Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Baronii gazelor

jurnalism


Baronii gazelor"Evenimentul zilei" dezvaluie legaturile de afaceri, de rudenie si politice care graviteaza in jurul a doua companii strategice de stat: Romgaz SA si Transgaz SA, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor. Cele doua companii cu sediul la Medias sunt o familie la propriu; cel putin 17 directori au subalterni la care tin foarte mult: propriile sotii!

Romgaz a platit 90 de milioane de euro companiei milionarului din Medias.

Gheorghe Calburean, unul dintre milionarii "Top 300", si-a construit imperiul in mare parte din contracte cu compania de stat Romgaz SA. Valoarea contractelor incheiate cu firma de stat in perioada 2001-2007 depaseste 310 milioane lei noi, adica peste 90 milioane euro. Potrivit "Top 300 Capital", editia 2007, Calburean are o avere personala estimata la 30-35 milioane euro.

Succesul in afacerile cu Romgaz SA s-ar putea explica, in parte, si prin legaturile dintre familia Calburean si fostii directori generali ai firmei de stat.

Familia Calburean are relatii de rudenie si de afaceri cu personaje-cheie ale Romgaz SA. Gabrie 919k1018j l Coconea, fost director al Romgaz SA intre 1998-2001 si al Transgaz SA (firma de stat care detine reteaua de transport a gazului natural), intre anii 2001-2005, este nasul de cununie al lui Gheorghe si al Liviei Calburean.

Din 2004, Doina Coconea si Livia Calburean - nasa si fina - detin impreuna 80a din firma Lido Star SA. In aceeasi firma, mai sunt asociati Ioan Sandru, ginerele lui Pantelimon Avram, fost director al Romgaz in perioada 2001-2005 si actual director al sucursalei Romgaz Mures.

Actionari la firma Lido Star mai sunt Renate Edith Barbu, sotia lui Viorel Barbu, director adjunct al Departamentului Tehnica si Dezvoltare la Transgaz SA intre anii 2005-2006, si Alin Plopeanu, fiul fostului primar PSD al Mediasului, intre anii 2000-2004.

Sapun pentru toaleta de la firma de foraj

Cea mai importanta companie detinuta de milionarul Gheorghe Calburean este Dafora SA, care are ca obiect de activitate forajele pentru descoperirea si exploatarea de noi zacaminte de gaze. Cel mai important client al companiei este Romgaz. Din 1998 pana in 2001, Dafora nu apare in evidenta achizitiilor publice cu niciun contract de foraj incheiat cu Romgaz.

Din 2001, lucrurile se schimba radical in favoarea companiei Dafora. Valoarea totala a contractelor obtinute din 2001 si pana in 2007 este de peste 310 milioane lei noi, echivalentul a peste 90 de milioane euro, potrivit datelor publice detinute de EVZ, confruntate cu cifrele puse la dispozitie de catre Dafora SA. Majoritatea contractelor obtinute de Dafora SA sunt pentru lucrari de foraj. O  parte sunt si contracte de achizitii diverse.

Desi firma lui Gheorghe Calburean are drept obiect principal de activitate forajul, aceasta a vandut firmei de stat si produse de toaleta sau materiale de constructii.

In 2002, Romgaz SA a cumparat de la Dafora 100.000 de bucati de sapun de toaleta, 580 de litri de sapun lichid si 200 kg de emulsie racire strung pentru care a platit jumatate de miliard de lei vechi.

In 2003, Romgaz a mai cumparat lichid de frana, un aparat de determinare a noxelor din gazele arse, respectiv 11 aparate de determinare a conductivitatii si lucrari de constructii pentru care a platit 600 de milioane de lei vechi.

Romgaz a mai cumparat de la Dafora si robineti, saci de ciment, cabluri din otel, lacuri, vopsele, uleiuri, ciment de constructii, ciment de sonda.

Dafora, desprinsa din Romgaz

Actualul director al Romgaz SA, Jakob Alexa, spune ca valoarea mare a contractelor de foraj obtinute de catre Dafora este data de dotarea tehnica foarte buna a companiei, de proximitatea fata de zonele de foraj si de experienta in astfel de lucrari.

"Este licitatie deschisa, publica. Vine cine vrea, dar nu vin firme pentru ca nu au conditiile tehnice. Eu stiu de ce au fost in stare sa concureze la licitatii unele firme: proprietarul a facut investitii pentru ca si-a dat seama ca nu poate sa foreze cu utilaje din anii '60, pentru ca nu rezista pe piata. Acum si-au luat alte utilaje, vin si iau licitatii", ne-a declarat Jakob, referindu-se la companiile Dafora SA si Foraj Sonde SA, firma competitoare.

Jakob spune ca cele doua firme s-au "nascut" din schele de foraj care apartineau Romgaz SA. "Prin 1998 s-au desprins mai multe companii din Romgaz, cum sunt Dafora si Foraj Sonde Mures, cand director era domnul Gabriel Coconea", si-a amintit Jakob.

Control la "sange"

Directorul general al Romgaz spune ca toate licitatiile Romgaz au fost verificate de Corpul de Control al Ministerului Economiei, pe vremea ministrului Codrut Seres. Iakob sustine ca inspectorii "m-au controlat la sange, nu aveau voie sa plece pana nu gasesc ceva, dar nu au gasit". 

Contactat de EVZ, Gheorghe Calburean sustine ca succesul afacerilor sale nu a fost influentat de relatiile de afaceri si rudenie. "Dupa cum cunoasteti, aceste doua companii - Dafora SA si Condmag SA - sunt cele mai bune din tara si, tinand cont de resursele umane si tehnice, la care adaugam experienta, trebuiau adjudecate mult mai multe lucrari", ne-a comunicat Gheorghe Calburean. Condmag SA este o alta companie a milionarului, achizitionata acum doi ani.

CAPITALISM DE CUMETRIE
Familia Calburean - relatii de afaceri si rudenie cu fostii directori generali ai Romgaz
Gheorghe Calburean a fost cununat de Gabriel Coconea, fostul sau sef de la Romgaz.
Cele doua familii locuiesc in Medias, in doua vile care au o curte comuna, cu aceeasi intrare. Nasul, la poarta, finul, in spatele curtii.

Gabriel Coconea este singurul director care a detinut o putere administrativa impresionanta in industria gazelor naturale. Coconea, acum la pensie, este cel mai longeviv dintre toti directorii din industria gazului metan si este creditat drept "eminenta cenusie" a descentralizarii si reorganizarii sistemului de gaz metan.

Reorganizarea Romgaz

Coconea a fost sef peste tot sistemul de gaze naturale al Romaniei: extractie, productie, distributie, transport. Intre 1998-2001, Coconea a fost director al Romgaz si a facut marile transformari ale companiei de stat. In aprilie 2000, colosul de stat Romgaz SA a fost restructurat si reorganizat prin separarea completa a principalelor activitati in entitati comerciale distincte.

Au fost infiintate mai multe societati nationale: Transgaz SA Medias - pentru transportul gazelor naturale, Depogaz SA Ploiesti - pentru depozitarea gazelor naturale, Distrigaz Nord SA Tg.-Mures si Distrigaz Sud SA Bucuresti - pentru distributia gazelor naturale, si o societate de exploatare-productie, Exprogaz SA.

Dupa ce Transgaz s-a desprins din Romgaz, Gabriel Coconea a fost numit director general al Transgaz, companie pe care a condus-o pana in 2005, cand a iesit la pensie.

Intrebari fara raspuns

Gabriel Coconea ne-a declarat initial ca nu are cunostinta ca sotia sa ar fi asociata intr-o firma cu Livia Calburean. Dupa ce i-am oferit toate datele de identificare ale companiei de la Registrul Comertului, acesta nu a mai dorit sa raspunda la intrebari.

In 2005, Coconea i-a vandut lui Viorel Barbu o limuzina Audi A6 pentru 800 de milioane de lei vechi, potrivit datelor din declaratia de avere a lui Coconea. Sotia lui Coconea si sotia lui Barbu sunt asociate in Lido Star SA.

Intrebat care sunt imprejurarile ce au dus la constituirea firmei Lido Star SA, cine a avut initiativa fondarii ei si cum si-a cunoscut sotia partenerii de afaceri, Calburean s-a marginit sa comenteze ca "firma nu a avut si nu are activitate", situatie conforma cu datele de la Registrul Comertului.

Afaceri cu "chestii femeiesti"

Ioan Sandru detine 5% din actiuni Lido Star SA. El este, din 2004, ginerele lui Pantelimon Avram, fost director general al Romgaz intre anii 2001-2005. Acum, Avram conduce sucursala Romgaz Mures.

Pantelimon Avram spune ca nu stie ca ginerele sau sa fie asociat cu sotia lui Calburean. "Credeti-ma, habar nu am ce afaceri are ginerele meu! Nu stiu nici cu ce se ocupa!", sustine Avram.

Ginerele lasa sa se inteleaga ca bazele firmei Lido Star au fost puse prin voia sortii. Ioan Sandru sustine ca le-a cunoscut intamplator pe cele trei doamne - Calburean, Coconea, Barbu - "cu ocazia unei zile de "8 Martie" sau la o nunta. Ulterior ne-am asociat si am vrut sa dezvoltam afaceri cu "chestii femeiesti"", spune Sandru.

Politica si business

In aceeasi firma este asociat cu 10% si Alin Plopeanu, fiul fostului primar al Mediasului, Teodor Plopeanu. Despre Alin Plopeanu, Sandru afirma: "L-am intilnit pe Plopeanu doar de doua ori: o data la semnarea actelor, a doua oara la o intalnire publica".

Renate Edith Barbu, sotia lui Viorel Barbu, fost director adjunct al Departamentului Tehnica si Dezvoltare al Transgaz SA in perioada 2005-2006, detine 5% din afacere.

Livia Calburean a aparut si pe scena politica locala. Sotia milionarului a trecut succesiv de la ApR la PSD, de la PSD la PC. In 2004, Livia Calburean a candidat la functia de primar al Mediasului. Potrivit datelor oficiale, Livia Calburean a sponsorizat Partidul Conservator cu 3.000 lei acum trei ani.

RESTRUCTURARE

Dafora - privatizata cu salariatii

Compania-fanion a lui Calburean, Dafora SA, a fost privatizata in mandatul lui Gabriel Coconea, iar actiunile au fost impartite intre salariati si stat. Dafora era inainte de privatizare compania de foraj a Romgaz SA. Gheorghe Calburean a fost administrator si ulterior director al Dafora in perioada 1995-2003. In 2003, milionarul a devenit actionar cu 52% la Dafora, capitalul vasat in contul firmei fiind de 9,1 miliarde lei vechi, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Cifra de afaceri a companiei Dafora SA a fost de 61 milioane lei noi in 2003, 96 milioane lei noi in 2004 si 134 milioane lei noi in 2005, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Numarul de angajati al companiei a crescut in aceeasi perioada cu 200 de persoane, ajungand la 853.

In vara anului 2007, principalele firme controlate de Calburean - Dafora SA si Condmag SA - au acumulat o capitalizare bursiera de 420 de milioane euro, o capitalizare impresionanta, potrivit opiniilor analistilor economici citati de presa financiara.Pantelimon Avram (stanga), fost director al Romgaz, si Gabriel Coconea fac afaceri la distanta: ginerele lui Avram, sotia lui Coconea si sotia lui Calbureanu sunt asociati intr-o firma privata

Gheorghe Calburean este finul fostului director al Romgaz SA, Gabriel Coconea

VERSIUNEA PENTRU TIPARIRE


Document Info


Accesari: 7588
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )