Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


























JURNALISM- teste grila




JURNALISM- teste grila


MULTIPLE CHOICE


1.

Un clasic al teoriilor opiniei publice a publicat in 1962 volumul Propagandes. El este: (2 p.)

a.

Paul Dobrescu

b.

Walter Lippmann

c.

Petre Andrei

d.

Emile Zola

e.

Jacques Ellul



ANS:     E


2.

Se da urmatoarea definitie „Opinia publica este creatoare de norme de ordin moral si comportamental, norme ce limiteaza eventualele excese si mentin o anumita ordine”. Aceasta se refera la una din functiile opiniei publice. Care? (2 p.)

a.

expresiva

b.

consultativa

c.

directiva

d.

de reglementare

e.

constructiva



ANS:     D


3.            

Afacerea Dreyfus, situatie in care opinia publica s-a manifestat puternic in Franta privea : (2 p.)

a.

o problema de cenzura

b.

o eroare judiciara

c.

un demers feminist

d.

un scandal de moravuri

e.

o demisie politica



ANS:     B


4.

Opinia publica mondiala este definita ca o manifestare activa a maselor pe plan international, avand un rol din ce in ce mai mare in problemele pacii si razboiului. Definitia se gaseste intr-un Dictionar politic al carui autor este: (2 p.)

a.

Vasile Tran

b.

Abraham Maslow

c.

Edgar Morin

d.

Sergiu Tamas

e.

Petre Andrei



ANS:     D


5.

O manifestare prin gesturi simbolice a opiniei publice din Romania, contrara politicii oficiale s-a inregistrat in legatura cu: (2 p.)

a.

puciul de la Moscova, 1990

b.

vizita Papei loan Paul al II-lea

c.

moartea printesei Diana

d.

invadarea Irakului



ANS:     D


6.

Opinia publica afirma sau contesta anumite principii, valori, idei de interes general, exercitand un anumit control. Aceasta este: (2 p.)           

a.

functia consultativa

b.

functia expresiva

c.

functia analitica

d.

functia de apreciere

e.

functia directiva



ANS:     B


7.

Un teoretician diferentiaza opinia publica de cea privata prin faptul ca una este de ordin sociologic iar cealalta de ordin psihologic. El este : (2 p.)

a.

Harold Lasswell

b.

Claude Shannon

c.

Aurelian Bondrea

d.

Jean Stoetzel

e.

Alina Bargauanu



ANS:     D


8. Traditia modeleaza  in mod semnificativ opinia publica. Prin traditie romanii sec. al XIX-lea au nutrit un adevarat cult al unui model de civilizatie si cultura intruchipat de o tara europeana : (2 p.)

a.

Austria

b.

Rusia

c.

Anglia

d.

Italia

e.

Franta



ANS:     E


9. Un teoretician al opiniei publice vorbeste despre importanta imaginilor mentale in configurarea acesteia. El este: (2 p.)     

a.

Traian Herseni

b.

Walter Lippmann

c.

Francis Balle

d.

Jacques Ellul

e.

Felix Aderca



ANS:     B


10. Sociologul roman care a definit opinia publica in legatura cu constiinta sociala este: (2 p.)

a.

Petre Pandrea

b.

Petre Andrei

c.

Petre Anghel

d.

Petre Tutea

e.

Petru Comarnescu



ANS:     B


11. Un sociolog roman a subliniat ca opinia publica creeaza si determina progresul social. El este : (2 p.)

a.

Traian Herseni

b.

A.D. Xenopol

c.

Dimitrie Gusti

d.

N. Iorga

e.

Tudor Vianu



ANS:     C


12. Inventatorul tiparului (cu litere mobile) a fost: (2 p.)

a.

Diaconul Coresi (? – c. 1583)

b.

Guillemo Marconi (1874-1934)

c.

Heinrich Rudolf. Hertz (1857-1895)

d.

Johhanes Gutenberg (1400-1468)

e.

Calugarii Chiril (827-869) si Metodiu; cei doi frati au inventat si alfabetul chirilic



ANS:     D


13. Informatiile de prevenire apartin functiei socio-culturale de (2 p.)

a.

Interpretare

b.

Informare

c.

Integrare in societate

d.

Mobilizare

e.

Educatie



ANS:     B


14. Setul de intrebari ( cine ? , cand ? , unde ? . ce ? , cum ? , de ce ? ) utilizate pentru „focalizarea” stirilor, poarta denumirea de .. (2 p.)

a.

Introducere

b.

Titlu

c.

Lead

d.

Piramida



ANS:     C


15. Misiunea mass-media are in vedere raportul dintre stat, presa si public. Statutul existential si determinarile intre cei ce profeseaza si misiunea lor sunt redate de autorii volumului O introducere in presa scrisa si vorbita sub forma a patru modele de presa. Care dintre urmatoarele „modele” enumerate mai jos nu apartine presei. (2 p.).

a.

Liberal

b.

Comunist

c.

Autoritarist

d.

Autarhic

e.

(Modelul) Serviciului public



ANS:     D


16. Teleshoping inseamna .. (2 p.)

a.

Vanzare prin intermediul televizorului

b.

Vanzare la distanta

c.

Toate formele de publicitate prin televiziune

d.

Promovarea de noi produse si tehnologii in scopul bunei informari a populatiei



ANS:     B


17. Autorul unui scheme a comunicarii cunoscuta si sub numele de configurarea functionala a limbajului este: (2 p.)

a.

Claude Shannon

b.

Marshall McLuhan

c.

P. Watzlawicz

d.

Umberto Eco

e.

R. Jakobson



ANS:     E


18. Prin formele sale traditionale de manifestare, sistemul mass-media vehiculeaza informatii care pot fi structurate divers. Care dintre urmatoarele nu se regaseste in cadrul asa numitelor informatii de utilitate imediata ? (2 p.)

a.

ora exacta

b.

orarul mijloacelor de transport

c.

starea vremii

d.

valorile valutare

e.

rezultatele unor anchete sociologice



ANS:     E


19. Indicati care dintre cerintele de mai jos se refera strict la modelul liberal al presei:  (2 p.)

a.

( in presa) nu exista o autonomie absoluta

b.

( in presa) exista o autonomie absoluta

c.

drepturile omului sunt sacre, naturale, fundamentale  si inalienabile

d.

individul isi pierde aceste drepturi in fata noilor institutii ale statului



ANS:     C


20. In cadrul modelului schematic al comunicarii se vorbeste despre existenta unui Emitator, a unui Mesaj, ca si de un Receptor. Schema, cu mult mai sofisticata, a comunicarii mediatice poate fi redusa la modelul canonic de mai sus. Care este, in acest context, rolul suportului comunicarii ? (2 p.)

a.

Difuzeaza mesajul

b.

Asigura receptia mesajului

c.

Conserva mesajul

d.

Codifica mesajul



ANS:     C


21. Termenii din campurile de mai jos se afla intr-o relatie semantica de sinonimie totala sau numai partiala. Totusi, utilizarea unuia dintre termeni este considerata a fi gresita si, prin urmare, nu este recomandata:  (2 p.)

a.

Mass-media

b.

Mijloace de comunicare in masa

c.

Presa (in general)

d.

Mijloace mass-media

e.

Comunicare mediatica



ANS:     D


22. Care dintre urmatoarele referinte nu exista in cadrul functiei socio-culturale de legatura ? (2 p.)

a.

oportunitatea creata prin intermediul canalelor mediatice ca multimi eterogene de receptori sa fie conectate in acelasi timp la un eveniment care le desparte in timp si spatiu

b.

stabilirea propriei identitati

c.

crearea unei biosfere informationale de contacte directe

d.

conferirea unei ridicate valori interactive a comunicarii



ANS:     B


23. Rolul jucat de gatekeepers este acela de a . (2 p.)

a.

realiza o selectie a continuturilor din asa numitul „bombardament informational” si de a face politica organelor media respective

b.

fi „paznici ai presei” in sensul de a privilegia comentariile, opiniile in detrimentul asa numitului bombardament informational

c.

veghea la implementarea genurilor de opinie in presa prin cultivarea cu predilectie a editorialelor, pamfletelor, cronicilor, comentariilor de presa

d.

distribui informatia spre zonele „sarace”, unde este nevoie imperioasa de prezenta acesteia

e.

crea caracterul din ce in ce mai spectaculos, in sensul de socant, al mass-media



ANS:     A


24. Informatiile de utilitate imediata sunt: (2 p.).

a.

Unul si acelasi lucru cu informatiile de prevenire

b.

Diferite fata de informatiile de prevenire

c.

Informatii de natura strict publcitara (teleshoping)

d.

Informatii redate in pauzele emsiunilor de televiziune, asa numitele pauze de publicitate (reclamele)



ANS:     B


25. Dictonul „faptele sunt sacre, comentariile sunt libere” pune accentul pe (2 p.)

a.

Presa destinata divertismentului, vacantelor, feminismului

b.

Presa obiectiva, care crede in valorile informarii corecte a cititorilor

c.

Presa de opinie, in care faptele sunt supuse unor ample nuantari

d.

Presa sportiva, mai ales cea destinata competitiilor fotbalistice

e.

Presa care utilizeaza genuri de granita, gazetaresti si literare



ANS:     B


26. „El va trai desi a murit nebun. Si a trebuit sa moara nebun. Sa nu fi innebunit, el nu avea ce manca.” La ce scriitor se refera B.P. Hasdeu ? (2 p.)     

a.

Vasile Alecsandri

b.

Titu Maiorescu

c.

Al. Vlahuta

d.

G. Cosbuc

e.

M. Eminescu



ANS:     E


27. Conferinta Noi in 1892 a fost tinuta de B.P. Hasdeu la: (2 p.)

a.

Camera Deputatilor

b.

Universitatea din Bucuresti

c.

Ateneul Roman

d.

Universitatea din Iasi

e.

Senatul Romaniei



ANS:     C


28. Cum se numeste articolul prin care N. Iorga a definit curentul samanatorist ? (2 p.) 

a.

Trecut si prezent

b.

Traditie si inovatie

c.

O noua epoca de cultura

d.

Zori noi

e.

Timpuri trecute



ANS:     C


29. Cultura nationala si surogatele ei este un articol de N. Iorga tiparit in paginile revistei: (2 p.)

a.

Cuget clar

b.

Samanatorul

c.

Floarea Darurilor

d.

Ramuri

e.

Neamul Romanesc Literar



ANS:     B


30. „Pentru tinerii de astazi este un invatamant in trista cariera a acestui mester al cuvantului – al cuvantului sterp.” La cine se refera N. Iorga ? (2 p.)

a.

V. Alecsandri

b.

Nicolae Ionescu

c.

Duiliu Zamfirescu

d.

Panait Cerna

e.

Titu Maiorescu



ANS:     B


31. Articolul Boierimea de tara care se duce a fost scris de N. Iorga despre o carte de: (2 p.)

a.

Emil Garleanu

b.

I.A. Bassarabescu

c.

Ion Agarbiceanu

d.

Mihail Sadoveanu    

e.

Ion Slavici



ANS:     A


32. La ce prozator se refera N. Iorga in articolul Povestitorii de ieri si cei de astazi cand spune: „Mai puternic decat toti cei mai tineri prin belsugul productiei sale fara pripa si fara zabava, linistita si sigura prin mladierea care ii ingaduie sa infatiseze viata supt toate aspectele ei”. (2 p.)

a.

Constanta Hodos

b.

I. Al. Bratescu-Voinesti

c.

Ioan Adam

d.

Mihail Sadoveanu

e.

Vasile Pop



ANS:     D


33. „Un Ciprian Porumbescu, nascut in Bucovina, a propavaduit cu caldura iubirea muzicii nationale, inaltarea ei la gradul de arta.” Cum se numeste articolul in care N. Iorga l-a caracterizat astfel pe compozitorul roman ? (2 p.)

a.

Muzica nationala

b.

Muzica de balet

c.

Coruri

d.

Rapsodii Romane

e.

Muzica Patriotica



ANS:     C


34. Care este titlul articolului publicat de N. Iorga in 19 decembrie 1904 ? (2 p.)

a.

Procesul unei rascoale de muncitori

b.

Procesul unei rascoale de femei

c.

Procesul unei rascoale de functionari

d.

Procesul unei rascoale de tarani

e.

Procesul unei rascoale de mineri



ANS:     D


35. „Tanarul mic care s-a dezvaluit in putina vreme ca stapan sigur peste insusirile de poet mare, s-a nascut in Rasinari nu dintr-o familie de preoti de acolo, ci din familia preotilor rasinareni.” Cum se numeste poetul la care se refera N. Iorga ? (2 p.)

a.

Panait Cerna

b.

St. O. Iosif

c.

Ion Pillat

d.

Lucian Blaga

e.

Octavian Goga



ANS:     E


36. Cand scria despre Un poet al florilor, N. Iorga recenza un volum de: (2 p.)

a.

Tudor Arghezi

b.

Vasile Voiculescu

c.

D. Anghel

d.

Al. Vlahuta

e.

Lucian Blaga



ANS:     C


37. „Cea mai insemnata din ele, nota dominanta a sufletului sau de artist, e adevarul. Tablourile sale sunt reale, autentice, cu totul in acelasi inteles in care e autentic un vechi hrisov.” Care pictor e caracterizat astfel de N. Iorga ? (2 p.)

a.

Stefan Luchian

b.

Ion Andreescu

c.

N. N. Tonitza

d.

N. Grigorescu

e.

Stefan Popescu         



ANS:     D


38. „El n-ar fi primit nici intr-un chip sa ramaie un tip al poetului nimicniciei, al mucenicului al unui eu nestapanit.” Ce poet este astfel caracterizat de N. Iorga ? (2 p.).

a.

Lucian Blaga

b.

O. Goga

c.

Duiliu Zamfirescu

d.

M. Eminescu

e.

Vasile Voiculescu



ANS:     D


39. Numiti ziarul la care Eminescu a scris cea mai mare parte a articolelor sale politice ? (2 p.)

a.

Epoca

b.

Adevarul

c.

Universul

d.

Timpul

e.

Romanul



ANS:     D


40. „Cuvinte noua fara cuprins, oameni noi fara trecut si fara valoare, o limba pasareasca in locul vrednicei limbe a stramosilor, institutii nepotrivite cu trasaturile modeste ale taranului dunarean.” Carui ziarist ii apartine aceasta caracterizare ? (2 p.)

a.

Tudor Arghezi

b.

N.D. Cocea

c.

Ioan Slavici

d.

M. Eminescu

e.

Al. Beldiman



ANS:     D


41. „Ca sa aiba ce manca, el fusese silit a-si manca inima, inlociund avanturile poeziei, avanturi marete, avanturi care nu se pot vinde, prin acea proza de toate zilele a sterpelor lupte de actualitate”. Cine a scris aceste randuri despre M. Eminescu? (2 p.)

a.

G. Calinescu

b.

Serban Cioculescu

c.

N. Iorga

d.

G. Ibraileanu

e.

Titu Maiorescu



ANS:     C


42. Unde si cine elaboreaza materialele de tip 2 sau de context, care insotesc orice transmisie fragmentata, cum sunt documentarul expres, biografia si bioportretul, cronologia, fisa tehnica, punctele principale, reactiile etc.? (2 p.)

a.

pe teren, de catre corespondetii sau trimisii speciali ai agentiei

b.

in redactii sau in desk-uri, de catre redactorii din agentie

c.

in birouri, de catre editori

d.

de catre colaboratori si informatori



ANS:     B


43. Cheia se redacteaza dupa logica gen-specie si ea trebuie sa ….. titlul, care, la randul sau, trebuie sa ……continutul textului. (2 p.)

a.

exprime

b.

rezume

c.

sintetizeze



ANS:     B


44. Care este structura standard a unei stiri de agentie impusa de metoda piramidei inverse? (2 p.)

a.

chenarul – sapou - paragrafe succesive

b.

contextul – detalii - elementul de legatura - subiectul principal

c.

lead – sublead - paragrafe complimentare



ANS:     C


45. Care este principiul esential (numit si “bulgare de zapada”) al transmiterii materialelor de agentie dupa schema flash – buletin – urgenta – aditiv – lead general? (2 p.).

a.

fiecare material sa reia in mod obligatoriu informatiile principale din cel anterior

b.

cu exceptia aditivului, fiecare material sa reia in mod obligatoriu informatiile principale din cel anterior adaugand informatii noi

c.

fiecare material sa nu costitue o stire in sine, independenta de celelalte



ANS:     B


46. Ce reguli de redactare nu respecta lead-ul urmatorului material de deschidere?: “Presedintele american George Bush va sosi vineri la Bucuresti intr-o vizita oficiala…” (2 p.)

a). foloseste verbul la viitor

b). foloseste verbul la prezent intr-o formulare care sa sugereze un viitor de felul “…urmeaza sa soseasca…”.

c). nu tine cont ca materialul va fi utilizat in momentul producerii evenimentului si ca se va crea un decalaj intre acest moment si data redactarii stirii

a.

a, b

b.

a, c

c.

a, b, c



ANS:     B


47. In ce consta caracterul factual al jurnalismului de agentie? (2 p.)

a). concretetea si autenticitatea informatiilor prezentate

b). prezentarea opiniilor si interpretarilor ziaristului

c). redarea exacta a faptelor si evenimentelor

d). formularea unor ipoteze sau previziuni privind evenimentele relatate

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

c, d

e.

a, b, c



ANS:     B


48. Ce reprezinta lizibilitatea unui text si cum se determina ea? (2 p.)

a). calitatea de a armoniza continutul cu forma

b). calitatea de a favoriza intelegerea lui imediata

c).prin numarul de cuvinte in propozitie/fraza

d). stilul erudit sau infrumusetat

e). constructia logica/fireasca

a.

a, b, c

b.

a, b, d

c.

b, c, e

d.

c, d, e

e.

a, b, c, e



ANS:     C


49. Care din urmatoarele expresii sunt recomandabile in jurnalismul de agentie? (2 p.)

a). a fost ranit un cal

b). a fost ranit un animal

c). era frumos colorat

d). era colorat in rosu si verde

a.

a, b

b.

a, c

c.

a, d

d.

b, c

e.

c, d



ANS:     C


50. Ce reguli de redactare se incalca in urmatorul text: “Politica actualului guvern va duce la o saracire si mai mare a cadrelor didactice”- a subliniat dl Popescu liderul Sindicatului Federatia Invatamantului Superior ? (2 p.)

a). nu s-au folosit verbe de distantare sau neutre

b). ziaristul sugereaza o atitudine de aprobare

c). se folosesc termeni cu semnificatii peiorative

d) nu se incalca nici o regula

a.

a, b

b.

a, c

c.

a, d

d.

b, c

e.

b, d



ANS:     A


51. Desi urmatoarele textele: “O masina a intrat intr-un restaurant foarte aglomerat, marti, la ora pranzului, omorand doua persoane si ranind alte sase, au declarat ofocialitatile” siO masina a intrat marti la pranz intr-un restaurant expres si a omorat un cuplu in varsta care se oprise sa ia masa inainte de a asista la funerariile unei rude. Alte sase persoane au fost ranite, au declarat ofocialitatile” - sunt redactate fara defecte, totusi cel de-al doilea respecta mai bine cerintele unui material de agentie. Care sunt aceste cerinte? (2 p.)

a). identifica si accentueaza de la inceput elementele specifice, de noutate

b). are un continut informativ mai bogat si concret

c). foloseste adjective, gerunzii si pretiozitati

d). nu are prea multe virgule

e) prezinta exact cifrele si alte date importante

a.

a, b, c, d

b.

b, c, d, e

c.

a, b, d, e

d.

a, c, d, e

e.

a, b, d, e



ANS:     C


52. Care este in jurnalismul de agentie metoda standard de redactare ce asigura lizibilitate materialelor?  (2 p.)

a.

cea folosita de orice ziarist

b.

tehnica ”piramidei rasturnate”

c.

tehnica piramidei normale



ANS:     B


53. Criteriile pentru clasificarea interna a stirii sunt:(2 p.)

a.   tematice

b.   structurale

c.   stilul

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


54. Tehnicile de redactare a stirii sunt(2 p.)

a.   piramida normala

b.   piramida rasturnata

c.   piramida lui Gauss

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


55. Introducerea stirii(lead-ul) raspunde la intrebarile(2 p.)

a. cine?

b. ce?

c. de ce?

a.

a, b,

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


56. Titrarea stirii presupune(2 p.)

a. titlul

b. supratitlul

c. intertitlul

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


57. Calitatea intrebarilor unui interviu tine de raportarea corecta a ziaristului la(2 p.)

a. interlocutor

b. publicul tinta al publicatiei

c. conducerea editoriala

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


58. In pregatirea unui interviu, ziaristul se documenteaza la(2 p.)

a. tema

b. interlocutor

c. locatie

a.

a, b,

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


59. Tipurile de intrebari proprii interviului sunt(2 p.)

a. euristice

b. retorice

c. factuale

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     B


60. Etapele elaborarii unui interviu sunt(2 p.)

a. alegarea interlocutorului

b. redactarea

c. paginarea

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


61. Criteriile pentru clasificarea interna a interviului sunt(2 p.)

a. scopul urmarit

b. specificul participarii ziaristului la interviu

c. statutul social al interlocutorului

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


62. Relatia ziarist-intervievat se cere considerata din urmatoarele perspective:(2 p.)

a.   cea a comportamentului de relatie

b.   cea a deontologiei profesionale

c.   cea a compatibilizarii diferentelor de opinie

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


63. Reportajul este:(2 p.)

a.

specie literara

b.

gen ziaristic

c.

literatura nonfictiva



ANS:     B


64. Dupa Dinicu Golescu, cerintele de baza ale reportajului sunt:(2 p.)

a.   respectul pentru adevar

b.   intarirea de frumos

c.   judecata proprie

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     B


65. Criteriile pentru clasificarea interna a reportajului sunt(2 p.)

a.   modul in care este structurata evolutia naratiunii

b.   componenta dominanta a personalitatii reporterului

c.   caracterul pozitiv/negativ al eroilor reportajului

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c



ANS:     A


66. Dupa componenta dominanta a personalitatii reporterului, se practica(2 p.)

a. reportajul de meditatie filosofica

b. reportajul de coerenta logica

c. reportajul de dezbatere etica

a.

a, b

b.

a, c

c.

b, c

d.

a, b, c,



ANS:     B


67. Gen publicistic caracterizat de lipsa totala a inserturilor(2 p.)

a.

Interviul

b.

Feature-ul

c.

Relatarea



ANS:     C


68.

Intrebare pe care in timpul interviului reporterul o foloseste pentru a nu-i permite interlocutorului sa strecoare incertitudini:(2 p.)

a.

de controversa

b.

de punctare

c.

de obiectie

d.

de nominalizare 



ANS:     C


69. Prezentarea stirilor urmand schema fapte-consecinte-cauze corespunde planului:(2 p.)

a.

cronologic simplu

b.

analitic

c.

cronologic inversat

d.

in piramida inversata



ANS:     B


70. Gen publicistic numit „inima jurnalismului audiovizual”(2 p.)    

a.

ancheta jurnalistica

b.

jurnalismul de investigatie

c.

interviul

d.

feature-ul



ANS:     C


71. Interviul in timpul caruia reporterul furnizeaza faptele si ii solicita interlocutorului sa le explice sau sa le comenteze.(2 p.)

a.

informativ

b.

instantaneu

c.

interpretativ

d.

afectiv



ANS:     C


72. Gen jurnalistic in care se imbina constructia artistica cu informatia pura(2 p.)

a.

call-in-ul

b.

comentariul

c.

nota

d.

ancheta jurnalistica

e.

reportajul



ANS:     E


73. Informarea este… (2 p.)

a.

procedeu de portretizare a personajelor

b.

functie a televiziunii

c.

disfunctie a televiziunii



ANS:     B


74. Functia educativ-formativa este…(2 p.)      

a.

actiunea de instruire prin intermediul televiziunii

b.

actiunea de transmitere a stirilor

c.

actiunea de creare de false vedete



ANS:     A


75. Emisiunea generalista este…(2 p.)  

a.

emisiunea tip magazin

b.

talk-show-ul

c.

emisiunea cu un anumit specific



ANS:     A


76. Jurnalistul, in raport cu lumea reala si lumea de imagine este un:(2 p.)

a.

divizor comun

b.

factor comun

c.

numitor comun

d.

executant comun

e.

loc comun



ANS:     C


77. Contextul social, politic, economic etc creeaza: (2 p.)

a.

observarea realitatii de presa

b.

dependenta de presa

c.

aversiunea fata de presa

d.

interesul pentru un anumit tip de presa

e.

indiferenta fata de presa



ANS:     D


78. In tandemul imaginar jurnalist-cititor, locul din fata, care da directia, se presupune ca apartine:(2 p.)

a.

cititorului

b.

jurnalistului

c.

nici unuia

d.

amandurora

e.

arbitrar unuia sau altuia



ANS:     B


79. Amoralitatea este trasatura de:(2 p.)

a.

a avea o morala proasta

b.

a avea o morala buna

c.

a nu avea morala

d.

a nu putea face morala

e.

a nu distinge binele de rau



ANS:     C


80. Analizand imaginea publicitara, Georges Peninou considera ca cea mai mare importanta o are codul :  (2 p.)

a.

fotografic

b.

cromatic

c.

tipografic

d.

morfologic



ANS:     B


81. Scriere ce genereaza aparitia catorva directii (paleosemiotica, mezosemiotica, neosemiotica) in semiotica publicitara.(2 p.)                     

a.

Structura absenta

b.

Retorica publicitatii

c.

Introducere la o semiotica a imaginii

d.

Retorica imaginii

e.

Semiotica, marketing si comunicare



ANS:     D


82. Dupa parea lui Georges Peninou, constructia secventiala din imaginea publicitara este subscrisa codului: (2 puncte)

a.

tipografic

b.

cromatic

c.

morfologic

d.

fotografic



ANS:     C


83. Analizand imaginea publicitara, urmareste sa contureze cele mai mici unitati semnificante. Aceasta idee, etapa a analizei imaginii publicitare a fost propusa de:(2 puncte) 

a.

R. Barthes

b.

Umberto Eco

c.

G. Peninou

d.

L. Porcher

e.

J M. Floch



ANS:     D


84. Relevarea complexitatii simbolului poate fi generata numai de convergenta tuturor hermeneuticilor. Ideea ii apartine lui: (2 puncte)

a.

M. Eliade

b.

G. Durand

c.

E. Cassirer

d.

G. Bachelard 

e.

U. Eco



ANS:     B


85. In ce an a aparut prima revista culturala romaneasca, Dacia literara? (2 puncte)


a.

1821

b.

1840

c.

1845

d.

1850

e.

1855



ANS:     B


86. Cum se numeste publicatia literara condusa de G. Calinescu ? (2 puncte)


a.

Romania literara

b.

Albina

c.

Curentul literar

d.

Jurnalul literar



ANS:     D


87. Cum se numeste pamfletul lui I.L. Caragiale, scris in urma rascoalelor din 1907? (2 puncte)


a.

1907  Din primavara pana in toamna

b.

1907  Din vara pana in iarna

c.

1907  Din iarna pana in primavara

d.

1907  Din primavara pana in iarna



ANS:     A


88. Cine este autorul volumului Puncte cardinale in haos in care se defineste curentul gandirist? (2 puncte)


a.

Vasile Voiculescu

b.

Ion Pillat

c.

G. Calinescu

d.

Tudor Vianu

e.

Nichifor Crainic



ANS:     E


89. Cum se numeste ziarul intemeiat si condus de N. Iorga intre 1907-1940? (2 puncte)


a.

Neamul Romanesc

b.

Zimbrul

c.

Romania literara

d.

Zorile

e.

Adevarul



ANS:     A


90. Una din cele mai importante reviste culturale romanesti apare la 1 ianuarie 1934. Cum s-a numit ? (2 puncte)


a.

Revista Fundatiilor Satesti

b.

Revista Fundatiilor Literare

c.

Revista Fundatiilor Regale

d.

Revista Fundatiilor Culturale



ANS:     C


91. Ziarul Universul a fost intemeiat de: (2 puncte)


a.

I.L. Cargiale

b.

Mihail Kogalniceanu

c.

Barbu Delavrancea

d.

Luigi Cazzavillan

e.

Cezar Petrescu



ANS:     D


92. Cum se numea titlul rubricii pe care G. Calinescu a ilustrat-o in paginile presei romanesti dintre cele doua razboaie? (2 puncte)


a.

Cronica ziaristului

b.

Cronica radio

c.

Cronica nemultumitului

d.

Cronica mizantropului

e.

Cronica vesela



ANS:     D


93. www inseamna: (2 puncte)

a.

World.Wide.WEb

b.

Wide.Web.World

c.

Web.Wide.World

d.

oricare dintre alaturarile cu initiala W, indiferent de ordinea lor.



ANS:     A


94. Configuratia functionala a limbajului (functiile limbajului) a fost stabilita de: (2 puncte)


a.

Claude Shannon

b.

Harosd D. Lasswell

c.

David Sarnoff

d.

Roman Jakobson

e.

Marshall McLuhan



ANS:     D


95. Canalele media autonome sunt considerate a fi: (2 puncte)

a) ziarele

b) afisele

c)radioul

d) reclamele

e) internetul

f) telefonia „fixa”


a.

a+b+d

b.

b+c+d

c.

e+f

d.

c+d+f



ANS:     A


96. Sunt considerate canale media de difuziune : (2 puncte)

a) ziarele

b) afisele

c)radioul

d) reclamele

e) internetul

f) telefonia „fixa

g) televiziunea

h) posta eletronica


a.

a+g+h

b.

b+d

c.

c+g

d.

e+f+g

e.

a+b



ANS:     C


97. Publicatiile care apar pe suport de hartie dar exista si „pe Internet” se mai numesc si: (2 puncte)


a.

publicatii on-line

b.

e-zine

c.

publicatii in format electronic

d.

publicatii pirat



ANS:     C


98. Aparitia comunicarii mediatice pe suport electronic presupune: (2 puncte)


a.

descoperiri, inventii si realizari de tip stiintific in domeniile istoriei, biologiei, medicinei

b.

descoperiri, inventii si realizari de tip stiintific in domeniile chimiei, fizicii , matematicii

c.

miniaturizarea  componentelor aparatelor de radio, televiziune, multimedia



ANS:     B


99. Interjectia alo !, cu care „debuteaza” convorbirile telefonice, corespunde urmatoarei functii a limbajului: (2 puncte)


a.

fatice

b.

metalinguale

c.

referentiale

d.

emotive

e.

poetice



ANS:     A


100. Gatekeepers sunt: (2 puncte)

a) emitatorii in cadrul comunicarii verbale

b) receptorii in cadrul comunicarii verbale

c) persoanele care „filtreaza” informatia inainte de a deveni mesaj mass-media

d) paznici (portari) in institutiile de presa

e) persoane care primesc de la superiori informatia spre a o redacta

f) persoane care selecteaza din multimea de informatii, pe cele apte de a deveni stiri


a.

a+b+c

b.

c+f

c.

d+e+f

d.

b+e



ANS:     B


101.

Un reper in cercetarea comunicarii, inainte de 1920 a fost aparitia unui celebru Curs de lingvistica generala. Autorul acestuia era: (2 puncte)


a.

Gustave Le Bon

b.

André Malraux

c.

Ferdinand de Saussure

d.

Roman Jakobson

e.

Herbert Mead



ANS:     C


102.

Claude Elwood Shannon este: (2 puncte)


a.

autorul modelului „spiralei tacerii”

b.

autorul teoriei „glontul magic

c.

creatorul sintagmei „fluxul in doi pasi”

d.

cel care a elaborat teoria matematica a comunicarii.



ANS:     D


103.

Gregory Bateson este: (2 puncte)


a.

creatorul primului model liniar al comunicarii

b.

cercetatorul „psihologiei multimilor”

c.

autorul conceptului de „comunicare paradoxala”

d.

autorul unor teorii despre opinia publica



ANS:     C


104.

Harold Lasswell a devenit cunoscut pentru: (2 puncte)


a.

o cercetare asupra comunicarii interculturale

b.

un celebru model al comunicarii

c.

conceptul de „dubla constrangere”

d.

fondarea unui institut al presei



ANS:     B


105.

Cercetarile teoretice ale lui Elihu Katz, Wilbur Schramm si Abraham Moles dateaza din perioada: (2 puncte)


a.

inainte de 1920

b.

intre 1940 si 1960

c.

intre 1960 si 1978

d.

dupa 1980



ANS:     C


106.       

Faimoasa lucrare The people’s Choice il are ca principal autor pe: (2 puncte)


a.

Harold Lasswell

b.

Paul Lazarsfeld

c.

Claude Shannon

d.

Bernard Berelson



ANS:     B


107.

Lucrarea Televiziune si postgandire publicata in anii 2000 este semnata de : (2 puncte)


a.

Pierre Bourdieu

b.

Noam Chomsky

c.

Francis Balle

d.

Giovanni Sartori



ANS:     D











Document Info


Accesari: 617
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )