Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
ELEMENTE ALE IDENTITATII ROMANESTI

istorieELEMENTE ALE IDENTITATII
 ROMANESTI


Realizat de : Viorela Bogdan


Identitatea culturala este un concept din categoria acelora pe care Umberto Eco le numeste "umbrela", intrucat intensiunea si extensiunea lui desemneaza si acopera reali 14214c221o tati culturale si intelectuale extrem de diverse si, de cele mai multe ori, contradictorii.

Intr-o abordare de tip filozofic, identitatea este modul de existenta a unei culturi in conditiile in care ideea de Cultura este inteleasa in sensul cel mai general cu putinta, drept un comportament uman directionat valoric.

Din punct de vedere cultural, identitatea culturala este un univers simbolic in orizontul caruia oamenii traiesc in comun. Este un sistem de credinte si coduri care explica solidaritatea dintre membrii unei societati precum si vointa acestora de a trai in comun.

In mod general expresia "identitatea culturala romaneasca" trebuie vazuta ca sinonima cu expresia "identitatea romaneasca" intrucat termenul de "romanesc" are un inteles exclusiv cultural.

In "Dimensiunea Romaneasca a Existentei", Mircea Vulcanescu initia, de fapt, un veritabil dictionar al notiunilor cele mai folosite īn orizontul cultural al epocii. Importanta acestui demers este bine subliniata de autor: "Fiecare epoca are anumiti termeni care par a stārni un interes superior altora. Evidentierea valorii de circulatie a acestor termeni si a sensurilor lor ajuta la fixarea fizionomiei spirituale a epocii. Precizānd sensul ideilor principale ale vremii si determinānd valoarea lor de circulatie, dictionarul mai poate servi de īndreptar gāndului celor mai tineri, care vor sa se orienteze exact fata de problemele pe care le gasesc deschise de īnaintasii lor".


Ori nici un termen nu era atāt de intens vehiculat precum cel de "identitate" si nici unul nu era atāt de echivoc, iar una din cauze se datora sensurilor multiple pe care el le are.

Identitatea romaneasca exista, ea apartine registrului Fiintei.Ceea ce putem spune despre ea este ca reprezinta modul de a fi in lume a poporului roman.

Cum se poate insa cristaliza identitatea noastra nationala in perioada actuala? Patapievici considera ca "identitatea <efectiva> a unui popor este realizata de politic pe care o face sau pe care o suporta" si ca fiecare dintre noi este responsabil si de identitatea colectiva a tuturor", vede, deci, ca fiind o necesitate.

In "Schimbarea la fata a Romaniei" , Cioran vede insa la romani o superioritate fata de celelalte tari mici, datorita luciditatii fata de conditia ei si faptului ca are o constiinta nemultumita. Subliniaza insa ca "atata luciditate este un titlu de glorie".

In ceea ce priveste tema identitatii culturii noastre si a oridinii romanesti de valori in lume, pentru a utiliza o fericita expresie a lui Mircea Vulcanescu "adevarul nu este deja aflat, ci urmeaza sa fie"...

Tot ce am facut īn aceste putine rānduri este o reamintire a unor lucruri al caror rost este de mare importanta pentru ORIENTAREA generatiei tinere de azi, un raspuns celor care sunt īngrijorati de diversitatea manifestarilor acesteia. Reamintesc vorbele lui Vulcanescu: "identitatea de generatie nu implica o identitate de pozitie spirituala", iar exemplul cel mai bun este dat de propria sa generatie culturala lui Mircea Vulcanescu ramāne un reper de neocolit.

Intregul eseu prezent īl reprezinta pe Mircea Vulcanescu "al meu", adica acele aspecte din lucrarile sale care m-au ajutat īn propria orientare. Īnsa aceasta opera este atāt de diversa si fecunda, īncāt fiecare cititor al ei va regasi pe un Mircea Vulcanescu "al sau".

       BIBLIOGRAFIE

- VULCANESCU Mircea, "Dimensiunea Romaneasca a Existentei", Bucuresti, Ed. Fundatiei Culrurale Romane, 1991Document Info


Accesari: 6733
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )