Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Instaurarea regimurilor comuniste in Europa de Est. Comparatie Romania in secolul XX

istorie

Romania in secolul XX

Instaurarea regimurilor comuniste

in Europa de Est. Comparatie


Europa de Est cunoaste la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial o perioada de transformari profunde in special in privinta sistemului politic, trecānd īn doar cātiva ani la forme de conducere autoritare, prin impunerea unui sistem politic total strain de valorile democratie occidentale, de catre armatele sovietice victorioase . Noul regim aducea cu sine un sistem de guvernare comunist -importat din Uniunea Sovietica- ale carui valori de tip sovietic vor guverna de acum īnainte viata politica si sociala din tarile respective. Impunerea noilor norme in politica tarilor est-europene are similitudini dar si deosebiri, datorate situatiei politice la momentul de incheiere al celui de-al doilea razboi mondial precum si a rolului real sau fictiv al trupelor sovietice in procesul de eliberare a tari respctive de sub ocupatia germana. Referindu-ne la similitudini intre procesul de impunere a comunismului in tarile Europei Centrale si de sud-est putem alcatui trei categori: Prima formata din Iugoslavia si Albania deoarece aceste tari si-au obtinut eliberarea fara ajutor sovietic, comunisti locali avand astfel un atu in fata propriului electorat, iar rusi nu au putut spune ca in cazul Romaniei ca ei au eliberat tara de germani. A doua categorie este formata din tari precum Romania, Polonia, Bulgaria, avand ca si caracteristica comuna sprijinul puternic primit de catre comunisti locali din partea Moscovei in actiunea lor de preluarea a puterii in aceste tari. O a treia categorie se constituie din Ungaria, Cehoslovacia si RDG, unde procesul de trecere la ,,un regim democratic" in fapt unul de democratie populara se realizeaza mai lent.

Modalitatea efectiva de preluarea puteri si de impunere a noului regim politic s-a realizat prin intermediul formatiunilor politice de 717y2414h tip front, precum si a guvernelor de coalitie prin intermediul carora comunisti preiau controlul sectoarelor-cheie, fiind vizate in special aramata, justitia si internele. Trebuie mentionat faptul ca aceste actiuni au avut loc sub directa indrumare a Uniuni Sovietice, iar pentru a putea ajunge in cadrul unor guverne comunisti pe langa faptul ca s-au prezentat in alegerile locale pe liste unice dar au si fraudat aceste alegeri, asigurandu-si in acest fel o pozitie dominanta in cadrul noilor structuri politice. Pentru a exemplifica cele amintite anterior vom face o parelala intre situatia existenta in Europa de Est in perioada anilor 1944-1948
Romania

Evenimentele petrecute dupa 23 august 1944, arunca Romānia īn sfera de influenta sovietica, fapt cu consecinte majore īn societatea romāneasca bulversata de impactul celui de-al doilea razboi mondial si care dorea acum o revenire la normalitatea existenta īn anii '20. Astfel incepand cu iunie 1944 in Romania este constituit un Front Democratic, Blocul Partidelor Democratice (BPD) in componenta caruia intra Partidul Comunist, Partidul Social-Democrat si Partidul National-Taranesc. Urmatoarea etapa o constituie formarea unor guverne de uniune, fiind vorba de cele doua guverne conduse de generalul Sanatescu si cel al generalui Radescu -unde comunisti pastreaza posturile din al doilea guvern Sanatescu- care se se vede nevoit a demisiona in februarie 1945 ca urmare a presiunilor exercitate de catre comunisti, permitand astfel impunerea la guvernarea in urma presiuni sovietice, īncepānd cu data de 6 martie 1945 a guvernului Groza , moment considerat a fi ,,punctul 0 al comunismului romānesc" . O alta etapa in procesul de trecere de la un sistem politic de tip monarhist, la unul de ,,democratie populara" a constituit-o abdicarea silita a regelui Mihai I la 30 decembrie 1947[5] si proclamarea Republicii Populare Romāne . Noua orientare politica este ,,oficializata" prin constitutia din 1948. In concluzie putem spune ca dintr-o tara libera am devenit o tara ocupata, condusa autoritar, izolata fata de Europa, dar si opusa ca principii restului Europei, referire evident la Europa Occidentala.Bulgaria

Frontul Patriei, reunind partidele taranist, socialist si comunist obtine la alegerile din noiembrie 1945 peste 85% din voturile exprimate. De mentionat faptul ca in aceste alegeri frontul s-a perzentat cu liste comune, tactica specifica comunistilor si impusa de la Moscova. Disparitia oricarei opoziti legale incepand cu luna august 1947 duce in faza finala procesul de sovietizare, care se incheie prin proclamarea republicii de democratie populara si intrarea acesteia bin deplina legalitate prin creearea cadrului legislativ necesar, al carui prim pas l-a constituit adoptarea noii constituti care sa statueze schimbarile petrecute pe parcursul acestor ani.

Polonia

Iunie 1945 se formeaza un guvern de coalitie sub presiune Moscovei, iar la 30 iulie 1946 speculand aparenta reveniri la democratie este organizat un referendum in care comunisti obtin 68% din voturi, find vorba de asa zisi ,,comunisti moscoviti" . Coexistenta aparenta dintre cele doua guverne poloneze-cel de la Londra din exil si cel creat in Polonia- duce la unificarea lor sub presiunile Moscovei, aparand astfel si aici guvernul de uniune caracteristic acestei etape a instaurari regimului comunist. In urma alegerilor desfasurate sub atenta supraveghere a Moscovei Bieloras Beirut devine presedinte, iar Cyronkiewicz care era socialist, insa apropiat de comunisti prim-ministru. In 1948 Partidul Muncitoresc Polonez preia puterea in Polonia incheind astfel faza instaurari regimului comunist in aceasta tara.


Ungaria

Situatia Ungariei a fost asemanatoare cu cea a Romaniei. Astfel in noiembrie 1944 la Szeged se formeaza un Front National de Independenta , alcatuit din reprezentantii micilor proprietari, national-taranistilor, socialistilor si comunistilor. Acest organism politic desemneaza in decembrie acelasi an un guvern provizoriu care se afla sub controlul unei comisii militare condusa de maresalul sovietic Vorosilov, cel insarcinat cu supravegherea situatiei politice din aceasta tara. Insa comunisti ajung efectiv sa detina parghi de control in guvern abia odata cu infiintarea cabinetului Tildy in noimbrie 1945 cand secretarul generala al Partidului Comunist Ungar, Rakosi va ajunge vicepresedinte al Consiliului de ministri. Odata ajunsi sa detina portofoliile cheie in guvern si avand sprijinul Moscovei comunisti vor trece la inlaturarea principalului adversar politic-Partidul micilor proprietari - care desi nu avea sprijin din partea Moscovei se bucura de cea a populatiei, surclasand astfel partidul comunist. Pretextul inlaturari acestuia de pe scena politica ungara la constituit arestarea secretarului general Bela Kovaci la 25 februarie 1947 sub acuzatia de ,,complot pucist" descoperit de catre politia maghiara in colaborare cu NKVD. Unguria are o evolutie invariabila spre comunism dupa fuzionarea partidului comunist cu cel socialist in iunie 1947 si demisia fortata a presedintelui republici Tildy liderul Partidului micilor propietari.


Cehoslovacia

Inceputurile sovietizarii acestei tari stau in Tratatul de prietenie dintre Cehoslovacia si Uniunea Sovietica incheiat in urma intervederi din decembrie 1943 dintre, Edvard Benes-seful guvernului cehoslovac, aflat in exil la Londra si Stalin, acord prin care se primul permite accesul comunistilor in viitorul guvern ce se va forma in tara dupa eliberare. Ca urmare Frontul National (care include in randurile sale incepand cu martie 1945, partidele Popular, Socilist-national, Socialist-democrat si comunist apartinand celor doua etni majoritare-cehe si slovace- stabileste un program de actiune comun la Kosice, pentru ca in urma alegerilor din 1945 sa se formeze un guvern de uniune la 5 aprilie 1945. In acest guvern comunisti detin portofoliile Apararii, Internelor si Informatiilor. Cu cazia alegerilor desfasurate in anul urmator comunisti obtin un procent de 38% din voturile liber exprimate, devansadu-i astfel pe aliati lor din cadrul Frontului national. Insa datorita faptului ca politica dictata de la Moscova cerea acapararea intregi puteri se creaza o tensiune interna in tara ca urmare a presiunilor exercitate de catre comunisti pe diverse cai, ce va culmina cu demisia in februarie 1948 a 12 ministri moderati. In urma presiunilor exercitate asupra sa de catre sindicate si militi, presedintele tarii Edvard Benes, se vede nevoit a forma la 25 februarie 1948 un nou guvern condus de catre Klement Gltwald , in care comunisti detineau 12 posturi din 20. Odata numit noul guvern acesta se ocupa de organizarea alegerilor legislative, care au avut loc la 30 mai 1948 si au fost castigate de catre Frontul National, cu 6.431.000 de voturi din 8.000.000 de elctori inscrisi pe liste, transformand astfel Cehoslovacia in ,,democratie populara"


Iugoslavia

In acest caz vorbim de o situatie diferita referitoare la pozitia comunistilor. Facem referire la suportul pe care comunisti locali il aveau in tara ca urmare a pozitie adopatate de acestia pe parcursul razboiului, avand o contributie semnificativa la infrangerea germanilor. La 20 octombrie 1944 cand Aramata Rosie ajunge la Belgrad gaseste deja o structura de conducere comunista gata formata. Din aceasta faceau parte Iosif Tito, Miroslav Djilas, edvard Kardelj si MihailRankovic. In vara anului urmator -august 1945- Tito incheie un acord cu seful guvernului iugoslav de la Londra (gen. Subacic) si se creaza astfel un Front de Eliberare. Formarea unui guvern de uniune eset un prilej pentru comunisti de a acpara puterea detinand 23 de portofoli din 25. printre acestea se regaseau binenteles ca un element comun in toate guvernele unde acestia au intrat, portofoliile aparari si pe cel al politiei, echivalentul internelor. Ca urmare a evolutiei situatiei politice si a consolidari pozitiei lui Tito, relatiile acestuia cu regele Petru I se deterioareaza. Urmatoarea etapa fiind organizarea de alegeri cu frontul, desfasurate in 11 noiembrie 1946 si castigate de catre comunisti cu un procent de 90% din voturile exprimate. Ca urmare a castigari alegerilor de catre comunisti, acestia proclama Republica Federativa Yugoslavia la 29 noiembrie 1946, iar in ianuarie 1947 noua republica are si o constitutie pe masura transformarilor sale, inspirata binenteles dupa model sovietic.
Instaurarea comunismului in Europa de Est s-a realizat in mai multe etape si a depins intr-o anumita masura si de evolutia raporturilor dintre URSS si Occident. Asa cum am mentionat, un factor decisiv care a contribuit la impunerea noului regim in aceasta zona a Europei a constituit-o pozitia geografica si raporturile acestor tari cu URSS. Facem referire la cererea lui Stalin in urma intalniri cu aliati de a constitui un cordon sanitar pentru Rusia, format din tarile aflate la granita Uniuni Sovietice. Astfel ca tari precum Romania, Bulgaria, Polonia au intrat de la inceput in atentia ,,generalisimului". Intruziunea Moscovei in politica interna a acestor tari a avut ca scop impunerea unor guverne pro sovietice obtinand asrfel subordonarea intregi vieti politice si sociale.

In urma desfasurari evenimentelor si in concluzionarea celor prezentate remarcam similitudini in desfasurarea acestui proces. In tari precum Romania unde Partidul Comunist nu avea o sustinere interna, acesta a fost impus la guvernare de catre Moscova prin presiuni directe sau indirecte. Partidul Comunist si-a adjudecat in principal ministerele justitiei, armatei si inetrnelor, fapt ce le-a permis ulterior sa-si extinda controlul si asupra celorlalte ministere. Politica de front a fost utilizata din plin pentru a masca intentiile Moscovei in fata occidentalilor si a permite oarecum legal accesul comunistilor la guvernare. Am spus oarecum legal fiindca s-a participat la alegeri pe liste comune si mai mult decat atat acestea au fost fraudate in interesul comunistilor. Odata intrati in jocuri comunisti, sub coordonarea Moscovei participa la conducerea tarilor respective in guverne de coalitie, ceea ce le permite asa cum am mai mentionat sa puna mana pe ministerele cheie din guvern. Pe parcursul evolutiei situatiei internationale si a deteriorari raporturilor dintre URSS si Occident se trece la oficializarea noului regim. Relatiile comunistilor cu monarhia cum a fost cazul Romaniei, Iugoslaviei se deterioreaza si ele impunandu-li-se regilor sa renunte la prerogativele lor-care fie spus erau mai mult pe hartie decat in realitate, insa conta statutul, pozitia simbolica a acestora de reprezentanti ai unui alt sistem de guvernare. Acest lucru era vazut ca o actiune necesara in evolutia spre un regim de democratie populara . Odata realizat acest lucru se face trecerea la sistemul republican de guvernare prin proclamarea republicilor populare si apoi oficializarea acestora prin intermediul unor constitutii avand ca model constitutia sovietica. Si astfel Europa de Est intra defintiv sub influenta nefasta a comunismului pentru o jumatate de secol, cu consecinte incalculabile pentru evolutia ei politica si sociala.

De mentionat faptul ca la momentul respectiv comunismul era incununat de o aura favorabila , exercitand pentru multi forta de atractie a unei religii, in fapt chiar asta a si fost pentru uni dintre promotori sai. Referitor la aceasta problema istoricul francez Jean-Francois Soulet, facea urmatoarea remarca: ,,In contextual violentelor si crizelor care se intensifica aproape in toata Europa dupa ani treizeci, comunismul aparea multora ca singura ideologie capabila sa se opuna fascismului si sa propuna o schimbarea adevarata", insa ,,in ciuda atractiei crescande pe care o exercita ideologia marxista asupra anumitor categorii ale populatiei, instalarea regimurilor comuniste in tarile din Europa si Asia intre 1945-1949 s-a facut rareori in liniste, potrivit unui process democratic" Jean-Francois Soulet,Istoria comparata a statelor comuniste din 1945 pana in zilele noastre, Editura Polirom, Iasi, 1998. pg.16

Ne referim la reprezentani Frontului National Democrat format dupa retragerea PCR din BPD, in toamna lui '44, reunind pe reprezentanti gruparilor de stanga -PCR, PSD, Frontul Plugarilor(dr. Petru Groza), sindicatele muncitoresti. Astfel Gheorghe Gheorghiu-Dejla transporturi, Lucretiu Patrascanu la justitie,Teohari Georgescu, subsecretar de stat la interne.

Mentionam faptul ca guvernul Groza nu era unul communist ci procommunist.Acest lucru eset dovedit si de faptul ca din 18 ministri doar 3 faceau parte din PCR, fara a-l lua in considerare pe Petre Constantinescu Iasi care detinea portofoliul propagandei.

Mihai Retegan, Cristina Paiusan, Narcis Dorin Ion, Sistemul communist din Romānia. O cronologie politica, 1945-1989, Grupul editorial Tritonic, Bucuresti, 2002, p.5

Abdicarea regelui Mihai I s-a realizat sub presiunea exercitata de reprezentatii Partidului Comunist, care practic l-au santajat sa abdice, paradoxal, pe singurul rege est-european decorat de catre sovietici.

Legea nr. 363 din 30 decembrie 1947

Guvernul format in iunie 1945 numara nu mai putin de 17 ministri din 21 proveniti din Comitetul-comunist-de la Lublin

Denumiti astfel datorita adeziuni la punctual de vedere sovietic , in speta al lui Stalin, care era vocea poporului sovietic precum si a celor ,,oprimate"

Acest front a fost creat de catre patrioti unguri sub protectia Moscovei

Liderul Partidului Comunist Cehoslovac (PCC)

In ideia de a salva aparentele si de a da o nota de legalitate actiunilor lor, comunisti au incercat pe cat posibil sa castige puterea sub aparentele democratiei. Astfel-spune istoricul J.F. Soulet-,,se explica de ce comunisti s-au straduit sa castige alegerilede multe ori prin orice fel de mijloace" Jean Francois Soulet, op. cit., pg. 29


Document Info


Accesari: 38385
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )