Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
Managerii si informatia financiara

management
Managerii si informatia financiara

Cuprins

1.1 Introducere

1.2 Cui ii revine responsabilitatea?

1.3 Perspective si conventii referitoare la informatiile financiare

1.4 Intrari, procesul de transformare si iesiri

1.5 Exprimarea in valori monetare a intrarilor si iesirilor

1.6 Rezumat

Obiective

Obiectivele acestei sectiuni sunt:

sa descrie felul in care sunt atasate valori monetare proceselor manageriale desfasurate;

sa explice rolul banilor in managementul resurselor, in cadrul procesului de transformare de catre manageri a intrarilor in iesiri;

sa analizeze necesitatea informatiilor financiare in gestionarea resurselor, in conformitate cu obiectivele fixate;

explorarea masurii in care se poate face repartizarea valorilor financiare in baza unor rationamente proprii.

Dupa studierea acestei sectiuni, veti putea descrie in ce consta participarea dumneavoastra la elaborarea si utilizarea situatiilor financiare, sa stabiliti tipul de informatii financiare necesare diverselor grupuri de persoane interesate din cadrul organizatiei dumneavoastra si sa identificati intrarile folosite in procesul de transformare pentru producerea iesirilor.

Sectiunea se imparte in trei capitole. Mai intai, va trebui sa analizati rolul care va revine in calitate de utilizator de informatii financiare, precum si rolurile si interesele celorlalti utilizatori. In continuare, vom identifica problemele specifice ale evaluarii resurselor financiare si vom explica unele din principalele conventii ce se aplica. Apoi, vom examina cateva din procedeele prin care sistemul intrari-iesiri ar putea fi folosit la elaborarea si explicarea situatiilor financiare.

Rezumat

In aceasta sectiune am parcurs o buna parte din problemele care caracterizeaza instrumentele si procedurile financiare. Am ajuns la concluzia ca dumneavoastra, in calitate de manager, aveti un rol hotarator in elaborarea si utilizarea informatiilor financiare. Am aratat ca este probabil sa fiti implicat in utilizarea instrumentelor si procedurilor financiare precum si a controalelor interne. V-am reamintit ca nu sunteti singura persoana din organizatie care are interese de ordin financiar si ca mai exista si alte persoane ce trebuie luate in considerare, multe dintre ele avand interese diferite de ale dumneavoastra. Am sugerat, cu titlu de tentativa in acest stadiu, ca diversele interese existente au importanta pentru alegerea tipului de informatie financiara pe care o prezinta organizatia.

Am mai sugerat ca cerintele specifice ale grupurilor cu interese financiare influenteaza procedurile financiare utilizate in mod curent la culegerea, sistematizarea si prezentarea informatiilor financiare. Informatiile financiare pot sa reprezinte imagini subiective ale realitatii din organizatii, dar conventiile si procedurile contabile existente vin in sprijinul crearii unui model de interpretare a acestor imagini. Masurarea intrarilor si iesirilor in expresie monetara, conceptele de entitate contabila (accounting entity) si principiul concordantei (sau acumularii) sunt doar trei exemple de asemenea proceduri financiare. In urmatoarele doua sectiuni vom analiza si alte instrumente si proceduri si vom arata cum influenteaza ele tipurile de informatii financiare pe care dumneavoastra si alte grupuri cu interese financiare probabil le veti utiliza.

In aceasta sectiune am folosit modelul intrari-iesiri ca pe o metoda de descriere a unei organizatii si am inceput sa aratam cum ne poate ajuta sa abordam fluxul resurselor financiare, din stadiul incipient al organizatiei pana la tranzactiile de zi cu zi. In final, am pornit sa demonstram cum fluxul de numerar, ca atare, poate sa nu ofere informatii satisfacatoare in legatura cu functionarea organizatiei, chiar daca acesta are o importanta deosebita. In urmatoarea sectiune vom dezvolta aceasta demonstratie si vom explica mai amanuntit utilizarea fluxului de numerar si relatia sa cu celelalte instrumente si proceduri financiare folosite de organizatii.

Puncte cheie

Informatiile financiare trebuie sa transmita managerilor date despre relatia existenta intre activitatile lor si performantele organizatiei.

Toti managerii, indiferent de sectorul de activitate, cheltuiesc bani si participa la formarea costurilor, dar toate organizatiile se straduiesc sa-si atinga obiectivele cu un consum cat mai mic de resurse.

Mecanismele interne de control realizeaza legatura dintre responsabilitatile managerilor si informatiile prezentate despre performanta financiara globala a organizatiilor lor. Controalele se pot referi la:

- aspectele fizice (materiale);

- valoarea si inregistrarea ei in contabilitate;

- autorizarea si aprobarile;

- delimitarea sarcinilor si responsabilitatilor;- supervizarea si pregatirea profesionala;

- organizarea si managementul.

Fiecare organizatie are o serie de grupuri cu interese financiare, aflate in interiorul sau in afara ei, care au cerinte diferite in ceea ce priveste informatiile financiare. Proprietarii, finantatorii, creditorii, furnizorii, managerii si angajatii organizatiilor sunt exemple de persoane pe care le intereseaza acuratetea, gradul de cuprindere si coerenta informatiilor financiare.

Imaginea pe care trebuie sa o infatiseze organizatia asupra situatiei sale financiare determina alegerea celor mai potrivite proceduri contabile.

Folosirea banilor pentru masurarea intrarilor, iesirilor si a performantei globale este un exemplu de optiune in favoarea unei proceduri financiare.

Un alt concept financiar important este cel de entitate contabila, in raport cu care se sistematizeaza intr-un mod inteligibil informatiile financiare.

Modalitatile si sursele din care isi obtin organizatiile finantarea pentru demararea si sustinerea activitatilor lor influenteaza modalitatile de prezentare a informatiilor financiare.

O modalitate uzuala de prezentare a situatiei unei organizatii este cea a procesului de transformare: banii atrasi servesc la plata intrarilor folosite in procesul de realizare a iesirilor. Intrarile reprezinta resursele de care este nevoie si care sunt consumate in procesele operationale. Iesirile sunt rezultatele acestora: serviciile prestate, vanzarile efectuate.

Managerii sunt responsabili de orchestrarea procesului de conversie a intrarilor in iesiri.

Intrarile pot fi grupate in resurse tangibile si intangibile. Valoarea fortei de munca si a competentei reprezinta o resursa intangibila si se stabileste, de regula, prin luarea in calcul a costurilor cu angajarea. Reprezinta o resursa pe termen scurt.

Activele corporale sunt resurse tangibile si pot fi active curente (pe termen scurt) si/sau active fixe (pe termen lung).

Valorile monetare se bizuie pe cifre precise si pe rationamentele privind valoarea cea mai plauzibila.

Valorile monetare atasate activelor pe termen lung se bazeaza pe durata lor de utilizare si in cat timp contravaloarea lor va fi consumata sau amortizata.

La determinarea unui cost al iesirilor (nu a costului), se poate folosi o gama larga de metode adevarate si corecte.

Intarzierile temporale (diferentele in timp intre consum si plati sau intre vanzare si incasare) impun aplicarea principiului concordantei – sau a conceptului de acumulare – pentru a raporta valoarea iesirilor la valoarea intrarilor aferente intr-un anumit interval de timp.
Document Info


Accesari: 1090
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2021 )