Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
COMERTUL ELECTRONIC - GENERALITATI

management
COMERŢUL ELECTRONIC - GENERALITĂŢI

Întreprinderile moderne sunt caracterizate printr-o cerere din ce în ce mai mare, prin existenta unei competitii la nivel mondial si prin sporirea permanenta a asteptarilor clientilor. Ca sa poata raspunde acestor cerinte, întreprinderile de pe tot globul sunt în plin proces de tranformare organizationala si a modului lor de functionare. Comertul electronic este o cale prin care se faciliteaza si sprijina aceste schimbari, la scara globala.

Pentru unele firme, comert electronic înseamna orice tranzactie financiara care utilizeaza tehnologia informatica. Pentru altele, notiunea de comert electronic acopera circuitul complet de vânzari - inclusiv marketingul si vânzarea propriu-zisa.

Multi considera comertul electronic ca fiind orice tranzactie comerciala condusa electronic pentru cumpararea unor produse cum ar fi carti, CD-uri, bilete de calatorie si altele. Dar, comertul ele 21221t1924v ctronic are, în sens larg, un impact mult mai profund asupra evolutiei afacerilor si cuprinde, în fapt, nu numai noile achizitii comerciale ci si totalitatea activitatilor care sustin obiectivele de marketing ale unei firme si care pot include, spre exemplu, publicitate, vânzari, plati, activitati post-vânzare, servicii catre clienti etc.

Comert electronic înseamna, în acceptiune "traditionala", utilizarea în retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatiilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere si a postei electronice.

În conceptia Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), "comertul electronic reprezinta desfasurarea unei afaceri prin intermediul retelei Internet, vânzarea de bunuri si servicii având loc offline sau online".

O alta definitie este data de compania americana Automotive Industry Action Group: -"Comertul electronic reprezinta utilizarea unei tehnologii informatice avansate pentru a creste eficacitatea afacerilor si a relatiilor dintre partenerii de afaceri".

Comertul electronic se construieste pe temelia avantajelor si structurii comertului traditional prin adaugarea flexibilitatii oferite de retelele electronice. Operând cu informatie digitala în retelele electronice, comertul electronic aduce noi oportunitati în conducerea activitatilor comerciale.


Indiferent de gradul de dezvoltare în care se afla, întreprinderile prezente pe web se pot clasifica în trei mari categorii

. companii dot.com care îsi desfasoara activitatea doar prin Internet si care reprezinta

o provocare pentru afacerile traditionale;

. companii hibrid sunt companiile traditionale pentru care Internet-ul reprezinta un

canal suplimentar de distributie, care permit comanda si plata on-line prin intermediul siteurilor proprii;

. companii Brochurewaves - care folosesc Internet-ul pentru a furniza informatii despre activitatea lor, despre serviciile si produsele pe care le comercializeaza


Industria comertului electronic face, îin general, distinctie între mai multe tipuri de tranzactii, unele active, altele în asteptare:

- Business-to-Business (B-2-B sau BTB) cuprinde toate tranzactiile ce se efectueaza între doi sau mai multi parteneri de afaceri. Aceste tranzactii se bazeaza, de obicei, pe sisteme extranet, ceea ce înseamna ca partenerii de afaceri actioneaza pe Internet prin utilizarea de nume si parole pentru paginile de web proprii. În termeni practici, în aceasta categorie de comert electronic poate fi orice firma care utilizeaza Internetul pentru a comanda de la furnizori, pentru a primi facturi si a efectua plati.

- Business-to-Consumer (B-2-C sau BTC) se refera la relatiile dintre comerciant si consumatorul final, fiind considerat comert electronic cu amanuntul. Aceasta categorie s-a extins foarte mult datorita World Wide Web : exista acum mall-uri pe tot Internetul care ofera toate tipurile de bunuri de consum, de la prajituri sau vinuri, la calculatoare si automobile.- Business-to-Administration (B-2-A sau BTA) acopera toate tranzactiile dintre firme si autoritati administrative locale sau centrale. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, licitatiile publice lansate de guvern sunt publicate pe Internet iar firmele pot raspunde pe cale electronica.

- Business-to-Employee (B-2-E) se refera la tranzactiile din interiorul unei firme, destinate personalului angajat al firmei si efectuate prin sistemul intranet propriu.

- Consumer-to-Administration este o categorie care, desi nu a aparut înca, este de asteptat ca guvernele sa o lanseze, mai ales în domeniul platilor ajutoarelor sociale sau a compensatiilor în urma calculatiilor de venit global.


