Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Romania Medievala

Turism


Romania medievala

In Romania, „pietrele“ cioplite de mana omului stau inca bine asezate una peste alta, formand magnifice castele, cetati impresionante si mandre manastiri. O avere pe care, pana acum, am exploatat-o prea putin si doar pe alocuri.



E vestit „Castelul lui Dracula“ de la Bran, Biserica Neagra din Brasov este de zeci de ani in obiectivul aparatelor de fotografiat, iar Sighisoara uimeste si incanta in continuare turistii. Grupurile organizate nu au acces la alte minunatii, pentru ca operatorii de turism aleg cu precadere zonele usor accesibile, deservite si de hoteluri si restaurante bune.

Sunt prea putini straini atat de curajosi, incat sa vina de capul lor, cu rucsacul in spinare si harta in mana, dar, din gura in gura si de la an la an s-a dus vestea ca au aparut organizatori de tururi tematice, care iti aranjeaza traseul, cazarile, transportul, ghidul, interpretul si intrarile la obiective.

O regiune care grupeaza obiective medievale spectaculoase si relativ cunoscute este partea de mijloc si de jos a Transilvaniei, cu Valea Tarnavelor, Brasov, Sighisoara, Sibiu. Aici sunt admirate cetatile saxone si bisericile fortificate precum si cetatile taranesti. Cateva dintre aceste obiective sunt insa inchise vizitarii, din motive necunoscute. Cele mai multe insa sunt intr-o stare perfecta de conservare, restaurate ori in curs de restaurare, iar turistii straini (care nu au asa ceva la ei acasa) raman cu gura cascata!

Astfel, programul turistic “romania medievala” se adreseaza in general strainilor cu varste intre 25 si 30 ani de preferat fara copii sau insotitori. Circuitul se realizeaza pe durata a 12 zile pe toata durata verii , cu autocarul pentru un grup de 40 de persoane pe traseul Cluj – Tg. Mures – Sighisoara - Brasov – Sibiu – Alba Iulia – Cluj.

Orase vizitate si obiectve turistice vizitate

Cluj

Incarcat de istorie, dar deopotriva promotor al unora dintre cele mai moderne idei si premiere romanesti si internationale, Cluj-Napoca este atestat de peste 2000 de ani. Era cunoscut in evul mediu pentru prosperitatea sa si, de aceea, a fost supranumit “Orasul comoara”. El isi invita astazi contemporanii sa descopere aerul medieval al strazilor sale, frumusetea arhitecturala a constructiilor, dar si pe cea din sufletul oamenilor, modelat de-a lungul secolelor de conditiile geografice, economice si istorice, dar si de influentele culturale, care i-au facut renumiti pe ardeleni prin seriozitate, chibzuinta si cumpatare.

Cluj-Napoca impresioneaza prin varietatea evenimentelor sale culturale, consecinta a dimensiunilor de important centru universitar multicultural. Festivalurile, spectacolele, expozitiile, lansarile de carte pot satisface si cele mai exigente gusturi. Numeroasele influente culturale si materiale care si-au pus amprenta asupra Transilvaniei au lasat posteritatii un bogat patrimoniu cultural si istoric, materializat in monumente, vestigii datand din cele mai vechi timpuri, biserici si catedrale medievale si moderne, dar si muzee, case memoriale si monumente de arhitectura.

Prin relieful variat si pozitia geografica privilegiata, Clujul ofera numeroase optiuni turistice, iar Cluj-Napoca se afla pe ruta a doua importante trasee turistice: E60, care traverseaza sud-vestul judetului Cluj, artera importanta pentru turismul de tranzit, si pe traseul spre zona Maramuresului. Judetul Cluj este singurul din tara in care fiecare oras are in intravilan sau in apropiere o statiune balneara.

Cetatea medievala a Clujului Prima atestare documentara a unei asezari pe teritoriul de astazi al Clujului a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a mentionat aici una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia romana, cu numele Napuca.. Aceasta asezare a fost fondata in anul 124 p. Chr. Pentru a construi cetatea romanii au folosit ca si hotare ale cetatii in primul rand Canalul Morilor si Paraul Tiganilor, care trece prin Gradina Botanica si la momentul respectiv se varsa in Canalul Morilor

O a doua fortificatie a existat pe teritoriul Clujului de astazi. In perioada secolelor IX-X, exista micuta asezare Castrum Clus, care ocupa doar aproximativ un sfert din suprafata cetatii romane.. Mult mai mica fata de antica incinta romana, cetatea se presupune a fi fost construita cu materiale extrase din vechile cladiri si fortificatii romane. Mari grupuri de colonisti sasi s-au asezat in cetatea Clujului in timpul regelui Stefan al V-lea al Ungariei. Rolul mestesugului in muncile orasului a crescut mult, ulterior dezvoltandu-se mai multe bresle mestesugaresti.

Tot acum orasul a primit dreptul de a isi cladi ziduri, bastioane si turnuri de aparare. S-a inceput construirea zidurilor, ceea ce a durat pana la finalul secolului XVI..S-au folosit blocuri mari din piatra pentru ridicarea unor ziduri masive cu contraforti de intarire, creneluri si metereze, coridoare de straja cu scari de retragere. Din loc in loc erau inaltate turnuri de aparare, unele avind si porti care permiteau accesul in oras. Existau in jur de 20 de turnuri si porti care erau intretinute, pe timp de pace si aparate, pe timp de razboi de bresle mestesugaresti, al caror nume il si purtau. Suprafata noii cetati (45 ha) era aproximativ dubla fata de cea a primei incinte medievale

Bastionul Croitorilor este unul din putinele monumente care au facut parte din Vechea Cetate a Clujului si care s-a pastrat intact pana in zilele nostre. A fost finantat de „Breasla Croitorilor” . Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de aparare a fost finantat de alta breasla (Croitori, Cizmari, Tamplari, Sapunari, Rotari, Olari, Zidari, Curelari etc). Bastionul reprezinta coltul de Sud-Est al cetatii medievale ridicate incepand cu secolul XV (este amintit deja in anul 1475). Intre anii 1627-1629, in perioada principelui Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, ajungand la forma actuala. Este construit din piatra faltuita zidurile masive pastrand inca lacasurile de tragere. Spre nord, lipit de el, se mai pastreaza inca o bucata din zidul de piatra cu creneluri si drumul de straja pe zid.

A fost denumit dupa breasla croitorilor din Cluj care l-a intretinut si a avut obligatia pazei orasului in acel punct, fiind singurul bastion al cetatii vechi care s-a pastrat integral.

Dupa batalia de la Miraslau, Baba Novac si preotul Saski au fost prinsi, torturati si executati in cetatea Clujului de catre nobilii transilvaneni. In apropierea bastionului a fost expus, in 1601, trupul tras in teapa al lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul. In amintirea lui Baba Novac a fost ridicata in 1975 o statuie, opera a sculptorului Virgil Fulicea.

Catedrala Ortodoxa din Cluj a fost ridicata in perioada anilor 1920-1930, imediat dupa unirea Transilvaniei cu Romania. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj. Poarta hramul 'Adormirea Maicii Domnului'. In anul 1973, odata cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lacasul de cult a devenit catedrala arhiepiscopala. Din anul 2006 edificiul serveste drept catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului, care este totodata si mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail este unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice construite in stil gotic in Cluj-Napoca. Edificiul a fost ridicat in piata centrala (actuala Piata Unirii) si se numara printre monumentele emblematice ale urbei de pe Somes.Alaturi de Biserica Neagra din Brasov si Catedrala Evanghelica din Sibiu, Biserica Sf. Mihail din Cluj este considerata a fi unul dintre cele mai impozante edificii gotice din Romania, cu 70 de metri lungime si o inaltime maxima de aproape 80 de metri. In ciuda impozantei sale, trebuie specificat ca edificiul nu a fost si nu este catedrala, ci biserica.. Bolta, vitraliile si sculpturile se remarca printr-o maretie surprinzatoare pentru acea vreme, intalnite mai ales in catedralele vestice. Biserica a fost decorata cu numeroase statuete si reliefuri, din care au mai ramas insa extrem de putine, marea lor majoritate fiind distruse.

Diferitele restaurari ale bisericii au aratat mai multe picturi murale executate in prima parte a secolului al XV-lea. O ultima restaurare a catedralei a avut loc intre anii 1957-1960, moment la care au fost readuse la viata o parte din picturile secolelor XIV-XV.

Biserica Franciscana din Cluj-Napoca Initial pe acest loc a existat o mai veche biserica romano-catolica, prima din Cluj, ridicata in sec. XI-XII, dar distrusa in timpul primei invazii a tatarilor (1241). Dupa distrugerea acesteia, pe locul ei a fost ridicata in perioada 1260-1290 actuala biserica.

Lacasul de cult a fost proiectat intr-un stil romanic tarziu. Din 1898 in fata bisericii se afla amplasat Obeliscul Carolina, dupa mutarea sa din Piata Unirii.In interiorul manastirii se afla o biblioteca vestita a franciscanilor, colectie care depasea o mie de volume. In perioada anilor 1906 - 1948 in manastire a functionat tipografia Sfanta Bonaventura, care tiparea diverse reviste religioase.

Ultimele restaurari ale edificiului au fost efectuate in perioada 1976-1978, urmate apoi de altele in 1980-1986. Cu aceste ocazii au fost redescoperite o serie de elemente gotice ale lacasului. In 1949 lacasul a fost confiscat franciscanilor, dupa ce autoritatile comuniste au decis sa diz 727f54h olve ordinul franciscanilor in Romania. Doar dupa 1990 biserica a revenit in proprietatea ordinului romano-catolic franciscan, impreuna cu o parte din vechea manastire. Dupa ce autoritatile comuniste au desfiintat ordinele religioase, cladirea manastirii a adapostit „Scoala de Muzica”, devenita ulterior „Liceul de Muzica Sigismund Toduta”, care exista si astazi.

Biserica-cetate Reformata Biserica a fost construita in perioada 1486-1516 in stil gotic, ridicat cu sprijinul regelui Matei Corvin pentru ordinul minoritilor franciscanii. Biserica impresioneaza prin monumentalitatea ei. Nava are 34 m lungime si 15 m latime iar inaltimea peretilor ajunge la 19 m.. Din anul 1960 cu regularitate sunt programate concerte de orga. Pe pereti se vad stemele nobililor transilvaneni, si aici sunt inmormantati principele Apafi I si II. In fata bisericii este amplasata o copie de bronz a statui Sf. Gheorghe ucigand balaurul.

Palatul Bánffy este un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII, opera a arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Construit intre 1774 si 1785 pe laturile unei curti rectangulare de catre contele Gheorghe Banffy, este considerat a fi cea mai reprezentativa cladire in stilul baroc din Transilvania. Incepand cu 1951, palatul adaposteste Muzeul National de Arta Cluj-Napoca cu al sau valoros patrimoniu de pictura, grafica si arta decorativa. Nucleul acestui patrimoniu este Colectia Virgil Cioflec, ce reuneste opere ale artistilor consacrati,cu cele ale talentelor autentice dispuse in peste 20 de incaperi. Pe langa acestea mai exista lucrari ale unor artisti mai putin cunoscuti din Transilvania secolelor XVIII-XIX.

Etajul cladirii, ce adaposteste Galeria de Arta, a fost inchis in 1990 din cauza starii avansate de degradare a edificiului si redeschis in 1996.

Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului este situat in Piata Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca. Cladirea a fost ridicata in 1887 drept sediu al Administratiei Domeniilor Forestiere. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie ale catedralei ortodoxe din Cluj-Napoca, edificiul a fost donat de statul roman bisericii ortodoxe romane. Cladirea adaposteste, de asemenea, Seminarul Teologic Ortodox si o mica biserica.

Palatul Szeky din Cluj-Napoca (str.Regele Ferdinand nr.37, colt cu strada Baritiu) este o cladire neogotica ridicata pe malul raului Somes in anul 1893 de farmacistul si profesorul universitar Szeky (arhitect: Samu Pecz, 1854-1922). Suprafetele peretilor sunt acoperite de caramida aparenta, dar portalul, ancadramentele, arcadele oarbe, frizele dintre nivele si de sub cornisa sunt cioplite in piatra.

Sinagoga neologa In clujul de inainte de al II-lea razboi mondial exista o comunitate evreasca mare cu 5 biserici, si peste 10 case de rugaciuni, astazi numarul evreilor este in jur de 400. Templul Memorial al Deportatilor, a fost construita dupa proiectul arhitectului Hegner Izidor. Cladirea inaugurata in anul 1887, a fost devastata de legionari in 13 septembrie 1927. Atunci statul a contribuit la repararea ei. In anul 1944, dupa deportarea evreilor in lagarele naziste, in urma unor explozii sinagoga a suferit grave avarii. A fost restaurata in anul 1951, de comunitatea evreiasca din Romania. Astazi este singura sinagoga din Cluj, care functioneaza.

Muzeul de etnografie - Cladirea Reduta Cladirea a fost construita in sec. XVII, in stil empire. In secolele XVIII-XIX, aici a functionat un han. In secolul al XIX-lea, a devenit unul dintre cele mai importante edificii politice si culturale ale Transilvaniei. Sala mare a oferit spatiu sedintelor publice, proceseleor, balurilor si concertelor. Aici au concertat: Johanes Brahms, Franz Liszt, Bela Bartok si George Enescu. Tot aici s-a intrunit Dietei Transilvaniei, Dieta a Principatului, care in 1865 a votat, fara sa fie reprezentata natiunea romana, unirea Transilvaniei cu Ungaria.

Importanta palatului a scazut deodata cu inceperea constructiei spatiilor mai mari. O perioada scurta adapostea Muzeul de Arta, iar din 1959 s-a instalat aici Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Din cauza restrictiilor de spatiu, criteriile de selectare a exponatelor sunt extrem de riguroase.Varietatea sectoarelor: vanatoare, pescuit, pastorit, agricultura, prelucrarea fibrelor textile, cojocarit, olarit, extragerea si prelucrarea metalelor, costume populare, covoare, obiceiuri traditionale atrag pe cei interesati. Muzeul are si o sectie in aer liber.

Teatrul. Teatrul de la Cluj are o sala cu o capacitate de 900 de locuri, cu trei randuri de logie. Prima trupa de teatru permanent in Cluj s-a format in anul 1792 in limba maghiara sub conducerea lui Kotsi Patko Janos. In anul 1821 s-a construit primul teatru pe strada M.Kogalniceanu, de unde in 1906 s-au mutat in teatrul nou construit. Intre timp in 1910 pe strada Emil Isac, se construieste o sala studio proprie pentru teatru. Dupa primul razboi mondial conducerea teatrului este preluata de trupa romana, proaspat formata. Teatrul National Cluj a fost inagurat la 1 decembrie 1919, cu primul sau director, recunoscutul om de teatru Zaharia Stan. Teatrul maghiar a fost nevoit sa functioneze pe str.Emil Isac. In 1940 trupa romana este nevoita sa refugieze la Timisoara, iar trupa maghiara revine in cladirea teatrului. Dupa razboi, in 1945 teatrul roman revine la Teatru, iar teatrul maghiar se muta inapoi la Teatrul de pe strada Emil Isac, care in anul 1961 a fost reinnoit, si a ramas definitiv sediul teatrului maghiar cu o capacitate de 862 locuri. In ambele edificii functioneaza si opera. Sunt patru trupe profesioniste, insa se confrunta cu problema scaderii numarului de spectatori, care este o noua povara dupa cea a comunismului.

Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Ideea realizarii unui muzeu a Ardealului apartine contelui Kemény József (1795-1855), care in anul 1842 ofera colectia personala de carti documente si minerale pentru infiintarea unui Muzeu a Ardealului.

Astfel muzeul a fost infiintat in anul 1859, si s-a format Societatea Muzeului Ardelean, pentru colectionarea pieselor noi pentru muzeu. Vila Miko a devenit repede neancapatoare. O parte din exponate era la universitate, devenind surse pentru lucrarile de cercetare universitara.

In anul 1930 statul a cumparat casa renumitului mecena al activitatii teatrale maghiare din Cluj, Daniel Petrichevich-Horvath, in folosul universitatii. De atunci ea adaposteste colectiile de numismatica si de antichitati ale Societatii de odinioara. In anul 1962, se infiinteaza Muzeul de Istorie si numarul exponatelor ajunge la peste 400.000.

Muzeul are sectie de arheologie, de istorie medie si moderna, lapidariu roman si medieval. Sunt doua camere de tezaur, cu peste 1000 de bijuterii pretioase, peste 3000 de monede, medalii si decoratii.

Muzeul de farmacie Muzeul este gazduit de un local construit in secolul al XV-lea. Aici a functionat prima farmacie laica. Din anul 1752 farmacia este condusa de Tobias Mauksch, iar in anii 50 al secolului XIX apartine familiei Hintz. Dinastia Mauksch–Hintz in decurs de 8-9 generatii a dat peste 20 de farmacisti. In aceata casa a functionat pana in 1949 Farmacia Sf. Gheorghe.

Colectia de istorie a fost realizata de catre prof. Iuliu Orient si este expusa in patru camere si in pivnita. Expozitia cuprinde 3000 exponate: vase de faianta si sticla, prese, cantare, instrumente de laborator, mobilier vechi, medicamente, retete, sigilii ale farmaciilor medievale. Pe tavanul biroului sunt pastrate frescele originale, din sec. al XVIII-lea, cu simboluri farmaceutice. In laboratorul din pivnita sunt expuse numeroase mojare din bronz (secolele XVI-XIX).

Gradina Botanica 'Alexandru Borza' a Universitatii 'Babes-Bolyai'

Gradina Botanica este o institutie ce apartine Universitatii Babes-Bolyai si a fost fondata in 1920 de prof. Alexandru Borza. Se intinde pe o suprafata de peste 140.000 mp, solul sau fiind adecvat pentru cresterea plantelor din toata lumea. Gradina Botanica este menita sa ajute elevii si studentii in procesul de invatare si studiere a biologiei, sa informeze si sa educe vizitatorii si, de asemenea, sa serveasca cercetarii stiintifice in biologie. Conservarea diversitatii plantelor, cu tot ceea ce implica aceasta, a fost una din cele mai importante activitati ale Gradinii Botanice pentru mult timp.

Este divizata in cinci sectoare: Ornamental, Fitogeografic, Sistematic, Economic si Medicinal. Gradina Botanica are doua grupuri de sere care au peste 3.500 mp si unde cresc plante tropicale si subtropicale, plante care au importanta stiintifica sau practica. Herbarul Gradinii Botanice are aproximativ 600.000 coli, numarul lor crescand cu mii si mii in fiecare an. Muzeul Gradinii Botanice are o colectie de 6.910 piese si exponate folosite ca material didactic pentru educarea si informarea vizitatorilor. Aceasta Gradina este, de asemenea, preocupata sa invete si sa educe vizitatorii in spiritul protejarii naturii.

Turda

Turda a fost fondata ca un oras dac sub numele Potaissa si a fost cucerit de romani. Turda s-a dezvoltat mai ales pe partea stanga a raului Aries. Altitudinea minima e de 310 m in extremitatea estica, pe valea Ariesului, iar cea maxima se gaseste in nord-estul orasului, pe Dealul Slaninii (436 m). Spre vest, este adapostit de Dealul Viilor, in prelungirea Dealului Cetatii (402 m). In centrul municipiului se unesc Valea Racilor (Valea Rachis, Paraul Copandului) cu Valea Calda Mare

Cel mai important monument istorico-arheologic al orasului Turda este castrul roman Potaissa al Legiunii a V-a Macedonica, de pe platoul numit Dealul Cetatii. Ruinele castrului au ramas in picioare pana tarziu in Evul Mediu. Apoi, pietrele fasonate din castrul roman au fost folosite pentru constructia a numeroase cladiri din centrul Turzii. In castru au fost descoperite mai multe obiecte vechi (piese arhitectonice, sculpturi, mozaicuri, inscriptii pe piatra, monede, obiecte marunte), cele mai multe dintre ele gasindu-se acum in diferite colectii si muzee din tara (printre care si in Muzeul local de Istorie) sau din strainatate (majoritatea la Budapesta si Viena).

Potaissa a fost cel mai mare castru de legiune cu functionare indelungata in Dacia. Cu laturile lungi (de nord si de sud) de 573 m si cele scurte (de est si de vest) de 408 m, uriasul dreptunghi pe care-l descrie ocupa o suprafata de 23,4 ha. Avea doua strazi care se intersectau in cruce (Via Praetoria, Via Principalis) si patru porti (Porta Praetoria, Porta Decumana, Porta Principalis Dextra, Porta Principalis Sinistra). Cea mai importanta cladire din castru (Principia) a fost cea a comandamentului (cca un hectar).

Castrul roman Potaissa din Turda este inscris pe lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania in anul 2004.

Palatul Princiar din Turda (resedinta princiara, azi Muzeul de Istorie) este cel mai valoros obiect de cultura si arhitectura medievala al Turzii. Este cunoscut si sub numele de Curia Casei Fiscului, Casa Fiscala, Camara de Sare, Casa Princiara, Casa Principilor, Palatul Voievodal, Conacul Princiar si Casa Bathory. A fost destinat initial de fapt pentru Vama Sarii de la Turda.

Palatul pastreaza unele fragmente din cladirea initiala de la sfarsitul secolului XV si inceputul secolului XVI. Arhitectura cladirii este in esenta gotica, peste care se suprapun elemente ale stilului Renaissance (balconul etc).

Incepand cu anul 1951 in aceasta cladire functioneaza Muzeul de Istorie, cu o colectie bogata de obiecte, in special din perioada romana.

Biserica Reformata-Calvina din Turda-Noua a fost ridicata intre anii 1500-1504, pe locul unei biserici si mai vechi (prima biserica este mentionata in documente din secolul XIV). Proiectul initial a fost in stil gotic, dar in decursul timpului a suferit modificari, consolele de azi fiind in stil empire, iar clopotnita in stil baroc. Pe unul din contraforturile fatadei sudice sta inscriptia 1504, anul finisarii noii biserici.. Edificiul se prezinta ca o biserica de tip sala (lungime 28 m, latime 8 m, inaltime 11 m), cu altar poligonal, sacristie (pe latura de nord), un pridvor in fatada de sud si un turn-clopotnita in cea de vest. In jurul bisericii exista un zid fortificat de forma elipsoidala, inalt de 4-5 m, ridicat la inceputul secolului XVI, odata cu biserica noua. Zidul mai pastreaza doua turnuri: turnul de la intrare si Turnul Parcalabului. Lacasul a suferit distrugeri in timpul conflictelor militare din anii 1600-1601. A fost refacuta, ultima data, in jurul anului 1800.

Biserica Reformata-Calvina din Turda-Veche, cel mai vechi monument pastrat in Turda, este situata in centrul orasului (adresa: str.Hasdeu nr.1), in vecinatatea Pietei Republicii si fostului Palat Princiar. Aceasta a fost construita la inceputul secolului 15 (1387-1437), pe amplasamentul unei si mai vechi biserici.

Biserica a fost conceputa in stil gotic, avand o singura nava, in lungime actuala de 26 m, latime de 8,5 m si o inaltime de 16 m. Initial a fost mai lunga cu 5-10 m, avand spre est obisnuitul cor/altar, cor care a fost demolat odata cu constructia fortificatiei imprejmuitoare In locul corului demolat a fost ridicat in secolul 17 un turn cu clopot, care s-a prabusit in anul 1862. Turnul nou (actual) cu ceas, cu o inaltime de 60 m, a fost construit intre anii 1904-1906.

Biserica (initial romano-catolica) a trecut in anul 1564 (pana in zilele noastre) la confesiunea reformata-calvina.

Actuala Biserica Romano-Catolica din Turda a fost construita probabil intre anii 1475-1504, pe amplasamentul unei biserici mai vechi (probabil cea atestata documentar deja in anul 1342). A fost inconjurata initial de cladiri-anexe, dependinte si de un zid protector. In stadiul actual al cercetarilor este imposibil de precizat amplasamentul primei biserici, planimetria si structurile sale de zidarie. Nu este exclus ca unele fragmente din vechea biserica sa fi fost folosite in cladirea actuala, asa cum sugereaza situatiile surprinse in sectiunea interioara si intr-una din cele exterioare. Biserica a fost (pana in secolul XVIII) inconjurata de ziduri de Biserica a luat aspectul actual cu ocazia restaurarilor din anul 1822.

In perioada interbelica (1918-1944) era considerata cea de a treia biserica ardeleana in ce priveste marimea si frumusetea interiorului.

Targu mures

Situat in partea centrala a tarii, urmand cursul raului omonim, Judetul Mures coboara in trepte de pe crestele Carpatilor Rasariteni inspre Campia Transilvaniei si Podisul Tirnavelor.

In 1332 - 1370 Targu Mures figureaza intr-un registru de dijma ale Papilor ca Novum Forum Siculorum (Targul nou al secuilor), iar mai apoi in diplomele regelui Ludovic I. Totodata orasul poate fi gasit in istoriografie sub denumirea unguresca Szekelyvasarhely sau Vasarhely .

Orasul a fost cunoscut pana in perioada interbelica sub denumirea de Muras-Osorhei. Atat Avram Iancu, cat si ceilalti fruntasi romani care au studiat sau au activat in orasul de pe Mures foloseau cu consecventa numele de Osorhei, ceea ce inseamna 'targ'. Denumirea de Targu Mures a fost adaptata in timpul administratia interbelice.

Orasul Targu Mures are o oferta destul de bogata in ceea ce priveste activitatile specifice turismului. Alaturi de activitati de recreere, populatia orasului sau turistii au la dispozitie o serie de obiective care pot fi vizite pentru a cunoaste istoria locurilor si a populatiei care traieste in acesta zona.

Desi in Targu Mures nu s-au pastrat cladiri deosebit de vechi, orasul trecand prin mai multe incendii de-a lungul timpului, vechea urbe reuseste sa-si pastreze aerul de oras medieval, cel putin in partea centrala orasului. Aici, o serie de cladiri frumos ornamentate amintesc de vechiul targ din perioada medievala sau de orasul in plina dezvoltare din perioada interbelica.

Piata centrala, piata Trandafirilor, renumita datorita trandafirilor care impodobesc piata in ultimii zeci de ani, este locul in care se desfasura „Targul de pe Mures” fiind totodata si punctul central din care orasul a inceput sa se extinda. In Piata Trandafirilor se regasesc si principalele simboluri arhitecturale ale orasului.

Palatul Culturii, situat in centrul orasului Targu Mures, este una din cele mai reprezentative cladiri ale localitatii. Palatul, care a fost construit intre anii 1911 - 1913 de edilul orasului, si proiectat de arhitecti conform scolii lechneriene, se impune atat prin decoratia interioara, dar si prin cea exterioara.

In prezent in interiorul cladirii Palatului Culturii functioneaza mai multe institutii de cultura:Filarmonica de Stat; Biblioteca Judeteana; Muzeul de Arta;Galeriile Uniunii Artistilor Plastici; Expozitia permanenta a Muzeului de Istorie

Alte doua cladiri reprezentative pentru municipiu, aflate in apropierea Palatului Culturii, sunt si Palatul Prefecturii din Targu Mures si Palatul Primariei.

Palatul Prefecturii functioneaza in cladirea, care timp de 55 de ani a fost sediul Primariei. A fost construita intre anii 1905 - 1907. A fost prima cladire menita sa ofere la inceputul secolului 20 un aspect nou centrului urban, caracterisic fiindu-i stilul seccesion.

Palatul se remarca si prin turnul inalt de 60 m, construit initial drept foisor de foc al orasului. In turnul palatului exista un orologiu care are cadrane pe toate cele patru laturi ale turnului, iar bataile de clopot ale acestuia pot fi auzite din sfert in sfert de ora.

In prezent cladirea este sediul administrativ al Consiliului Judetean Mures si al Prefecturii. Constructia a fost ridicata intre anii 1936 - 1940 in timpul celui de-al doilea mandat al primarului Emil Dandea.

Palatul Apollo Cladirea cunoscuta sub acest nume a fost ridicata intre 1821 si 1822 in stil eclectic de catre contele Teleki Sámuel.

In incinta cladirii erau organizate baluri, aici aveau loc reprezentatii de teatru ale trupelor care vizitau orasul, aici ieseau prima oara in societate tinerele din protipendada.

In perioada revolutiei din 1848-1849 a fost locul de intalnire a tineretului revolutionar.

Teatrul National, care a fost numit 'National' in 1978, este continuatorul unor traditii seculare. Teatrul, care azi functioneaza intr-o cladire armonios integrata a unui ansamblu arhitectonic modern, are doua sectii, romana si maghiara.

Un alt reper al orasului si totodata un punct turistic important este Cetatea medievala. Prima fortareata din oras, ridicata in anul 1492 din dispozitia voievodului Transilvaniei Istvan Bathori, este desavarsita intre anii 1602-1652, sub judele Borsos Tamas. In plan pentagonal, inconjurata de un zid de aparare, cetatea are sapte bastioane, cinci dintre ele purtand numele breslei care - potrivit traditiei- l-a intretinut : al tabacarilor, croitorilor, macelarilor, fierarilor, dogarilor. Dupa ocuparea cetatii de catre trupele austriece, ea a devenit sediul garnizoanei militare cantonate in oras. In acest timp se construieste cladirea in stil baroc (situata in partea stanga a drumului din fata portii de intrare) iar in ultima parte a secolului al XVIII-lea incep lucralile de constructie la 'manutanta', anexa incheiata in secolul XIX. Avand ziduri si bastioane puternice, bine pastrate pana astazi, cetatea prezinta in incinta acesteia o biserica reformata cu o arhitectaura gotica din secolul XIV-lea. Cetatea este si locul unde au loc diferite actiuni cultural-artistice, existand expozitii de pictura, fotografie. Aceste tipuri de actiuni au loc mai ales in perioada zilelor Targu Muresului, in luna iune a fiecarui an.

Multiculturalismul si-a lasat amprenta asupra istoriei orasului, dar si asupra arhitecturii orasului, marturie stand edificiile religioase ale diferitelor culte. Cele mai reprezentative astfel de edificfii sunt:

Catedrala ortodoxa Inaltarea Domnului este cel mai mare edificiu religios din Targu Mures, catedrala are hramul „Inaltarea Domnului”. Catedrala a fost construita in centrul orasului (in prezent Piata Trandafirilor) intre anii 1925 - 1934 la initiativa protopopului Stefan Rusu, in locul celebrei fantani cantatoare a lui Bodor Péter. Peretii pronaosului prezinta imagini ale sfintilor Mitropoliti ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest si Sava Brancovici, incadrati de 12 medalioane care contin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal.

Cupola centrala prezinta un vitraliu infatisandu-l pe Hristos binecuvantand. Altarul prezinta absida un impresionant mozaic de 12,30 m inaltime infatisand-o pe Maica Domnului cu Pruncul Isus.

Biserica Buna Vestire, cunoscuta de localnici si sub denumirea de Catedrala mica (spre a o deosebi de Catedrala ortodoxa aflata in partea opusa a Pietei Trandafirilor), a fost construita intre anii 1926-1936 dupa modelul Bazilicii Sf. Petru din Roma. Biserica a fost sfintita pe data de 8 septembrie 1936 de mitropolitul greco-catolic Alexandru Nicolescu al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras. In anul 1948, dupa interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma, autoritatile comuniste au instalat in Biserica Buna Vestire din Targu Mures o parohie a Bisericii Ortodoxe Romane, care foloseste lacasul pana in prezent. Biserica se gaseste pe lista edificiilor revendicate de BRU.

Biserica Reformata din Cetate Edificiul religios cuprinde cladirea fostei manastiri franciscane, capela si turnul-clopotnita. Un document emis de papa Bonifaciu al II-lea, din 23 noiembrie 1400, se refera la altarul cel mare al bisericii franciscane marcand doua etape in ridicarea ansamblului: incheierea lucrarilor la car si inceputul activitatii la nava si turn.

Fosta manastire franciscana, in Dieta de la Cluj din 25 nov-7dec. 1556, se secularizeaza si se infiinteaza prima scoala laica 'Schola particula'. Aici, dupa preotul reformat Nemes Gabor, s-a amenajat un lacas de inchinaciune pentru domnitorul roman Mihai Viteazul.Ferestrele gotice ale bisericii aveau sa fie realizate mai tarziu, cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, care in 1442 face daruri pentru infrumusetarea bisericii.

Cu exceptia celor doua ferestre flamboyante, celelalte sunt realizate intre 1450-1460. Cele doua ferestre flamboyante provin din perioada lui Stefan Bathory

Templul isdraelit a fost construit in anul 1900 de catre fosta comunitate evreiasca „Status Quo”, uniune desprinsa din comunitatea ortodoxa a evreilor transilvaneni din sec. XIX din fosta monarhie austro-ungara. Templul prezinta in elevatie un volum care prin masivitatea turlelor octogonale cu cupolete impreuna cu turla mare cu rozete pe toata suprafata constituie un element de frumusete si de ambient arhitectural. Templul mare din Tirgu-Mures se inscrie printre cele mai valoroase cladiri sub acest aspect arhitectural, fiind un element important din acest punct de vedere, chiar si pe teritoriul Roma­niei.

In Templu au loc manifestari comemorative dedicate jertfei celor ucisi, organizate de societatea civila, membrii comunitatii supravietuitori ai Holocaustului prezinta conferinte, expuneri si evocari legate de acest tragic eveniment.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara este situat in Piata Trandafirilor nr. 11, in Targu Mures. Cladirea, care este numita Palatul Toldalagi, dupa ctitorul sau, contele Toldalagi László, este printre cele mai frumoase palate baroce din Palatul familiei Toldagi a fost proiectat de arhitectul francez Jean Luidor in stil baroc, si a fost construit intre anii 1759 si 1772. Sub infuenta barocului francez s-a proiectat si o gradina cu motive geometrice si fantani arteziene. Atat exteriorul cat si interiorul palatului poarta amprentele stilului baroc si rococo francez. Cladirea a fost folosita in mai multe scopuri:in 1786 a functionat aici o tipografie, in 1920 o banca, iar dupa restaurarile din anul 1960 sectia de istorie a Muzeului judetean. Din anul 1984, cladirea gazduieste sediul sectiei de etnografie a aceluiasi muzeu.

Muzeul de stiintele naturii, a fost construit in stilul neobaroc, avand elemente ale stilului renascentist italian, si a fost destinat a fi lacas al Muzeului de Arta Secuiasca. Cladirea adaposteste astazi exponate apartinand tezaurului natural muresan.

De asemenea orasul detine si o Gradina Zoologica, a doua din tara, ca intindere si varietate a speciilor. Gradina a fost infiintata in 1960 si este amplasata intr-un parc deosebit, Platoul Cornesti. Construita pe o suprafata de circa 20 ha, gradina zoologica are in ingrijire peste 500 de animale, acestea facand parte din 120 de specii.

In interiorul parcului exista un teatru de vara, un trenulet pentru copii cu linie ingusta, un restaurant construit undeva la inceputul secolului XX.

Sighisoara

Situata pe Tarnava Mare, Sighisoara reprezinta o cunoscuta destinatie turistica si poate fi considerata o perla a Europei, fiind una dintre putinele cetati locuite si astazi, de pe batranul continent. Prima atestare documentara o mentioneaza in anul 1280 sub denumirea de «Castrum Sex», desi exista dovezi ale existentei sale inca din 1191. Construita de colonistii sasi care aveau obligatia de a asigura paza frontierei regatului maghiar din secolele XII-XIII d.H., cetatea a adunat intre zidurile ei, laolalta mestesugari sasi, romani si maghiari. Din acest motiv orasul cetate a primit numele in toate cele trei limbi:  SCHAESSBURG, SIGHISOARA, SEGESVAR. Mai mult, mestesugarii erau organizati in bresle care administrau cate un turn de aparare. Lungimea zidurilor de aparare este de 960 de metri, iar din cele 14 turnuri s-au mai pastrat doar 9, in afara celui cu ceas.

Multitudinea de puncte de atractie turistica din interiorul orasului, turnuri, bastioane, biserici si case, sunt greu de prezentat in cateva cuvinte. Totusi, cele mai importante ar putea fi considerate Turnul cu Ceas - locul de intrare in cetate - care este si o imagine simbol a Sighisoarei, Turnul Cositorarilor, Turnul Macelarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Tabacarilor, Biserica Manastirii, Biserica din Deal, Casa
Venetiana, Casa cu Cerb, Casa de pe Stanca, Casa cu Sindrila (Eweret), Casa Vlad Dracul si altele.

Turnul cu ceas De-a lungul timpului, Turnul Portii a fost folosit pentru reuniunile sfatului si a depozitarii arhivei si a tezaurului Sighisoarei. Turnul Portii a fost supranumit Turnul cu Ceas dupa 1604 cand a fost instalat nu orologiu cu mecanism de lemn. Abia in 1648, fierarii sighisoreni au reconstruit mecanismul ceasului din piese metalice, si l-au imbunatatit in asa fel incat limbile indicau si minutele. Cele doua cadrane, cu diametrul de 2,4 metri, sunt orientate unul spre Orasul de Jos iar celalalt spre Cetate. De asemenea orologiul a fost dotat cu doua rupuri de statuete confectionate din lemn, dispuse in trei registre. Doua dintre figurine reprezinta Justitia si Dreptatea, care simbolizau autonomia judiciara a orasului. O alta figurina reprezinta un caldarar care anunta ora exacta. Apoi mai este reprezentat un «om disperat», figurina care se pare ca aminteste strainilor ca in cetate se aplica pedeapsa capitala. De asemenea, dupa moda timpului, nu lipsesc statuietele din lemn de tei inalte de 0,80 m, infatisand pe zeii pagani ce personificau zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele. Din 1964, ceasul a fost dotat cu un motor electric. In prezent, Turnul cu Ceas adaposteste Muzeul de Istorie al orasului.

Turnul Aurarilor Turnul Giuvaergiilor sau Aurarilor este mentionat documentar in anul 1511, fiind construit in partea de sud-vest, in punctul cel mai inalt al cetatii, alaturi de Bastionul Castaldo. In 1706 a fost aruncat in aer de curuti dupa care in anul 1809 un traznet i-a distrus acoperisul si etajul iar din 1863 a fost transformat in sala de gimnastica a Scolii din Deal. In 1935 a devenit capela mortuara.

 Turnul Cositorarilor Este o constructie robusta dar si ciudata in acelasi timp, imbinand un trunchi pentagonal pe o platforma dreptunghiulara, peste care se afla meterezele care formeaza un etaj octogonal si deasupra acoperisul este hexagonal cu laturi inegale.Tencuiala ciuruita de gloante si ghiulele ii confera aspectul de cladire care a trecut prin multe focuri ale luptelor. Turnul este completat de Galeria Puscasilor, un unicat in arhitectura cetatii.

Turnul Tabacarilor se afla situat pe latura de S-E, fiind unul dintre cele mai vechi turnuri, fapt. Din punct de vedere arhitectonic arata ca o prisma patrata, cu acoperisul intr-o singura apa. In 1631 i-a fost alipit Turnul Barbierilor, dar care a fost distrus mai tarziu.

Turnul Croitorilor dateaza din secolul al XIV-lea fiind cea de a doua Poarta de acces in Cetate. Turnul a apartinut uneia dintre ce le mai bogate bresle din cetate. Din cauza unui incendiu, in 1676 turnul a fost distrus, mai ales ca in interior se aflau butoaie cu pulbere si diverse arme. Trei ani mai tarziu a fost reconstruit, iar gangul din partea de nord-vest a fost transformat in depozit de pulbere.

Turnul Frangherilor se afla in coltul de nord-vest al platoului de sus. In 1935, cu ocazia unor sapaturi arheologice, in subsolul sau au fost descoperite urmele unor creneluri, aceasta ducand la concluzia ca a fost construit peste un zid mai vechi al cetatii. Mult timp in acest turn a locuit paznicul cimitirului.

Turnul Macelarilor se pare ca a fost construit in secolul al XV-lea, si apoi reconstruit in secolul al XVI lea. Potrivit documentelor, el este amintit pentru prima data in anul 1680. Aceasta avea o importanta strategica deosebita, fiind situat la poalele celei mei abrupte portiuni ale dealului ce coboara de pe platoul superior spre platoul inferior.

Turnul Fierarilor este un turn de flancare si a fost construit in 1631 pe locul fostului Turn al Barbierilor. Fatada este dotata cu ferestre si goluri pentru tragere, ce ii confera un aspect deosebit. In trecut proteja Biserica Manastirii in cazuri de asediu. Din pacate, in secolul al XIX-lea au fost darmate mai multe constructii, cum ar fi: Turnul Lacatusilor in 1894 si Manastirea Franciscanilor pentru a se construi Biserica catolica; Turnul Dogarilor in 1886, despre care se spune ca era printre cele mai vechi din cetate, camerele sale fiind folosite ca locuinte. Despre Turnul Tesatorilor se stie ca a adapostit multa vreme inchisoarea militara a orasului, apoi a fost demolat in anul 1858 iar cu piatra rezultata s-au pavat pentru prima data strazile cetatii.

Turnul Cojocarilor construit in secolul al XV-lea, pare a fi cel mai modest dintre toate si se afla la foarte mica distanta de turnul Macelarilor, de care este legat prin poarta Torle, unde se facea impartirea turmelor seara.

Turnul Cizmarilor este atestat documentar pentru prima data in anul 1594, dar a fost reconstruit in forma actuala in anul 1650. Este construit in plan hexagonal si mai scurt decat celalalte turnuri. Inedit la acest turn este un mic turnulet de observare orientat spre oras. Acesta a avut in fata sa un bastion de artilerie ce a fost demolat in 1846. Astazi, gazduieste statia locala 'Radioson'.

Biserica din Deal, care este singura biserica evanghelica cu cripta veche din Transilvania, in zidurile careia se afla 60 de morminte. In biserica se mai afla o colectie de altare, aduse din Germania, si o colectie de lazi de zestre. De asemenea, pe peretii Bisericii se afla o fresca, din 1380, care infatiseaza Sfanta Treime ca o persoana cu trei chipuri. Apoi, la Biserica Manastirii se afla o colectie de covoare orientale si saptamanal este sustinut un concert deorga.

Una dintre cele mai vechi cladiri este Casa Vlad Dracul si se afla in stanga micii piete a Turnului cu Ceas. Cladirea a fost locuinta oficiala, apartinand primarului sau judelui regal al cetatii. Tot aici a locuit intre anii 1431-1435 Vlad Dracul, fiul lui Mircea cel Batran. In prezent, in cladire funcioneaza un restaurant. Casa cu Cerb, o constructie specifica renasterii transilvane, si-a primit numele datorita unui cap de cerb fixat pe coltul cladirii.

Piata cetatii este delimitata de case, din secolul al XVIII-lea, in care locuiau familiile nobililor orasului. In piata se tineau targurile principale sau se judecau procesele capitale, fiind amplasat si stalpul infamiei.

In timpul Festivalului de Arta Medievala, cei care circula pe strazile cetatii, artisti, vanzatori de suveniruri ori chiar turisti, sunt imbracati, in general, cu vestminte ce amintesc de epoca feudala.
In 2007, autoritatile municipale au lansat campania “S.O.S. Cetatea Sighisoara” incercand sa sensibilizeze guvernul asupra starii de degradare a monumentelor.

Brasov

Brasovul este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. In a doua jumatate a secolului al XIV- lea, este confirmat drept centru administrativ si eclesiastic al Tarii Barsei, (Corona, Kronstadt, Brasso), 'orasul liber regal', unul dintre centrele economice si culturale ale Transilvaniei. In secolul al XIV-lea, burgul era concentrat in jurul pietei principale si al bisericii parohiale, Biserica Sfinta Maria, cunoscuta ca Biserica Neagra reconstruita incepand cu anul 1383. Evenimentele istorice puncteaza evolutia fortificatiilor cetatii: daca in 1421, orasul este devastat, intreg sfatul (consiliul orasenesc) fiind dus in robie, incursiunea turceasca din 1432 nu-l mai poate cuceri, sistemul de aparare era suficient de puternic pentru a rezista asediilor. Ioan de Hunedoara, voievod al Transilvaniei in 1441 si guvernator al Ungariei in 1446, contribuie in mod substantial la dezvoltarea sistemului defensiv, care este amplificat pana in 1646. Centura de fortificatii a facut din Brasov unul dintre cele mai intarite orase medievale din Transilvania. Sistemul de aparare al Cetatii era completat cu fortul de pe Dealul Straja si cu cele patru turnuri de observatie extra-muros: Turnul Negru si Turnul Alb; celelalte doua turnuri existau pe latura de sud, pe versantul dinspre oras al muntelui Tampa in dreptul Bastioanelor Tesatorilor si Postavarilor.

Transformarea dintr-un oras medieval intr-un oras modern a impus extinderea pe laturile de nord-est si vest, prin demolarea centurii fortificate a orasului care a inceput in anul 1857, Poarta Strazii Negre, Poarta Targul Cailor, Bastionul Aurarilor , Bastionul Curelarilor. Vechile santuri de aparare, iazurile si baltile au fost umplute, s-au ridicat cladiri publice si administrative, scoli, cazarmi si vile, s-au amenajat parcuri si promenade.

Biserica Neagra Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania. Biserica a fost incendiata anterior anului 1384 si reconstructia acesteia a durat pana in 1477. Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei masurand 89 de metri lungime, 38 de metri latime, 21 metri inaltime in interior si 40 metri inaltime in exterior. In aceasta biserica incapeau circa 5000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca. Grav avariata dupa incendiul din 1689 Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk, pentru ca mesteri locali nu mai stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat mari. Noile bolti sunt executate in stil baroc nu in stil gotic.

Biserica Neagra este celebra nu doar prin dimensiunile sale ci si prin alte lucruri: astfel, in cloponita, se afla cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga (cea mai mare din Sud Estul Europei) avand peste 4000 de tuburi.. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata colectie de acest tip din Romania.

Vechea Primarie - Casa Sfatului Construita initial ca turn de veghe cladirea a fost transformata in Primarie pe masura ce orasul s-a dezvoltat. In 23 decembrie 1420 se incheie un acord intre Adunarea Districtului Tara Barsei si breasla blanarilor privind construirea Casei Sfatului. In acest document se spune ca reprezentantii breslei blanarilor brasoveni au ingaduit celor noua comune ale 'Provinciei Tara Barsei' sa-si construiasca deasupra boltii de vanzare a breslei o camera pentru 'acordarea dreptatii' si pentru sedintele magistratului.

Din cauza invaziei turcesti din 1421, a distrugerii in mare parte a orasului, precum si a arestarii magistratului orasului, acest proiect va fi amanat. Cladirea a cunoscut de-a lungul anilor multe modificari, multe dintre ele datorate distrugerilor provocate de evenimente naturale.

Dupa aproape un secol, in anul 1780, se incheie lucrarile de reconstructie a Casei Sfatului, aproximativ in forma pe care o cunoastem astazi. Administratia orasului se muta din aceasta cladire in anul 1876, intr-o cladire noua situata la interesectia strazilor Republicii si Mihail Sadoveanu.

La inceputul secolului 20, Casa Sfatului urma sa fie demolata si inlocuita cu o cladire administrativa moderna. Acest lucru a fost evitat doar datorita unei puternice campanii de presa pentru mentinerea vechiului monument istoric.

Casa Negustorilor (Podul Batusilor - Cerbul Carpatin) Cladirea este cunoscuta mai ales sub numele de Casa Negotului (astazi galeriile Corona). A constituit hala orasului inca din secolul al XVI-lea fiind un loc in care erau depozitate si vandute numeroase marfuri, atelierele produse in ateliere care adesea se aflau in aceeasi cladire. Cladirea a fost construita in urma unei promisiuni facuta de Apollonia Hirscher ca multumire pentru faptul ca fiica sa a fost salvata de la moarte. Se pare ca micuta intrase in moarte clinica si si-ar fi revenit dupa funerarii in mormant, fiind descoperita de catre un gropar sarman care a incercat sa-i ia bijuteriile. In amintirea acestei intamplari, Apollonia Hirscher si fiica sa sunt figurate intr-o fresca pe frontonul cladirii Hirscher de pe strada Michael Weiss 22.

Strada Sforii Este cunoscuta ca fiind cea mai stramta strada din oras, explicatia consta in faptul ca de la inceput a fost destinata a face legatura dintre strazile Portii si Cerbului, fiind un simplu coridor pentru pompieri.

Poarta Schei a fost ridicata in anii 1827-1828 pentru a usura comunicarea cu cetatea a locuitorilor din Scheii Brasovului. Poarta este construita din piatra si caramida in stil clasic, aspectul sau fiind acela de arc de triumf. Poarta este strapunsa de trei intrari, una principala de mari dimensiuni in mijloc si doua intrari mai scunde in stanga si in dreapta care sunt destinate pietonilor.

Poarta Ecaterinei este una dintre cele mai vechi porti care si-a pastrat aspectul original. Este localizata chiar langa Poarta Schei. Poarta Ecaterinei a fost timp de cateva secole singura poarta pe latura de vest a cetatii Brasov. Poarta strapungea zidurile cetatii, iar in interiorul acesteia aparatorii erau postati pe galerii din lemn dispuse pe mai niveluri. Pe inscriptiile de pe poarta apare scris si anul 1540, prin poarta se ajungea in ulita Orfanilor.

In 1552 un document atesta existenta unui depozit de praf de pusca si de proiectile, iar in anul 1559 se construieste turnul din fata porti. Turnul portii Ecaterina avea un plan patrat cu turnulete de panda la colturi si era prevazut cu un pod mobil legat cu lanturi pentru a asigura trecerea peste santul cu apa. Dupa deschiderea portilor de la Targul cailor si Schei in 1820, respectiv 1828, Poarta Ecaterinei a fost zidita si folosita drept magazin. Langa poarta Ecaterinei se afla si azi o parte din vechiul zid al orasului.

Dupa Ziduri In secolul 14 a fost construit canalul Graft la poalele dealului Warthe. Canalul constituia un prim obstacol natural impotriva atacatorilor. Ulterior s-a construit primul zid de aparare al Brasovului, intarit cu opt turnuri.

Odata cu evolutia armelor de atac, in exteriorul cetatii, a fost construit un al doilea zid de aparare, fara turnuri, dar prevazut cu doua bastioane puternice in fiecare capat (Bastionul Fierarilor si Bastionul Curelarilor). Spatiul dintre cele doua ziduri era denumit 'Zwinger' si era repartizat pentru aparare si intretinere diferitelor bresle ale orasului. Astfel de la Bastionul Fierarilor (azi Arhivele Statului) in jos era Zwinger-ul macelarilor, urmat de Zwinger-ul manusarilor, Aproximativ la mijlocul lungimii zidurilor, in dreptul Turnului Alb, se afla bastionul 'Graft'. El traverseaza paraul Graft. Pe timpuri o punte si un pod mobil legau acest bastion de Turnul Alb. Un alt Zwinger de Dupa Ziduri era cel al 'procuratorilor' (functionarii insarcinati cu constructiile si lucrarile publice ale orasului). Astazi zona 'Dupa Ziduri' este un loc placut pentru o plimbare intr-o zi calduroasa de vara.

Aleea De Sub Tampa Aleea de sub Tampa se afla pe latura de sud a cetatii pe o coasta a dealului Tampa. In evul mediu, in apropierea zidurilor se afla un sant cu apa care a fost secat in secolul al XIX-lea si in locul sau a fost facuta o promenada. Partea inferioara a Tampei nu era impadurita avand aspectul unei pasuni. Pe laturile de apus si rasarit existau doua ziduri care inchideau accesul pe pasune. Astazi aleea de sub Tampa continua sa fie un loc de promenada pentru frumusetea perspectivei pe care o ofera si monumentele istorice pastrate in conditii bune (Bastionul Tesatorilor, Bastionul Postavarilor si doua turnuri de curtina)

Piata Sfatului era locul in care se organizau targurile periodice in Evul Mediu si in epoca moderna. Datorita rolului comercial al Brasovului, alaturi de comerciantii sasi si romani, in Piata Sfatului se intalneau negutatori veniti dinTarile Romane si Ungaria. Marfurile erau vamuite langa poarta care se afla in capatul strazii Vamii (strada Muresenilor astazi) de unde se ajungea direct in piata. Magistratul si functionarii orasului vegheau la respectarea ordinii din piata, in sensul ca, fiecare comerciant trebuia sa-si aseze marfa in locul stabilit de Consiliul Orasenesc. Astfel, existau mai multe targuri si siruri in piata si vecinatatea acesteia: Targul Boilor, Targul Cailor, Targul de Peste, Sirul Inului, Sirul Graului, Sirul Fructelor.

Catedrala Sfantul Nicolae Datand ca monument din 1292 biserica a fost construita in piatra in 1495 ca sprijinul conducatorilor proviniciilor romane. Dimensiunile sale impresionante domina partea veche a Brasovului. Biserica Sfantul Nicolae a fost ridicata in piatra incepand cu anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab. Anterior pe locul acestei existase un mai vechi lacas de cult din lemn atestat de documente mai vechi inca din anul 1292.

. Biserica este ridicata initial in stil gotic, apoi sufera diverse transformari in stil baroc, in secolul al XVIII-lea planul bisericii augmentat prin adaugarea unor paraclise si a unui pridvor. Numeroasele danii ale voivezilor din cele doua tari romanesti au inzestrat bisercia cu o colectie insemnata de icoane vechi. Biserica Sfantul Nicolae a fost renovata in perioada interbelica prin grija localnicilor si pastreaza fresce executate de marele pictor Misu Pop.

Prima Scoala Romaneasca Construita la doar cativa metri de Catedrala Sfantul Nicolae, Prima Scoala romaneasca a fost atestata in documente prima data in anul 1495, aici exista anterior o scoala mai veche, despre care unii cercetatori afirma ca ar data din secolul XII. Scoala din Schei devine un important centru spiritual odata cu activitatea diaconului Coresi care a infiintat aici o tiparnita si a inceput a tipari carti bisericesti si laice in limba romana si slavona. Aici s-a tiparit prima cronica cu subiect romanesc, prima gramatica romaneasca si primul almanah romanesc. In secolul XVIII scoala a devenit un centru de rezistenta ortodoxa avand rolul de a forma preoti, diaconi si cantareti pentru bisericile ramase credincioase cultului ortodox rasaritean.

Astazi Prima Scoala Romaneasca este un complex muzeal si adaposteste cateva expozitii de mare valoare in cladirea Primei Scoli sau in cladirile din cadrul complexului: 'Tiparnita lui Coresi', 'Junii din Scheii Brasovului', 'Expozitia de carte veche romaneasca', si muzeul memorial 'Tudor Ciortea'. Turistii pot vizita scoala si chiar se pot aseza in bancile sale datand din secolul 19.

Biserica Sfantul Bartolomeu Cel mai vechi monument istoric din Brasov, construit in 1233, in stilul arhitecturii romanice. Biserica din Bartolomeu reprezinta cel mai vechi edificiu din piatra construit in Brasov. Inceputurile bisericii dateaza din secolul al XIII-lea. Biserica Sf. Bartolomeu a fost construita de catre calugarii cistercieni in stilul romanic de tranzitie, care imbina elemente structurale si decorative romanice cu cele noi, gotice (bolti in arc frint, ferestre ogivale). Biserica a suferit numeroase distrugeri datorita deselor invazii turcesti din secolele XV-XVI, fiind mereu refacuta. Ultima reconstructie dateaza din anul 1842, cand a fost recladit turnul prabusit in 1833.

Bastionul Tesatorilor Bastionul Tesatorilor este unul dintre cele sapte bastioane construite in jurul incintei Brasovului. Bastionul a fost ridicat intre 1421-1436 de catre mesterii apartinand breslei tesatorilor. El se afla in coltul de sud-vest al cetatii, aparand zona de pajiste de sub Tampa. Aceasta era utilizata in caz de razboi ca loc de pasune pentru vitele comunitatii.

De-a lungul timpului a avut si alte destinatii: sediul breslei tesatorilor, loc de petreceri, astazi fiind organizat ca muzeu. Acesta cuprinde o expozitie despre fortificatiile din Tara Barsei cu ilustratii si cu o valoroasa colectie de echipament de lupta medieval. Punctul de atractie al muzeului este totusi macheta orasului Brasov, asa cum arata la sfarsitul secolului al XVII-lea.

In incinta bastionului, care ofera un cadru arhitectural deosebit, au loc spectacole si concerte organizate de muzeu in colaborare cu alte institutii culturale.

Bastionul Fierarilor Situat in coltul de nord-vest al vechii cetati medievale a Brasovului, acest monument gazduieste azi arhiva orasului Brasov (pe strada G. Baritiu, langa Maternitatea din Brasov).

Pe acest loc se afla initial un turn, mentionat prima oara in 1521, distrus de inundatia din 1526, apoi refacut. La 30 iulie 1667, o alta inundatie distruge fortificatiile din acest loc, astfel ca in 1668 sunt finalizate lucrarile Bastionului Fierarilor in forma sa de astazi.

Marele incendiu din 1689 a transformat bastionul intr-o ruina pentru urmatorii 20 de ani. Dupa 1734, bastionul este transformat in granar, iar din 1923, aici este arhiva orasului.

Bastionul Funarilor (Pe Dupa Zidurile De Sus - Aleea De Sub Tampa) A fost construit la mijlocul laturii de sud a zidului Cetatii Brasovului pe versantul nordic al dealului Tampa.

Zidurile sunt groase de circa 2 metri. Sunt construite din caramida si piatra, asezate in asize succesive pentru a rezista mai bine armelor de foc. Din acelasi motiv, Bastionul Funarilor are o forma rotunjita.Amplasarea bastionului la jumatatea distantei dintre bastioanele Tesatorilor si Postavarilor atesta preocuparea pentru acoperirea apararii intregii laturi de sud cu arme de foc. Astazi, Bastionul Funarilor este cazut in ruina, in interiorul lui se afla doua imobile de locuit.

Bastionul Graft A fost construit la mijlocul secolului la XVI-lea la jumatatea distantei dintre Bastionul Fierarilor si Bastionul Curelarilor in dreptul Turnului Alb.

Bastionul Graft avea un dublu rol: asigura legatura dintre oras si Turnul Alb si intarea apararea pe latura de nord a orasului. Bastionul care strapungea zidurile si parea ca un pod peste raul Spurcata; avea baza ridicata dintr-un perete lat de circa 4 metri si era compus din doua etaje si un pod prevazute cu guri de tragere si guri pentru smoala topita si apa clocotita. Accesul spre Turnul Alb era asigurat printr-un pod care urca panta pana in dreptul intrarii in Turnul Alb de unde aparatorii coborau o scara pentru a permite intrarea in turn.

In prezent in Bastionul Graft este gazduita o sectie a Muzeului Judetean de Istorie Brasov; expozitia de la Graft are ca tematica 'Mestesugarii din Brasov - aparatori ai cetatii'. Expozitia cuprinde arme utilizate la apararea cetatii precum si panouri cu imagini ale fortificatiilor din Brasovul medieval.

Turnul Negru Constructia dateaza din prima faza de ridicare a zidurilor cetatii (sfarsitul sec. XIV, inceputul sec. XV). Zidaria turnului are o inaltime de peste 11 metri. Accesul se facea pe o poarta situata la 2 metri inaltime fata de baza. Legatura intre fortificatiile orasului si turn se realiza printr-un pod mobil.
Acoperit initial cu un acoperis in forma de piramida, Turnul Negru a fost lovit de un traznet in 23 iulie 1559.
De aici vine si numele sau. In 1696 turnul a fost lovit din nou de traznet.

In timpul epidemiei de ciuma din 1756, se pare ca Turnul Negru a fost folosit ultima data ca adapost si punct de paza pentru paznicii cordonului sanitar din jurul orasului.Timp de 200 de ani acest monument a suferit o degradare continua, fiind renovat numai la sfarsitul deceniului trecut. Din 2001 Turnul Negru a fost redat circuitului turistic prin deschiderea unei expozitii despre armamentul din secolul XVII.

Turnul Alb Turnul Alb tine de fortificatiile exterioare ale Brasovului medieval fiind situat pe un varf de stanca al dealului Warthe. Turnul Alb are un plan de semicerc inchis, avand partea rotunjita indreptata spre deal, inalta de 18 m, iar partea sudica spre oras, inalta de 20 m.In interiorul Turnului Alb existau cinci nivele de galerii de lemn pentru aparatori si paznici. Partea superioara a turnului era prevazuta cu creneluri. Potrivit vechilor cronici, Turnul Alb s-a construit in anul 1494 sau chiar 1460. Turnul Alb era repartizat spre aparare breslelor de cositorari si aramari. In anul 1678 breasla cositorarilor a rascumparat obligatia de aparare a turnului, numarul mesterilor fiind mult mai scazut.In 1689 focul dus de vantul puternic a cuprins si Turnul Alb care a ars, fiind renovat abia in anul 1723.

Sibiu

Prima mentiune documentara referitoare la tinuturile sibiene dateaza din 20 decembrie 1191, cand papa Celestin al III-lea confirma existenta prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitura care si-a avut sediul la Sibiu. Documentul se refera la organizarea bisericeasca a colonistilor, sositi in provincia Sibiu in 1141 - 1162

Mentionat inca sub numele de Hermannsdorf in anul 1321, in a doua jumatate a secolului Sibiul obtine calitatea de civitas, intr-un document din 1366 fiind pomenit numele localitatii prima data sub forma Hermannstadt

Perioada medievala se caracterizeaza in Sibiu printr-o dezvoltare economica continua, marcata de activitatea breslelor. Primele statute ale acestora (1376) enumereaza 19 bresle cu 25 meserii; in secolul al XVI-lea existau bresle (ca cea a cizmarilor), din care faceau parte si mesteri care activau in Tara Romaneasca sau in Moldova. Numarul breslelor a crescut treptat, in a doua jumatate a secolului al XVI-lea existand 29 de bresle, iar spre 1780 erau atestate 40, intr-o perioada in care deja crescuse considerabil rolul manufacturilor.

A doua jumatate a secolului al XIX-lea si primul sfert al secolului XX sunt caracterizate de o dezvoltare economica si sociala fara precedent in Sibiu.

Suprafata construita se extinde mult in afara zidurilor: deja in 1841, pe langa cele 1117 case din interiorul zidurilor, in afara acestora existau inca 869. La inceput de secol XX, Sibiul este un oras vibrant in pas cu vremea: este al 3-lea oras din Imperiul Austro-Ungar iluminat cu curent electric si al doilea in care se introduce tramvaiul electric. Primul cinematograf se deschide in 1909 si apar primele WC-uri publice in 1910. Dezvoltarea urbanistica, economica si sociala de care se bucura Sibiul la inceputul sec. XX, este franata de izbucnirea primului razboi mondial..Denumirea orasului se schimba oficial in Sibiu in 1919, iar strazile primesc denumiri romanesti Zidurile cetatii

Bastionul Haller Construit in 1552 la capatul Bd. Coposu.Constructia in forma de pica este initiata de generalul austriac Castaldo in timpul primariatului lui Petru Haller; arhitect Alessandro Clippa, mesteri Peter Nürnberger si Georg Waahll. A fost terminat in 1553. Bastionul este construit din caramida si umplut cu pamant, avand zidurile cu o lungime totala de 223 metri si inaltimea maxima a zidului de 9 metri.

Pentru o mai buna aparare, zidurile erau prevazute la cca 1 metru de limita superioara cu distantiere, realizate din piatra, pentru a impiedica instalarea scarilor de asediu. Se pastreaza deschiderile cazematelor pentru tunuri, atat spre Turnul Gros (doua) cat si spre str. Manejului (trei). In 1771 pe bastion se construieste scoala de calarie (manejul), iar in primul deceniu din secolul XX se ridica edificiul actual al Spitalului

Bastionul Soldisch (al Mercenarilor) Ridicat intre 1622-1627 ca fortificatie de aparare a orasului de sus, este cronologic ultimul dintre bastioanele orasului. La partea superioara are un brau pronuntat care avea rolul de a impiedica sprijinirea scarilor de asalt. Suprafata mai mica decat a celorlalte bastioane, iar ca forma, doar o jumatate de pica. Pe bastion se poata ajunge din curtea orfelinatului trecand pe sub o portiune de zid care-l unea cu zidul cetatii. De aici se permite o vedere panoramica peste o parte din orasul de jos. La baza bastionului exista doua porti de acces spre nivelul sau subteran.

Lipita de bastion la capatul de sus al Soselei alba Iulia, o constructie romantica cu turn in creneluri, dateaza doar din sec. XIX Pe latura exterioara a bastionului este atasata cea mai frumoasa stema a orasului pe o placa de marmura alba. La 10 noiembrie 1883 aici se inaugureaza Orfelinatul evanghelic lutheran. In 1903 in rondela de artilerie s-a construit actualul leagan de copii.

Turnurile cetatii

Turnul Archebuzierilor 1357 - 1366 A fost construit pe o fundatie octogonala. Ulterior a devenit Turnul Panzarilor dupa breasla care il avea in ingrijire.Este cel mai sudic dintre cele trei turnuri. Turnul are forma unei prisme octogonale cu partea superioara iesita in afara, sprijinita pe console in ale caror arce de legatura sunt plasate guri de aruncare. Gurile de tragere, la primul nivel, in forma de gaura de cheie. Materialul de constructie este piatra (pana la inaltimea de 1 m.), iar de aici in sus caramida. Acoperisul este piramidal, iar invelitoarea este realizata din olane

Turnul Olarilor A fost construit in sec. XV din piatra si consolidat un secol mai tarziu.De plan dreptunghiular, cu o retragere a corpului paralelipipedic al turnului, de la cel de al doilea nivel, unde pe fiecare latura sunt practicate cate doua deschideri inguste de forma unor metereze. Partea superioara, iesita in afara, se sprijina pe o insiruire de console cu guri de aruncare. De jur imprejur sunt amplasate cate cinci lacasuri de tragere pentru archebuze. Sub streasina: metereze in forma de trepte. Acoperis piramidal in patru ape executat cu invelitoare din olane. Turnul este considerat de multi cercetatori ca fiind de provenienta mai recenta, de pe la mijlocul secolului al XVI-lea.

Turnul Dulgherilor Este un turn de flancare alipit incintei a III-a. Plan circular la baza. De la nivelul cornisei, turnul primeste forma unei prisme octogonale incheiata in portiunea superioara printr-o parte iesita in exterior sustinuta de console cu guri de pacura intre arce. Sub streasina - decor in forma de creneluri). Acoperis de forma unei piramide octogonale ascutite. Restaurat in 1967. Un zid de legatura cu Turnul Olarilor este o reconstructie recenta a vechiului zid care exista intre ele.

Turnul gros Este o constructie masiva de plan semicircular, cu ziduri de caramida (la baza din piatra) si o platforma pe care erau amplasate tunurile. Turnul are o forma de U iesind cu circa 25 m in afara zidului exterior. Avea mai multe niveluri defensive fiind o adevarata masina de razboi. Turnul a fost ctitorit de Marcus Pempfflinger in jurul anului 1540. Primul teatru din Sibiu a functionat in acest turn din 1778. Recent a fost renovat complet si integrat in noul teatru din Sibiu

Turnul Scarilor Una dintre cele mai vechi cladiri din Sibiu construit in sec. 13, este singurul dintre cele 3 porti de acces in prima incinta de fortificatii care s-a pastrat si dateaza din sec. XIII fiind cea mai veche constructie pastrata din Sibiu. Forma actuala dateaza din 1542. Turnul se prezinta sub forma unei constructii masive din caramida, cu un singur etaj, avand la primul nivel o trecere boltita prin care se ajunge la scarile care fac legatura dintre “Orasul de sus” si cel “de jos” in directia strazii Turnului, iar in lateral o trecere arcuita spre COLTUL ISPASIRII (BUSSWINKEL) de sub zidul curb ce delimiteaza gradina casei parohiale

Turnul Pulberariei Aflat in curtea grupului Scolar Independenta, a fost ridicat la mijlocul secolului XVI in cadrul centurei a IV-a de aparare, avand rol de depozit pentru praful de pusca. Turnul facea parte din cel mai puternic complex fortificat al orasului, care apara Poarta Ocnei (sau a Cizmarilor). Este un turn masiv, cu plan circular, construit in acest mod pentru a putea rezista tirului artileriei de asediu. Asa cum ii arata si numele, era folosit pentru depozitarea prafului de pusca. Din punct de vedere cronologic, apartine de fapt noului sistem de fortificare, conceput la sfarsitul sec. XV.

Turnul Pielarilor Turnul apartinator incintei a IV-a, construita in 1457, este unul din cele doua turnuri pastrate din Orasul de Jos.

Are patru nivele, din care ultimul, iesit in consola, dotat cu cate trei guri de pacura, deasupra carora se afla cate un gol de tragere patrat, cu partea superioara in arc de cerc, pentru piese de artilerie usoare. Acoperisul piramidal, cu opt laturi, are pante relativ joase. Ultimul nivel este boltit cu opt suprafete sferice care formeaza muchii intrate. Turnul a fost avariat si refacut in mai multe randuri.

In timpul marelui incendiu din 31 martie 1566 a explodat datorita pulberii depozitate aici, ca si in 7 septembrie 1570 cand a avut loc un alt incendiu catastrofal. In 28 august 1638 turnul a explodat pentru a treia oara datorita unui fulger.Realizat pe o baza octogonala cu laturi de cca 3 m lungime, turnul era in folosirea breslei pielarilor.

Piata huet Piata s-a format pe traseul primei incinte fortificate a Sibiului. Incinta propriu-zisa dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea, existenta prepoziturii in anul 1191 fiind un termen 'ante quem' pentru datarea actualei suprafete a pietei. Cladirile au fost ridicate pe traseul primelor ziduri in momentul in care fortificatia si-a pierdut rolul practic, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIV-lea, odata cu intarirea completa a 'Orasului de sus'.

Piata este dominata de cladirea masiva a Bisericii Evanghelice, cu turnul inalt de 73,34 m, cel mai inalt din Transilvania. Piata Huet se desfasoara pe suprafata primei incinte de fortificatii ale orasului.

Piata mare Aici este centrul istoric al Sibiului, prima data mentionata in 1411 ca piata de cereale, piata exista din anul 1366 odata cu finalizarea celei de-a 3-a centuri de fortificatii a orasului. Incepand din sec. 16 Piata Mare a devenit centrul vechii cetati. Timp de sute de ani a fost denumita Der Grosse Ring sau Grosser Platz, intre razboaie s-a numit Piata Regele Ferdinand, comunistii au denumit-o Piata Republicii, iar dupa 1990 s-a revenit la denumirea originala.

Latura de sud a pietii este declarata monument arhitectural datorita stilului medieval unic care este mentinut aici. De mentionat 'ochii orasului', cum sunt cunoscute ferestrele din acoperisuri, care aici se pot observa cel mai bine.

Steagurile de vant erau nelipsite de pe acoperisurile caselor si indicau fie anul cosntructiei, fie semnul breslei. Piata are lungimea maxima de 142 m, iar latimea de 93 m.

Palatul Brukenthal Este edificiul cel mai reprezentativ al Sibiului. Aceasta cladire se deosebeste de marile palate construite in spatii deschise deoarece este limitat de existenta parcelelor initiale. Palatul a fost construit pe locul a doua case medievale. Intr-o a doua faza, Brukenthal a achizitionat si cladirea aflata spre nord, fosta proprietate a senatorului Offner.

. Intre 1786 si 1788 se definitiveaza si curtea a doua rezervata unor spatii gospodaresti si grajdului (supraetajat si transformat in biblioteca). La realizarea acestui impunator edificiu si-au dat concursul numerosi mesteri de seama dintre care ii amintim pe sculptorul clujean stabilit in Sibiu, Simon Hoffmeyer, pietrarul Anton Hertzum, mesterul constructor si dulgher Franz Burger.

Casa Albastra Pe latura de vest, langa Palatul Brukenthal se afla Casa Albastra, la nr. 5, datand din sec. XV. Corpul din spate al cladirii gazduise intre 1768-1783 spectacole de teatru. In 1769 s-a practicat o deschidere spre Ulita Balului (str. Xenopol). Denumirea de 'Casa albastra a orasului' dateaza din anul 1819. Intre 1858-1862 a fost sediul Societatii de Stiinte Naturale.

La mijlocul sec. XIX aici a functionat magazinul de confectii 'La ducele de Reichstadt' si Academia de Drept (intre 1858-1862). Vechea stema a Sibiului este pictata pe fatada.
In prezent adaposteste sectoare de activitate ale Muzeului Brukenthal

Casa generalilor Cladirea prezinta o deschidere boltita care duce in Str. Arhivelor. Acest acces a fost deschis in 1558 si amplificat in 1775, moment in care casa a suferit transformari. In a doua jumatate a sec. XV, in jur de 1475, casa era in proprietatea lui Paul Horwath - Remser. In sec. XVI, proprietatea din dreapta a trecut in posesia lui Albert Huet, jude regal, apoi in proprietatea familiei Baussnern. In 1779 cladirea a fost achizitionata de catre Magistratura, pentru ca intre anii 1784 - 1904 aici sa-si aiba sediul Comandantul general al trupelor austriece din Transilvania. Din acest motiv casa poarta numele de 'Casa generalilor'.

Casa Hecht In 1456 in acesta cladire a functionat prima monetarie din Sibiu. Din 1472 casa a apartinut viitorului primar Georg Hecht . Boltile gotice tarzii dateaza dupa acest an. In 1595 casa trece in proprietatea primarului Johann Waida si va suporta alte interventii : apare usa Renastere din gangul portii. Mult timp aici au locuit comitii sasi, iar in 1821 cladirea a fost cumparata de Universitatea Saseasca, institutie echivalenta cu un Parlament al sasilor. Intrarea in curte se face printr-un gang lung de 20 m. In partea stanga se poate vedea un ancadrament din piatra iar in partea dreapta un portal in stil renascentist.

Casa Haller Cea mai importanta cladire din piata, construita in stil Renascentist, care pastreaza multe elemente din cladirea originala din sec. 15-16 cum ar fi portalul cu blazon, intrarea in arcade si decoratiunile. Casa a apartinut pe rand mai multor personalitati locale.In 1537 Michael Altemberger o vinde lui Petrus Haller care a pastrat-o in familie timp de 354 de ani. Petrus Halles a transformat cladirea gotica anterioara, dand acesteia aspectul actual renascentist.

Casa Lutsch Pe locul actualului imobil, inainte de 1424 se afla un sediu al prepoziturii, iar dupa acea data, casa construita aici gazduia inaltii demnitari aflati in vizita la Sibiu. La sfarsitul sec. XV se afla in proprietatea familiei Altemberger, apoi intre 1537-1593, al familiei Haller. De la acea data s-a aflat in posesia lui Johann Lutsch (de la aceasta casa provine fragmentul de ancadrament de la usa bibliotecii Brukenthal - realizat de Elias Nicolai si reprezentand blazonul primarului Michael Lutsch). In 1661 proprietar devine Georg Reussner, urmasii acestuia donand cladirea orasului. A suferit modificari majore in 1830. In 1999 a fost renovata complet

Piata mica Piata este impartita in doua parti distincte de strada Ocnei care coboara pe sub Podul Minciunilor spre orasul de jos. Latura nordica a pietei urmareste conturul celei de-a doua centuri de fortificatii, prezentandu-se sub forma circulara. Cladirile din partea stanga strazii Ocnei, au o forma concava si urmaresc conturul primei centuri de fortificatii, ele despartind Piata Mica de Piata Huet.
Cladirile din Piata Mica (cu o singura exceptie) nu au acel portal masiv, boltit caracteristic Pietei Mari sau strazii Balcescu. Caracteristica caselor din Piata Mica este loggia de la parter, boltita si semideschisa spre piata, cu arcade semicirculare sutinute de portanti. Aceste cladiri adaposteau ateliere mestesugaresti si in aceste spatii erau etalate marfurile.

Cladirile sunt inalte si prezinta acele lucarne lenticulare cunoascute sub denumirea de 'ochii sibiului'. Cladirile dateaza din sec. XIV - XVI cu modificari ulterioare.O alta caracteristica a pietei o constituie prezenta unui numar mare de felinare prinse de cladiri, confectionate din fier forjat cu un decor vegetal. Acestea dateaza din sec XIX.

Turnul Sfatului Este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu.
Are acest nume deoarece apara poarta de intrare in cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata in documente la 1324. Datarea probabila a turnului corespunde edificarii celei de a II-a incinte fortificate, adica perioadei cuprinse intre 1224 si 1241. In forma initiala nedapasind mai mult de patru niveluri. Lucrari ample de reconstructie s-au efectuat in anii 1586 - 1588, dupa ce in 17 februarie 1585 s-au prabusit etajele superioare, surprinzand-ul printre daramaturi pe pictorul Johann David in timp ce zugravea bolta. In forma sa actuala, care dateaza din 1824, turnul se ridica pe inaltimea a sapte etaje retrase succesiv, avand fatadele marcate prin deschideri inguste de forma unor metereze.

La parter are o ampla trecere boltita. Al doilea tunel este practic pe sub casa din Piata Mare nr.2 si a fost deschis in 1930. Accesul in interior este posibil printr-o usa de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scari spiralate, se ajunge la etajele superioare. La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului, iar ultimul etaj prezinta un punct de observatie peste orasul vechi.

Podul Minciunilor construit dupa demolarea caselor ce se intindeau pana aproape de Turnul Sfatului, a fost inaugurat in anul 1860, la un an dupa confectionare. Este primul pod de fier forjat construit in Romania. Elementele de rezistenta ale podului sunt formate din patru traverse metalice arcuite, decorate cu rozete si cu cate un brau de elemente inscrise in cercuri. Pe una din acestea este inscris numele de Fredericus Hütte, realizatorul podului. Cercurile cu diametru maxim sunt decorate cu stema Sibiului pe latura sudica, iar pe cea nordica poarta inscriptiile '1859', respectiv 'FRIEDRICHS HÜTTE'. Cercurile descrescatoare sunt ornate cu motive vegetale sau geometrice de factura neogotica.Pe langa Podul Minciunilor se coboara spre orasul de jos pe Scara Cetatenilor.

Muzeul De Istorie 'Casa Altemberger” . Constructia a fost ridicata la sfarsitul sec. XV si este cel mai mare ansamblu gotic civil din Romania. Cladirea a fost transformata in primarie in 1549 si a fost folosit ca atare pana in 1948.

Intregul ansamblu a fost realizat in etape succesive, cladirea de catre strada dateaza din sec. XVIII, latura vestica a curtii este din jurul anului 1500. Cea mai veche parte a complexului este turnul locuinta pe patru nivele, datand din 1470. Muzeul de Istorie s-a deschis in 1984 si cuprinde sectoare precum:

Arheologie preistorica si veche, Arheologie medievala, Sigilii si stampe, Carl Engber colectionar si bibliofil, Din Istoria Sibiului, Medalii si decoratii, Breslele sibiene, Cabinetul numismatic, Arme si Armuri, Miscarea nationala si culturala din Transilvania si Lapidariul antic si medieval.

Sunt prezentate urmatoarele colectii:

Numismatica (60000 monede antice si medievale), arheologie (39000 piese la care se adauga 82000 fragmente de piese rezultate di sapaturi arheologice) arta decorativa si obiecte de breasla (14000) arme (1900 piese) grafica documentara (33000 piese).

Muzeul De Istorie Naturala Bazele muzeului au fost puse in 1849, prin infiintarea Societatii Ardelene de Stiinte Naturale, din care au facut parte personalitati marcante ale vietii stiintifice si culturale interne si internationale.

Cladirea, fiind construita in mod special pentru a gazdui colectiile Societatii de Stiinte Naturale, are un rol utilitar, spatiile interioare fiind rezervate depozitelor, birourilor si laboratoarelor (subsol si parter) si salilor de expozitie (partial la parter, etaj).

Muzeul Farmaciei Deschis in anul 1972, colectiile muzeului reunesc peste 6.600 de piese din secolele XVI-XIX. Ele provin din 67 de surse, si anume: farmacii, oficii farmaceutice, institutii medicale si persoane particulare, din 32 de localitati din tara.

Cladirea in care functioneaza muzeul este situata in Piata Mica, este monument istoric si de arhitectura cu elemente gotice si renascentiste, datand din anul 1568.

Muzeul este format din oficiu, laborator si o expozitie homeopatica (alcatuita din 2900 de piese) Desi muzeul detine numeroase exponate specifice secolelor trecute, totusi oficina nu reda cu acuratete imaginea fostei farmacii; Vechea farmacie nu cuprindea nici un instrument pentru prepararea medicamentelor ci doar dulapurile si recipientele necesare depozitarii si etalarii acestora. Spatiul afectat laboratorului farmaceutic ilustreaza complexitatea proceselor de elaborare a medicamentelor si evolutia acestora, in stransa concordanta cu evolutia conceptiilor medicale si farmaceutice..Cea de-a treia si ultima din incaperi este rezervata homeopatiei. La noi aceasta practica s-a bucurat de o mare popularitate, promotorul acestei practici, Samuel von Hahnemann activand timp de peste un an aici, ca si secretar al baronului Samuel von Brukenthal.

Colectia homeopatica a muzeului cuprinde peste 2900 piese, respectiv truse si flacoane cu preparate homeopatice, care au fost preluate de la avechea farmacie 'La Ingerul'

Muzeul De Vanatoare'August von Spiess', a fost deschis pentru public in 1966 si reorganizat in 1981 intr-o cocheta vila in stil romanesc ce a apartinut colonelului-vanator Spiess, o autoritate in domeniu ce a detinut pentru multi ani functia de Maistru de Vanatoare a Casei Regale.

La ora actuala patrimoniul muzeal numara 1.577 de piese, unele cu o vechime de peste 100 de ani, achizitionate de la colectionari sau provenite din donatii acumulate incepind cu sfirsitul secolului al XIX-lea, in cea mai mare parte, din trei colectii importante: 'August von Spiess', 'Emil Witting' si Colectia 'Societatii Ardelene de Stiinte Naturale din Sibiu'.

Muzeul a fost restaurat si reorganizat in perioada 2006-2007, fiind redeschis publicului la 25 februarie 2007 sub denumirea de Muzeul de Vanatoare 'August von Spiess'.

Muzeul de Etnografie Universala 'Franz Binder'este un departament al C.N.M 'ASTRA' SIBIU. Inaugurat in 1993, Muzeul 'Franz Binder' este primul si unicul muzeu de etnografie extra-europeana din Romania.

Muzeul este organizat intr-o cladire monument istoric, construita in stil neogotic intre 1865-1867, intial ca sediu al Asociatiei Micilor Meseriasi, avand de-a lungul timpului diverse functiuni. Dupa restaurarea din 1989 a devenit sediul Muzeului 'Franz Binder'.

Din 1993, cateva din piesele foarte importante ale colectiei vechi, exotice, se regasesc in expozitia permanenta a Muzeului 'Franz Binder' - 'Din cultura si arta popoarelor lumii' - asa cum este mumia egipteana donata in 1907 de consulul Hermann von Hannenheim si, in special, seria de arme nilotice din colectia 'Franz Binder'.

Colectiile cele mai vechi sunt dintre cele mai valoroase. Ele provin din diferite parti ale lumii - cu o reprezentare mai ampla a continentului african - si au fost colectate, in buna parte, pe teren, de membri ai comunitatii locale si regionale, apoi donate Societatii Ardelene pentru Stiintele Naturii din Sibiu.

Muzeul de Etnografie Saseasca 'Emil Sigerus' Infiintat in anul 1997, vine sa umple un gol resimtit de muzeologia romaneasca datorat reprezentarii reduse a contributiei pe care sasii si-au adus-o la formarea si imbogatirea culturii romanesti in cei peste 800 de ani de locuire in spatiul transilvan.

Patrimoniul sau numara aproape 7000 de piese: colectia Emil Sigerus transferata din patrimoniul fostului Muzeu Carpatin (intemeiat in 1885) si colectiile de valoare apartinand lui Julius Bielz, Wilhelm si Gisela Rosa Richter, Carl Engber si Erwin Ulbrich.

O prima expozitie permanenta are ca tema 'Civilizatia transilvana. Mestesugul cahlelor', valorificandu-se astfel un nucleu patrimonial de o exceptionala valoare documentara.

Muzeul locomotivelor cu a fost inaugurat in 1994 si prezinta 35 de locomotive cu aburi, 2 macarale cu aburi si 2 pluguri cu aburi fabricate intre anii 1885 - 1958 la uzinele:

Domeniilor Resita - 7 locomotive din anii 1933, 1936, 1937, 1938, 1941, 1952, 1958,
Henschel - 5 locomotive din anii 1894, 1906, 1922, 1924 si 1929 si un plug de zapada cu aburi din anul 1924,

Uzinele 23 August Bucuresti - 4 locomotive din anul 1949,

Schwartzkopff Berlin - 3 locomotive din anii 1914, 1923 si 1943,

Viena Neustadt - 2 locomotive din anii 1885 si 1896 (cele mai vechi exponate),

Florisdorf Viena - 2 locomotive din anii 1908 si 1939,

MAV Budapesta - 2 locomotive din 1911 si 1917,

Orestein Koppel Berlin - 2 locomotive din 1921 si 1923,

Soc. Franco Belgiana Croyere - 1 locomotiva din 1890,

Borsig Berlin - 1 locomotiva din anul 1908,

Hannoversche Linden - 1 locomotiva din anul 1915,

Balwin din SUA - 1 locomotiva din 1920,

Skoda Plzen - 1 locomotiva din 1921,

Machinenbauanstalt F. Schichau - 1 locomotiva din anul 1930,

Uzinele Malaxa Bucuresti - 1 locomotiva din 1930,

Chrzanow Polonia - 1 locomotiva din anul 1949,

Krupp Germania - 1 macara cu abur din anul 1939,

Ardelt Eberswald - 1 macara cu abur din anul 1939,

VGBH S. Siclim Suedia - 1 plug de zapada din anul 1906.

7 dintre aceste locomotive sunt functionale si folosite in diverse ocazii.

Biserica Evanghelica este construita pe locul unui monument mai vechi, monumentul actual este un amplu edificiu in stil gotic, cu planul format dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie; urmeaza spre vest un transept, apoi nava centrala si cele doua laterale. In vest a fost construit turnul masiv, inglobat in cele din urma intr-un nartex format, la randul sau, din trei nave.
Partea cea mai veche a edificiului, asa cum reiese si dintr-un document din 1371, era constituita de cor. Deasupra portalului sudic a fost construita o capela, iar in 1520 a fost ridicat turnuletul cu scara spiralata de pe aceeasi fatada, incheindu-se definitiv lucrarile.

Complexul Ursulinelor este format din Biserica greco-catolica si din fosta Manastire a Ursulinelor. Prima cladirea ridicata pe acest loc in 1474 a fost manastire dominicana pina in 1543, cind, cu ocazia reformei religioase ce a determinat trecerea unei mari parti a populatiei sasesti la religia lutherana, lacasul de cult a intrat in posesia lutheranilor.

In imediata vecinatate a bisericii se afla Poarta Sarii care inchidea actuala strada Gen. Magheru.

In 1733, opt calugarite din Bratislava au venit la Sibiu si au infiintat o scoala catolica pentru fete ridicand Manastirea Ursulinelor lipita de biserica. Este o constructie cu fatada in stil baroc cu incinta inchisa care ajunge pana la strada Selarilor.

Manastirea, cunoscuta sub denumirea de Kloster Kirche, a fost preluata in 1755 de maicile Ordinului Ursulinelor.

In prezent, cladirea adaposteste Colegiul Pedagogic Andrei Saguna si din 1996 poarta o placa de marmura care comemoreaza 200 de ani de invatamant pedagogic la Sibiu.

Alba Iulia

Judetul Alba este legat de visul de aur al romanilor: unirea Transilvaniei cu Romania si fondarea Statului National Unitar Roman infaptuit la 1 Decembrie 1918. Judetul Alba este o zona de mare interes turistic atat pentru turistii romani cat si pentru straini. Potentialul turistic al judetului consta in numeroasele vestigii al trecutului milenar, prin monumentele istorice, arhitectonice si de arta cat si prin peisajele variate si pitoresti si prin rezervatiile naturale unice in Romania si in Europa. Obiceiurile si traditiile populare sunt de asemenea un punct de interes pentru romani si turisti straini. Dintre aceste traditii mentionam in Alba Iulia - cetatea constriuta intre 1715-1738 si in interiorul ei se gaseste Catedrala Catolica construita in secolul al XIII-lea, biblioteca Batthyanaeum fondata in 1794 si continand 60.000 de volume, Catedrala Ortodoxa, Sala Unirii, Museul National a Unirii. In orasul Abrud sunt cladiri de arhitectura medievala foarte bine conservate; in Rosia Montana, Muzeul Minelor renumit pentru tablitele de ceara scrise in latina, in Sebes este o cetate medievala din secolul al XIV-lea iar in Aiud o cetate din secolul al XV-lea, etc. Orasul Blaj este un important centru cultural si religios al Transilvaniei.

Cetatea de la Calnic (sec. XII)Fortificatia de la Calnic a avut initial destinatia de resedinta nobiliara, fiind construita la mijlocul secolului XII de catre contele Chyl de Calnic.

A fost construita ca o fortareata dreptunghiulara inconjurata de ziduri masive, formand un antezid oval, cu un turn de aparare pe aripa de sud si un turn-poarta pe partea nordica. Sistemul de apararea a fost apoi completat cu un sant cu apa. Fortareata a servit ca resedinta pana in 1430 a greavilor sasi, fiind ulterior vanduta de catre ultimii descendenti ai familiei nobiliare taranilor sasi din Calnic.

Cetatea Alba Carolina /Cetatea bastionara se numara printre cele 7 minuni ale Romaniei. Asa au decis cei care au votat in cadrul campaniei initiate de Evenimentul Zilei si in cadrul careia au fost inscrise 30 de obiective din toata tara. Alaturi de Ansamblul Brancusi din Targu-Jiu, Castelul Corvinilor, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Iasiul cultural, manastirile pictate din nordul Moldovei si Sibiul istoric, Cetatea Alba Iulia a fost votata drept una dintre cele mai reprezentative 7 monumente istorice ale Romaniei. Edificata la scurt timp dupa instaurarea dominatiei habsburgice in Transilvania, actuala cetate este cea mai reprezentativa fortificatie bastionara de tip 'Vauban' din tara noastra. Cetatea este alcatuita din sapte bastioane si prezinta toate elementele de fortificare adaptate tehnicii militare a timpului: clesti, reveline, contragarda, sant, antesant si glacis, organizate pe principiul flancarii reciproce si al apararii la distanta. Intrarea se face prin sase porti, dintre care patru sunt decorate cu statui si reliefuri de catre o echipa de sculptori condusa de Johhan Konig. In totalitate cetatea se impune ca cel mai semnificativ ansamblu de plastica figurativa baroca din Transilvania. Intre zidurile ei s-au desfasurat evenimente de cea mai mare importanta pentru istoria poporului roman: epilogul rascoalei lui Horea, Marea Unire a Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918.

Poarta a –III-a a Cetatii. Monumentala, poarta principala de intrare in fort reprezinta cel mai important ansamblu sculptural al cetatii. Edificiul prismatic poarta un bogat decor figurativ, antropomorf, zoomorf si vegetal alcatuit din scene de lupta, arme, steaguri, trofee, blazoane, mascheroni si care imbraca antablamente si campuri, subliniind prin relieful plat al redarilor, volumul trupurilor tensionate ale Atlantilor.

Poarta I-a a Cetatii. Situata la extremitatea estica a ansamblului, poarta este cladita in forma unui arc de triumf prevazut cu trei deschideri. Deasupra arhitravei, incadrand stema Casei de Austria, se afla statuile lui Venus si Marte flancate, la randul lor, de reprezentarile a doua bombarde in pozitia de tragere. Fatadele sunt decorate cu reliefuri inspirate de mitologia antica

Biblioteca Batthyaneum, infiintata de episcopul Ignat Batthyani, a fost instalata intr-o cladire ce apartinea unei manastiri. In fondul bibliotecii se afla 1665 manuscrise rare printre care o parte din vestitul Codex aureus scris cu aur pe pergament si Liber de bello Jugurthino precum si 609 incunabule, dintre care mentionam: Hervidum epistolarum si Cosmografia lui Ptolemeu . In cladlrea bibliotecii, Batthyani a instalat primul observator astronornic modern de pe teritoriul Romaniei inzestrat cu cele mai perfectionate aparate din acea epoca.

Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan Este situat in fata portii a treia a cetatii, opera a sculptorului lon Negrulea, a fost ridicat in 1937 din initiativa Societatii ASTRA. Masoara peste 20 m inaltime si are la baza un basorelief infatisindu-i pe cei trei luptatori.

Palatul Apor si Palatul Bethlen Miklos Ambele se afla in perimetrul cetatii, dateaza din secolul al XVII-lea si au o arhitectura renascentista . Resedinta a uneia din cele mai puternice familii feudale, cu reprezentanti in ierarhia superioara a principatului Transilvaniei, palatul Apor a fost ridicat in ultimele decenii ale secolului al XVII-lea. Cladirea a fost modificata in prima jumatate a celui urmator, cand este dotata cu importante lucrari de plastica baroca pe fatada de sud, la frontoanele portalurilor si balustrii scarii de acces.

Palatul voievodal Constructiile si completarile la acest edificiu au durat o perioada indelungata, intre secolele al XIII-lea si al XVIII. A fost, initial, destinata a fi resedinta episcopala. Cladire impresionanta, datand de aproape 5 secole, a fost refacuta de Isabela si Ioan. Este fosta resedinta a lui Mihai Viteazul (1599-1600)

Ruinele Vechii Cetati medievale In perioada cuprinsa intre secolele al IX-lea si al X-lea, existenta unor centre fortificate la Balgrad (Alba Iulia) implica si existenta unei formatiuni politice, a unui voievodat. In aceasta zona in secolul al XIII-lea, documentele amintesc de o cetate de piatra. In 1516, incepe constructia unei cetati. Cetatea de plan patrat, avea ziduri massive de piatra, inconjurate de un sant adanc. Pe latura de est, cetatea avea o poarta impunatoare, numita 'Sf. Gheorghe', iar pe cea de vest, o alta poarta numita 'Sf. Mihail'. Azi se pastreaza bine latura de sud a acestei constructii, precum si cele doua bastioane construite in timpul lui Gabriel Bethlen.

Muzeul National al Unirii a fost inaugurat in 1888 din initiativa Societatii de istorie, arheologie si stiintele naturii din Comitatul Alba Inferioara, avandu-l ca director pe renumitul arheolog Adalbert Cserny (1842 - 1916). Bogatelor colectii arheologice li s-au adaugat piese valoroase referitoare la istoria moderna a romanilor. In 1938, asezamantul a intrat in administratia statului roman. Muzeul prezinta publicului arheologie: preistorica, dacica - provenind de la cetatile dacice Craiva, Cugir si Capalna, romana - provenind din marele centru urban Apulum, medievala; istorie (documente, fotografii si obiecte memoriale legate de Revolutia de la 1848, Memorandum, Unirea de la 1 Decembrie 1918); periodice - carti; colectii de etnografie si arta populara; numismatica (antica, medievala si moderna); biblioteca .Catedrala ortodoxa a reintregirii neamului Construita intre 1921-1922, catedrala reprezinta o simbioza de vechi stiluri romanesti. Planurile acesteia, au fost concepute de arhitectul Victor Gh. Ieremia. Ansamblul se compune din biserica, incinta cu doua pavilioane spre rasarit si alte doua, mai mici, spre apus, intre ultimele ridicandu-se clopotnita inalta de 58 m. Intrarea in biserica se face printr-un pridvor in nisele caruia, sunt montate inscriptii in marmura. In pronaos au fost zugravite chipurile voievodului Mihai si al sotiei acestuia, Stanca.

Catedrala Romano-Catolica Catedrala a fost construita in doua etape, intre 1247-1291 si 1320-1356, avand trei nave, transept, absida semicirculara si turnuri in fatada de vest, fiind primul edificiu al Renasterii in Transilvania. In secolul XVIII este refacut turnul sud-vestic, iar in cel urmator sunt adaugate elemente arhitectonice in stil baroc. In interiorul catedralei se afla importante monumente funerare, precum cele ale Huniazilor, ale familiei de Hundeoara, ale principelui Sigismund, regina Isabella dar si pietre funerare ale unor demnitari laici si a unor episcopi din Transilvania secolului XIV-XV. Orga catedralei are 2.209 tuburi, fiind construita in 1877.Aspectul deosebit al exteriorului bisericii este dat de turnul si fatada principala, care are pilastrii decorati cu scene biblice.Catedrala este cel mai valoros monument arhitectural medieval din Transilvania, imbinand elementele baroce, gotice si renascentiste.

Desfasurarea programului turistic

Ziua 1: Cluj

Ora 8 .00 Preluare Turisti De La Aeroportul International Cluj Napoca

Ora 9.00 Cazare La HOTEL AGAPE 4*

Orele 10.00-14.00 Vizitare: Muzeul Turnul Pompierilor, Muzeul National De Istorie, Muzeul De Speologie, Si Parcul Central

Orele 14.00 -15.30 Program Liber ( Pranzul)

Orele 16.00 – 19.30 Vizitarea Muzeul National De Arta ( Palatul Bàffny), Muzeul De Etnografie, Muzeul De Farmacie

Ora 20.00 Cina La Restaurant Panormic

Ora 21.00 Optional Bowling Club

Ziua 2: Cluj

Ora 8.30 Mic Dejun la HOTEL AGAPE 4*

Ora 10.00 Gradina Botnica

Ora 13.30 Program Liber (pranzul)

Orele 15.30 -19.30 Vizitare Obiectve Turistice: Cetatuia, Bastionul Croitorilor, Sinagoga Neologa, Complexul Franciscanilor, Biserica Sf. Mihail, Biserica Reformata, Catedrala Ortodoxa, Palatul Szeky.  Ora 20.00 – Cina La Restaurant Roata

Ora 21.00 Optional Turul Orasului Noaptea

Ziua 3: Cluj – Turda – Mures

Ora 8.00 – Mic Dejun HOTEL AGAPE 4*

Ora 9.30 Plecare Spre Turda

Ora 11.30 Vizitare Obiective Turistice: Castrul Roman Potaissa, Palatul Princiar (Muzeul de Istorie), Biserica Romano Cartolica,

Orele 14.00 Program Liber (Pranzul)

Ora 15.30 Vizitare Obiective Turistice Biserica Reformata din Turda Veche, Biserica Reformata din Turda Noua, Mormantul lui Mihai Viteazul

Ora 17 .00 Plecare Spre Targu Mures

Ora 19.00 Cazare la HOTEL CONTINENTAL 3* (Targu Mures)

Ora 20.00 Cina La Restautantul Hoteluilui.

Ora 21.30 Optional Concert Din Ciclul 'Seri De Vara Cu Muzica De Orga' La Biserica Din Cetate

Ziua 4 : Targu Mures - Sighisoara

Ora 8.00 Mic Dejun La Restaurantul Hotelului

Orele 9.30 – 13.30 Vizitare Obiective Turistice: Biserica Buna Vestire, Palatul Culturii, Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului, Palatul Apollo, Casa Cu Arcade, Cetatea Medievala

Orele 13.30 -15.00 program liber(pranz)

Orele 15.00 – 18.00 Vizitare Obiective Turistice : Muzeul De Etnografie, Muzeul De Stiintele Naturii, Gradina Zoologica

Ora 18.30 Plecare Spre Sighisoara

Ora 19.30 Cazare la HOTEL SIGHISOARA 3*

Ora 20.00 Cina La Restaurantul Hotelului

Ziua 5: Sighisoara

Ora 8.00 Mic Dejun

Ora 9.30 - 13.00 Vizitare Obiective Turistice : Turnul Tabacarilor, Turnul Franghierilor, Turnul Macelarilor, Vechea Scoala

Orele 13.30 -15.00 Program Liber (Pranz)

Orele 15.30 – 19.00 Vizitare Obiective Turistice : Templul Evreiesc, Biserica Din Deal, Biserica Dominicana, Casa Vlad Dracul, Scara Scolarilor

Ora 19.30 Cina La Restaurant Casa Vlad Dracul

Ora 21.00 Optional Expozitii Temporare De Pictura

Ziua 6: Sighisoara

Ora 8.00 Mic Dejun

Ora 9.30 -13.30 Vizitare Obiective Turistice: Turnul Cu Ceas, Turnul Croitorilor , Turnul Cositorarilor, Turnul Fierarilor , Biserica Franciscanilor

Orele 14.00 - 15.30 Program Liber (Pranzul)

Orele 16.00 – 19.00

Ora 20.00 Cina La Restaurant Rustic

Ora 21.30 Optional Festivalul Folk

Ziua 7: Sighisoara - Brasov

Ora 7.30 Mic Dejun La Hote Sighisoara

Ora 8.30 Plecare Spre Brasov

Ora 11.00 Cazare la HOTEL AMBIENT BRASOV 4*

Orele 12..00 – 13.30 Vizitare Obiective Turistice Aleea De Dupa Ziduri, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, Str Muresenilor

Ora 14.00 – 15.30 program liber (Pranzul)

Ora 16.00 – 19.00 Vizitare Obiective Turistice: Parcul Central , Str Republicii, Piata Sfatului cu Muzeul de Istorie, Biserica Neagra, Poarta Schei,Poarta Ecaterina.

Ora 20.00 Cina la Restaurant Bella Muzica

Ora 21.30 Optional Seara Karaoke In Tequila Club

Ziua 8: Brasov

Ora 8.00 Mic Dejun

Ora 9.30 – 13.30 Vizitare Obiective Turistice: Prima Scoala Romaneasca , Catedrala Sf Nicolae, Strada Sforii, Aleea De Sub Tampa , Bastionul Tesatorilor, Bastionul Funarilor, Vf Tampa (Acces Cu Telecabina )

Ora 14.00 Pranzul

Ora 16.00 Excursie Optionala Castelul Bran

Ora 19.30 Cina La Restaurantul Casa Hirscher

Ora 21.00 Optional Panorama Belvedere

Ziua 9: Brasov – Fagaras – Sibiu

Ora 7.30 Mic Dejun

Ora 9.00 Plecare Spre Fagaras

Orele 11.00 -13.30 Vizitarea Cetatii Fagarasului si A Muzeului

Orele 13.30 – 15.00 Program Liber (Pranzul)

Ora 16.00 Plecare Spre Sibiu

Ora 18.30 Cazare la HOTEL LIBRA 4*

Ora 20.00 Cina la Restaurantul Butoiul De Aur

Ora 21.30 Optional Expozitie de Cculptura GRADINA - Sculptor Liviu Mocan

Ziua 10: Sibiu

Ora 8.00 Micul Dejun

Orele 9.30 - 13.30 Vizitare Obiective Turistice :Turnul Pulberariei , Turnul Pielarilor, Turnul Scarii Aurarilor, Casa Artelor, Podul Minciunilor, Casa Luxemburg.

Orele 14.00 - 15.30 program liber (pranzul)

Orele 16.00 – 19.00 Vizitare Obiective Turistice :Pasajul Scarilor, Catedrala Evanghelica , Muzeul Franz Binder, Turnul Sfatului, Biserica Catolica , Muzeul De Istorie.

Ora 19.30 Cina La Restaurant Tante Clara

Ora 21.00 Optional Ateliere inchise - Curtea Comediantilor - Atelier European de Arta Medievala, Renascentista si Traditionala in Piata Mica

Ziua 11: Sibiu

Ora 7.30 Micul Dejun

Orele 9.00 – 14.00 Vizitare Obiective Turistice: Palatul Brukenthal, Biserica Reformata, Casa Cu Cariatide, Casa Muller, Catedrala Ortodoxa, Sistemul Defensiv, Turnul Achebuzierilor.

Orele 14.30 – 16.00 Program Liber (Pranzul)

Orele 16.00 – 19.30 Vizitare Obiective Turistice: Turnul Olarilor , Turnul Scarilor, Tunul Dulgherilor, Turnul Gros , Basionul Haller, Muzeul De Istorie Naturala, Muzeul Locomotivelor, Biserica Franciscana, Biserica Ursulinelor

Ora 20.00 Cina La Restaurant Masa Romanilor

Ora 21.00 Optional Seri de Arta Culinara Festivalul International de folclor 'Cantecele Muntilor'

Ziua 12: Sibiu - Alba Iulia

Ora 7.30 Micul Dejun

Ora 8.30 Plecare Spre Alba Iulia

Ora 10.30 Cazare La HOTEL PARC 4* Alba Iulia

Ora 12.00 Vizitarea Muzeului Unirii, Sala Unirii, Catedrala Reintregirii, Catedrala Romano Catolica

Orele 14.00 – 15.30 Program Liber (Pranzul)

Orele 16.00 - 19.00 Vizitare Oiective Turistice: Palatul Apor Si Palatul Bethlen Miklos Biblioteca Batthyneum, Palatul Voievodal, Obeliscul Lui Horia Closca Si Crisan

Ora 19.30 Cina la Restaurant Dicopa

Ora 20.00 Optional Concert in Aer Liber

Ziua 13: Alba Iulia

Ora 8.00 Mic Dejun

Ora 9.30 “Traseul Celor 3 Fortificatii”: Poarta Monetariei - Poarta De Sud A Castrului Roman - Tabara Militara - Locurile De Belvedere - Tunelul De Acces Catre Platforma De Artilerie - Platforma De Artilerie - Camera De Garda - Sala Armelor (Clubul Restauratorilor) - Bastionul “Bethlem Cetatea “Alba Carolina”

Orele 14.30 – 16.00 Program Liber (Pranzul)

Ora 16.30 Plecare Spre Aeroportul International Cluj Napoca

Analiza De Pret

Cheltuieli

Explicatii

Pret Euro/Pax

in DBL

Pret Euro /Pax In SGL

Cazare cu mic dejun inclus

Hotel Agape

2 Nopti

Hotel Continental

1 Noapte

Hotel Sighisoara

3 Nopti

Hotel Ambient

2 Nopti

Hotel Libra

3 Nopti

Hote Parc

1 Noapte

Total cazare

Masa (cina)

Cina Restaurant Panoramic

Cina Restaurant Roata

Cina Restaurant Continental

Cina Restaurantul Sighisoara

Cina Casa Vlad Dracul

Cina Restaurant Rustic

Cina Restaurant Bella Muzica

Cina Restaurant Casa Hirsher

Cina Restaurant Butoiul De Aur

Cina Restauranttante Clara

Cina Restaurant Masa Romanilor

Cina Restaurant Dicopa

Total masa

Transport

Inchiriere autocar cu sofer

710 km x 0,8euro/km = 564 (total)

cazare sofer 774 / 40 pers

masa sofer 161 / 40 pers

Parcari

Total transport

Servicii ghid

30 * 13 zile = 390

cazare ghid774 / 40 pers

masa ghid 161 / 40 pers

total cheltuieli servicii ghid

Total cheltuieli

Comision 10%

TVA

Total pret/pax

Supliment camera single 361 euro /pers

Petul include:

12 nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de 3* si 4*conform program

Transport cu autocarul

Asistenta turistica din partea agentiei (ghid turistic).

Taxe de statiuni

Taxe stradale si parcari

Transport aeroport – hotel – aeroport

Pretul nu include:

Intrarile la obiectivele turistice mentionate in program (aprox 131 euro)

Programele optionale

Asigurare medicala

Comercializarea si promovarea produsului turistic o va face atat agentia tour operatoare dar si intermediul colaboratori detailisti nationali si intenationali ai acesteia. Promovarea se va face la sediul agentiilor vanzatoare prin afisarea in spatii proprii de prezentare a unor afise si brosuri; prin colaborarea cu mijloace media ( televiziuni locale, radiouri) si prin postarea ofertei pe internet pe site-urile agentiilor vanzatoare dar si pe site-urile publicitare specializate.


Document Info


Accesari: 4231
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )