Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


Pestera-Giuvala

Turism


Pestera-Giuvala

(Timp necesar: 8-10 ore; traseu nemarcat).

Un alt drum de legatura cu regiunile dela apus de Bucegi este cel care trece în prelungirea culmii Strunga peste Pietrele Albe, prin catunul Fundata, oprindu-se în soseaua nationala Bran-Câmpulung, pe care o atinge în zona pasului Giuvala, punându-ne în legatura cu masivul Piatra Craiului sa 727j96h u cu Leaota.Portiunea Pestera-Pasul Strunga o strabatem pe traseul C. I. 1, dupa care ne îndreptam spre apus (stânga), folosind Drumul Granicerilor care vine dinspre Omul pe spinarea Strungii - vezi traseul G. II. si trece spre apus, pe marginea abruptului.

Însotind fosta linie de granita, acest drum urca pe Strungile Mici (în stânga vf. Strungarita - 1931 m. si poteca spre Bolboci, traseul G. II. 3), face un ocol catre dreapta lasând o ramura în coborîre pe v. Dudelor, trece prin stânga vârfului Bucsea (1846 m.), lasând o alta ramura catre dreapta spre v. Bângaleasa-Moeciu; apoi, ocolind vf. Lacului (1835 m.) tot prin stânga, drumul se lasa mult sub spinarea muntelui Dudele mici, ocolindu-i vârful (1846 m.) tot prin stânga.

Vedere larga asupra regiunilor sudice si asupra masivului Leaota. Vârful urmator, Pietrele Albe (1889 m.), este un important nod geografic între Strunga, Leaota si Simtilie (Sf. Ilie); aici, chiar pe vârf, se afla si punctul unde granita politica se ramifica despartind cele trei judete învecinate: Brasov, Dâmbovita si Muscel.

Pentru a continua drumul catre Giuvala, vom lasa ramura din stânga a potecii graniceresti sa se îndrepte catre Leaota, pe spinarea Pietrelor-Albe, vom urca direct la vârful Pietrelor-Albe (splendida vedere spre apus asupra Pietrei Craiului si spre Sud asupra Leaotei) si vom prinde pe versantul opus Drumul Granicerilor care a ocolit vârful pe dedesupt si prin stânga.

Drumul de granita se dirijeaza catre Nord, trece prin Curmatura Fiarelor, lasa în stânga o ramura catre Zacote si Cheile Crovului, ocoleste prin dreapta vf. sirnii (1792 m) cu o neasteptata priveliste spre rasarit, catre V. Gaura si abruptul Gutanului si începe sa piarda din înaltime trecând prin minunatul loc numit sleul Mândrilor, unde se tineau de Sft. Ilie târguri sau "nedeie" de altitudine, în genul târgului de azi de pe muntele Gaina.Localnicii sunt plini de amintiri despre acele vremuri de mult apuse.

Drumul de granita strabate apoi catunul Fundutica-Sîmtilie, trecând chiar prin curtile oamenilor, lasa la dreapta satul Fundata si iese în soseaua nationala Bran-Câmpulung în punctul Crucea Pajurei (fosta vama ungureasca dela Giuvala), la km. 04.

De aci ne vom putea îndrepta catre Bran, Dâmbovicioara si Rucar sau vom patrunde direct în masivul Piatra Craiului (detalii în volumul Piatra Craiului Ed. H. L. D. Biblioteca Turistica, No. 3, pag. 57).

Traseul este foarte indicat iarna pentru skiorii amatori de curse lungi si variate, iar vara pentru cei ce prefera turele lungi, dar pline de perspective largi, acelora mai scurte - dar mai monotone - de pe platoul Bucegilor, de pilda.

Document Info


Accesari: 1701
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )