Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Turism rural

Turism


Turism rural



Turismul rural este un fenomen de data recenta, în tari europene se practica de câteva decenii spontan sau organizat. Ceea ce este nou însa, se refera la d 646g61g imensiunea fenomenului în spatiul rural. Aceasta expansiune este determinata de existenta a doua motivatii pentru turismul rural ; pe de-o parte este vorba de relansarea si dezvoltarea domeniului rural, iar pe de alta parte de o forma de turism alternativa, la turismul de masa, traditional.

În ansamblul economiei globale a turismului, rural se defineste ca fiind valorificarea turistica

-a spatiilor rustice;

-a resurselor naturale;

-a patrimoniului cultural;

-a imobilelor culturale;

-a traditiilor satesti ;

-a produselor agricole ;

prin intermediul unor produse de marca (consacrate) ilustrative ale identitatii regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor în materie de primire, alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii, în scopul unei dezvoltari locale, durabile si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna, într-o noua viziune sociala oras- sat.

Desi actioneaza în spatiul rural, agroturismul si turismul rural sunt doua concepte care pentru unii autori reprezinta acelasi lucru iar pentru altii sunt doua notiuni diferite.

Practica arata ca aceste doua categorii se identifica pâna la un moment dat, care scoate în evidenta elemente de identitate, incluziune, cât si elemente diferite care le conduc la departajare/diferentiere.

Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o strânsa legatura cu mediul ambient, natural si uman.

Termenul de turism rural are întelesuri diferite în tari diferite.

Exemple: -în Finlanda - închirierea unor cabane, sau oferirea de servicii in mediul rural de tip hrana sau transport;

-în Ungaria - "turism la sat"- presupune activitate si servicii în sate; cazare la preturi mici, implicarea în activitati agricole.

-în Slovenia - "turismul la ferma" - oaspetii locuiesc cu familiile de fermieri.

-în Olanda- camparea la ferme unde majoritatea serviciilor sunt legate de activitati precum ciclismul, plimbari cu cai, etc.

-în Grecia - cazare în camere mobilate în stil traditional, cu mic dejun traditional de multe ori preparat din produse realizate în casa.

Turismul rural este o forma de turism care se desfasoara în mediul rural, valorificând resursele turistice locale (naturale, culturale, umane) ca si dotarile si echipamente turistice, inclusiv pensiunile si fermele agroturistice.

În lipsa unei definitii adecvate a turismului rural agreata pe teritoriul UE, termenul folosit este acela de : "turism verde".

Culoarea simbol având rolul de a distinge aceasta forma de turism de celelalte cum sunt: turismul alb - sporturile de iarna; turismul albastru - vacanta la mare, turism al luminilor - turismul urban.

În acest sens "turismul verde" poate fi definit ca o activitate turistica practicata atât în zonele rurale cât si în alte locuri de pe litoral unde turismul specific nu este prea dezvoltat; în zonele de dealuri si montan precum si în alte spatii rurale.

Atât turismul rural cât mai ales agroturismul se bazeaza pe potentialul spatiului rural, pe oameni si produse specifice locului care trebuie sa se adapteze cerintelor pietii turistice, trebuie sa-si amenajeze gosposdariile pentru a fi la nivelul standardelor de calitate dorite de turisti, sa puna în valoare traditiile culinare specifice locului.

Agroturismul reprezinta actiunea de deplasare a unei persoane într-o localitate rurala, nepoluata, având un specific agrar finalizata pentru un sejur de cel putin 24 de ore într-o gospodarie taraneasca, consumul de produse locale alimentare si nealimentare, coabitarea, observatia, asistenta si coparticiparea în comunitatea siciala locala prin respectarea normelor ce fac posibila întreaga actiune.

Agroturismul se contureaza ca o activitate capabila sa valorifice excelentul de cazare existent în gospodariile taranesti spre consumul persoanelor care pe o perioada determinata de timp, vin în asezarile rurale pentru odihna, recreere, agrement.

Aceasta activitate turistica are un caracter ocazional.

Spre deosebire de agroturism, turismul rural are un caracter permanent si dispune de o structura de primire eterogena reprezentata nu numai prin gospodariile taranesti ci si prin campinguri, sate taranesti.

În acest caz activitatea de baza a persoanelor implicate este prestarea de servicii turistice iar veniturile realizate au un caracter permanent.

Agroturismul prezita mai multe trasaturi care îl diferentiaza de turismul clasic prin :

-consumul turistic se petrece tn mediul rural unde esentiale sunt : calitatea pensiunii, serviciilor de primire (ferme) ;

-oferta turistica este autentica condusa de oamenii locului ;

-este o activitate complementara activitatii agricole si nu alternativa acesteia ;

-ofera populatiei cu venituri reduse posibilitatea de odihna, de recreere în vacante, week-end-uri, în peisajul mediului rural cu valori culturale educative si cu o ospitalitate specifica ;

-nu necesita investitii foarte mari pentru amenajari de infrastructura sau suprastructura turistica ;

-se evita marile aglomerari turistice de pe litoral sau din statiunile balneae sau montane ;

-este un sistem difuz prin specificul ofertei sale diversificate si marea diseminare în spatiu ;

-nu aduce prejudicii prea mari mediului natural sau a celui construit însa trebuie sa se tina cont de un anumit plan ecologic si fizic ;

-nu este compatibil pentru turismul de masa.

Principiile pentru dezvoltarea durabila a agroturismului :

-folosirea durabila a resurselor turistice (exploatarea optima, conservare) ;

-reducere asupra consumului si a risipei de resurse turistice ;

-mentinerea diversitatii naturale, culturale, sociale a spatiului rural ;

-integrarea agroturismului în strategii de dezvoltare nationala regionala, locala (dezvoltarea ofertei, promovare, organizare, precum si dezvoltarea infrastructurii generale si tehnico-edilitare) ;

-sprijinirea economiei locale în dezvoltarea socio-economice a comunitatii dar si în protejarea naturii si a valorilor culturale ;

-implicarea comunitatilor locale în sectorul turistic prin sprijinirea grupurilor de initiativa pentru dezvoltarea si promovarea ofertei turistice locale, pentru protejarea mediului si a bunurilor culturale de aici si rolul organizatiilor locale ale prestatorilor de servicii turistice.

-consultarea specialistilor si a publicului în dezvoltarea agroturismului si a economiei locale pentru a evita conflictele de interese între politica guvernamentala, regionala si cea locala.

-dezvoltarea durabila a agroturismului trebuie sustinuta prin pregatirea profesionala, calificare, perfectionare, pregatire civica, sociologica ;

-promovarea marketingului în agroturism ;

-cercetarea si monitorizarea actiunii de turism si a activitatii de conservare si protejare a mediului înconconjurator precum si resursele turistice.

Turismul rural contribuie la viata economica a satelor prin :

-perspectiva dezvoltarii satului pe termen lung în strânsa legatura cu agricultura, infrastructura , protectia mediului ;

-posibilitatea de a deveni suport pentru noi afaceri si locuri de munca care sa determine o dezvoltare pe plan local ;

-încurajarea activitatii locale - artizanatul- dar si cele care determina dezvoltarea unui comert artistic ;

-cresterea veniturilor locuitorilor din asezarile rurale prin valorificarea resurselor locale ;

-numarul crescând de oportunitati pentru interactiunea sociala a localnicilor care deseori duc o viata izolata în comunitatilor agricole.

Obiectivele strategice ale dezvoltarii agroturismului :

-trebuie sa plece de la realizarea de venituri complementare actiunii agricole prin oferirea unor produse turistice noi si inedite pe piata turistica si prin acestea sa ajunga la cresterea nivelului de trai în mediul rural, stimulând astfel stabilirea populatiei active din mediul rural (diversificarea populatiei active- cea tânara) si stoparea migratiei urban- rural ;

-stoparea migratiei populatiei si stimularea revenirii cel putin partial a populatiei urbane care este originara din cele rurale ;

-asigurarea conditiilor de trai si civilizatie în mediul rural stimulând stabilitatea populatiei active în mediul rural ;

-venituri suplimentare rezultate din activitatea de turism ;

-valorificarea produselor din gospodaria proprie ;

-punerea în valoare a resurselor de care dispune zona ;

-utilizarea excedentului de spatiu, produse si forta de munca ;

-satisfacerea clientilor prin calitatea, flexibilitatea si pretul produselor si serviciilor ;

-conservarea locuintelor si obiceiurilor traditionale - turismul contribuie la numeroase comunitati ce se folosesc de aceste elemente ca de un mecanism de încurajare a circulatiei turistice ;

-sprijinirea comunitatii locale.


Document Info


Accesari: 4129
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )