Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Exista o stiinta pierduta?

istorie
Exista o stiinta pierduta?

1. Lectiile unei (simple) cronologii

Cronologiile pot parea celor mai multi plictisitoare. Si poate, de cele mai multe ori, asa si sunt. Pentru un fizician însa, de exemplu, cronologia celor 13 sau 15 miliarde de ani de viata 343t1914d ai Universului reprezinta una din cele mai fascinante aventuri. Pentru ca ea este însasi istoria aparitiei si evolutiei lumii "noastre", o istorie dedusa pas cu pas de mintea omului. Dar, în acelasi timp, ea este o istorie care, totusi, lasa destule "zone albe". Ce s-a întâmplat de fapt în primul interval de 10-43 secunde, dincolo deci de asa-numita "bariera Planck"? Când si mai ales de ce s-a schimbat atât de radical raportul între materie si antimaterie? Unde se afla astazi cea mai mare parte din materia si energia Cosmosului? Cum si când se va sfârsi "totul"? Unde se afla - daca exista (!) - punctele de trecere, de comunicare, spre alte universuri? Dar restul dimensiunilor? Si, mai ales, poate, ce a fost înainte de "momentul zero", fie ca-l numim "Big Bang", fie ca îi dam orice alt nume?
Ei bine, pe aceasta axa a timpului a carei lungime este de 15 miliarde de ani, ultima treime (de pâna acum) este ocupata de un eveniment cosmic de o importanta cu totul speciala pentru noi, cei ce gândim asupra acestor lucruri si poate ca tocmai pentru ele existam: a aparut Sistemul Solar, inclusiv Pamântul, pe care, acum aproape 4 miliarde de ani, s-a produs fenomenul pe care îl numim viata.

Daca istoria întregii evolutiei biologice (de acum aproape 4 miliarde de ani) ar fi comprimata în doar cele 24 de ore ale unei zile de-ale noastre, omul, din momentul aparitiei sale (de la celebra Lucy, de exemplu), se gaseste numai undeva în ultimul minut si jumatate! Astfel, pe de o parte, este cu siguranta impresionant ca omul a reusit sa ajunga sa cunoasca, sa stie, pur si simplu, atât de multe despre. celelalte 23 de ore si 58 de minute ale "zilei vietii pe Terra", si chiar înainte de ea. Dar, pe de alta parte, tot el, omul, a ajuns astazi la nivelul de cunoastere care sa-l faca sa-si dea seama si de ceea ce nu stie, de "zonele albe", de faptul ca evolutia tehnologica, informationala si de putere de rationament a speciei noastre nu doar ca poate completa în modul cel mai spectaculos aceste zone albe, dar ne poate oferi surprize de proportii înca nebanuite. Din acesti 4 milioane de ani am ales totusi sa vi-i prezint în dosarul dedicat de revista noastra istoriei antice, doar pe ultimii 600.000. Pentru ca atunci are loc un alt fenomen care marcheaza poate chiar mai mult decât ne putem noi imagina acum, nu doar istoria noastra actuala, ci însusi modul nostru de a gândi si de a fi:

2. Glaciatiunile "moderne"

(Nota importanta: întreaga cronologie pe care o prezint fiind situata exclusiv înainte de Christos, nu am mai mentionat î.Hr. la fiecare an. Când exista exceptii sau sunt necesare accentuari ale unor ani sau perioade, acestea sunt precizate)

- Aproximativ la aceasta data are loc prima dintre ele. Când masa de gheata care acopera suprafata Pamântului îsi atinge maximumul, nivelul marilor scade cu aproape 100 m. Uneori s-a pus totusi întrebarea de unde putea exista atâta apa pentru a se forma o calota la Polul Nord, de exemplu, cu o grosime de 6.000 m.

- Fosile umane cu aceasta vechime sunt descoperite în Germania (Homo Heidelbergensis, 1907) si Marea Britanie (Boxgrove). Tot din aceasta perioada dateaza si strania "geoda din Coso" (Olancha, California), un obiect din metal si portelan, cu o structura metalica neobisnuita pentru o asemenea data.

- Data disparitiei lui Homo erectus (2 milioane - 400.000 ani), care a fost urmat de tipuri arhaice de Homo sapiens.

- Cele mai vechi obiecte de arta.

- Craniul din Jinniushan, cu trasaturi care îl asociaza formelor timpurii de Homo sapiens.

- Habitaturi umane în Siberia

- Se considera ca înainte de aceasta data nu se poate vorbi despre capacitatea omului de a vorbi.

- Analize de ADN efectuate în 1997 situeaza la aceasta data aparitia câinelui modern.

- Perioada de vârf a glaciatiunii Wisconsin în Statele Unite.

- Cu 130-75.000 de ani în urma are loc o perioada interglaciara, suficient de calda si umeda. La mijlocul ei se înregistreaza "Expansiunea Afro-Araba", urmata de o serie de "gâtuiri" si un nou maximum de crestere a populatiei, de data aceasta în cadrul unor comunitati mici, izolate genetic. Conform unui scenariu propus în 1998 (Stanley Ambrose, Journal of Human Evolution), acum 70.000 de ani ar fi avut loc o "iarna vulcanica", provocata de o super-eruptie în Sumatra. Drept consecinta, rasele umane s-au diferentiat abrupt prin: efect de fondator (founder effect), deriva genetica si adaptare la mediul local. Fosilele de hominizi din Australasia demonstreaza o continuitate în secventa anatomica, spre deosebire de situatia de acum un milion de ani, când fosilele din China difera, de exemplu, substantial de cele din Java.

Hominizii: În aceeasi perioada, Pamântul era populat de diferite specii de hominizi. Printre acestia, Homo sapiens în Africa si Orientul Mijlociu, Homo erectus (cu "personaje" tipice ca Omul din Java si Beijing, în zona Australasiei si Omul din Neanderthal bântuind prin Europa.

- Explozie de expansiune pentru urmatorii 50 000 de ani a populatiei primelor tipuri de Homo sapiens.

3. Documentele istorice

- Din jurul acestei date provin, se pare, cele mai vechi informatii înregistrate în documente: piatra, tablite de lut ars etc. Cele mai vechi se afla în templele din Tibet (70.000 ani) si India (35.000 ani), unele fiind chiar mult mai vechi. Tot acum, James Churchward (pe baza textelor Naacal) apreciaza începutul Civilizatiei Mu, pornind din nordul Birmaniei de astazi. Cel mai important dintre imperiile coloniale care i-au apartinut a fost cel Uighur. Si tot de la aceasta data este locuita Grecia.

- Epoca glaciara a Europei, cunoscuta drept "Glaciatiunea Wurm"

- Descoperirea recenta (2003, reconfirmata si larg discutata în octombrie-noiembrie 2004!) a unei noi specii de hominizi, "Homo Floresiensis" (unii au spus ca ar fi un fel de. Hobbiti). Cele sase schelete de fiinte de mici dimensiuni descoperite pe insula Flores din arhipelagul indonezian schimba masiv imaginea evolutiei omului pe Pamânt si, dupa unii, însasi definitia notiunii de om (aveau sa supravietuiasca pâna acum aprox. 12.000 de ani). Cu 50.000 de ani înainte de noi, pe Pamânt convietuiesc deci patru specii, Omul din Flores adaugându-se neanderthalienilor si celor din speciile Sapiens si Erectus. În acest timp Civilizatia Mu îsi construieste prima colonie nord-americana, în Mexic.

- Existenta omului în Rusia, dovedita de descoperirea unor obiecte manufacturate si a unor colti de mamut cu semne facute de mâna omului.

- Omul tipic Epocii de piatra ajunge în doua valuri în Europa, venind din Asia si Orientul Mijlociu. Din analizele genetice efectuate în anul 2000 (evidenta ADN-ului din cromozomul Y, cromozomul masculin), reiese ca 80% din europeni (4 din 5!) au un stramos comun, provenind din primul val de migratii.

- Un set de tablite din celebra Tabula Smaragdina, atribuita lui Hermes Trismegistos (de trei ori mare - uneori este asimilat cu zeul egiptean Thoth si i se atribuie o origine atlanta) ar data din aceasta perioada.

- Omul din Neanderthal este "înlocuit" treptat cu cel din Cro-Magnon, dupa ce, un timp, cei doi au convietuit, ceea ce dovedeste ca nu au evoluat unul din altul. Disparitia Neanderthalilor are loc acum 30.000 de ani.

4. Marele ciclu: de la -24000 la +2000.

Marile populatii

- Data aproximativa a începerii unui Mare Ciclu de 26.000 de ani, a carui culminare este prevazuta pentru luna decembrie 2012.

- Atlantida este regat. Conform unui papirus egiptean, primul rege a fost însusi Poseidon. O mare insula figureaza pe celebra harta a amiralului Piri Reis (compilata în A.D. 1513 dupa documente si mai vechi) în Oceanul Atlantic, în largul coastelor Americii de Sud. Acolo, acum, nu exista nici o insula. Doar stâncile denumite Sfintii Petru si Pavel care se ridica deasupra apelor.Tot acum este situata începerea migratiei indo-europene. Pe tablitele Naacal, Churchward gaseste notat ca "Osiris s-a nascut în Atlantida acum 22.000 de ani. Dupa studii devine Maestru si Frate Sfânt. Revine în Atlantida, unde purifica religia de toate excesele si devine capul bisericii atlante". Data picturilor rupestre de la Altamira, Spania. Începe civilizatia Babilonului

- Se construieste Tiahuanaco, conform calculelor Profesorului Arthur Posnansky (care "împinge" astfel mult înapoi aceasta data, fata de cea acceptata oficial pâna atunci - A.D. 500!!!), care functioneaza timp îndelungat ca un port activ. Un cataclism de mari proportii îl distruge în cea mai mare parte. Tot referitor la aceasta perioada si, printre altii, conform celor spuse de Churchward, o parte a populatiei care a colonizat Asia Mica si zona de sud a Balcanilor a provenit din Atlantida. Documente descoperite la templul din Sais vorbesc despre existenta, pe locul ocupat de Atena acum 11.500 de ani, a unui alt oras, construit cu peste 5.000 de ani mai devreme, premergând astfel cu un mileniu epoca istorica a Egiptului Inferior.

Uigurii, considerati premergatori ai raselor ariene actuale, îsi ating si ei apogeul în aceasta perioada, dupa care, practic în acelasi timp, Imperiul lor dispare. Între 15000 si 8000 au loc de asemenea diferite episoade de extinctie a unor întregi specii de animale.

5. Ultimul apogeu

- Apogeul civilizatiei atlante. Sunt surse care considera ca Egiptul Inferior sau "Colonia Nilului", numele sub care era cunoscut la început, fusese populat cu 2.000 de ani mai devreme de o populatie venita din Atlantida, sub conducerea lui Thoth, fiul unui preot atlant, devenit zeu egiptean al scrisului, învataturii si medicinii (identificat de unii cu Hermes Trismegistos), care a introdus religia lui Osiris.

- Modificare globala dramatica a vremii, aducând un final rapid erei reci a Pleistocenului.

12000 - Primele litere, sau ceea ce poate fi interpretat în acest fel, sunt identificate în pesteri din sudul Frantei, ca si din Spania, Portugalia si Anglia pe pietre acoperite cu misterioase semne geometrice si diverse decoratii. Arheolgii, în particular francezul Piette, le-au datat în anii 12.000 - 8.000- Începe Holocenul, o era geologica relativ calda, între doua glaciatiuni.

6. Oglinda cerului

- Conform lui Robert Bauval si Graham Hancock, la aceasta data, o cultura avansata prezenta în Egipt decide planul dupa care vor fi construite piramidele de la Giza. Bauval descopera un fapt care dupa aceea a devenit evident pentru oricine (si care este valabil si astazi): dispozitia celor trei piramide reflecta pe Pamânt brâul din constelatia Orion. Acest lucru este valabil în toate epocile, dar identitatea perfecta a dispunerii piramidelor si a stelelor din brâu are loc numai în aceasta perioada.

- În jurul acestui an întregul continent Mu se scufunda în Oceanul Pacific. Mu este considerata de multi ca civilizatia-mama a Terrei. Dupa disparitia sa, toate celelalte civilizatii (incluzând Egiptul si India) au cunoscut perioade de stagnare sau au disparut/au degenerat în întregime. Tot aceasta este si perioada în care actuala Antarctica a "migrat" în locul pe care îl ocupa astazi. Perioada glaciara se încheie - este ultima înainte de vremea noastra...

- Data traditionala a începutului scufundarii Atlantidei si a vechii Atene. Finalul are loc 500 de ani mai târziu...

- Disparitia mamutului cu blana.

- Primele mari orase în Orientul Mijlociu, începând cu Irihonul.

7. Aproape ca noi.

- Neoliticul. Cultura Ur. Tablitele de lut din Mesopotamia. Inscriptii cu aceasta vechime sunt descoperite - unora parându-li-se incredibil acest lucru! - si în Europa.

- Datari cu carbon radioactiv efectuate de laboratorul de specialitate de la Oxford identifica în cimitire de pe malul Niprului, lânga Kiev, dovezi ca în epoca respectiva se efectuau trepanatii si îndepartari de oase craniene.

- Piramida mexicana în trepte.

- Ugaritul. Descoperirile facute aici au influentat fundamental interpretarea Vechiului Testament.

- Construirea Megalitilor de la Carnac este estimata a fi avut loc la anul

 Toate cele prezentate pâna aici au determinat cercetatorii îndrazneti, de tipul lui Graham Hancock, sa considere ca omenirea actuala sufera de o adevarata "amnezie" privind peste 40.000 de ani din istoria noastra pe Pamânt. Asemenea monumente impozante par a veni tocmai sa ne aminteasca obligatia de a reconsidera tot trecutul.

- 12 din cele 20.000 de tablite de lut pastrate în celebra biblioteca din Ninive descriu "povestea" unui potop distrugator care l-a avut drept "erou" nu pe Noe, ci pe Utanapishtim. Templul din Ur, identificat si dezgropat de echipa arheologului britanic Sir Charles Leonard Wooley în 1923.

Daca analizam harta lui Piri Reis ajungem la concluzia ca sursa folosita de Amiral a cartografiat o Antarctica fara gheata, ceea ce nu se putea întâmpla decât la anul 4000.

- Estimat ca Anul Creatiei conform Vechiului Testament.

- Data estimata prin masuratori cu carbon 14 pe diferite materiale organice din zona ruinelor, a constructiei unui templu în insula Malta.

- Relicve descoperite la Qumran. Anul debutului vârstei bronzului, precum si a unui complex de morminte excavat la Ur de echipa lui Woolley. Lucrul cel mai surprinzator aici este existenta unui mormânt din piatra, desi piatra ca atare nu a existat niciodata în aceasta zona desertica.

- Între aceasta data si aproximativ 1600 s-a dezvoltat Civilizatia Vaii Indului, în zona unde astazi se afla Pakistanul.

8. Vremea noastra

- Conform traditiei vedice, se afla, de la aceasta data în "Kali Yuga" - epoca fierului, ultima si cea mai scurta dintre cele patru yugas. Si cea mai rea. "Rasa de fier" de astazi, care suntem noi, este precedata, conform si lui Hesiod, de "rasele" (umane) de aur, argint si bronz. Fiecare dintre ele a fost distrusa, a disparut, în urma câte unui cataclism.

- Perioada considerata de multi specialisti ca cea mai importanta pentru trei mari civilizatii: Sumer, Egipt si India. Atunci începe "istoria" pentru ca de atunci dateaza primele documente scrise. Aceasta este si motivatia titlului celebrei carti "Istoria începe la Sumer" a lui Samel Kramer.

- Alpha Draconis ("capul" dragonului) este în aceasta epoca "steaua polara". Soarele straluceste foarte tare, factor esential în dezvoltarea primelor civilizatii. O "unda termica" de o amploare comparabila a avut loc în jurul A.D. 1000. De la anul 3000 dateaza cele mai vechi tablete babiloniene cu caractere cuneiforme. Akkadienii migreaza în valea Tigrului si Eufratului. Apartin grupului semitic, limba pe care o vorbesc neavând nici o legatura cu ceea ce se vorbea în Sumer. Traditional, Canaaneenii intra tot acum în Canaan, numit de greci Fenicia (de la cuvântul folosit de ei pentru "purpura"). Ne aflam din plin în lumea descrisa în Vechiul Testament.

În China, tot din aceasta perioada dateaza I Ching - "Cartea Schimbarilor", una din cele mai vechi si mai citite carti de pe Pamânt (daca nu cea mai veche!). Traditia o atribuie legendarului împarat Fu Hsi (2953-2838), dar se poate ca originea sa sa se afle în scrieri divinatorii datând din anul 5000.

- Data la care unele documente fixeaza introducerea în Egipt a calendarului anual de 365 de zile.

- Data traditionala a debutului celei de a treia dinastii în Egipt este 2686. Se construiesc primele piramide.

- Perioada celor trei mari piramide de la Giza (2.551 este anul în care Faraonul Keops - sau Khufu - îi urmeaza tatalui sau. Marea Piramida se considera a fi fost terminata în 2.530). Explorarea lor scoate însa în evidenta semne care sugereaza ca ar fi fost construite înca si mai înainte. Din aceeasi perioada dateaza Sfinxul, Stonehenge, precum si perioada de înflorire maxima a civilizatiei din Valea Indului. Studii geologice ridica semne de întrebare în special în ceea ce priveste data construirii Sfinxului: stadiul avansat de eroziune a întregului sau corp "cere" un climat extrem de umed, care a existat în Egipt doar înainte de anul 10000! Iar gradul extrem de sofisticare a statuii pune în discutie si un alt aspect: cei care l-au construit trebuie sa fi apartinut unei civilizatii foarte avansate! Cum nu exista în Egipt la data respectiva.

- Trei adevarate metropole - dupa standardele de astazi! - existau în Asiria: Ninive, Ashur si Arbel. Piramidele chineze din zona interzisa Shensi dateaza tot din aceasa perioada. Ele au fost fotografiate în 1994 de cercetatorul german Hartwig Hausdorf.

- Data "stabilita" de Episcopul Usher pentru Potopul lui Noe.

- Puternice schimburi culturale între civilizatiile din Valea Indului si Mesopotamia.

- "Valul" indo-european ajunge în Grecia.

- Statul Ur este certificat a fi existat la 2010 de expeditia lui Charles Leonard Wooley. Printre altele, Ur este si tara Patriarhului biblic Avraam.

- Ultima dinastie sumeriana. Imperiul de Mijloc în Egipt. Civilizatia Minoica în Creta. Hititii în Capadocia. Mithra în Persia, nascut de o virgina la care se face referire ca "Mama lui Dumnezeu". Stramosii incasilor traiesc în Peru.- Data la care se considera ca a fost scris Enuma Elish mitul babilonian al Creatiei.

- O alta mare epopee a lumii, cea a lui Ghilgamesh, este datata în anul

  -  În 1728, rege al Babilonului devine Hamurabi, de la care am mostenit Codul sau de legi.

- Anul la care se presupune ca Iosif a fost vândut ca sclav în Egipt. (Alti cercetatori plaseaza acest eveniment mult mai târziu, si anume la începutul anilor 1400.)

- Alfabetul protocanaanit (sau Protosinait) - primul alfabet de tip consonantic. (În mod normal, limba ebraica ar trebui sa se numeasca limba canaanita). Cutremure cumplite distrug Knossos-ul si Micene. Arienii din Iran invadeaza Valea Indului.

Un alt eveniment catastrofic: eruptia vulcanului Thera (Santorini) este datata la

1628 (date alternative: 1645, 1503, 1470).

- Traditia populara fixeaza între anii 1600-1000 perioada vedica timpurie. Teritoriul Greciei de astazi este invadat de triburi din nord. Ei si-au spus "heleni", iar tara unde au sosit a fost numita Hellas. Numele de Grecia este de sorgine romana.

- Disparitia civilizatiei din Valea Indului

- Invadatorii Indiei, distrugatori ai Civilizatiei Indului, îsi spun "arieni" (termen semnificând "nobili"). Vorbesc ceea ce numim astazi limba sanscrita. Între 1500-1000 se întinde Epoca Eroica, denumita astfel din cauza Greciei si Israelului. Biblos, vechi oras fenician pe costa Libanului de astazi (numele acestui oras a generat în limba greaca cuvântul "biblon", carte, pe care îl regasim în "bibliografie", "biblioteca" sau "Biblie") da si numele unui straniu manuscris de aproximativ 100 de semne, gravate pe metal sau piatra. Tot din aceasta perioada dateaza celebrul "linear B", cea mai veche forma pastrata a dialectului Micenian, descifrat de Michael G. Ventris si John Chadwick de abia în 1952.

Regatul Kush este fondat în sudul Egiptului.

Conform cronologiei biblice standard, în 1491 are loc Exodul. (Daca termenul de referinta este însa constructia Templului lui Solomon, conform celor scrise în Regi 6.1., data Exodului ar trebui sa fie în anul 1440.)

- Fondarea Tirului. Cultura Ugarit.

- Civilizatia miceniana o înlocuieste pe cea minoica în Grecia, dupa distrugerea Knossos-ului. Ea va domina lumea Marii Egee timp de aproximativ 200 de ani. Încercari fara prea mare succes de a realiza o "limba feniciana", din partea negustorilor care se doreau cât mai eficienti, atât în relatiile cu egiptenii, cât si în cele cu babilonienii. Sub influenta mitului lui Marduk si Tiamat se naste mitul canaanit al lui Baal-Habad, zeul furtunilor si fertilitatii si al bataliei sale cu Yam-Nahar, zeul norilor si râurilor.

- Domnia lui Amenophis IV (Akhenaton) în Egipt - primul monarh monoteist (a impus cultul lui Aton - Zeul Soare). În timpul domniei succesorului sau, Tutankamon, se revenine la vechea religie.

- Începe Epoca Fierului. Primul abecedar, cu 30 de simboluri (descoperit în Ugarit). Alfabetul sud-arabic dateaza tot din aceasta vreme, provenind din cel protocanaanit.

În 1279 începe domnia lui Ramses II la a carui Curte ar fi crescut Moise. Nu se cunosc date extra-biblice care sa sustina o asemenea ipoteza.

- Începând cu aceasta data, o serie de culturi avansate se dezvolta în Peru: Chavin, Chimu, Nazca, Tiahuanaco.

- Prima mentiune a numelui Israel într-un text non-biblic.

- Ierihonul este distrus temporar, dupa 7000 de ani de existenta. Evreii adopta alfabetul fenician.

- Anul asociat în mod traditional Razboiului Troian.

- Intrarea israelitilor în Canaan.

- Grecii încep sa se stabileasca în zona de coasta a Asiei Mici.

- La 1048, triburile Israelului se unesc sub primul lor rege, Saul. La 1008, David devine rege.

- Se scrie Rig Veda. Arienii sunt integrati în cultura indiana. Zoroastru introduce un monoteism practic, asemanator cu cel al evreilor si crestinilor

Analiza comparativa a scrierilor grecesti arhaice si a celor semitice occidentale face plauzibila existenta primelor inscriptii grecesti chiar în aceasta perioada, desi ele sunt de obicei considerate ca aparând pentru prima oara cu 2-300 de ani mai târziu. Civilizatia etrusca.

- Cea mai mare înflorire a Regatului lui David.

- Una din datele atribuite venirii la tron a lui Solomon (altele o plaseaza în anii 962-922).

- Domnia Regelui Hiram.

- Se încheie constructia Templului lui Solomon, considerat în mod traditional ca depozitar al unei ample si complexe cunoasteri secrete. Constructorul Templului ar fi fost trimis de Regele Hiram si s-a numit Hiram Abiff, cunoscator al geometriei sacre.

- Scrierea deomotica, succesoare a hieraticii (de la hieros - sacru. Grecii au numit-o astfel pentru ca atunci când au luat prima oara cunostinta de ea era folosita exclusiv de catre preoti), ambele forme simplificate ale scrierii hieroglifice.

- Fenicienii fondeaza Cartagina.

- Preotii Brahmani apar în India. Totodata se instaureaza sistemul castelor. Timp de 300 de ani vor fi scrise Upanishadele, scrierile mistice ale vechilor indieni (termen care înseamna "a sta jos aproape de."), care trateaza cunoasterea brahmana. Tot acum Homer (de a carui existenta reala nu putem fi siguri) scrie Iliada si Odiseea.

Perioada anilor 800-200 a mai fost denumita si Epoca Axiala. Ea este caracterizata de dezvoltari paralele ale marilor civilizatii, un fenomen nu pe deplin înteles, mai ales ca în unele cazuri nu au existat nici un fel de contacte între aceste civilizatii, inclusiv cele comerciale. În contextul noilor ideologii, al noilor religii care se nasc acum, se înregistreaza o prosperitate crescânda a populatiei si ridicarea clasei negustorilor. Spre acestia se apleaca de altfel si balanta influentei, ei "depasindu-i" în felul acesta pe regi si pe preoti, precedentii detinatori, uneori exclusivi, ai puterii. O lume mai avuta îsi poate acum permite preocupari intelectuale si culturale în general.

- Primele Jocuri Olimpice.

- Se naste Lao Tse în China, autorul lui Tao Te Ching.

- Fondarea Romei (desi evidenta arheologica indica asezari înca de la cel putin anul 1000).

- În Ierusalimul amenintat de Siria, profetul Isaia anunta Regelui Ahaz ca "o Fecioara va concepe si va naste un fiu." (Isaia 7:13-14)"- Hesiod scrie Teogonia, desi unele surse considera ca ea ar fi fost scrisa cam în acelasi timp cu Iliada si Odiseea. Aramaica devine una din primele "limbi internationale". Cronologia Biblica si primele Carti ale Bibliei sunt sistematizate (si se crede partial compuse) la Ierusalim în aceasta perioada.

- Fondarea Bizantului de catre greci. La Atena se construieste Acropole.

- Reforma zoroastriana. Despre Zoroastru (Zarathustra în persana veche), cel mai important profet al vechilor iranieni, nu se stie mai nimic sigur, mai ales anul nasterii, despre care se spune ca ar fi situat undeva între anii 1500 - 1000 sau chiar mai devreme (se merge pâna la anul 6000!) Cele mai multe versiuni considera însa ca a înflorit în jurul anilor 600 (de remarcat coincidenta de epoca de viata cu Budha si cu Heraclit în Grecia!).

- Debutul Erei Pestilor (Dupa 2 600 de ani, adica în 2003, s-a trecut în Era Varsatorului).

- Nasterea lui Pitagora (de asemenea o data nesigura!)

- Nasterea lui Buddha.

- Nasterea lui Confucius.

- Nasterea lui Mahavira, fondatorul Jainismului.

- Începe constructia celui de-al doilea Templu. Se va termina în 515.

- Mahabharata - forma finala.

- Nasterea lui Socrate.

- Nasterea lui Platon.

- Nasterea lui Aristotel.

- Nasterea lui Alexandru Macedon.

- Liniile de la Nazca.

- Dinastia Qin în China - prima unificare a tarii.

- Migratia Hunilor spre vestul Europei.

- Suprematia Romana în bazinul vestic al Mediteranei.

Tot în acest secol 2 a fost scrisa si Cartea lui Enoch, bunicul lui Noe, care "nu a cunoscut moartea", fiind luat de Dumnezeu cu El.

- Violent cutremur în Iudea.

- Octavian devine Augustus Caesar, primul Împarat al Romei. Se construieste Panteonul.

- Irod cel Mare începe reconstructia Templului lui Solomon.

- Nasterea lui Iisus Christos - data este stabilita prin coroborarea datelor istorice cu observatiile astronomice.

- Pax Romana - "Cadoul" oferit de Imperiul Roman, mai ales lumii mediteraneene. Se naste Iacob, fratele lui Iisus, al doilea fiu al Mariei si al lui Iosif.


9. Ce se ascunde?

Traim, în momentul de fata, o vreme a reconsiderarii întrebarilor. Pentru ca am început sa întelegem nu doar ca suntem înconjurati de un exces de "raspunsuri", fara sa stim, de multe ori, care sunt întrebarile carora acestea le sunt asociate. De fapt, sa ne gândim: care este starea actuala a cunoasterii noastre? Exista, mai întâi, o serie de lucruri pe care le stim. Bine. Apoi, exista lucruri pe care le stim, dar stim ca despre ele avem o cunoastere incompleta, daca nu cumva una destul de aproximativa. Stim, în fine, ca exista lucruri pe care nu le stim: tabloul complet al mecanismelor de reglare a actiunii genelor, de pilda, ca sa începem cu stiintele vietii. Sau daca exista mecanisme descifrabile care guverneaza evolutia globala a climei Terrei (si daca da, care sunt acestea). Stim ca nu stim care este de fapt originea fortei de gravitatie si cum poate fi ea "unificata" cu forta electromagnetica (visul ultim al lui Einstein). Avem un tablou destul de clar si de rezonabil al miliardelor de ani de evolutie a Universului, dar aproape ca nu avem nici o idee despre "momentul zero", nici macar daca un asemenea moment a existat efectiv. Despre "sfârsitul Universului" .ce sa mai vorbim! Nu stim în detaliu mecanismele extrem de fine ale functionarii creierului si nici (chiar daca poate va va scandaliza formularea) ce diferenta exista între creier si un calculator care ajunge la acelasi numar de componente. Si, dupa cum observati, nu am intrat nici în domeniul chimiei, nici în cel al geografiei sau istoriei, ca sa nu mai vorbesc de cel al (super)tehnologiilor. Viitorul cercetatorilor este deci unul foarte "ocupat".

10. Ce vom gasi?

Raspunsul cel mai simplu: nu stim. Raspunsul care cred eu ca este cel adevarat, legat si de capitolul precedent: nu putem sti. Pentru ca de fapt mai exista, totusi, înca o categorie de lucruri: acelea pe care nu stim ca nu le stim. "Pragurile" ultimelor doua secole ne-au daruit - si aceasta numai în Fizica! - cel putin una plus trei descoperiri care au schimbat radical lumea în care traim: electricitatea, în 1791 (Galvani) si 1800 (Volta), respectiv radioactivitatea naturala (1895), mecanica cuantica (1900) si cele doua relativitati - cea speciala (1905) si cea generala (1915). Orizontul cunoasterii umane astazi este de-a dreptul coplesitor. Si singurul pericol real cu care ne confruntam, din punctul exclusiv de vedere al Cunoasterii, este sa ne imaginam ca stim practic totul si ca ce ne ramâne este doar progresul de-a lungul unor cai pe care asemenea descoperiri, si altele ca ele, ni le-au deschis. Dar dincolo de acest orizont? Nu trebuie neaparat sa credem în existenta istorica, reala, a celor doua mari lumi disparute, Mu si Atlantida, dar macar lectia potentiala a legendei lor o putem retine: cea de-a doua a fost "condamnata", se spune, de excesul de tehnologie (folosita la limita iresponsabilitatii), în timp ce prima a suferit aceeasi soarta din cauza abuzarii unei cunoasteri care trebuie (ar trebui!) folosita numai sub un control strict, o cunoastere incluzând atât recurgerea la bioenergie, cât si comunicarea telepatica. Dar chiar si asa, aflate într-o ceata înca foarte deasa, despre acestea doua se vorbeste, se fac studii, sunt oameni care le practica - deci stim ca stim prea putin si prea aproximativ despre ele. Stim însa destul pentru a realiza ca exista o stiinta, o cunoastere despre care tot ce stim este ca nu stim ca exista. Presupunând ca au existat într-adevar alte societati înaintea celei din care am evoluat noi si ca de la ele au ramas documente încifrate "undeva", poate sub ochii nostri, dar pe care nu avem cum sa le distingem înca, tot ce ne ramâne este sa ne întrebam ce ar putea contine asemenea documente. Ce ne va dezvalui accesul la alte universuri din multiversul din care facem parte? Ce surprize ne mai pregateste propriul nostru organism sau propria noastra planeta? Poate ca v-ati întrebat, rasfoind acest dosar al revistei "Stiinta si tehnica", de ce am abordat un subiect privind istoria antica. Mai mult, probabil ca v-ati întrebat de ce am inclus date, informatii care, prin subiectul tratat sau prin solutiile oferite pentru diverse probleme pot fi considerate ca tinând mai curând de domeniul fanteziei1. S-a întâmplat "ceva" în jurul anului 10500 î.Hr.? A existat o încercare de a salva zestrea de cunoastere si informatii ale momentului - si ale unei lumi!- depozitând-o într-un loc unde sa fie gasita doar atunci când "va veni vremea", adica nivelul de dezvoltare a omului sa-i permita acestuia sa descifreze semnele care marcheaza ascunzatoarea si, mai mult, sa stie ce sa faca în momentul descoperirii comorii? Exista o super-biblioteca, un super-depozit, sub Sfinx, sau în alta parte? Si daca da, ce se afla acolo? Disparitia Bibliotecii din Alexandria nu ridica întrebarea CÂT s-a pierdut, ci în primul rând CE s-a pierdut. Cu fiecare dezastru care loveste un loc de pe Pamânt, începe reconstruirea acelui loc. Fie de catre supravietuitori, fie de altii, care ajungând la un moment dat "acolo" îl gasesc bun de locuit si încearca sa-l adapteze la nevoile lor si ale vremii pe care o traiesc. Sigur, poate ca tot ce se scrie, se spune, se disputa astazi despre trecutul foarte îndepartat al Terrei, despre supercivilizatii disparute aproape imediat ce si-au atins nivelul lor cel mai înalt de dezvoltare, poate deci ca totul sa nu fie decât speculatie si. un exces de fantezie. Care "se vinde", ne amuza când n-avem lucruri "mai serioase" de facut si ne face si bine pentru ca ne incita sa discutam. De ce sa acordam însa timp si dincolo de discutiile la o cafea de dupa-amiaza unor asemenea subiecte, unor asemenea fantezii? Dincolo de orice altceva, raspunsul este, în primul rând, ca macar pentru faptul ca asemenea fantezii exista (si de multe ori apartin unor cercetatori, unor exploratori, unor oameni, pur si simplu, aflati dincolo de orice banuieli de neseriozitate, de incultura, de lipsa de pregatire si de informare), ele trebuie macar o data examinate, iar, în al doilea rând, ca echipele de cercetatori ale viitorului foarte apropiat vor trebui sa cuprinda nu doar reprezentanti ai stiintelor exacte, ci, alaturi de ei, în primul rând psihologi si istorici. Cu capacitatea sa miraculoasa de anticipatie, Asimov a imaginat o asemenea echipa într-unul din cele mai speciale romane ale sale: "Zeii însisi". Titlul reprezinta partea mediana dintr-o veche zicala: "Împotriva prostiei, zeii însisi lupta în zadar". Zei, nu suntem si nici nu ne dorim sa ajungem. Dar poate tocmai de aceea ne putem permite sa continuam o lupta pe care acestia nu au putut-o duce niciodata pâna la capat.


NOTA:  În cronologie s-au "strecurat" autori, cum ar fi Robert Bauval si Graham Hancock, care sustin o ciudata istorie alternativa a omenirii, cu argumente îndoielnice, ce sunt respinse cu usurinta, pe baza unor argumente solide, de catre comunitatea stiintifica. Dar, deoarece revista noastra nu respinge controversele, în numerele viitoare, sub forma unui dialog cu Andrei Dorobantu, vom încerca sa lamurim lucrurile, în lumina a ceea ce se stie, si nu în lumina a ceea ce se crede. Stim ca o asemnea dezbatere este binevenita pentru revista noastra. Vom profita de faptul ca Andrei însusi ne invita la un asemenea dialog. (CRISTIAN ROMÂN)


Andrei Dorobantu
loading...
Document Info


Accesari: 2088
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )