Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload
POLITICA DE COMUNICARE

Marketing
POLITICA DE COMUNICARE

Comunicarea in marketing cuprinde ansamblu semnalelor emise de un agent economic in directia clientelei sale, a potentialilor cumparatori, furnizori, beneficiari, a institutiilor sau a personalului cu scopul facilitarii relatiilor comerciale.Sistemul este format din mai multe elemente:

o sursa de informare

un mesaj

un canal de difuzare a mesajului

un destinatar (consumatorul, clientul, beneficiarul)

Deseori nu exista nici o garantie ca receptorul va primi intregul mesaj sau ca il va intelege pentru ca procesul comunicatiei este predispus interferentelor :

bariere (fizice, de limbaj, de cultura)

filtraje

distorsiuni

zgomot

Profilul tintei comunicationale

In conceperea demersului sau comunicational firma trebuie sa porneasca de la stabilirea unui profil a receptorului mesajelor sale. Consumatorul e tinta actiunilor de comunicare si ale altor firme concurente, demersul sau tot mai complex privind informatiile din mass-media. De exemplu comsumatorul poate deveni sceptiv in privinta unor argumente, in urma unei publicitati exagerate.

Structura activitatii de comunicare

Activitatea de comunicare cunoaste o mare varietate sub raportul continutului, rolulului firmei de realizare. In functie de natura sistemului comunicational activitatile se pot structura astfel :

publicitatea

promovarea vanzarilor

relatiile publice

utilizarea marcilor

manifestarile promotionale

fortele de vanzareFormand impreuna continutul unei politici unitare, aceste componente se deosebesc prin modul particular in care participa la atingerea obiectivelor startegice ale intreprinderii.

Publicitatea

Cuprinde actiunile ce au drept scop prezentarea indirecta, nepersonala, auditiva sau vizuala, a unui mesaj in legatura cu o idee, cu un produs, cu un serviciu sau marca intreprinderii de catre orice sustinator platitor identificat. Este o variabila calitativa de natura psihologica cu actiune pe termen lung si care in general e greu masurabila cantitativ, in privinta efectelor economice ce le genereaza.

Publicitatea este instrumentul promotional cel mai utilizat in sectorul bunirilor de larg consum si la marfurile alimentare.

Activitatea de publicitate se realizeaza prin diferite modalitati : TV, radio, ziare, reviste, etc. Prin actiunile de publicitate intreprinderea urmareste o informare a publicului in legatura cu activitatile, produsele, serviciile sale. Pe termen lung sunt urmarite introducerea unor modificari de comportament la nivelul diferitelor categorii de consumatori si mentinerea fidelitatii clientilor.

Utilizarea semnelor si mesajelor privind calitatea

Publicitatea se asociaza cu semnele distinctive de indentificare a produselor si serviciilor. Aplicarea acestora pe eticheta produsului e foarte utila consumatorilor oferindu-le posibilitatea de a identifica rapid provenienta produselor si a diferentirii produselor identice sau asemanatoare. Nu orice semn distinct reprezinta insa o marca. Marca este individuala daca titularul dreptului la marca e o persoana fizica sau juridica determinata. In topul marcilor globale gasim : Coca-Cola, McDonalds, Kodak, IBM, BMW, Ness Caffe. Se observa ca atat primele 3 locuri cat si ultimul sunt din domeniul alimentar. Marcile colective nu pot sa apartina decat unor persoane juridice : ministere, organisme profesionale.

Promovarea vanzarilor

Reprezinta acordarea de stimulente pe termen scurt cu scopul de a incuraja clientii sa cumpere un anumit produs sau serviciu. Actiunile de promovare a vanzarilor pot avea ca tinta cumparatorii dar si intermediarii si se pot concretiza in urmatoarele forme :

reduceri de preturi

vanzari grupate

cupoane pentru achizitii ulterioare

beneficii de loialitate, etc.

Relatiile comerciale

Intensificarea competitiei si a procesului de comunicare pe piata tinde sa mareasca importanta relatiilor publice in contextul celorlalte activitati promotionale. Rolul lor e de a influenta atitudinea consumatorilor prin crearea unei imagini favorabile firmei.

Relatiile publice grupeaza o serie de tehnici cu actiune si efecte pe plan psihologic pe termen lung, greu de masurat in termeni economici. Aceste obiective pot fi atinse cu ajutorul purtatorilor de cuvant ai instirutiilor publice, conferinte de presa, interviuri, materiale publicitare.

Relatiile publice pot exercita o anumita influenta prin urmatoarele caracteristici : grad inalt de credibilitate, lipsa reticentei publicului si prezentarea.

Document Info


Accesari: 7799
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.
eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate
Copyright Contact (SCRIGROUP Int. 2023 )