Analizând aplicatiile curente dezvoltate pe Internet, indentificam urmatoarele modele de afaceri în comert electronic:


magazin electronic (e-shop): un magazin electronic se implementeaza prin intermediul unui site Web; acesta este gestionat de companie, pentru marketingul si vânzarile propriilor produse si servicii. Minimal, contine catalogul de produse sau servicii cu descrieri tehnice si comerciale pentru fiecare pozitie din catalog. Aceste descrieri sunt gesitonate în general de un Sistem de Gestiune al bazelor de Date (SGBD). Sistemul de Gestiune al Bazelor de Date, se va ocupa cu stocarea si manipularea datelor si cu oferirea posibilitatilor de acces la date. Varianta medie contine facilitati pentru preluarea comenzilor (prin e-mail sau forme interactive pe care le vor completa clientii), iar varianta extinsa cuprinde si posibilitatea efectuarii on-line a platii (prin carti de credit sau alte variante electronice).

aprovizionarea electronica (eProcurement): pentru procurarea bunurilor si serviciilor, marile companii si autoritati publice organizeaza licitatii. Prin publicarea pe Web a specificatiilor ofertei, scade atât timpul cât si costul de transmisie, marindu-se si numarul de firme care iau parte la licitatie. Astfel, creste concurenta si scade pretul.

magazin electronic universal (eMall): ca si în lumea reala, magazinul electronic universal este o colectie de magazine electronice, reunite sub o umbrela comuna si care, în general, accepta metode de plata comune.

piata unui tert (3rd party marketplace): se apeleaza la o interfata utilizator pentru catalogul de produse al companiei, interfata ce apartine unui tert (în general, furnizor de servicii Internet sau o banca). Aceasta metoda are avantajul ca interfata este unica pentru mai multi producatori, utilizatorii fiind familiarizati cu utilizarea ei.

comunitati virtuale (virtual communities): valoarea cea mai importanta a unei comunitati virtuale este data de catre membrii sai (clienti sau parteneri), care adauga informatii proprii peste un mediu de baza furnizat de companie. Fiecare membru poate oferi spre vânzare produse sau servicii sau poate adresa cereri de cumparare a unor produse sau servicii. Calitatea de membru al unei comunitati virtuale presupune plata unei taxe.

furnizor de servicii cu valoare adaugata pentru canalele de comert electronic (value chain service provider): furnizorii de servicii sunt specializati pe functii specifice, cum ar fi asigurarea logisticii, plata electronica sau expertiza în managementul productiei si a stocurilor. Plata acestor servicii se face pe baza unor tarife sau a unei cote procentuale.

platforme de colaborare: platformele de colaborare cuprind un set de instrumente si un mediu informational pentru colaborarea între companii. Acestea pot adresa functii specifice, cum ar fi conceptia sau proiectarea în colaborare. Câstigurile provin din managementul platformei (taxa de membru sau taxa de utilizare), si din vânzari de instrumente specializate (pentru design, workflow si gestiunea de documente). Prin workflow se întelege fluxul de documente, care implica doua entitati: o parte pasiva (documentele) si o parte activa (deplasarea acestor documente).


Avantajele si dezavantajele comertului electronic

Avantajele utilizarii comertului electronic pot fi privite din trei pozitii: al companiei, al consumatorului si al societatii.


Din punct de vedere al companiei ar fi urmatoarele:

- extinderea zonelor de activitate pentru pietele nationale si internationale , cu un capital minim, o companie poate rapid si usor sa-si localizeze clientii, furnizorii potriviti si cei mai buni parteneri de afaceri din lume;

- cresterea vitezei de comunicare;

- îmbunatatirea eficientei (datele sunt în format electronic, reducând erorile de retastare);

- reducerea inventarului si a managementului stocurilor;

- reducerea timpului dintre cheltuirea capitalului si primirea produselor si serviciilor;

- reducerea unor costuri de creatie, procesare, distributie, stocare, regasire a informatiilor bazate pe harti (prin mail-uri de reducere costuri privind mesageria, iar EDI determina reducerea stocurilor si costurilor legate de ciclul de cumparare);

- întarirea relatiilor cu furnizorii si clientii ( site-ul de Web contine informatii de zi utile tuturor partilor iar EDI implica o strânsa legatura a partenerilor pentru stabilirea standardelor de comunicare);

- o cale rapida si moderna de furnizare a informatiilor despre companie (prin paginile de Web);

- canale alternative de vânzare prin Web;
Avantajele cumparatorului sunt:

- efectuarea rapida de cumparaturi sau de tranzactii la orice ora în orice zi;

- cautare rapida de produse si servicii, cu posibilitati de comparare a preturilor si calitatilor celor mai adecvate;

- transport rapid al produselor, mai ales al celor digitale;

- le permite clientilor participarea la licitatii virtuale, la reuniuni electronice din comunitatile virtuale, unde au loc schimb de idei, de experiente;

- faciliteaza competitia având ca rezultat reduceri substantiale/ reducerea preturilor.


Avantajele societatii în urma introducerii comertului electronic sunt:

- permite mai multor persoane sa lucreze si sa realizeze cumparaturi de acasa, reducându-se astfel traficul si poluarea;

- permite ca unele marfuri sa fie vândute la preturi mai mici, astfel încât si oamenii cu venituri mai mici sa poata cumpara mai mult, ridicându-se standardul de viata;

- permite oamenilor din lumea a treia si celor din zonele rurale sa aiba acces la produse si servicii, care altfel nu le-ar fi accesibile sau le-ar fi accesibile mai greu;

- faciliteaza furnizarea de servicii publice, cum ar fi sanatate, educatie, distribuirea serviciilor sociale ale guvernului la un cost redus si de calitatea îmbunatatita.


Dezavantajele sau limitarile comertului electronic pot fi grupate în doua categorii: tehnice si non tehnice.


Dezavantaje tehnice:

- lipsa sistemelor de securitate, de încredere a standardelor si a unor protocoale de comunicatie;

- insuficienta largimii de banda;

- instrumentele de dezvoltare sunt în transformare si se schimba rapid;

- dificultatea de integare a internetului si a softurilor de comert electronic cu unele aplicatii si baze de date;

- vânzatorii au nevoie de server-e de Web speciale, dedicate si alte infrastructuri;

- unele software-uri de comert electronic nu se potrivesc cu unele sisteme hardware si sisteme de operare.


Dezavantaje non-tehnice, conform unui studiu internet Web, sunt:

- costul si justificare (38.8%) - costul dezvoltarii unui sistem propriu este destul de ridicat, si nu lipsit de probleme datorita lipsei de experienta. Este greu de justificat si de cuantificat unele servicii îmbunatatite aduse clientilor sau valoarea reclamelor;

- securitatea si anonimatul (17.2%) - se adreseaza în special segmentului B2C, unde anonimatul este foarte important, securitatea este mai ridicata datorita criptarilor folosite dar este foarte greu de convis utilizatorii ca tranzactiile lor sunt complet sigure;

- lipsa încrederii si mentalitatea utilizatorului (4.4%) - clientii nu au încredere în vânzatori daca nu îi vad la fata fapt care duce la o încetinire a trecerii de la magazinele obisnuite la cele virtuale;


Alti factori:

- imposibilitatea de a atinge obiectele sau de a mirosi online pentru clienti;

- lipsurile cadrului legal, a regulamentelor si standardelor;

- evolutia rapida a domeniului;

- insuficenta suportului de service. Experti pentru taxele de comert electronic sau evaluatori de calitate sunt rari, centre de copyright pentru tranzactiile de e-comert nu exista;

- în multe domenii de activitate nu sunt suficienti cumparatori si ofertanti pentru a avea operatii de e-comert profitabile;

- poate duce la o ruptura a relatiilor interumane;

- accesul la internet este înca scump pentru unii potentiali clienti.


Aparitia comertului prin Internet a creat oportunitati, dar si perspective comerciale imense. O data cu cresterea Internetului, granitele marketingului traditional au fost depasite pentru totdeauna. Web-ul este un mediu fara rival în care se poate  vinde literalmente catre milioane de clienti. Constrângerile unei piete locale dispar, comertul ele 21221t1924v ctronic oferind o audienta globala.

Din ce în ce mai multe firme românesti care actioneaza în prezent în economia traditionala vor sa fie prezente si pe Web, chiar daca nu în varianta e-comert, cel putin prin pagini de prezentare a produselor si/ sau serviciilor oferite.

Utilizarea comertului electronic înseamna dezvoltarea unei perspective de afaceri, fie si numai pentru faptul ca ofera posibilitatea de a se realiza un schimb de date la toate nivelurile unei organizatii, indiferent de natura lor comerciala, financiara sau strategica.


Document Info


Accesari: 7978
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )