Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
FUNCTIILE MANAGEMENTULUI CALITATII

management
FUNCTIILE MANAGEMENTULUI CALITATIILuand in considerarea concepul de  trologie a calitatii . definit de Juran, rezulta trei functii principale ale managementului calitatii : planificarea, tinerea sub control si imbunatatirea calitatii.
In opnia sa, procesele de planificare au ca scop principal dezvoltarea de produse si procese care sa fie conforme cerintelor clientilor.

Tinerea sub control a calitatii inseamna asigurarea unui interval cat mai mic de variatie a nivelului acestuia, fata de cel prescris. Se compara in acest scop, valorile determinate ale caracteristicilor de calitate cu specificatiile (standardele), stabilindu-se 23423e415x masurile corective necesare pe intregul lux de fabricatie a produsului.

Functia de imbunatatire a calitatii este considerata cea mai importanta. Procesele corespunzatoare acestei functii trebuie sa asigure, in opinia lui Juran, eliminarea pierderiloe cauzate de problemele  cronice  ale calitatii. Pe de alta parte, prin imbunatatirea calitatii se urmareste obtinerea unor performante superioare nivelurilor prevazute in standarde. Dezideratul trebuie sa-l constituie, prin urmare, realizarea unui nivel al calitatii, superior celui planificat.

Rinne considera ca managementul calitatii asigurarea calitatii in sens larg, cum o numeste) are urmatoarele functii de baza : planificarea, verificarea si tinerea sub control.

Functia de verificare a calitatii implica determinarea conformitatii acesteia cu cerintele prestabilite (specificate). Aceasta functie prezinta, in opinia lui Rinne, "asigurarea calitatii in sens restrans", fiind echivalenta cu cea de  "control al calitatii".

Functia de tinere sub control este definita in mod diferit fata de Juran. Aceasta ar implica planificarea, supravegherea si corectarea activitatilor de asigurare a calitatii (in sens restrans), sau a rezultatelor acestor activitati.

Seghezzi defineste urmatoarele functii ale managementului calitatii ; planificarea, tinerea sub control, asigurarea si promovarea calitatii.

In opinia lui kelada, managementul calitatii are urmatoarele functii: planificarea, organizarea, coordonarea, controlul si asigurarea calitatii. Intre procesele coresponzatoare acestor functii se pot stabili relatiile din fig.2-6.

Tinand seama de succesiunea etapelor corespunzatoare procesului managerial in general si de specificul managementului calitatii, consideram ca functiile acestuia sunt: planificarea, organizarea, coordonarea, antrenarea, tinerea sub control, asigurarea si imbunatatirea calitatii.


Planificarea calitatii


Functia de planificare a calitatii consta din ansamblul proceselor prin intermediul carora se determina principalele obiective ale firmei in domeniul calitatii, precum si resusrsele si mijloacele necesare realizarii lor.

Standardul ISO 8402 da o definitie putin diferita, tinand seama de faptul ca sistemul calitatii este considerat cadrul implementarii managementului calitatii. Potrivit acestui standard, planificarea calitatii cuprinde activitatile prin care se stabilesc obiectivele si cerintele referitoare la calitate, precum si cerintele privind implementarea elementelor sistemului calitatii.

Prin planificarea strategica sunt formulate principiile de baza, orientarile generale ale intreprinderii in domeniul calitatii. Acestea se regasesc in politica sa privind calitatea.

Concretizarea acestor principii si orientari se realizeaza, la nivel operativ, prin planificarea operationala. La acest nivel putem face distinctie intre planificarea externa si interna a calitatii.

Planificarea externa a calitatii are ca scop identificarea clientilor si stabilirea cerintelor acestora, pe baza studiilor de piata.

Prin planificarea interna a calitatii se urmareste transpunerea doleantelor clientilor in caracteristici ale produsului si dezvoltarea proceselor care sa faca posibila realizarea acestor caracteristici.


Organizarea activitatilor referitoare la calitate


Functia de organizare a managementului calitatii defineste ansamblul activitatilor desfasurate in intreprindere pentru realizarea obiectivelor stabilite in domeniul calitatii.Kelada formuleaza o definitie mai cuprinzatoare a acestei functii, considerand ca organizarea consta in "determinarea structurilor administrative, afectarea resurselor ca si in aplicarea sistemelor si metodelor care vor permite realizarea calitatii propuse".


Coordonarea activitatilor referitoare la calitate


Asigurarea unei coordonari eficiente este conditionata de existenta unei comunicari adecvate in toate procesele corespunzatoare managementului calitatii.

Subliniind importanta comunicarii in procesele manageriale, unii autori formuleaza urmatoarele axiome: a. nu se poate conduce fara a comunica; b. comunicarea se desfasoara secvential


Antrenarea penrsonalului pentru realizarea obiectivelor referitoare la calitate


Functia de antrenare se refera la totalitatea proceselor prin care personalul intreprinderii este atras si determinat sa participe la realizarea obiectivelor planificate in domeniul calitatii, luand in considerare factorii motivationali.

Antrenarea are un pronuntat caracter operational, baza ei reprezentand-o motivarea.

Intreprinderile promotoare ale managementului total la calitatii pun un accent deosebit pe motivarea prin implicare a personalului, astfel incat, intr-un climat de consens si de armonie sociala, fiecare lucrator sa poata avea initiative personale sau colective si sa luceze cu placere.


Tinerea sub control a calitatii


Functia de tinere sub control al calitatii se refera la ansamblul activitatilor de supraveghere a desfasurarii proceselor si de evaluare a rezultatelor in domeniul calitatii, in fiecare din etapele traiectoriei produsului, in raport cu obiectivele si standardele prestabilite, in scopul eliminarii deficientelor si prevenirii aparitiei lor in procesele ulterioare.

Standardul ISO 8402 defineste evaluarea calitatii ca reprezentand examinarea sistematica, efectuata pentru a determina in ce masura o entitate este capabila sa satisfaca cerintele specificate.

Astfel, prin supravegherea calitatii se intelege monitorizrea si verificarea continua a starii unei entitati, in scopul asigurarii ca cerintele specificate sunt satisfacute.

Inspectia calitatii (quality inspection) reprezinta activitatile prin care se masoara, examinarea, incearca una sau mai multe caracteristici ale unei entitati si se compara rezultatul cu cerintele specificate, in scopul determinarii conformitatii acestor caracteristici.

Termenul de verificare a calitatii (quality verification) i se da o acceptiune diferita de cea uzitata in practica economica, aceasta reprezentand confirmarea conformitatii cu cerintele specificate, prin examinarea si aducerea de probe tangibile.

Un rol important in tinerea sub control a activitatilor revine auditului calitatii.

Auditul calitatii este definit ca reprezentand o examinare sistematica si independenta, efectuata pentru a determina daca :

activitatile si rezultatele referitoare la calitate corespund dispozitiilor prestabilite ;

aceste dispozitii sunt efectiv implementate si capabile sa atinga obiectivele.

Analiza sistemului calitatii efectuata de conducere (Management review) reprezinta evaluarea oficiala, de catre conducerea intreprinderii la nivelul cel mai inalt (top management), a starii si compatibilitatii sistemului calitatii cu politica sa in acest domeniu. Se recomanda ca analiza sa includa :constatarile auditorilor referitoare la elementele sistemului calitatii ;

eficacitatea globala a sistemului calitatii in realizarea obiectivelor referitoare la calitate ;

considerente privind adecvarea sistemului calitatii, strategii de piata, conditii sociale sau de mediu

Unul dintre cei mai importanti  indicatori  de tinere sub control a calitatii il reprezinta costurile referitoare la calitate.

In procesul planificarii, estimarea acestor costuri constituie punctul de plecare pentru stabilirea activitatilor de supraveghere si evaluare in fiecare din etapele realizarii produsului.


Asigurarea calitatii


Functia de asigurare a calitatii se refera la ansamblul activitatilor preventive, prin care se urmareste, in mod sistematic, sa se asigure corectitudinea si eficacitatea activitatilor de planificare, organizare, coordonare, antrenare si tinere sub control, in scopul de a garanta obtinerea rezultatelor la nivelul dorit.

Asigurarea calitatii vizeaza, concomitent, realizarea unor obiective interne si externe. In mod corespunzator putem vorbiu de  asigurarea interna  si  asigurarea externa  a calitatii.

Asigurarea interna a calitatii reprezinta activitatile desfasurate pentru a da incredere conducerii intreprinderii ca va fi obtinuta calitatea propusa

Asigurarea externa a calitatii reprezinta activitatile desfasurate in scopul de a da incredere clientilot ca sistemul calitatii furnizorului permite obtinerea calitatii cerute.


Imbunatatirea calitatii


Aceasta functie se refera la activitatile desfasurate in fiecare dintre etapele traiectoriei produsului, in vederea imbunatatirii performantelor tuturor proceselor si rezultatelor acestor procese, pentru a asigura satisfacerea mai buna a nevoilor clientilor, in conditii de eficienta.

In acest scop conducerea intreprinderii poate lua in considerare urmatoarele elemente:

incurajarea si mentinerea unui stil de management, favorabil imbunatatirii :

promovarea valorilor, atitudinilor si comportamentelor care stimuleaza imbunatatirea ;

stabilirea unor obiective clare privind imbunatatirea calitatii ;

incurajarea unei comunicari reale si a muncii in echipa (team-work) ;

recunoasterea succeselor si a realizarilor;

formarea si educarea in spiritul imbunatatirii.
Document Info


Accesari: 27188
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )