Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
INTREPRINDERE - CICLUL FINANCIAR SI CICLUL DE EXPLOATARE

management
INTREPRINDERE - CICLUL FINANCIAR SI CICLUL DE EXPLOATARECiclul financiar reprezinta totalitatea operatiunilor care intervin intre momentul transformarii lichiditatilor, a monedei (proprii sau imprumutate) in factori de productie, pana la recuperarea su 232c29c melor banesti alocate initial.Asadar, ciclul financiar cuprinde o serie de modificari ale stocurilor de FP, ca urmare a desfasurarii unor procese de productie si comercializare, recuperandu-se, in urma vanzarii, sumele cheltuite initial, dar si un surplus monetar numit profit.

Dupa natura activelor constituite (fixe sau circulante), dar si dupa rolul acestora in exploatare se disting:

cicluri financiare lungi (ale capitalurilor fixe);

cicluri financiare scurte (ale capitalurilor circulante).

Obs.: de regula, ciclul financiar al imobilizarilor, al capitalurilor fixe, se suprapune peste mai multe cicluri financiare ale capitalurilor circulante, valoarea capitalului fix recuperandu-se intr-un timp mai indelungat.


Ciclul de exploatare reprezinta o succesiune de activitati incepand cu aprovizionarea pentru constituirea stocurilor de FP necesare desfasurarii procesului de productie, pana la incasarea contravalorii marfurilor vandute clientilor.

Asadar, ciclul de exploatare este constituit dintr-o serie de perioade si anume:

perioada de stocaj a resurselor, din momentul aprovizionarii pana la momentul lansarii in fabricatie a produselor;perioada de fabricatie, care cuprinde timpul necesar transformarii resurselor in bunuri si servicii;

perioada de stocaj a produselor finite / serviciilor, din momentul fabricarii acestora pana in momentul livrarii catre clienti.


In ceea ce priveste ciclul financiar, acesta cuprinde perioada dintre plata furnizorilor de resurse si momentul incasarii contravalorii pentru bunurile si serviciile livrate beneficiarilor. Ca urmare, ciclul financiar are o durata mai scurta decat ciclul de exploatare, lipsindu-i perioada cuprinsa intre momentul aprovizionarii cu resurse si momentul achitarii facturilor emise de catre furnizori.


Pe masura inaintarii in diferitele faze ale ciclului de exploatare, la contravaloarea initiala a resurselor achizitionate se adauga cheltuielile de stocare, cele de prelucrare, de circulatie a bunurilor livrate etc. Constituirea, pastrarea si circulatia stocurilor genereaza cheltuieli care exprima, de fapt, necesarul de finantare a ciclului de exploatare.


Document Info


Accesari: 4863
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )