Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading...Utilizarea informatiilor financiare

management
Utilizarea informatiilor financiare

Cuprins

1 Introducere

2 Rapoartele financiare

3 Bilantul contabil

4 Managementul capitalului circulant
5 Utilizarea informatiilor financiare

6 Rezumat

Obiective

Aceasta sectiune isi propune:

sa identifice principalele utilizari interne si externe ale celor trei tipuri principale de rapoarte financiare: bilantul contabil, contul de profit si pierderi si 424d36e situatia fluxului de numerar;

sa va familiarizeze cu structura si forma de prezentare a celor trei rapoarte;

sa va ajute sa intelegeti legatura dintre rapoartele respective;

sa interpreteze semnificatia informatiilor cuprinse in rapoarte;

sa va explice cum puteti folosi si comunica informatiile financiare celorlalti membri ai compartimentului dumneavoastra.

Dupa studierea acestei sectiuni veti fi in masura sa intelegeti mesajul de baza pe care il transmit informatiile financiare prezentate intr-un format obisnuit.

Vom face mai intai cunostinta cu cele trei tipuri de rapoarte financiare formale – bilantul contabil, contul de profit si pierderi si situatia fluxului de numerar – si cu principiile contabile pe care acestea se bazeaza, astfel incat sa fie credibile pentru factorii externi organizatiei. Apoi vom examina mai detaliat bilantul contabil, dupa care vom trece la un capitol care leaga ceea ce am mai discutat despre ciclul capitalului circulant de informatiile prezentate in rapoartele financiare. Vom incheia cu cateva sugestii asupra modului in care informatiile financiare pot fi folosite eficient in comun, la nivelul intregii organizatii.

Rezumat

Sectiunea pe care am parcurs-o a fost ampla si importanta. In cadrul ei am extins analizele anterioare in legatura cu rapoartele financiare interne, pentru a le cuprinde si pe cele destinate factorilor externi interesati de aspectele financiare. Totodata, am vazut cum pot fi folosite unele din aceste rapoarte de catre manageri pentru a-si atinge propriile obiective financiare. Am afirmat ca este important sa intelegem principiile si procedurile financiare pe baza carora se elaboreaza aceste rapoarte. Ne-am intalnit din nou cu situatia fluxului de numerar, insa de aceasta data in legatura cu declaratia (contul) de profit si pierdere si bilantul contabil. Am examinat in detaliu unele aspecte ale bilantului contabil. Am aratat cum toate cele trei rapoarte financiare se intrepatrund si cum ar putea fi de folos managerilor, in mod deosebit cum poate bilantul contabil sa-i ajute sa gestioneze corespunzator ciclul capitalului circulant. In final, am sugerat ca managerii trebuie sa analizeze cu multa grija cum utilizeaza si de ce impartasesc celorlalti informatiile financiare.

Puncte cheie

Bilantul contabil aseaza fata in fata sursele de finantare ale unei organizatii (pasivele) si activele sale (resursele de utilizat) asa cum se prezinta la un moment dat. El arata care este valoarea neta (contabila) a unei organizatii.

Contul de profit si pierderi stabileste valoarea procesului de transformare a intrarilor in iesiri pe o perioada determinata.

Situatia fluxului de numerar inregistreaza intrarile si iesirile de numerar la nivelul unei organizatii pe o anumita perioada de timp.

Cele trei rapoarte financiare de baza sunt intrinsec legate intre ele si numai impreuna pot contura imaginea completa a unei organizatii.

Toate cele trei tipuri de rapoarte se bazeaza pe proceduri care pot fi folosite efectiv si in managementul organizatiilor, sectiilor si al proiectelor.

Conturile (declaratiile) de profit si pierderi ale organizatiilor sunt elaborate pe baza principiului concordantei, prin inregistrarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare acestora pe perioada de timp la care se refera declaratia.

Profitul brut se calculeaza prin scaderea cheltuielilor variabile din veniturile generate de vanzari.

Profitul din exploatare se calculeaza prin scaderea cheltuielilor fixe de exploatare din profitul brut.Profitul net raportat se calculeaza prin scaderea cheltuielilor financiare si a articolelor exceptionale din profitul de exploatare.

Profitul net raportat se distribuie, in mod traditional, catre proprietari (ca dividende pentru actionari), impozit pe profit, rambursari de credite pentru capital si pastrarea in organizatie.

Situatia fluxului de numerar totalizeaza si imparte pe categorii intrarile si iesirile de numerar, adesea prin evidentierea separata a fluxurilor care provin din operatiuni /exploatare, din investitii si din finantari.

Conceptul de conservare /prudenta, conceptul de consecventa, conceptul de continuitate, conceptul de acumulare sau concordanta sunt cele patru principii fundamentale care reglementeaza intocmirea si prezentarea informatiilor din rapoartele financiare.

Exista diverse reglementari in ceea ce priveste elaborarea si prezentarea rapoartelor financiare, dar organizatiile, asemenea tarilor, raporteaza lucruri similare in maniere diferite.

Bilantul contabil indica valoarea contabila neta a activelor si de multe ori exclude activele intangibile. Bilantul contabil dezvaluie o valoare utila a unei organizatii, dar nu si valoarea reala a acelei organizatii.

Bilantul contabil este folosit in informarea si controlul managerial, in transmiterea de informatii catre factorii interesati din afara organizatiei si in tinerea evidentelor referitoare la averea organizatiei (si gestionarea acesteia).

Bilanturile contabile separa intr-un mod caracteristic activele curente (numerarul, stocurile, debitorii) si pasivele curente (creditorii, imprumuturile operationale) de activele pe termen lung (activele fixe) si pasivele pe termen lung (actiunile, imprumuturile pe termen lung, prelevarile din profituri).

Compararea cifrelor dintr-o zona a rapoartelor financiare cu cele din alta – calculand procentaje sau rapoarte – dezvaluie de multe ori principalele mesaje pe care le transmit informatiile financiare. Dar sensul unor asemenea rapoarte, viteze de rotatie, procentaje, etc. poate fi perceput numai daca valorile respective sunt analizate in contextul potrivit.

Ciclul capitalului circulant reflecta investitia de numerar in activele curente si pasivele curente. Cantitatea de numerar investita in acest ciclu trebuie redusa atat cat este practic acceptabil, iar viteza cu care se deplaseaza numerarul in acest ciclu trebuie maximizata.

Managementul capitalului circulant poate fi evaluat printr-o serie de calcule financiare. Ratele lichiditatii curente si rapide ofera doar informatii generice despre relatia in care se afla activele curente si pasivele curente, informatiile de referinta regasindu-se in viteza de rotatie a debitelor, creditelor si stocurilor.

Semnificatia informatiilor financiare poate prezenta importanta nu numai pentru dumneavoastra ci si pentru colegii dumneavoastra. De aceea, informatiile trebuie impartasite acestora intr-un mod adecvat si prezentate intr-o forma inteligibila. In acest scop trebuie sa stiti:

- de ce vreti sa comunicati informatiile pe care le detineti;

- care informatii va sunt utile pentru atingerea obiectivelor;

- asigurati-va ca intelegeti informatiile;

- prezentati informatiile intr-o forma pe care o inteleg colegii dumneavoastra;

- incurajati feedback-ul;

- ajutati angajatii sa-si asume raspunderea pentru obiectivele financiare.
loading...
Document Info


Accesari: 855
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )