Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload
Promovarea marketingului

Marketing


Promovarea marketingului

Semnificatia universala a marketingului a īncurajat promovarea cunostintelor si instrumentelor de marketing, penetrarea lor īn diverse domenii, difuzarea experientei acumulate īn teorie 14214b118o si practica. Un aport semnificat īn acest sens l-au adus institutiile si organismele specializate īn domeniul marketingului, atāt īn cadrul fiecarei tari, cāt si pe plan international.Cele mai importante organizatii specializate īn acest sens sunt Asociatiile Nationale de Marketing, care fiinteaza īn multe din tarile lumii. Ele sunt organisme cu caracter nelucrativ,din care fac parte īn calitate de membri: īntreprinderi, institutii si persoane fizice. Activitatea lor se desfasoara sub forma unor manifestari stiintifice si a editarii de publicatii.

Cea mai veche este, asa cum era si firesc, Asociatia Americana de Marketing, īnfiintata īn 1937, care dispune si de o publicatie, Journal of Marketing, ce se bucura de un mare prestigiu international.

O activitate deosebita īn ultimele decenii desfasoara asociatiile de marketing din  Anglia, Franta, Germania, Italia, Spania, Suedia etc. In tarile Europei centrale si de est s-au  constituit asociatiile de marketing spre finele anilor /6o: Iugoslavia, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria. Romānia este prima tara din aceasta zona, care īn 1971, cānd s-a creat asociatia nationala, a si fost afiliata la Federatia Internationala de Marketing, si gratie profesorului  Iosif Constantin Dragan, care īn perioada respectiva detinea functia de presedinte al Federatiei Internationale de Marketing.

Federatia Internationala de Marketing (I.F.A.) s-a constituit īn 1962, avānd 10 asociatii nationale ca fondatori, la care s-a alaturat si  ESOMAR (Asociatia Europeana de Markrting), apoi o serie de alte asociatii nationale.

Crearea īn Romānia a AROMAR a reprezentat un moment important īn procesul de implementare a marketingului si a contribuit substantial la desfasurarea unei activitati benefice pentru economia tarii noastre.

Incepānd cu anul universitar 1971-l972, marketingul a devenit o stiinta economica ce se preda īn īnvatamāntul economic superior. Studiul marketingului a īnceput promitator si īntreprinderile au avut numai de cāstigat, mai ales pe piata externa.

Apoi activitatea a fost marginalizata, mergānd pīna la anulare, ea negasindu-si locul īn corsetajul activitatii dirijate, excesiv centralizate.

La 23 februarie 1990 s-a reactualizat activitatea AROMAR, s-a adoptat un nou statut si programul de orientare al activitatii.

S-au stabilit cele 19 sectii pe domenii de activitate, la care participa un mare numar de specialisti (economisti, ingineri, sociologi, juristi, psihologi, cercetatori, cadre didactice etc.).

De asemenea, īn fiecare judet s-au creat filiale asociate, care-si propun īn primul rānd sa sprijine constituirea īn īntreprinderi, institutii, organizatii economice a compartimentelor de marketing.

AROMAR este o asociatie profesionala, neguvernamentala, independenta, cu caracter nelucrativ, cu personalitate juridica, care reuneste persoane fizice si juridice din Romania, interesate īn progresul cunoasterii si aplicarii cunostintelor de marketing.

Ea are drept scop popularizarea gāndirii si practicii de marketing, difuzarea si promovarea larga a conceptelor, tehnicilor si metodelor de marketing. De asemenea, īsi propune sa sprijine orientarea catre piata a producatorilor de bunuri si servicii, a cercetarii, dezvoltarii, distributiei, promovarii vānzarilor si a politicilor de pret īn vederea desfasurarii unei activitati profitabile si competitive.

AROMAR initiaza actiuni de colaborare, schimb de pareri si informatii de marketing īn tara si cu asociatii din alte tari, cu organisme independente de cercetare de marketing si asociatii internationale cu profil asemanator. Ea organizeaza cursuri de perfectionare a specialistilor din tara, fara a se limita la demostrarea modului īn care trebuie efectuat un studiu de motivare, un studiu de implantare a unei retele de distributie sau īnsusire a oricaror altor tehnici si metode specifice domeniului ei, propunāndu-si sa analizeze mecanisme care conduc īn general la succes īntreprinderile din tarile cu economie de piata si asigurānd specialistilor si managerilor din īntreprinderile romānesti abilitatea de a monta asemenea mecanisme.

Formele de activitate sunt multiple: dezbateri, sesiuni de comunicari si referate, schimb de experienta, de informatii si colaborari etc. Ea editeaza o revista lunara, "Marketing".

Colaborarea dintre sectii se realizeaza prin sedinte comune pe teme de interes reciproc, precum si prin cercetari efectuate īnpreuna cu firme straine interesate īn cooperari sau īn cunoasterea pietii romānesti.

AROMAR  īsi propune sa dezvolte legaturile cu celelalte asociatii nationale, īn mod special cu cea americana (AMA), franceza (ADETEM), olandeza, suedeza, cu centrele de cercetare din Germania, cu Academia europeana de marketing (EMA) etc.

Prin īntreaga activitate pe care si-o propune AROMAR urmareste promovarea unei īnalte calitati a actiunilor si cercetarilor de marketing, īn sensul asigurarii unei constiinte sociale si a principiilor profesionale de integritate etica si obiectivitate īn rāndul specialistilor de marketing, orintarea catre piata a producatorilor ca mijloc de realizare a rentabilitatii si competitivitatii īn sprijinul liberei initiative.

Un alt organism care contribuie la asigurarea unui cadru institutional favorabil relatiilor īntreprinderii cu piata īl reprezinta  Camera de Comert si Industrie, ca nucleu al sistemului de dezvoltare a schimburilor.

In Romānia, Camera de Comert exista de mai bine de un secol. In perioada interbelica a existat un īntreg sistem de camere de comert si industrie teritoriale, pāna īn 1949, cānd cele teritoriale au fost desfiintate, mentinundu-se doar cea nationala de la Bucuresti, care a fost transformata īn Camera de comert exterior subordonata Ministerului Comertului Exterior.

In 1990 a fost restructurata radical activitatea Camerei de Comert si Industrie pe baza Decretului Lege nr. 139 / Mai 1990 si dupa adunarea generala a membrilor camerei din 16-17 iulie 1990, care a aprobat un nou statut.

S-a revenit astfel la sistemul camerelor de comert existent īnainte de cel de-al doilea razboi mondial, institutie specifica economiei de piata, care functioneaza cu mare eficienta īn toate tarile din Europa si din lume.

Sistemul camerelor de comert si industrie este o suma de organizatii neguvernamentale, de utilitate publica, cu caracter autonom, care functioneaza la nivel national si judetean si cuprind  Camera de Comert si Industrie a Romāniei, 40 de camere judetene, la care se adauga si camere de comert bilaterale cu: Elvetia, Ungaria, Israel, Ucraina etc.

Din noiembrie 1990 funtioneaza īn S U A  Camera de Comert  Romāno- Americana, care urmareste mai ales transmiterea de informatii despre masurile adoptate pentru a crea un cadru adecvat desfasurarii afacerilor īn cele mai bune conditii.

Conform statutului, camerele de comert si industrie nu sunt ele īnsele agenti economici, nu realizeaza fapte de comert (nu vānd si nu cumpara) ci desfasoara diverse activitati pentru a pune īn contact pe cei care organizeaza activitati cu caracter lucrativ ca : prestari servicii īn interesul membrilor inclusiv organizarea de reclama comerciala, de tārguri si expozitii, publicarea de buletine informative pentru uzul membrilor si al partenerilor din tara si strainatate.

Camera de Comert si Industrie a tarii ajuta agentii economici autonomi sa-si elaboreze si sa puna īn aplicare propriile lor politici prin numeroase forme cum sunt: relatii de corespondenta pe cale letrica, prin telex, fax, prin receptionarea de cereri de oferte, oferte de afaceri, posibilitati de colaborare, prin constituirea de misiuni economice īn strainatate, schimb de delegatii, precum si prin informarea strainatatii īn legatura cu cadrul economico-juridic din tara noastra etc.

Prin complexa activitate pe care o desfasoara, sistemul camerelor de comert si industrie se aliniaza la uzantele īn materie pe plan international, de promovare a comertului exterior la nivelul agentilor economici, fiind un catalizator īn implementarea marketingului.

Un rol īnsemnat īn promovarea marketingului pe plan intern revine īnvatamāntului economic universitar si postuniversitar, publicatiilor de specialitate si unor institute nationale de cercetare ca: Institutul de Economie Mondiala si Institutul National de conjunctura, management si marketing pentru comert interior, comert exterior, turism.

Pe plan international, alaturi de Asociatiile internationale cu profil de marketing care-si propun sa promoveze mai ales tehnici si metode de marketing, importanta īn asigurarea unui cadru favorabil desfasurarii activitatii teoretice si practice de marketing, au o serie de reuniuni internationale, precum si documentele adoptate de acestea, cum ar fi: Actul final de la helsinki sau Carta de la Paris.

Promovarea pe scara larga a marketingului prin toate mijloacele se dovedeste astazi o actiune de maxima acuitate īn conditiile evolutiilor adesea greu previzibile ale unor factori care actioneaza drept catalizatori ai situatiilor incerte de pe diverse piete, īntrucāt nici o īntreprindere nu mai poate desfasura o activitate eficienta fara o cunoastere perfecta a situatiei prezente si a tendintelor diverselor piete, fara o valorificare a oportunitatilor pe termen scurt si de durata a acestora, subordonānd īntreaga lor activitate conceptiei de marketing.

Fr. Mayaux - Le marketing au service de la culture - revue Franēaise du marketing   nr.113/1987.

[2] P.L. Dubois, A. Jolibert, Marketing, teorie si practica, vol I, Ed. Economica, 1989, lucrare editata sub egida Universitatii de stiinte Agricole din Cluj-Napoca, 1992, p.5


Document Info


Accesari: 3608
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare
Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )