Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Virful Baiul Mare-Virful Cumpatu- Sinaia - Poteca nemarcata

Turism 

Virful Baiul Mare-Virful Cumpatu-SinaiaTimp necesar: 2½ - 3 ore Poteca nemarcata. Traseu de coborāre, accesibil īndeosebi vara si toamna.Ascensiunile la vf. Baiul Mare se realizeaza mai lesnicio 10310u201k s pe culmile aflate la nord si sud de Muntele Cumpatu, īntrucīt crestcrea īn altitudine se face treptat. lata de ce consideram mai nimerita prezentarea traseului pe Muntele Cumpatu Īn sens īnvers, de la vārf spre poale. Potecile care se desfasoara pe culmile sale ies īn malul drept al Prahovei, īn cartierul Cumpatu, īn mai multe puncte.

Dupa ce de pe vārful Baiul Mare s-a admirat panorama vasta a unei mari parti a Carpatilor de Curbura, de la muntii Ciucas (īn NE) si Grohotis (E) pāna la muntii Bucegi (V), Postavaru si Piatra Mare (N), de la culmile subcarpatice si defileul Prahovei de la Posada (S) pāna la vārfurile Neamtu si Paltinu (N) (vezi descrierea la traseul 18), se īncepe coborīrea spre Prahova, urmarind catre nord-vest si apoi catre vest una din nenumaratele poteci de oi care brazdeaza versantul nordic al muntelui. Nu se va coborī deci la drumul de culme (din estul vārfului) care continua spre nord pāna īn saua Baiului, iar de aici pe valca Zamorei; el poate fi privit. Asadar, mergem spre nord-vest fie pe linia de culme, fie ceva mai jos (10-15 m), ocolind pe la nord vārful cel mai īnalt al culmii (1908 m). De la acesta, directia traseului se modifica spre stānga (vest), urmarind cumpana de ape dintre izvoa-rele Zamorei (N) si rāpele de la obārsia Vaii Flele (S). Panta este aceentuata. Se īntersecteaza sau se ocolesc mai multe vārfuri secundare. Dupa circa 10 minute de la plecare ajungem pe vārful cu īnaltimea de 1815 m. De sub acesta se des-prind doua culmi - una spre sud-vest (culmea principala a Muntelui Cumpatu, aflata la 1650-1 750 īn), iar alta catre nord-vest (culme mai joasa, cu Stāna din Picior) - īntre care se desfasoara mai multe vai secundare ce fonneaza obārsia bazinului sipei. Traseul nostru urmeaza īn continuare prima culme. Se coboara mai īntīi o panta īnclānata la 30-400 (uneori cu grohotis) si o diferenta de nivel de aproape 100 m, dupa care poteca devine mai lata; īn fata (catre SV) se profileaza vf. Cumpatu, la care trebuie sa ajungem. Lasam īn dreapta bazinul sipei si poteca ce se desfasoara catre nord aproape pe curba de nivel. Panta generala se īndulceste, poteca pe care o urcam trece prin mai multe micro-depresiuni. Dupa 40-50 minute de la plecare ajungem pe vārful Cumpatul, la 1651 m. Aici se impun cīteva minute de relaxare, suficiente pentru a admira abruptul Bucegilor. Tot acum se va hotarī directia pe care se va continua traseul, deoarece aici survine cea de a doua bifurcare. Se poate coborī direct catre vest, pe Plaiul din Mijloc, sau catre sud-vest, pe la Stāna Mare.

Varianta pe Ploiul din Mijloc. La īnceput, poteca este mai īngusta sau chiar lipseste. Se coboara spre vest, mai īntāi o panta aceentuata (circa 70-80 īn diferenta de nivel), dupa care aceasta se atenueaza, poteca ocolind mai multe vārfuri secundare. Dupa 10 minute de la reluarea drumetiei pe platou apare o stāna aflata la 1 450 m īnaltime. Continuam traseul spre vest, coborānd usor īnca 5-7 minute. Se īntersecteaza drumul care leaga Stāna Mica (aflata Īn nord) cu Stāna Mare (se vede pe culmea din stānga) si care ocoleste obārsia vaii Tufa. Īnca circa 200 m si se ajungc la marginea padurii, la Stāna din Mijloc. Aici se pot lua īnformatii privind continuarea traseului. De la stāna, poteca apuca spre dreapta (NV). La īnceput (circa 20 minute), coborīsul este aceentuat datorita pantei mai mari. Din multimea potecilor de vite se va alege cea mai lata. Treptat, drumul coteste catre dreapta (panta scade sub 15"), descriīnd o curba larga, dupa care se angajeaza pe un povānis timp de cīteva minute. Īn continuare, poteca descrie mai multe bucle cu panta mica. Dupa aproape 45 minute de la plecarea de la stāna se iese īn drumul forestier care vine din bazinul Tufei si coboara catre vest (spre Zamora). Se urmeaza cu atentie soseaua catre Zamora (dreapta) aproape 200 m. Din ea se desprinde la stānga o poteca īngusta care trece printr-o poiana. Dupa īnca 20 minute se ajunge la o static de releu. De aici se coboara (circa 10 minute) pe un drum pietruit aflat pe dreapta pārāului Tufa, pe līnga locuintele din capatul nordic al cartierului Cumpatu.

Varianta Stāna Mare - plaiul Tufa. De pe vf. Cumpatu se coboara pe poteca spre stānga (S-SV). Īn zare, catre sud-vcst, aproape de margineapadurii, se zareste Stāna Mare, pāna la care sunt doua drumuri. Īn prima situatte se va coborl pe creasta urmarind īndeaproape panorama dintre vf. Baiul Mare si vf. Piscul Cāinelui si totodata bazinul superior al Vaii Rele (10 minute). La capatul sudic al crestei se va schimba brusc directia spre vest, luīnd ca reper Stāna Mare. Coborīsul este rapid (circa 100 m diferenta de nivel) si dureaza aproape 10 minute. Īn cea de a doua situatie se va urmari cu atentie una din potecile care se desfasoara catre sud-vest, pe sub creasta, pe līnga o stāna secundara. La īnceput panta este mai rapida, dar treptat scade ca valoare. Dupa 15-20 minute se ajunge la stāna, unde se pot capata īnformatii asupra potecii care va fi urmata.

Īn continuare, de la stāna, se īntra īn padure. Drumul este lat, urmareste cumpana de apa, iar panta este usoara. Dupa 12-15 minute de la plecarea de la stāna apare o noua bifurcatie. O poteca coboara catre vest (dreapta), īn cartierul Cumpatu (circa 35 minute), iar a doua catre sud-vest (īn fata), spre gara Sinaia. Se va continue traseul pe poteca mai lata dinspre sud-vest, pe linia cumpenei de apa. Frunzarul gros si obscuritatea padurii de fag īmpiedica urma-rirea lesnicioasa a drumului. De aceea se vor lua ca reper si semnele forestiere aplicate pe arbori (banda rosie simpla, neīncadrata cu alb). La īnceput, portiunile cu panta aceentuata altemeaza cu cele cu panta mai lina. Dupa 30-35 minute de la plecarea de la stāna, poteca īsi schimba directia spre stānga si coboara repede (timp de 10-15 minute) o diferenta de nivel de aproape 200 m. O noua bifurcatie, de unde se poate apuca pe doua directii. Catre sud-vest (stānga) se desfasoara o poteca īngusta care coboara rapid spre confluenta Vaii Rele cu Prahova īn aproape 10 minute. Cealalta varianta urmeaza o panta mai

Una, dar mai lunga, orientata mai īntīi catre nord-vest (jumatate dreapta), apoi spre vest; se trece pe līnga un izvor, pe sub linia de īnalta tensiune, si se iese din padure īn dreptul podului pe sub care trece soseaua care leaga cartierul Cumpatu cu gara. Īn dreapta, la baza versantului, se afla rezervatia de arini.Document Info


Accesari: 3199
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )