Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Stabilirea categoriilor de produse turistice


STABILIREA CATEGORIILOR DE PRODUSE TURISTICE


1.1  Definirea produsului turistic


In general, in literatura de specialitate produsul turistic este definit ca fiind o combinatie de elemente tangibile si intangibile care are rolul de a satisface nevoile turistului pe parcursul intregului voiaj. Rolul primordial il are categoria reprezentata de serviciile turistice prin intermediul carora sunt valorificate componentele de tip tangibil, adica patrimoniul si infrastructura turistica ale unei anumite zone.

Produsul turistic reprezinta:

1. Un amalgam de elemente tangibile si intangibile concentrate intr-o activitate specifica. Aceasta include si combina atractivitatea unei destinatii, facilitatile si caile de acces pe care turistul le achizitioneaza ca o combinatie de activitati si aranjamente.2. Ansamblul de servicii si facilitati care se materializeaza in ambianta specifica a factorilor naturali si artificiali de atractie si a amenajarilor turistice create care reprezinta elementele componente ale ofertei turistice si pot exercita o forta pozitiva de atractie a turistilor.

Elementele care se au in vedere la realizarea produsului turistic si care contribuie la clarificarea acestui concept sunt :

• Componente naturale: asezarea geografica, clima, relieful, apele, peisajul, vegetatia, fauna, rezervatiile naturale, etc.

• Componente generale ale existentei umane : limba, cultura, traditii,obiceiuri, folclorul, ospitalitatea, etc.

• Infrastructura generala : transportul si comunicatiile, reteaua comerciala, aprovizionarea cu apa si electricitate, canalizare, salubritate, etc.

• Infrastructura turistica : agentiile de turism, unitatile de cazare :hoteluri, moteluri, pensiuni, etc., unitati de alimentatie, transporturile turistice de toate categoriile,reteaua de informare turistica, etc.

• Factorul uman : reprezentat de actvitatea lucratorilor din turism cu rol esential in realizarea prestatiilor turistice, care intra in alcatuirea produsului turistic.

Din acest sistem complex de elemente ale produsului turistic, rolul determinant in atragerea consumatorilor il are patrimoniul turistic al zonei sau tarii, care include resursele turistice naturale, culturale, religioase, istorice si umane ale acesteia concentrate sub forma obiectivelor turistice.

Prestatiile turistice ce intra in structura unui produs turistic sunt furnizate de intreprinderi independente si diferite: societatile de transport, structurile de primire cu functiune de cazare, unitatile de alimentatie publica, unitatile de agrement, de tratament, firmele care inchiriaza echipamentele turistice.

Produsul turistic presupune si prestarea unor servicii suplimentare, cum ar fi: servicii de asistenta turistica, de informare, de intermediere, de supraveghere a copiilor, etc.

Rolul agentiei de turism este de a gestiona si coordona aceste servicii complementare intr-o oferta complexa si completa adaptata preferintelor turistilor.


1.2 Caracteristicile produsului turistic
Produsul turistic este intotdeauna un produs unic. Aceasta unicitate este conferita de varietatea structurii resurselor turistice.

 • Produsul turistic nu poate fi stocat, nu poate fi transportat, este perisabil si se consuma la sursa implicand deplasarea obligatorie.
 • Produsul turistic nu poate fi standardizat intrucat el trebuie sa satisfaca o gama diversa de consumatori care au multiple motivatii de consum turistic.
 • Produsul turistic este neelastic neputandu-se modifica usor si intr-un timp relativ scurt.
 • Comercializarea produsului turistic presupune achizitionarea imaginii acestuia impreuna cu informatii legate de structura si particularitatile elementelor ce compun produsul.

Intre produsul turistic si oferta turistica exista o legatura directa cele doua notiuni neputandu-se confunda. Oferta turistica are o sfera de cuprindere mai mare, iar produsul turistic reprezinta, de fapt, o modalitate de materializare a ofetei turistice.

Prin politica de produs turistic orice firma de turism isi stabileste principalele orientari strategice si modalitatile tactice de comercializare a lor, nivelul calitatii, gradul de diferentiere fata de produsele concurentei, gradul de diversificare si innoire.

Activitatile distincte pe care le regasim in continutul politicii de produs turistic sunt urmatoarele:

 • Studierea produsului care implica analize asupra caracteristicilor acestuia;
 • Pozitionarea produsului care se refera in principal la realizarea unor studii de imagine intrucat prin pozitionare se poate afla care este valoarea produsului turistic pentru clientela atat valoarea psihologica cat si valoarea de intrebuintare.
 • Stabilirea strategiilor de aplicat in cadrul politicii de produs:
 • activitatea de diversificare si innoire a produselor turistice;
 • adaptarea produsului turistic la cerintele in diversitate ale consumatorului.

Ca modalitati concrete de modificare a produsului turistic se pot aminti urmatoarele: • imbunatatirea produsului prin cresterea continua a nivelului calitatii serviciilor oferite;
 • imbunatatirea produsului printr-o mai buna dozare a bazei tehnico-materiale cu tipuri de unitati originale cu specific;
 • conservarea elementelor naturale si antropice din cuprinsul zonelor cu potential turistic dezvoltat astfel incat sa se asigure conservarea echilibrului ecologic;
 • stabilirea acelor strategii de produs in concordanta cu cerintele si motivatiile clientilor.

Ciclul de viata al produsului turistic are in vedere faptul ca produsul turistic , ca orice bun sau serviciu , trece prin mai multe faze de-a lungul existentei sale. Un produs turistic suporta influenta a numerosi factori printre care experienta organizatiei turistice, pozitia principalilor concurenti, aparitia unor produse de substitutie, politica statului, evolutia gusturilor, nevoilor si dorintelor. Exista patru faze ale ciclului de viata ale produsului turistic: lansarea , crestere , maturitate si declin.

Etapa de introducere incepe cand produsul este lansat prima oara pe piata. Introducerea cere timp, iar ritmul cresterii vanzarilor este lent. In aceasta faza profiturile sunt negative sau scazute datorita vanzarilor reduse si cheltuierilor mari de distributie si promovare. In aceasta faza prestatorul de servicii turistice trebuie sa faca fata urmatoarelor situatii : • Infrangerea conservatorismului consumatorilor si convingerea acestora ca produsul lansat pe piata este la fel de bun ca si altele sau poate chiar mai bun
 • Realizarea unei bune politici de promovare si distributie
 • Obtinerea mijloacelor financiare destinate sustinerii pe piata a produsului
 • Asigurarea protectiei legale a produsului.

In domeniul serviciilor exista riscul copierii serviciilor prestate de o firma mult mai mare decat in domeniul bunurilor.

Etapa de crestere - daca noul produs satisface necesitatile consumatorilor el va intra intr-o etapa de crestere in care vanzarile incep sa creasca rapid , dar atrasi de posibilitatea de a-si spori profiturile vor intra pe piata noi concurenti. Profiturile se maresc in perioada de crestere deoarece costurile de promovare se distribuie asupra unui volum mare de marfuri. Firma utilizeaza strategii mai multe pentru a sustine cresterea rapida o perioada cat mai lunga de timp. In aceasta etapa convinsi ca produsul are succes vor introduce produse similare si in aceasta etapa toate firmele obtin profit.

Etapa de maturitate -; in aceasta faza ritmul de crestere a vanzarilor scade. Cele mai multe produse se gasesc in etapa de maturitate a ciclurilor de viata si de acea majoritatea managerilor de merketing lucreaza cu produse mature. Aceasat faza dureaza de obicei mai mult decat celelalte. In aceasta etapa creste foarte mult concurenta si competitorii mai putin eficienti sunt scosi de pe piata.

Etapa de declin -; vanzarile celor mai multe firme de servicii scad. Declinul poate fi lent sau rapid. Vanzarile pot ajunge la 0 sau pot scadea pana la un nivel la care sa ramana mult timp. Exista si cazuri in care ajungand la faza de maturitate multe produse pot incepe un nou ciclu de viata.


Document Info


Accesari: 51
Apreciat: hand icon

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )