept catalizatori se folosesc aliajele metalelor din grupa platinei(Pd,Ru,Pt,Rn),iar ca reducatori se utilizeaza metanul,hidrogenul,monoxidul de carbon,amoniacul.De asemenea,oxizii de azot pot fi indepartati prin reactie cu compusi bazici in faza lichida(absortie).

4 MASURI DE COMBATERE A POLUARII CU DIOXID

DE SULF-depunerile acide

Printre masurile principale de reducere a ploilor acide se inscriu micsorare emisiilor nocive la sursa,prin metode in cea mai mare parte cunoscute.Astfel,pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf la centralele termoelectrice cu carbuni se folosesc scrubele sau se inlocuiesc carbunii cu continut mare de sulf,iar uneori prin metode cunoscute se realizeaza spalarea sulfului.

Uneori absorbtia dioxidului de sulf se realizeaz in solutie apoasa ,dupa care are loc oxidarea ulterioara a acestuia utilizandu-se carbunele activ drept catalizator obtinundu-se in final acid sulfuric diluat(15%).

Reducerea efectelor negative ale ploilor acide este dificila si costisitoare.In unele tari cum ar fi Suedia de exemplu,pentru reducerea aciditatii pentru un numar mai mare de 3000 de lacuri,s-a recurs la alcalinizarea apei,folosindu-se in acest scop varul care,de altfel,a fost utilizat si in cazul solurilor poluate cu depuneri acide.

5 MASURI DE COMBATERE A SMOGULUI FOTOCHIMIC

Un control riguros al substantelor de baza ale formarii smogului contribuie la buna protejare a mediului.Pentru aceasta s-a realizat constructia de autovehicule cu motoare ale caror emisii nocive sunt extrem de reduse.

In privinta emisiilor rezultate din sursele staionare mari,cum ar fi de ex. cele provenite de la fabricile chimice,rafinarii de petrol,controlul este mai usor.Dificil este controlul surselor mici unde procesul este de multe ori intermitent.sezonier si dependent de materia prima.

CONCLUZII

COMBATEREA POLUARII.

Colapsul global al mediului inconjurator este inevitabil. Statele dezvoltate ar trebui sa lucreze alaturi de statele in curs de dezvoltare pentru a se sigura faptul ca economiile acestor tari nu contribuie la accentuarea problemelor legate de poluare. Politicienii din zilele noastre ar trebui sa se gandeasca mai degraba la sustinerea programelor de reducere a poluarii decat la o extindere cat mai mare a industrializarii. Strategiile de conservare a mediului ar trebui sa fie acceptate pe scara mondiala, si oamenii ar trebui sa inceapa sa se gandeasca la reducerea considerabila a consumului energetic fara a se sacrifica insa confortul. Cu alte cuvinte, avand la dispozitie tehnologia actuala, distrugerea globala a mediului inconjurator ar putea fi stopata.

2 COMBATEREA POLUARII ATMOSFERICE.

Cele mai sensibile strategii de control ale poluarii atmosferice implica metode ce reduc, colecteaza, capteaza sau retin poluanti inainte ca ei sa intre in atmosfera. Din punct de vedere ecologic, reducand emisiile poluante cu o marire a randamentului energetic si prin masuri de conservare, precum arderea de mai putin combustibil este strategia preferata. Influentand oamenii sa foloseasca transportul in comun in locul autovehiculelor personale ajuta de asemenea la imbunatatirea calitatii aerului urban.

Potentiali poluanti pot exista in materialele ce intra in procese chimice sau in procese de combustie (ca de exemplu plumbul din benzina). Metode de controlare a poluarii atmosferice includ si indepartarea materialelor poluante direct din produsul brut, inainte ca acesta sa fie folosit, sau imediat dupa ce s-a format, dar si alterarea proceselor chimice

ce duc l-a obtinerea produsului finit, astfel incat produsii poluanti sa nu se formeze sau sa se formeze la nivele scazute.

Reducerea emisiilor de gaze din arderea combustibililor folositi de catre automobile este posibila si prin realizarea unei combustii cat mai complete a carburantului sau prin recircularea gazelor provenite de la rezervor, carburator si motor, dar si prin descompunerea gazelor in elemente putin poluante cu ajutorul proceselor catalitice. Poluantii industriali pot fi la randul lor captati in filtre, precipitatori electrostatici.

3 CUM AM PUTEA CONTRIBUI PENTRU COMBATEREA POLUARII.

Am putea stopa criza energetica folosind energia intr-un mod rational. Cateva din lucrurile pe care le-ar putea face pentru a salva energie sunt:

Folosirea mai rara a automobilelor: mersul, ciclismul, sau transporturile publice.

Evitarea cumpararii bunurilor care sunt impachetate excesiv. Este necesara energie pentru a confectiona ambalajele, dar si de a le recicla.

Evitarea pierderilor: redu ceea ce folosesti, refoloseste lucrurile in loc sa cumperi altele noi, repara obiectele stricate in loc sa le arunci, si recicleaza cat mai mult posibil. Afla ce facilitati de reciclare sunt disponibile in zona ta. Incearca sa nu arunci lucrurile daca acestea ar mai putea avea o alta folosinta.

Izoleaza-ti casa: cauta crapaturile din usi, ferestre, si asigura-te ca podul este suficient izolat pentru a pastra caldura casei.

Foloseste aparatura electrica casnica care nu consuma multa energie: cand cumperi noi aparate electrocasnice intreaba care modele consuma mai putina energie. Foloseste becuri cu un consum scazut de energie si baterii reincarcabile.

Economiseste apa: este necesara o mare cantitate de energie pentru a purifica apa. Un robinet stricat poate consuma aproximativ 30 de litri de apa pe zi.

Invata cat mai mult posibil despre problemele energetice ale Pamantului si cauzele ce le determina. Afla daca sunt grupari ecologice in zona ta care te-ar putea informa.

BIBLIOGRAFIE:

“Poluarea si protectia mediului”,Claudia Maria Simonescu,Rodica Stanescu,Lanyi Szabolos,editura Printech Bucuresti 2002.

“Impactul ploilor acide asupra mediului ambiant”,Dumitru M,editura Covsi Bucuresti,1992.

“Ecologie si protectia mediului”,Ionescu A,Nicolae I,Udrescu S,Targoviste 1990.

“Ecologie aplicata”,Maria Popescu,Miron Popescu,editura Matrix Rom,Bucuresti.

“Ecologie si protectia mediului” clasa a X-a,Rodica Ciarnau,Aurelia Buchman,Maria Bud,editura Economica Preuniversitaria Bucuresti.

‘Poluarea si protectia mediului inconjurator”,Rauta C,Carstea S,editura Stiinta pentru toti,Bucuresti 1959.

“Ecologie”,Botnariuc N,Vadineanu A,editura Didactica si pedagocica,Bucuresti 1982


Document Info


Accesari: 32911
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

Varga-Stefan-85133
Dupa ce am citit postul acesta, parca as vrea sa intru in parlament si sa le pun in aplicare. Ai chiar o serspectiva interesanta de a privi lucrurile. Imi place! Daca parlamentarii nostri nu s-ar gandi doar la bani si la ce sa mai fure, demult aveam masini electrice peste tot...cu aproape 1% poluare...dar csf...

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )