Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Functiile marketingului

Marketing


Functiile marketingului

scoala romāneasca de marketing a avut un rol important īn definirea cāt mai concreta si realista a functiilor marketingului. Reputatul om de stiinta, Prof. 212m1210c dr. C. Florescu a definit urmatoarele functii comune ale marketingului ce se regasesc indiferent de particularitatile īn  modul de implicare si posibilitatile de desfasurare a activitatii concrete de marketing sau de domeniul de aplicare a acestuia.



Investigarea pietei, a nevoilor de consum

Asa cum am prezentat anterior, nevoile si dorintele consumatorilor trebuie sa reprezinte punctul de pornire īn orice activitate economica. Doar prin intermediul cercetarilor de marketing firmele pot sa cunoasca care sunt dorintele consumatorilor īn legatura cu produsele noi pe care doresc sa le aduca pe piata si ce modificari trebuie realizate vechilor produse astfel īncāt acestea sa nu se īndeparteze de nevoile si dorintele pentru care au fost proiectate initial. Acestea furnizeaza firmelor informatii important legate de produsele concurente si de modul īn care sunt percepute acestea de catre consumatori īn raport cu propriile produse.

Practic, aceasta functie este o confirmare a locului pe care trebuie sa īl ocupe marketingul īn cadrul oricarei activitati economice, si anume, īnaintea ciclului productie-consum. Elisabet Hill si Terry'O Sullivan largesc īntelesul acestei functii afirmānd ca: "analiza mediului trebuie sa fie punctul de pornire al oricarei activitati de marketing, īn cadrul acestuia consumatorul, cu cerintele si nevoile sale, detinānd locul central".

Astfel aceasta functie ar putea fi redefinita īntr-o viziune largita: "investigarea mediului īn care actioneaza īntreprinderea, a tuturor factorilor care scapa de sub controlul acesteia" si care "influenteaza relatia sa cu cumparatorii-tinta" (V. Balaure, coordonator, Marketing, p31).

Aceasta functie pregateste conditiile pentru realizarea celorlalte functii.

Conectarea dinamica a īntreprinderii la mediul economico-social



Dupa cum observa cineva, exista doua tipuri de companii: cele care se schimba si cele care dispar. Companiile ce fac parte din prima categorie sunt cele care reusesc sa se adapteze unui mediu de afaceri marcat de puternice si profunde transformari, īntelegānd mediu de afaceri "ca o suma totala, īntr-o permanenta schimbare, a factorilor cu care firma trebuie sa convietuiasca".

Potrivit acestei functii, "īntreaga activitate a īntreprinderii trebuie raportata, conectata permanent, operativ, la fizionomia si cerintele mediului aflat īn continua miscare V. Balaure, op. cit., p.32).

Satisfacerea īn conditii superioare a nevoilor de consum

Aceasta  functie a marketingului se refera la finalitatea tuturor actiunilor unei īntreprinderi, si anume, concordanta dintre oferta sa si nevoile consumatorilor vizati. Am stabilit ca prima functie a marketingului este de a investiga piata pentru a determina care sunt nevoile si dorintele consumatorilor. Importanta cunoasterii acestora am aratat-o mai sus. Aceasta functie a marketingului poate fi realizata doar īn masura īn care marketingul si-a īndeplinit prima functie.

Maximizarea eficientei economice

Aceasta functie a marketingului presupune optimizarea tuturor proceselor economice care alcatuiesc ciclul productie-consum (aprovizionare, productie transport, depozitare si comercializare), īn concordanta cu obiectivele firmei si alocarea judicioasa a resurselor.





Document Info


Accesari: 5485
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )