Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Caile de promovare a marketingului

Marketing


Caile de promovare a marketingului

Procesul de maturizare rapida pe care l-a cunoscut marketingul concomitent în plan teoretic si practic, i-a permis atât extinderea ariei sale de aplicabilitate - dezvoltarea pe cale extensiva - cât si sporirea rolului sau în conducerea activitatii organizatiei - dezvoltarea pe cale intensiva.2.2.1. Dezvoltarea extensiva

Promovarea marketingului pe cale extensiva vizeaza pe de-o parte l&# 20120e48u 259;rgirea sferei de actiune a acestuia în alte domenii, iar pe de alta cresterea numarului agentilor economici care sa-si desfasoare activitatea pe baza principiilor si tehnicilor de marketing.

Dupa cum se stie, marketingul a aparut în domeniul bunurilor de consum: alimentare, detergenti, cosmetice; s-a extins la produse semidurabile: automobile, mobila, aparatura electronica, apoi la servicii de larga utilizare: banci, turism, la produse industriale destinate productiei: utilaje, echipamente, informatica, (J. Levendrie, D. Lindon - Mercator. Théorie et pratique du marketing, Paris, Dalloz. 1990 p. 7) iar în ultima perioada asistam la patrunderea marketingului în domenii în care activitatile desfasurate au scop nelucrativ, activitati non-profit.

In ceea ce ccea ce priveste sporirea numarului întreprinderilor care implementeaza marketingul, aceasta se realizeaza treptat, pe masura ce concurenta devine tot mai dura si riscul tot mai evident, ceea ce obliga întreprinderea sa înteleaga ca succesul ei depinde de adaptarea productiei la cerintele pietii determinate în prealabil.

Intre primele firme care au aplicat marketingul se afla  General  Electric, General  Motors, Procter & Gamble, Coca - Cola.  Mai recent marketingul patrunde în domeniul asigurarilor sociale, cel bursier, dar specialistii apreciaza ca pîna la aplicarea lui eficienta mai este ceva timp.

Se remarca o atractie a marketingului în rândul prestatorilor de servicii profesionale: experti contabili, avocati, arhitecti, etc. care au  capatat libertatea de a se concura si care folosesc pe scara larga metodele si tehnicile de marketing (Ph. Kotler - Managementul marketingului pag. 64-65).

2.2.2. Dezvoltarea intensiva

Promovarea marketingului pe cale intensiva consta în modificarea opticii de desfasurare a activitatii întrepriderii, ea implica trecerea de la viziunea limitata la preocuparile de desfacere a produselor prin promovarea lor pe piata, la viziunea integratoare de marketing; de la utilizarea metodelor si tehnicilor simple, traditionale, la cele complexe, moderne, bazate pe tehnica computerizata; de la actiuni izolate, sporadice de promovare a produselor, la actiuni de ansamblu coordonate prin programe complexe subordonate unor strategii cu larg orizont.

Aceasta conduce la modificari esentiale în ceea ce priveste modul de organizare a activitatii întreprinderii, a activitatii de marketing reflectate în extinderea functiunilor de marketing, care,  în faza incipienta, erau confundate cu  vânzarea (distributia, publicitatea) si care în faza de marketing modern se constituie într-un ansamblu de functii care constituie ceea ce astazi denumim marketing strategic (studierea pietii, elaborarea strategiei de comunicare), si marketing operational, (promovarea, distribuirea, marchandising, servicii post-vânzare).

Toate aceste schimbari se reflecta în organigrama întreprinderii, în locul si rolul pe care marketingul le are în organizarea manageriala a întreprinderii.

De mentionat, ca cele doua directii de promovare a marketingului se desfasoara simultan, ele nu se exclud, ci se presupun reciproc, se dinamizeaza prin efectul de propagare.

Astfel, fenomenul de extindere este însotit în mod firesc de intensificare, iar aceasta - devenita caracteristica marketingului modern prin viziunea integratoare, sporirea complexitatii si calitatii tehnicilor si metodelor utilizate - nu exclude  largirea în continuare a ariei marketingului si în alte domenii nelucrative, ca urmare a transformarilor care au loc în societatea contemporana.

Desigur evolutia marketingului nu este lineara, implementarea sa fiind un proces de  durata, ce se înfaptuieste treptat, ca urmare a penetrarii lui atât pe orizontala cât si pe verticala, demonstrând universalitatea sa.


Document Info


Accesari: 6989
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )