Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
MANUAL DE INSTRUCTAJ GENERAL - Operator de interviu

management
MANUAL DE INSTRUCTAJ GENERAL


Operator de interviuTOTEM COMMUNICATION MANUAL OPERATOR DE INTERVIUI. INFORMATII GENERALEFisa de post a operatorului de interviu:

I. REGULI GENERALE PRIVIND DESFĂsURAREA INTERVIURILOR

PENTRU OPERATORI


1. STABILIREA CONTACTULUI CU RESPONDENTUL(A)

Nu uitati ca persoana selectata pentru interviu va intilneste pentru prima data, iar scopul oriccarei cercetari este sa se obtina date cit mai amanuntite, uneori delicate, referitoare la subiectul studiului. De prima impresie pe care o faceti depinde acordul femeii/ barbatului de a participa in acest studiu. De asemenea veti avea o "scrisoare de recomandare" care va stipula cadrul oficial al activitatii d-voastra. Totusi aceste preparative nu sunt de nici un ajutor daca nu obtineti acceptul persoanei de a raspunde la intrebari. Cāteva sfaturi ca sa va duceti munca la bun sf rsit:

1. Faceti o buna prima impresie- salutati, zimbiti, prezentati-va (numele, organizatia pe care o reprezentati), explicati succint scopul si metodologia cercetarii, si cum este asigurata confidentialitatea datelor. Numai dupa aceea incercati sa obtineti un acord verbal de la respondent(a). Ex:" Ma numesc...si reprezint firma Totem Communication care este interesata in imbunatatirea sanatatii femeii si a serviciilor medicale pentru populatie; in acest scop a fost organizat un studiu la nivel national care consta in intervievarea a circa 1,500 de persoane din intreaga tara. Acest interviu este strict confidential si aceste date, cind vor fi introduse in computer, nu vor contine numele sau adresa dv-oastra. As vrea acum sa va pun citeva intrebari generale despre ..... /As vrea sa vorbim putin despre ..."

2. Abordati pozitiv respondentul, nu cereti scuze sau lasati loc de refuz. Nu incepeti discutia cu formule apologetice:" V-ar deranja daca mi-ati raspunde la citeva intrebari?" sau "Daca nu sunteti prea ocupata, ati putea sa-mi dati citeva informatii"... Va veti adresa cu dvs, doar daca in anumite cazuri diferenta/ apropierea   de varsta sau subiectul abordat necesita un mod de abordare mai prietenos

3. Asigurati respondentul de confidentialitatea interviului ori de cite ori este nevoie; ­daca respondentul ezita sau daca intreaba la ce folosesc aceste informatii, explicati-i ca datele fumizate sunt anonime, numele ei nu va aparea nicaieri, pentru ca nu este necesar, si ca informatiile obtinute de la mii de persoane vor fi agregate si analizate ulterior impreuna, fara a fi divulgata sursa lor. Deasemenea explicati-i ca nici o persoana din zona in care locuieste nu va vedea chestionarul odata completat.

­4. Raspundeti sincer la toate intrebarile pe care vi le pune respondentul in legatura cu scopul sau metodele de selectie ale cercetarii.


2. CUM SE DESFĂsOARĂ UN INTERVIU

1. Puneti intrebarile pe ton neutru si ramineti neutru cind intercolutorul, raspunde fara a aproba sau dezaproba replica respondentei. Daca vi se cere opinia raspundeti ca sunteti interesat in experienta si parerile sale si ca nu puteti lungi chestionarul vorbind despre opiniile d-v­oastra. Daca insa vrea sa discute despre anumite aspecte ale chestionarului la sfirsitul interviului, oferiti-va sa-i dati atunci lamuriri suplimentare.

­2. Daca primiti un raspuns ambigu, verificati-l (probati-l) prin intrebari neutre: "Puteti sa-mi explicati putin mai mult?" sau "Puteti sa repeti, nu sunt sigur ca am inteles" sau "Nu va grabiti; ginditi-va si pe urma raspundeti".

3. Nu sugerati niciodata raspunsurile - daca primiti un raspuns irelevant pentru intrebarea pusa, nu probati raspunsul femeii cu propria voastra interpretare (ex.:"Cred ca/ Presupun ca ati vrut sa spuneti   , nu-i asa?") si nu cititi niciodata raspunsurile din dreptul codurilor daca acest lucru nu este expres specificat. In schimb probati in asa fel incit sa obtineti un raspuns clar, la obiect, din partea respondentului, chiar daca nu este unul din raspunsurile listate sub intrebare (in acest caz marcati codul pentru "Alte" si in spatiul respectiv completati īn clar ce inseamna "Alte").

4. Nu schimbati ordinea intrebarilor sau secventa cuvintelor in intrebari; daca respondentul nu a inteles intrebarea sau a inteles-o gresit repetati incet si clar iar daca tot nu intelege puteti reformula intrebarea avind grija sa nu-i deformati sensul.

5. Nu cititi intrebarile pe jumatate pentru ca ele au fost formulate in asa fel incit sa fie neutre.

6. Luati interviul cu tact. Mentineti o atmosfera prieteneasca, destinsa, neintimidanta, pe toata durata interviului in asa fel incit respondentul sa fie convins de intelegerea, simpatia si discretia voastra si sa va raspunda fara jena chiar la intrebari delicate. Uneori aveti de-a face cu persoane timide, sau care se jeneaza sa raspunda la unele intrebari si prefera sa taca sau sa spuna "Nu stiu". In aceste cazuri trebuie sa incercati mai intii sa-i indepartati teama, sa-i cistigati increderea discutind cu ea despre lucruri nelegate de interviu (ex.: vreme, oras/sat, preocupari, activitati zilnice, mass-media etc.). Alteori respondentul da raspunsuri lungi, irelevante sau confuze; nu il opriti brusc sau nepoliticos, ascultati pina la capat si incercati sa-i dirijati raspunsul catre o forma succinta, la obiect. Sunt intrebari la care interlocutorul poate ezita sau evita sa raspunda. Explicati in aceste situatii ca alte sute de persoane au fost intrebate aceleasi intrebari si ca raspunsurile sunt perfect confidentiale, se amesteca impreuna cu raspunsurile celorlalte persoane si nu vor fi niciodata corelate cu persoana lui. Daca totusi continua sa refuze codificati "REFUZA" in dreptul intrebarii si continuati ca si cum nimic nu s-a intimplat.

7. Nu luati interviul cu pareri preconcepute cu privire la nivelul de educatie si abilitatea de a raspunde a femeii/ barbatului. Nu presupuneti ca persoanele de la tara, sau mai putin educate nu au cunostinte sau opinii despre subiectele pe care le abordati. Totodata, nu faceti simtita diferenta de educatie dintre dvs. si respondent pentru ca nu-i veti putea cistiga increderea si va evita sa va raspunda.

8. Nu grabiti interviul, intrebati rar si dati timp interlocutorului sa raspunda. Daca il grabiti cel mai probabil va raspunde "Nu stiu" sau va da un raspuns irelevant. Daca simtiti ca respondentul nu se gindeste 15515p155p inainte de a raspunde pentru a termina mai repede, incercati sa o incetiniti cu formule de genul "Nu va grabiti. Parerile dvs sunt foarte importante pentru acest studiu si as vrea sa le formulati cit mai exact/ cu grija".


9. Verificarea - vor fi realizate verificari ale modului de culegere a datelor atat de catre noi, cāt si de catre client - care de regula face platile abia dupa validarea corectitudinii culegerii datelor. Vor fi verificate (atīt de catre noi cāt si de catre client): respectarea regulilor de esantionare si a pasului statistic, respectarea selectiei persoanei eligibile, timpul de realizare a chestionarului, anumite intrebari din chestionar etc. Verificarea se va face atāt pe teren cāt si prin telefon.


NU se accepta niciun fel de abateri de la metodologia de selectie a respondentilor si respectiv de la modul de aplicare a chestionarului!! Orice chestionar care nu a fost aplicat la adresa din listele de esantionare sau la persoana care trebuia aleasa din gospodarie conform regulilor de selectie este considerat FRAUDĂ!! Niciodata, niciun operator nu trebuie sa se abata de la regulile de selectie din esantion!! Similar, chestionarul trebuie aplicat corect, īntrebare cu īntrebare - daca la verificare, atunci cānd sunt re-adresate respondentilor anumite īntrebari, se obtin raspunsuri diferite fara a exista nicio justificare (de ex. respondentul spune ca are cu totul alt nivel de scolarizare/ are alte bunuri īn casa etc), chestionarul respectiv va fi considerat FRAUDĂ!!

Operatorii trebuie sa īnteleaga ca fraudarea conduce nu numai la neplata chestionarelor realizate de el, dar poate avea drept consecinta neplata de catre client a īntregului studiu, iar operatorul este pasibil de a plati daune-interese firmei īn valoare de sute de milioane de lei vechi!!


Coorodnatorul va verifica:

Clauze contractuale īn relatia cu clientii Totem (exemplu):

Controlul culegerii datelor obtinute prin sondaj de opinie:

Prin definitie, sunt considerate chestionare aplicate incorect urmatoarele situatii:

1. Chestionare fictive, care nu au fost aplicate subiectului din fisa de esantionare.

2. Timp de aplicare sub 30 de minute.

3. Īnlocuirea persoanelor din esantion cu alte persoane din afara listei de rezerve.


Vor fi controlate circa 10%-15% dintre chestionare si circa 10%-15% dintre operatori, operatiune care se va realiza pe baza unor resurse proprii . Pentru fiecare operator vor fi contorizate chestionarele aplicate incorect, conform cu definitia de mai sus. Institutul executant va reface toate chestionarele operatorilor aflati īn urmatoarea situatie: existenta unui operator cu mai mult de 20% dintre chestionare aplicate incorect.


Refacerea chestionarelor va fi īn mod obligatoriu realizata pe cheltuiala institutului executant, īn decurs de cel mult zece zile de la primirea deciziei finale privind raportul de verificare a colectarii datelor din teren.

Īn cazul īn care mai mult de 10% din totalul chestionarelor verificate au fost aplicate incorect, cercetarea se anuleaza iar institutul care deruleaza contractul pierde garantia bancara si trebuie sa refaca integral studiul pe cheltuiala proprie.


Vor fi controlate:

- realizarea efectiva a interviului cu persoana mentionata īn fisa;

- anumite date demografice ale persoanei;

- durata interviului;

- respectarea instructiunilor de selectare a persoanelor.


II. CODURI DE OPERATORI sI CODIFICAREA CHESTIONARELOR


CODURILE DE OPERATOR

Fiecare operator sau coordonator va avea un cod unic de identificare, care va fi pus si introdus pe toate materialele / chestionarele realizate/ verificate etc.


Pentru fiecare judet, coordonatorul va da fiecarui operator cate un cod, incepand de la numarul 101. Codul 100 este codul coordonatorului de judet. Daca codul 100 a aparținut anterior unui alt coordonator județean atunci codul coordonatorului va deveni 200, sau 300 ș.a.m.d.


De exemplu:

III. COMPLETAREA LISTELOR DE EȘANTIONARE ȘI SELECȚIA GOSPODĂRIILOR. COMPLETAREA TABELELOR CENTRALIZATOARE


Listele de esantionare -  reprezinta practic instrumentul de "evidenta" a adreselor care trebuie vizitate, conform metodologiei de studiu. Ele sunt, alaturi de chestionare, unul dintre cele mai importante instrumente de lucru, cu atat mai mult cu cat acestea sunt cerute si de catre client si trebuie predate impreuna cu chestionarele! Coordonatorul este responsabil de repartizarea acestor adrese catre operatori.


De obicei, de la noi veti primi o adresa fixa, care este punctul de pornire pentru culegerea de date si prima adresa din lista de esantionare. La prima vizita in localitate se va trece la etapa de completare a listei cu restul de adrese care trebuie vizitate de operatori.


LISTA DE EsANTIONARE

JUDEŢ: ______________

LOCALITATE: _____ _______ ______ _________Nr. crt.

Strada

Nr.

Bl.

Sc.

Et.

Apt.

COD SITUAŢII

Observatii


Tudor ArgheziPunct de pornire (casa)


Tudor Arghezi

1 MaiSe ajunge la o intersectie, se schimba strada, se continua pe dreapta, aici gasiti un bloc


1 Mai

1 Mai1 Mai

1 Mai

1 Mai

1 Mai

1 Mai


TABEL CENTRALIZATOR

CENTRALIZATOR CHESTIONARE INDIVIDUALE


STUDIU:

JUDEŢ: _________________
18-29 ANI

30-49 ANI

50-69 ANI

>70 ANILOCALITATE

B

F

B

F

B

F

B

F

TOTAL


Urbana

BrasovUrbana

SaceleRurala

Fundata_Rurala

Cristian
TOTALCENTRALIZATOR JUDET

COD

SITUAŢIE

TOTAL


Interviu complet


 


Nimeni eligibil īn gospodarie (nu exista persoane peste 18 ani sau persoane īn cote)


 


Refuz (al gospodariei sau al persoanei selectate pentru interviu)


 


Interviu incomplet


 


Nimeni acasa


 


Casa neocupata (parasita)/Firma/Resedinta secundara


 


Alte situatii


 


Nota: Veti utiliza codul 2 si īn situatia īn care ati epuizat respondentii dintr-o anumita grupa de vārsta sau sex.TABEL ACTIVITATE OPERATORI

Nr. crt

NUME SI PRENUME

COD OPERATOR

CHESTIONARE REALIZATE


Ionel Vasile

BV135Anca Popescu

BV124


TOTALTabelele centralizatoare vor fi completate de catre coordonatorul județean pe baza documentelor primtie de la operatori

IV. SELECȚIA PERSOANELOR

De regula interviurile vor fi realizate cu femei si barbati cu vārste peste 15 sau peste 18 ani (15 sau 18 ANI ĪMPLINIŢI ), care sa locuiasca efectiv la adresa respectiva - au locuit de cel putin 30 de zile la adresa respectiva.


Nu se considera eligibile persoanele aflate īn vizita la adresa respectiva sau care locuiesc o perioada scurta de timp la adresa respectiva (mai putin de 30 de zile)!!!

La fiecare gospodarie identificata veti face interviu unei singure persoane.


Daca īn gospodarie se afla mai multe persoane eligibile (mai mult de doua persoane cu vārste peste 15 sau peste 18 ani) veti face interviu persoanei care īsi serbeaza prima ziua de nastere.


IMPORTANT!

Īn cazul īn care persoana selectata nu este acasa si aceasta nu lipseste pentru mai mult de o saptamāna (persoana respectiva este la serviciu, la scoala, īn delegatie etc.) veti programa o revizita la gospodaria respectiva. Este foarte important sa faceti interviul persoanei selectate!!! Īn acest sens veti face cel putin trei īncercari (REVIZITE) pentru intervievarea persoanei selectate. NOTAŢI SITUAŢIA ĪNTĀLNITĂ PENTRU FIECARE VIZITĂ ĪN CALENDARUL VIZITELOR DE PE CHESTIONARUL DE GOSPODĂRIE!


Persoana eligibila: orice persoana cu vārsta peste 15 sau peste18 ani. Persoanele eligibile trebuie sa aiba 15 sau 18 ani īmpliniti īn momentul interviului (o persoana care īmplineste 15 sau 18 ani peste trei zile de la data realizarii vizitei NU este eligibila). Aceasta persoana trebuie sa locuiasca efectiv la adresa respectiva - a locuit sau va locui cel putin 30 de zile la adresa respectiva.


Gospodarie: persoane care locuiesc si se gospodaresc singure (gospodarii de o singura persoana) SAU doua sau mai multe persoane care locuiesc īmpreuna īn mod obisnuit si care se gospodaresc (cheltuiesc acelasi buget) īn comun.


Regula zilei de nastere: Veti aplica chestionarul persoanei care īsi serbeaza prima ziua de nastere de la momentul vizitei. Exemplu: daca īntr-o gospodarie locuiesc trei persoane eligibile nascute īn urmatoarele zile: 15 mai, 11 iunie, 30 septembrie iar data la care dvs. realizati studiul este 20 iulie, persoana selectata pentru interviu va fi aceea care īsi serbeaza ziua pe 30 septembrie.

V. INSTRUCŢIUNI PENTU COMPLETAREA CHESTIONARULUI INDIVIDUAL


Chestionarul individual contine mai multe tipuri de īntrebari.

1. Mama ar trebui sa stea acasa cu copilul/ii

2. Tata ar trebui sa stea acasa cu copilul/ii

3. Unul din parinti, indiferent care, ar trebui sa stea acasa cu copilul/ii

3. Statul / primaria ar trebui sa preia īngrijirea copiilor īn crese si gradinite

4. Patronii si institutiile publice sa faca crese si gradinite pentru copiii angajatilor

5. Bunicii sau rudele sa īngrijeasca copilul/ii.

6. Sa angajeze pe cineva

88. Ns/NR

Īntrebari la care variantele de raspuns NU trebuie citite de operator sunt scrise cu litere majuscule:

EXEMPLU:

F7. Care credeti ca este principalul obstacol pentru un tānar pentru obtinerea unui credit pentru cumpararea sau constructia unei locuinte? RĂSPUNS UNIC! NU CITI VARIANTELE!

RĂSPUNS UNIC! CITEsTE VARIANTELE! sau RĂSPUNS MULTIPLU! NU CITI VARIANTELE!
Codurile din dreptul fiecarei īntrebari se īncercuiesc.

EXEMPLU:

F1. Care considerati ca este cea mai importanta problema a tinerilor din Romānia din ziua de astazi? RĂSPUNS UNIC! CITEsTE VARIANTELE!

Educatia deficitara din scoala

Lipsa unei locuinte

Lipsa locurilor de munca

Lipsa unor modele pe care sa le urmeze

Lipsa educatiei adecvate īn familie

Implicarea sociala scazuta

NU sTIEDACA GREsIŢI, taiati cu un X codul īncercuit gresit si selectati raspunsul corect.

EXEMPLU:

H8. Īn opinia dumneavoastra, care sunt cele mai important lucruri pentru ca o scoala sa fie socotita buna?

RĂSPUNS MULTIPLU! NU CITI VARIANTELE!

Profesorii buni

Dotarea scolii

Rezultatele elevilor la scoala

Rezultatele elevilor dupa absolvire

Calitatile conducerii scolii

Seriozitatea

Prestigiul, renumele, traditia

scoala sa fie de stat

scoala sa fie gratuita  

Altceva____________________

NU sTIENu conteaza cāt de multe stersaturi sau taieturi faceti pe chestionar. Important este ca datele sa fie corect culese.

Īntrebarile tip tabel se completeaza īncercuind īn dreptul fiecarei afirmatii varianta de raspuns corespunzatoare.


EXEMPLU:


H24. Dupa parerea dvs. cine ar trebui sa se ocupe īn primul rānd de urmatoarele probleme dintr-o societate? UN RĂSPUNS PE FIECARE LINIE
La īntrebarile unde exista optiunea ALTELE ___________ completati spatiul liber cu raspunsul declarat de catre respondent īn cazul īn care nu īl puteti īncadra la nici una dintre variantele de raspuns oferite.


EXEMPLU:

F7. Care credeti ca este principalul obstacol pentru un tānar pentru obtinerea unui credit pentru cumpararea sau constructia unei locuinte? RĂSPUNS UNIC! NU CITI VARIANTELE!

nu vor sa-si asume responsabilitatea

H3.Care considerati ca este cea mai mare problema cu care se confrunta sistemul educational din Romānia?

_________profesori dezinteresati________ (notati raspunsul)


Atentie la īntrebarile care contin raspunsuri īn primul rānd si īn al doilea rānd. Se noteaza īn casute ordinea īn care au fost primite (īncercuite) raspunsurile oferite. Un exemplu corect de completare este prezentat īn continuare.C1. Dupa parerea dvs. cine credeti ca ar trebui sa stabileasca CE ESTE BINE pentru toti cetatenii Romāni?

NU CITI LISTA, DOAR CODIFICĂ! MAXIM DOUĂ RĂSPUNSURI

1. PREsEDINTELE

7. PARTIDELE POLITICE

 

Īn primul rānd

2. PRIMUL MINISTRU

8. SINDICATELE


3. GUVERNUL

9. BISERICA

 

Īn al doilea rānd

4. PARLAMENTUL

10. ASOCIAŢII, FUNDAŢII (ONG-URILE)


5. PRIMĂRIILE

11. OAMENII DE AFACERI

15. NIMENI

6. FIECARE CETĂŢEAN

12. INSTITUŢIILE INTERNAŢIONALE

16. TOŢI ROMĀNII

13. ALTCINEVA, CINE? ............

14. PATRIARHUL BOR

88. Ns/NRUrmariti cu atentie ghidul de completare al chestionarului si instructiunile suplimentare din chestionar! Va rugam sa fiti atenti la salturile logice si sa completati corect si īn īntregime datele pentru fiecare respondent!


Informațiile din acest manual sunt generale, Pentru fiecare proiect veti primi detalii specifice.


Pentru orice informații va rog sa contactați coordonatorul județean.Document Info


Accesari: 6544
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2022 )