Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload


loading..."Nucleul - dur": metode si tehnici de management

management
MET. SI TEHNICI MOD. DE MANAG. 15.nov.2005   

Curs 6


"Nucleul - dur":

I. Efectul reflexiei strategice - cea mai importanta componenta:

Pentru a stabili obiectivele si orientarile strategice pentru perioada urmatoare, in pro 15515g617p cesul de reflexie strategica, se poarta discutii intre conducatorii superiori ai intreprinderii si conducatorii unitatilor operationale ale intreprinderii.

Stabilitatea reflexiei strategice are un caracter concertat (bazat pe discutii), avand in vedere particularitatile, sub raportul functionalitatii unitatilor operationale si a conducerii superioare.

Se considera ca unitatile operationale cunosc cel mai bine situatia in care se afla acestea, iar orientarile si optiunile strategice adoptate tin seama de aceste particularitati.

Pe de alta parte, conducerea superioara a intreprinderii, pe baza discutiilor, in cadrul reflexiei strategice, integreaza propunerile unitatilor operationale, in planul de ansamblu al activitatii intreprinderii.

Aceste componente (unitatile operationale si directia superioara) asiguara, prin strategia adoptata, obiective specifice. La nivelul directiei superioare a inreprinderii, prin strategia adoptata, trebuie sa se asigure:

→ portofoliul de activitati, sub raport financiar, ce va trebui realizat de intreprindere

→ o repartizare traditionala a resurselor, pe unitatile operationale componente si, in acelasi timp, prin strategia respectiva sa se urmareasca minimalizarea riscului de efect a unor afaceri nerentabile sau de incetare a activitatilor, de catre unitatile operationale.

Unitatile operationale prevad, prin strategia adoptata, obiective care sa asigure:

Cresterea competitivitati intreprinderii pe diferitele piete pe care functioneaza

Extinderea activitatii pe piete noi de desfacere pentru a creste astfel gradul lor de competitivitate

Adoptarea acestor obiective se face in 2 situatii posibile:

gradul de descentralizare a procesului de reflexie strategica

calendarul - esalonarea pe termene a modului de efectuare a reflexiei strategice in intreprinderi

gradul de formalizare, de sofisticare a adoptarii deciziilor si gradul de informatizare ce trebuie adoptat la nivelul directiei superioare si a unitatilor operationale.

Procesul de reflexie strategica trebuie sa aiba loc la 3 ani, in perioada ianuarie-mai prin care se precizeaza obiectivele si politicile de adoptat.In cazul unitatilor operationale ce-si desfasoara activitatea intr-un mediu turbulent, reflexia strategiaca nu are un caracter fix, el desfasurandu-se la perioade de timp adecvate.

Directia superioara a intreprinderii are obligatia de a stabili, in cursul lunii ianuarie a anului precedent, unitatile operationale care vor efectua un proces de reflexie strategica, tematica acestui proces si obiectivele majore ce trebuiesc adoptate in reflexia strategica.

Procesul de reflexie strategica se realizeaza la nivelul unitatilor operationale ale intreprinderii si la nivelul intreprinderii, in ansamblul ei. Acest proces, la nivelul unitatilor operationale, se recomanda sa parcurga urmatoarele etape principale:

unitatea operationala primeste, de la directia superioara, resursele necesare pentru desfasurarea activitatii in perioada urmatoare, tinand seama de aceste resurse repartizate, unitatile operationale efectueaza un diagnostic extern si intern al activitatii pentru a putea adopta astfel acele orientari strategice pentru perioada urmatoare.


elaborand aceste orientari strategice, unitatile operationale, analizeaza aceste unitati strategice prin prisma costurilor, rezultatelor ce vor fi obtinute, riscurilor, etc. si adopta pe aceasta baza propunerea de strategie pentru perioada urmatoare

aceasta propunere de strategie se inainteaza conducerii superioare a intreprinderii pentru a fi adoptata sau a fi modificata in raport cu strategia proprie a intreprinderii, pe ansamblului ei.

la nivelul conducerii superioare a intreprinderii se realizeaza un proces de reflexie strategica ce tine seama de propunerile primite de la unitatile operationale si de posibilitatile intreprinderii de a deveni mai competitiva pe diferitele piete. Astfel, pe langa analiza propunerilor primite, intreprinderea poate adopta strategii de dezangajare a intreprinderilor de pe anumite piete, avand posibilitatea achizitionarii altor intreprinderi, pentru a asigura o rentabilitate superioara.

Analiza acestor propuneri de dezangajare sau de achizitionare se face prin prisma costurilor, avantajelor, riscului ce-l comporta adoptarea acestei strategii.

Pe baza unei astfele de analize se adopta pe baza unui proces de reflexie strategica, strategia pentru perioada urmatoare a intreprinderii si a unitatilor operationale ale intreprinderii.


La nivelul unitatilor operationale:Directia superioara a intreprinderii realizeaza reflexia strategica urmarind urmatoarele etape:


A doua componenta a nucleului dur o constituie plurianuala planificare. Aceasta planificare se realizeaza de regula pe o perioada de 3 ani, prevederile continute in planurile elaborate putand fi modificate in raport cu evolutia mediului inconjurator si a intreprinderilor concurente

Prin aceasta planificare plurianuala se asigura angajarea unitatilor operationale in realizarea anumitor activitati prevazute in strategia de ansamblu a intreprinderii.

Aceasta planificare plurianuala se realizeaza de catre compartimente specializate ale intreprinderii, ce transpune intr-un sistem de indicatori, pe unitati operationale si pe unitati de timp, obiectivele si politicile adoptate pe baza procesului de reflexie strategica a intreprindeii.

Potrivit experientei existente, planificarea poate fi:

1. globala

2. selectiva

1. - urmareste imbunatatirea performantelor intreprinderii stabilind pentru fiecare unitate operationala indicatori ce trebuie realizati sub raportul executarii anumitor produse, lucrari, servicii si sub raportul rezultatelor ce trebuie obtinute prin desfacerea sau vanzarea acestora. De regula, planificarea globala se realizeaza la nivelul I.M.M.-urilor urmarindu-se imbunatatirea de ansamblu a activitatii intreprinderii, caracterizata de cresterea cifrei de afaceri, productivitatii, folosirea mai buna a capacitatilor de productie, reducerea costurilor, cresterea gradului de rentabilitate a intreprinderii.

2. - se foloseste la nivelul intreprinderilor mari, performante, sub raportul indicatorilor utilizati. Planificarea selectiva se realizeaza la nivelul conducerii superioare a intreprinderii si are ca obiect prevederile intreprinderii, continute in strategiile adoptate pentru perioada viitoare. Aceasta planificare selectiva prezinta avantajul ca necesita un volum de munca mai redus si se concentreaza pe rezlizarea obiectivelor majore ale intreprinderii. In cazul adoptarii planificarii selective, se pot elabora, pe perioade mai mari de timp, diferite scenarii privind dezvoltarea intrprinderii care sa permita adoptarea obiectivelor si politicilor de dezvoltare pe perioada urmatoare.


III. A treia componenta a nucleului dur o constituie elaborarea planului de venituri si cheltuieli a intrprinderii (activitatea de bugetizare a activitatii intrprinderii).

Acesta are un caracter descentralizat, pornind de la unitatile operationale si elaborandu-se planuri de venituri si cheltuieli in mod ascendent, la niveluri superioare, pana la nivelul intreprinderii in ansamblul ei. Aceasta activitate se afla in stansa legatura cu activitatea de planificare. Se elaboreaza bugetul de venituri si cheltuieli detaliat, pe unitati operationale si pe unitati de timp intr-o planificare globala si se va adopa planul de venituri si cheltuieli pentru anumite programe speciale adoptate de intreprindere pentru perioada urmaroare.


IV. A parta componenta a nucleului dur ce tebuie prevazut in strategie o constituie proiectarea modului de efectuare a controlului diferitelor activitati prevazute. Conform sistemului adoptat, avem:

un sistem de control ce se efectueaza inainte de realizarea sarcinilor primite

un control ce se efectueaza asupra indeplinirii sarcinilor primite de unitatile operationale,in strategia adoptata

urmareste mai ales modul in care unitatile operationale au prevazut in activitatea lor activitatile stabilite de directia superioara a intreprinderii privind activitatile viitoare. Prin acest control preliminar, conducerea superioara urmareste:

asigurarea realizarii viitoare a sarcinilor fixate, asigurand astfel unitatea intre obiectivele prevazute in intreprindere si cele prevazute de unitatile operationale.

Se urmareste realizarea obiectivelor prevazute in strategia inteprinderii si a unitatilor operationale de care dispune intreprinderea respectiva. Aceasta activitate de control poate fi operativ si stategic, prin care se urmaresc modul de realizare a obiectivelor.loading...
Document Info


Accesari: 1514
Apreciat:

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site

Copiaza codul
in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate

Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2020 )